Samtidigt som skolsystemet görs allt friare och kommunernas självbestämmanderätt allt större, riskerar funktionshindrade barn att få en snävare och mer begränsad tillgång till olika utbildningsalternativ.
Framtidens elever ska fritt kunna välja vilken skola de vill gå i, samtidigt tillåts skolorna att profilera sin undervisning åt olika håll. Detta gör att det kommer att finnas ett antal olika valmöjligheter för morgondagens elever d.v.s. ett antal valmöjligheter för barn utan funktionshinder.
I praktiken innebär införandet av s.k. skolpeng att barn med funktionshinder blir en extra kostnad för den skola de väljer skolpengen är inte beräknad efter dessa elevers särskilda behov utan baserad på ett schablonbelopp. Visserligen har Statens Institut för Handikappfrågor i skolan medel till utbildning, rådgivning och anpassade läromedel, men skolgången kräver så mycket mer.
Att göra den fysiska miljön tillgänglig för en rörelsehindrad elev kan kosta hundratusentals kronor. Brister i tillgänglighet och möjlighet att följa med klasskompisarna på samma villkor kan innebära att eleven behöver hjälp av en assistent.
Den genomsnittssumma kommunerna förmodligen kommer att använda som schablon täcker långt ifrån kostnader för elever med funktionshinder. Kommunerna har heller ingen skyldighet att avsätta ytterligare pengar till att följa vissa elever. Skulle en elev vilja välja en fristående skola är beloppet bestämt till 85% av den genomsnittliga kostnaden av kommunens elever. En sådan skola har dessutom ingen skyldighet att ta emot alla elever som söker den. Återigen blir i praktiken den funktionshindrade eleven ställd på undantag.
Tendensen är i dagsläget att organisera fler och fler specialklasser för elever med rörelsehinder och på gymnasienivå utökas antalet platser i riksgymnasierna. Det blir naturligtvis billigare för kommunerna att skicka sina rörelsehindrade elever till redan anpassade skolor där en assistent kan användas till att hjälpa flera elever. På så sätt ställs färre och färre krav på offentliga miljöers tillgänglighet, nya skolor byggs utan tanke på rörelsehindrade barns behov, och tendensen att skicka just de eleverna till vissa av myndigheterna utvalda skolor ökar ytterligare.
Den valfrihet som framtidens skola sägs representera blir en ekonomisk valmöjlighet för kommunpolitikerna -- för funktionshindrade elever blir det snarare en omöjlighet att hävda sitt fria val.
För att förhindra att elever med funktionshinder blir utsatta för någon form av press, och för att garantera deras rättigheter att fritt välja skola och utbildning, krävs att tillgängligheten på den fysiska miljön garanteras samt att de faktiska kostnaderna för utbildningen täcks, förslagsvis genom statsbidrag.
Vidare borde det i skollagen klart framgå att diskriminering av elever p.g.a. funktionshinder är förbjuden, och att skolor som aktivt eller passivt omöjliggör för funktionshindrade barn att ta del av utbudet inte kan komma ifråga som mottagare av statsbidrag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av åtgärder för att säkerställa funktionshindrade elevers lika rätt till utbildning.
Stockholm den 20 januari 1993 Ingvar Björk (s) Börje Nilsson (s)