Att försvara den enskildes rätt till en värdig tillvaro och att ge röst åt de människor som inte själva med tillräckligt eftertryck kan hävda sina intressen har länge varit en liberal huvuduppgift, vi brukar benämna gruppen för det glömda Sverige. Denna motion tar upp villkoren för en av dessa grupper, nämligen synskadade elever med utvecklingsstörning.
För att garantera bland annat synskadade elever i grundoch gymnasieskolan särskilt pedagogiskt stöd, inrättade regeringen 1991 Statens institut för handikappfrågor i skolan (SIH). Dess konsulentorganisation är ett nödvändigt komplement till det kommunala skolväsendet. För närvarande finns 30 tjänster inom denna stödorganisation som arbetar med synskadade elever.
När det gäller elever i särskolan som utöver sin utvecklingsstörning har ytterligare ett eller flera funktionshinder är ett extra stöd nödvändigt. För att förstå hur de olika funktionsnedsättningarna fungerar tillsammans krävs specialiserad utbildning utöver vad särskolans klasslärare har.
Det finns lärare som genomgått sådan utbildning, och flera landsting har konsulenttjänster för flerhandikappade elever i särskolan. Läsåret 1990/91 fanns det 44,5 sådana tjänster inom landstingen.
Mer än hälften av alla synskadade barn har andra funktionsnedsättningar, oftast utvecklingsstörning. Hälften av de drygt 3 000 eleverna i träningsskolan har problem att använda synen i inlärningen. Ytterligare drygt 200 synskadade elever går i grundsärskolan.
I samband med kommunaliseringen av verksamheten är risken stor att landstingskonsulenterna försvinner. En sådan utveckling vore olycklig. Det måste vara lika självklart för synskadade elever i särskolan som för de synskadade i grundskolan eller gymnasiet att få det konsulentstöd de behöver.
Jag anser att det är viktigt att den kompetens som finns bland landstingskonsulenterna bör tas tillvara. Därför bör landstingens konsultresurser överföras till SIH. Detta skulle ge SIH möjlighet att bygga upp kompetens så att de kan ge ett bättre och fortsatt stöd till elever i särskolan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsulentstödet till synskadade elever i särskolan.
Stockholm den 19 januari 1993 Kjell Johansson (fp)