Mobbning är synonymt med lidande. De som drabbas skadas, en del för livet. Och offren är många. Kanske så många som 100 000 elever känner skräck och olust inför att gå till skolan på grund av mobbning. Dessa barn är nästan osynliga. Till deras hjälp finns förutom kuratorer och skolpsykologer en handfull skolskyddsombud. Endast ett fåtal skolor har en fungerande organisation för att motverka mobbning. På de vuxnas arbetsplatser finns totalt ca 100 000 arbetsplatsskyddsombud. Det är hög tid att öppna ögonen för barnens arbetsvillkor på Sveriges största arbetsplats -- skolan. Då måste vi ta itu med mobbningen -- Sveriges vanligaste arbetsskada.
Forskning kring mobbning har inte funnits särskilt länge. Problemet började uppmärksammas i Sverige först 1973 då den svenske aggressionsforskaren Dan Olweus gjorde sina första undersökningar och släppte boken ''Hackkycklingar och översittare''. Dan Olweus har sedan gjort uppföljande undersökningar som presenterades 1986. I dessa har över 150 000 elever ingått. Han kommer fram till att ungefär 10 % av eleverna är inblandade som mobbningsoffer och 7 % som mobbare. 2 % är både mobbare och mobbade, dvs. totalt är 15 % inblandade i den svenska grundskolan. Andra undersökningar ger liknande resultat. Lidandet är alltså gigantiskt.
Någon exakt siffra på hur många som är inblandade i mobbning är självklart svårt att få fram. Mörkertalet är stort. Mobbning är svår att upptäcka. Varken offer eller förtryckare är särskilt villiga att tala om saken. Många gånger kan den som är utsatt för mobbning känna starka skamkänslor samtidigt som självförtroendet är dåligt. Man vill inte erkänna att man är utsatt. Andra som drabbas är så psykiskt nedbrutna att de tror på sina plågoandar när de säger att de förtjänar mobbning. Mycket tyder dessvärre på att mobbningen både blir vanligare och att den tar sig allvarligare former.
Från skolhåll hävdas ofta att mobbningen inte äger rum under skoltid utan framförallt på vägen till eller från skolan. Den åsikten får inget stöd i gjorda undersökningar. Mobbning sker på raster, vid elevskåpen, på vägen till och från lektionerna, i omklädningsrummen före och efter gymnastiken. Det är också ett misstag att tro att mobbningen skulle vara ett storstadsfenomen. Skolans och klassens storlek behöver inte heller vara av någon större betydelse för förekomsten av mobbning.
Mobbning kan tvärtemot många gånger vara värre i små samhällen där alla känner alla. Då blir eleven inte bara mobbad i skolan, utan även utanför. Många gånger drabbas också föräldrarna. Vissa familjer blir helt enkelt utestängda från resten av samhället.
Det görs inte mycket för att hjälpa dem som blir mobbade. Trots att det är en stor grupp elever som drabbas och mår dåligt försummas problemet. Samma nonchalans accepteras inte när det gäller vuxna. Jämför t.ex. uppmärksamheten kring och åtgärderna mot sexuella trakasserier på arbetet.
Mobbningsoffren drabbas hårt. Den psykiska och fysiska tortyren blir inte sällan outhärdlig. Många får skador för livet. Några orkar inte längre, för dem blir självmordet eller ett desperat självmordsförsök en sista utväg. Skolkamrater tittar bort, lärare blundar för problemet, föräldrar tror inte att det gäller deras barn och skolledningarna vägrar att acceptera deras skyldighet att agera.
Det går att upptäcka, motverka och förebygga mobbning genom åtgärder på skolnivå, klassnivå och individnivå. Genom lokala undersökningar och temadagar, rastvakter och genomtänkta skolmiljöer, bättre samarbete skola--hem och bildandet av ansvarsteam kan mycket göras i varje skola. I klassen kan upprättade regler för beteende, diskussioner på klassrådet, drama- och rollspel och lärarens agerande betyda mycket. På individnivå behövs samtal med mobbaren, sanktioner, kontakt med föräldrarna. Höjd status för och undvikande av segregering av offren kan fungera bra. Kamratstödjare och elevskyddsombud kan på varje skola få en viktig uppgift att både upptäcka och motverka mobbning.
För att dessa åtgärder ska komma till stånd på bred front krävs politiska beslut för att visa att detta är en för varje skola prioriterad uppgift.
Lärare måste veta hur de upptäcker och förebygger mobbning. Lärarutbildningen måste också betona lärarnas ansvar för att motverka mobbning. Kunskap om mobbning måste därför vara en obligatorisk del av lärarutbildningen och redan utexaminerade lärare måste genomgå fortbildning på området.
Mobbningsproblemet är mindre i skolor som har åskurslösa låg- och mellanstadier därför att där bildas inte samma slags hierarkier. Årskurslös undervisning bör därför även av detta skäl uppmuntras och kunna prövas även på högstadiet.
Regeringen har föreslagit att en barnombudsman skall tillsättas. Denne kompletteras lämpligen även med lokala barnombudsmän i kommunal eller frivillig regi. De organisationer som arbetar med detta måste få utökat stöd. Barnombudsmannafunktioner är ett stöd för ensamma och utsatta barn. De ska också kunna aktivt ingripa mot skolor som inte tar sitt ansvar.
Ett system med elevskyddsombud bör införas. Dessa kan förutom att bevaka elevernas fysiska arbetsmiljö (som är bristfällig) även arbeta med mobbningsproblem och andra psykiska arbetsmiljöproblem. Elevskyddsombuden måste få en officiell status och en utbildning för sin uppgift. De behöver däremot inte ha s.k. stoppningsrätt varför de juridiska komplikationerna med skyddsombud kan bortses ifrån.
En nationell handlingsplan mot mobbning i skolan bör upprättas och informationsinsatser gentemot det lokala skolväsendet måste då ingå.
Att bekämpa mobbning handlar om att slå vakt om den allra mest grundläggande värderingen i vårt samhälle -- alla människors lika värde. Alla har vi en självklar rätt till trygghet och respekt. Menar vi allvar med dessa stolta paroller är det dags att gå från ord till handling. Ingen elev ska behöva känna sig mindre värd, rädd eller kränkt. Ingen förälder ska behöva ägna sin arbetsdag åt en gnagande oro, blir mitt barn misshandlat också idag. Hundratusen barn väntar på aktiv handling. De får inte svikas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kunskap om mobbning skall vara en obligatorisk del av lärarutbildningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om årskurslös undervisning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av barnombudsman,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införande av elevskyddsombud,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nationell handlingsplan mot mobbning.
Stockholm den 18 januari 1993 Karin Pilsäter (fp) Sigge Godin (fp) 1 Yrkande 3 hänvisat till SoU