I budgetpropositionens utbildningsbilaga uttrycks på nytt ambitionen att vår svenska skola skall bli ''Europas bästa skola''. Detta bör inte vara omöjligt att uppnå eftersom vi utan tvekan har en bra grund att utgå från i vår nuvarande skola. Inte heller bör det råda någon politisk oenighet om det uppsatta målet. Det finns en stor medvetenhet om att ett högt utvecklat kunskapssamhälle är basen för ett lands välstånd.
I propositionen uttrycks på flera ställen en insiktsfullhet ifråga om vad som bör beaktas vid utformningen av dagens och morgondagens skola. Där framhålls värdet av kombinationer mellan olika kunskaper och utbildningar. Där pekas också på den utvecklingskapacitet som ligger i ökad samverkan på alla nivåer; mellan förskola och skola, mellan gymnasieskola och universitet och mellan högskoleutbildning och forskning.
Det vi i sammanhanget saknar är en uttryckt insikt om att det också finns ett stort värde i en kombination mellan teoretiska ämnen och praktiskt-estetiska ämnen. Inte minst därför att inlärningen av de så nödvändiga s k baskunskaperna underlättas om en varvning sker med idrott, hemkunskap, bild och slöjd. Vi avstår från att här närmare argumentera för detta, eftersom det så utomordentligt tydligt kommit till uttryck från sakkunnigt håll i skilda sammanhang. Sambandet torde vid det här laget med andra ord vara väldokumenterat.
För ett år sedan fann vi det nödvändigt att reagera mot direktiven till den då tillsatta läroplanskommittén där det framgick att ämnen som slöjd och hemkunskap kunde göras om till frivilliga ämnen. Eftersom riksdagen dessbättre var av annan mening finns det numera ett beslut som säger att dessa ämnen också i fortsättningen skall vara obligatoriska.
Det förslag till timplan som läroplanskommittén redovisar innebär en kraftig förstärkning av svenska, matematik och främmande språk, medan övriga ämnen får oförändrad eller minskad tid. Det senare gäller i synnerhet ämnena idrott, hemkunskap, slöjd och bild, dvs de praktiska och estetiska verksamheterna i skolan.
Vi kan inte godta detta utan vill redan nu ange en färdriktning där de praktiska och estetiska ämnena bibehålls i minst oförändrad omfattning. Vi är givetvis helt på det klara med att timplanen näppeligen kan inrymma alla uttryckta ambitioner om utökad tid för en rad ämnen. Vi anser dock att en förstärkning av en del angelägna teoretiska ämnen inte nödvändigtvis förutsätter en viss utökad tid. En förändrad uppläggning av undervisningen kan också ge resultat liksom, som vi ovan sagt, en lämplig varvning med praktiska ämnen.
Genom redan fattade beslut blir den totala ''ordinarie'' skoltiden (grundskola + gymnasieskola) förlängd jämfört med tidigare. Därmed bör förutsättningarna vara goda för att en ökad kunskapsnivå i viktiga teoretiska ämnen skall kunna uppnås utan inkräktande på timtiden för de praktiskt-estetiska ämnena.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att idrott, hemkunskap, slöjd och bild bör bibehållas i grundskolans timplan i minst oförändrad omfattning.
Stockholm i januari 1993 Rosa Östh (c) Gunhild Bolander (c)