I den gamla gymnasieskolan, 1970--1992, finns inom ungdomsskolans budgetram ett antal specialkurser. Landstinget är bl.a. huvudman för jordbruks-, skogsbruks- och trädgårdsutbildningarna. Inom denna ram, likvärdigt för samtliga skolor, finns 40-veckors grundutbildningskurser. Det finns fler specialkurser, men det verkar som om nedanstående problem är störst för denna kurs.
När man är ca 15 år skall man välja utbildningsprogram inom gymnasieskolan. Det är en självklar rättighet för varje tonåring. Problemet är, att då ha klart för sig inom vilket område som man vill arbeta under de närmaste 10 till 15 åren. De som då har för avsikt att bli yrkesverksamma inom jord- och skogsbruk, har följande alternativ.
Den ''försiktige'' kan välja t.ex. naturvetenskapligt eller ekonomiskt program som i stort är byggt på teoretiska kunskaper. Oftast kompletteras dessa gymnasieår med högskolestudier. Efter avslutat gymnasium kan många utbildningsvägar väljas men då främst på högskolenivå.
Den ''kloke'' har fram till nu kunnat välja N- eller E- linjen för att sedan kunna komplettera med praktiska studier på gymnasienivå, 40-veckors kurs. Efter den praktiska utbildningen kan han/hon antingen välja högskolestudier eller bli egenföretagare inom yrket. Att t.ex. driva ett jord/skogsbruk utan genomgånget ekonomiskt gymnasium kan vara svårt inte minst om rörelsen har någon storlek.
Två orsaker förhindrar den ''klokes'' studieväg:
1. När det gäller kommunernas skyldighet att betala interkommunal ersättning till gymnasieutbildning rekommenderas de att endast bekosta 3 utbildningsår.
2. Efter avslutade gymnasiestudier, 3 år, skall pojkarna göra militärtjänst. Många hinner då fylla 20 år, och få kommuner kan då tänka sig att ge ersättning för en påbyggnadsutbildning, helt enligt givna spelregler.
I morgondagens skola kan ingen välja 40-veckorskurs eftersom alla specialkurser skall upphöra senast 1995 06 30. Även den som väljer högskolestudier kan verkligen ha behov av ett praktiskt år. Med sådana kunskaper är det definitivt lättare att vara arbetsledare inom områdena jord, skog och trädgård.
Det kan inte vara rimligt, att om en elev vill utbilda sig inom en praktisk yrkesgren, kan denne inte få börja med ett teoretiskt program, exempelvis N eller E, och därefter vid lite mognare ålder välja en 1-årig specialkurs.
Tilläggas kan, att näringarna genom dessa kurser kan rekrytera företagare och tjänstemän med bredare teoretisk bakgrund än när de kommer ut från de 2-åriga linjerna eller naturbruksprogrammet. Det lönar sig för den enskilde att ha ordentliga baskunskaper och samhället bör därför inte stoppa denna möjlighet.
Vi anser med anledning av ovanstående att kommunerna rekommenderas att ge ersättning för ett fjärde gymnasieår till skolhuvudmannen om det gäller grundutbildning inom ett praktiskt yrke. Detta fjärde gymnasieår skall kunna genomföras även om eleven fyllt 20 år. Vidare anser vi att 40-veckorsutbildningarna blir kvar i gymnasieskolan alternativt komvux, så att denna utbildningsmöjlighet kan finnas kvar efter 1 juli 1995.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om specialkurser inom naturbruk.
Stockholm den 15 januari 1993 Ingbritt Irhammar (c) Lennart Brunander (c)