Maskinskrivning är en vardagsfärdighet som alla människor tidigt borde få möjligheter att lära sig. Färdighet i maskinskrivning har man stor nytta av i livets alla skeden. Som enskild medborgare i ett modernt samhälle är kunskaper i detta ämne nästan ett ''måste'' i vissa situationer.
Riksdagen har uttalat sig för att varje elev i grundskolan bör få träningstillfällen i maskinskrivning. Ansvaret att erbjuda eleverna sådana träningstillfällen har lagts på kommunerna. Den tid som skall anslås för denna träning och hur den skall läggas upp bestäms lokalt. Resurser för träning i maskinskrivning tas ur den del av förstärkningsresursen som är avsedd för andra insatser än undervisning.
I Sverige går utvecklingen på dataområdet svindlande fort. Datortekniken används alltmer på snart sagt alla områden. För att på ett snabbt och smidigt sätt kunna tillvarata sina rättigheter och fullgöra sina skyldigheter i framtiden är det viktigt att kunna behärska ett tangentbord.
Maskinskrivning skulle också kunna sägas vara en viktig fråga också sett från jämställdhetssynpunkt. Genom att både pojkar och flickor lär sig att använda skrivmaskinen på rätt sätt och som ett redskap så kan det i hög grad bidra till att attityden till maskinskrivning som ett arbete främst för kvinnor förändras.
Under flera år har försök med maskinskrivning gjorts i ett stort antal kommuner och i många skolor. Resultaten har varit mycket goda. Grundläggande färdigheter i maskinskrivning visade sig vara mycket bra att ha när man gav sig i kast med många andra skolämnen. De utvärderingar som gjorts har visat att de förvärvade färdigheterna i maskinskrivning positivt påverkat elevernas ordkunskap, läsförståelse, stavning och interpunktion.
Exempel visar också på att elever med läs- och skrivsvårigheter kan komma över en del av sina problem genom att de givits möjligheter att använda skrivmaskin i sitt skolarbete. Det finns också otaliga exempel på att färdighet i maskinskrivning också har varit bra för muntlig framställning, i arbetet med utländska språk, för rättstavning och liknande ämnesområden. Många ytterligare ämnesområden skulle naturligtvis kunna räknas upp i detta sammanhang.
Enligt vår uppfattning är det en brist i skolan i dag att inte maskinskrivning finns uppförd på skolans timplan. Med tanke på den tekniska utvecklingen, inte minst den snabba utveckling som sker på datorområdet, anser vi att ämnet maskinskrivning bör föras upp på skolans timplan åtminstone fr.o.m. 7:e klass i högstadiet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om maskinskrivning som ett ordinarie ämne i grundskolan.
Stockholm den 12 januari 1993 Kurt Ove Johansson (s) Catarina Rönnung (s)