Redan till 1975/76 års riksdag motionerades om att man borde frångå nuvarande system med årsklasser inom skolan med endast en intagning per år, för att i stället övergå till ett system med inskrivningar två gånger per år.
Motionen väckte stort intresse såväl bland skolfolk som föräldrar och många positiva reaktioner hördes på förslaget. Tyvärr biföll riksdagen inte motionen, men eftersom det nu finns möjlighet till en frivillig skolstart för sexåringar med en individanpassad övergång mellan förskolan och skolan, anser vi att det är angeläget att åter aktualisera frågan om två intagningar per år till skolan.
Vi anser att den frivilliga skolstarten för sexåringar är en utveckling i rätt riktning och de svenska barnen har lika goda förutsättningar som sexåringar i flertalet andra länder, där intagning till skolan sker vid sex års ålder.
Det behövs inte några vetenskapliga undersökningar för att konstatera att barn utvecklas olika. Detta är ett känt faktum för alla som har eller har haft med barns fostran att göra.
Under de första levnadsåren betyder varje månad stora förändringar i barnets utveckling. Trots detta görs uppdelningar av barn enligt födelseår. Man tar mycket liten hänsyn till att barn som är födda i slutet av ett år inte har haft samma långa tidsrymd att utvecklas på som barn födda i början av året. Denna grova uppdelning av barn är mycket tydlig vid inskrivning till förskolor, där levnadsåldern i många fall kan skilja upp till över elva månader mellan barnen. Jämförelser mellan barns anpassningsförmåga, motorik m.m. görs efter födelseåret. Att detta blir missvisande framgår klart.
När barnen börjar i grundskolans första årsklass framträder åldersskillnaden ännu mer markant, eftersom de nu för första gången i livet sätts på prov i vad det gäller att lära sig skriva, läsa, räkna m.m. De barn som då är födda i början av året har av naturliga skäl större möjligheter att hävda sig än de barn som är födda i slutet av året.
Ett radikalt grepp för att komma till rätta med olägenheten med de stora skillnaderna mellan barnens levnadsålder i förskola och grundskola vore att frångå nuvarande system med årsklasser. I stället för att som nu endast göra intagningar en gång per år, borde man övergå till ett system där man har inskrivningar två gånger per år. Man skulle därmed uppnå den fördelen att åldersskillnaderna inte blev så stora. Vidare skulle de barn, som av en eller annan orsak inte anses skolmogna, inte behöva uppskjuta sin skolgång mer än ett halvår, mot för närvarande ett helt år, vilket ibland kan innebära onödigt stora nackdelar. Detsamma gäller barn med en tidigt utvecklad skolmognad.
Fördelen med inskrivningar två gånger per år begränsas inte bara till barnens första skolår, utan fortsätter hela skoltiden ut. Till detta skall också läggas den fördelen att vid skoltidens slut inte en hel årskull kommer att söka sig ut på arbetsmarknaden på en och samma gång. Denna spridning skulle göra att arbetsmarknaden kunde vara bättre rustad att ta emot de arbetssökande ungdomarna.
Tiden torde nu vara mogen för att frångå det föråldrade systemet med intagning bara en gång per år.
Om man anser att inte alla kommuner är mogna att införa ett system som möjliggör intagning två gånger per år bör dock denna möjlighet öppnas för kommuner som har en progressiv och framsynt skolpolitik.
Med hänvisning till det anförda hemställs att riksdagen hos regeringen begär en snabbutredning om möjligheten för kommunerna att ha två intagningar per år till kommunens skolor.
Stockholm den 13 januari 1993 Sven-Gösta Signell (s) Birgitta Johansson (s) Jan Fransson (s) Anders Nilsson (s)