I det nya systemet för beräkning av resurser till högskolekurser kommer tilldelningen till institutionerna att utgå från det antal studerande som genomför/examineras i respektive kurs. Tydligen skall också detta system även användas för distanskurser och decentraliserade kurser.
Det här oroar de kommunala kontaktpersonerna som representerar de lokala studiecentra som finns i de fyra nordligaste länen. De befarar att den nya beräkningsgrunden kommer att slå ut de decentraliserade fristående kurserna på de mindre orterna. Detta kan få till följd att det mödosamma uppbyggnadsarbete för högre utbildning som pågått sedan mitten av 80-talet blir raserat. Den här satsningen har bl a kunnat ske genom stora kommunala insatser, ofta efter uppmaningar av statsmakterna.
Det nya beräkningssystemet går också på tvärs med alla välvilliga uttalanden och politiska ambitioner om att öka tillgången till högre studier för att ge de små inlandskommunerna chans att vara med i den framtida kunskapsutvecklingen. Man riskerar också att underminera motivationen för komvux, som ju utgör en naturlig bas för fortsatta högre studier.
Förutsättningarna för högre utbildning ute i kommunerna varierar kraftigt, för inlandskommunerna är de mycket speciella.
En av de viktigaste faktorerna för framgångsrika studier är närheten till utbildningen. Vuxna som vill komplettera sin behörighet eller höja sin kompetens måste i de flesta fall kombinera studierna med arbete och har dessutom i regel en familjesituation som skiljer sig från ungdomars, som kan flytta till en högskoleort. Risken för avhopp är givetvis mycket större för fritids-/distansstuderande. Att i detta läge utan urskiljning behandla examinationsfaktorn lika för de båda studerandegrupperna är orimligt. Dessutom finns det många vuxenstuderande som bara behöver vissa delkurser eller moment för sin kompetens och därför medvetet avstår från att genomföra en hel utbildning fram till examination och högskolepoäng. Dessa fakta måste beaktas vid utformningen av beräkningsgrunderna för den s.k. studiepengen.
Förslag
Att de speciella förutsättningar som gäller för fristående kurser avsedda för vuxenstuderande utanför högskoleorterna beaktas, samt att särskilda resurser avsätts för denna verksamhet.
Med hänvisning till det anförda föreslås
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilda resurser till högskolornas distansundervisning.
Stockholm den 9 mars 1993 John Andersson (-)