Värna lektorstjänsterna i gymnasieskolan!
Skolan kommunaliserades 1989 och en effekt av detta är att staten inte längre kan föreskriva inrättadet av särskilda tjänster som lektorer inom gymnasieskolan. Tidigare kunde staten bestämma att en viss andel av lärarna skulle ha forskarutbildning.
Vi anser att det är viktigt att behålla och förstärka forskningsanknytningen inom skolväsendet. Det är en fråga om kvalitet för eleverna att få undervisning av lärare med den fördjupade kunskap som doktorsexamen ger. Idag räknas den lärare som behörig som har lärarutbildning eller av skolverket bedöms ha motsvarande utbildning. En kommun kan också medge behörighet för viss tjänstgöring.
Från flera håll i landet kommer nu signaler om att kommunerna omvandlar lektorstjänster till adjunkttjänster och anger bl a som anledning att tjänsten i vilket fall inte kan tillsättas med behörig personal. Det har förekommit att kommunerna utformat tjänsternas ämnesbeskrivningar på ett sådant sätt att det varit omöjligt att få fram någon behörig sökande. Vissa menar emellertid att detta även är en fråga om kostnad för kommunerna. Det blir helt enkelt billigare att inrätta adjunkttjänster.
Enligt riksdagens revisorers granskning av gymnasieskolan fanns det läsåret 1970/71 i gymnasieskolan 1 500 forskarutbildade lektorer. År 1991 fanns det 1 300 lektorer. Andelen av dessa som hade forskarutbildning var 86 % av lektorerna i allmänna ämnen, 6 % av lektorerna i ekonomiska ämnen och 10 % av lektorerna i tekniska ämnen. Antalet elever har sedan läsåret 1970/71 på de tre- och fyraåriga linjerna ökat från 104 000 till 144 000. Detta innebär att man 1971 hade en lektor på 69 elever och 1991 en lektor på 111 elever. Antalet lektorer har med andra ord minskat både totalt och i relation till antalet elever på teoretiska linjer.
Tyvärr innebär brister i statistiken att det inte går att få någon klar bild över hur många lektorstjänster som idag finns totalt och hur många av dem som är tillsatta med ''obehörig'' personal. De uppgifter som ovan redovisats talar emellertid sitt tydliga språk. Antalet lektorer har minskat.
Lektorerna har i dagens kunskapssamhälle en viktig uppgift i att betona kunskapens och forskningsanknytningens betydelse. I gymnasieskolorna är det helt enkelt lektorerna som representerar forskningen. De kan därigenom spela en stor roll för rekryteringen av nya forskare genom att stimulera sina gymnasielever att bestämma sig för forskarbanan. Lektorerna har en naturlig anknytning till högskolan och kan i hög grad vara den resurs som förbereder eleverna för senare studier. Lektorstjänsterna måste därför värnas och tillsättas med behörig personal. Att i en bristsituation besätta en lektorstjänst med en icke behörig för att därefter ge möjlighet för vederbörande att genomgå forskarutbildning är å andra sidan efterföljansvärt!
Självfallet har staten, oavsett kommunaliseringen, ett ansvar för att garantera skolans forskningsanknytning. Det sker bl a genom att tillhandahålla särskild utbildning för forskare som inriktar sig på undervisning i gymnasieskolan. Det är också en fördel för alla parter om lektorerna kan beredas möjlighet att varva sin tjänstgöring mellan högskola och lärartjänst.
Vi menar dessutom att staten tillsammans med Kommunförbundet bör garantera forskningsanknytningen i gymnasieskolans undervisning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att behålla och utveckla forskningsanknytningen inom gymnasieskolan genom att värna om lektorstjänsterna.
Stockholm den 21 januari 1993 Barbro Westerholm (fp) Lars Sundin (fp)