Bakgrund
Regeringens proposition om universitet och högskolor -- frihet för kvalitet -- innebär en bra början på en utveckling mot valfrihet, mångfald och kvalitet inom högskolans område som vi välkomnar och berömmer. I dess stora huvuddrag och i dess principiella inriktning stödjer vi propositionens intentioner. Men vi har också flera allvarliga invändningar. Vi kan inte heller låta bli att konstatera att friheten är större på det verbala planet än på det reella -- kan det vara så att man är rädd för att universitet och högskolor skall fatta beslut som inte uppskattas av de politiker som har svårt att släppa tyglarna?
Vår grundsyn
Vi vill återupprätta Sveriges plats bland världens främsta industri- och välståndsnationer -- även inom akademisk utbildning och forskning. För Ny demokrati är investeringar och satsningar inom den akademiska utbildningen och forskningen en av de viktigaste och mest angelägna investeringar Sverige kan göra för att säkra ett fortsatt framtida välstånd -- såväl materiellt som kulturellt. För att dessa investeringar skall kunna ge optimalt utbyte krävs enligt vår bestämda uppfattning att de akademiska lärosätena är verkligt fria och självständiga i alla avseenden -- vi tror på den klassiska och historiska friheten för akademierna -- också som en garant för ett fritt, öppet och demokratiskt samhälle.
Utveckling genom och inom akademisk utbildning och forskning kan aldrig styras eller frammanas av ett regeringskansli och ett utbildningsdepartement. Dynamik skapas genom individuella insatser, utförda i ett system med stora befogenheter och stort ansvar av personer, som erhåller rätt stimulans men som samtidigt måste vara beredda att bli utbytta, om och när de inte uppfyller kraven.
Vår övergripande strategi för akademisk utbildning
Under de närmaste tio åren vill vi för utbildningskostnaderna tillämpa samma princip som för kostnaderna för sjukförsäkringen, dvs acceptera att de blir vad de blir med målet att så snabbt det går uppnå världens kvalitativt bästa akademiska grundutbildning. Vi vill samtidigt se till, att var och en som har begåvningsförutsättningar för akademiska studier skall få chans till sådana. Det är vår uppfattning, att det inte finns några oövervinnliga motsättningar mellan kvantitet och kvalitet i en akademisk utbildning, som utformas på vetenskaplig grund och med den utbildningsmetodik sådan kräver.
Besluten om satsningar på kvalitet skall fattas inom de enskilda lärosätena under i första hand deras egen kontroll. Staten anordnar en kontroll av kontrollen genom Utbildningsdepartementet. Denna kontroll skall i första hand omfatta kvaliteten men också måleffektiviteten i den meningen, att man tillser att nödvändiga satsningar görs, och att inte strävan efter effektivitet får medföra risker för kvaliteten. Det är givet, att det inte får förekomma uppenbart slöseri, t ex av det slaget, att närvaro görs obligatorisk för att sysselsätta lärare eller att kurser dubbleras av samma skäl -- men sådant bör snabbt kunna elimineras i en miljö, som på varje punkt premierar tävlan och kvalitet.
I dessa, i princip obegränsade, satsningar, skall det bara finnas en enda restriktion -- kvalitet. Det skall finnas plats för var och en som uppfyller de höga och kontrollerade kvalitetskraven -- men först när dessa uppfylls.
Vår strategi innebär också, att varje lärosäte för sig kontrollerar kvaliteten på de studerande som accepteras. Det står dem fritt att välja mellan att göra inledande kvalitetsprov före inträdet eller att låta kvalitetskontrollen komma efter en tids utbildning. Vi anser det inte vara mer inhumant att låta dem, som visar sig inte klara studierna, avbryta dem än att aldrig låta dem få en chans.
Skilj på akademisk och icke akademisk högskoleutbildning
Det är nödvändigt att den akademiska utbildningen och forskningen är organisatoriskt åtskild från övrig postgymnasial utbildning. På denna punkt tycker vi propositionen permanentar dagens s k inflationshögskolor -- dvs högskolor som bedriver utbildning som i Sverige kallas högskoleutbildning utan att vara det enligt vedertagna internationella normer. Vi välkomnar avskaffandet av de nuvarande utbildningslinjerna och införandet av nya examensbegrepp.
När det gäller examensbegreppen skulle vi hellre se en mer renodlad uppdelning i akademiska utbildningar som alltid skall bygga på vetenskaplig grund och övriga kvalificerade postgymnasiala examensutbildningar som bygger på beprövad erfarenhet och/eller konstnärlig grund. Förslagsvis skulle man i stället kunna ha beteckningarna akademisk examen resp högskoleexamen. I beteckningen akademisk examen skulle ingå propositionens kandidatexamen och magisterexamen tillsammans med de traditionella akademiska yrkesexamina såsom civilingenjörsexamen, läkarexamen, psykologexamen etc. Högskoleexamen skulle omfatta propositionens högskoleexamen tillsammans med övriga (icke akademiska) yrkesexamina såsom sjuksköterskeexamen, grundskollärarexamen, sociala omsorgsexamen etc. Vi välkomnar också beteckningen konstnärlig högskoleexamen.
Akademiska examina skall endast kunna utfärdas vid universitet och högskolor med fast forskningsorganisation.
Större frihet i alla avseenden
Akademiska lärosäten skall vara fria, självständiga enheter enligt gammal västerländsk tradition med ett absolut minimum av statlig styrning. De skall själva bestämma om utbildnings-/forskningsinriktning och organisation. De skall själva utse styrelse, rektor och professorer. Fria akademiska lärosäten kan drivas i flera olika juridiska former, t ex som stiftelser, kooperativ eller aktiebolag. En forcerad allmän avreglering är emellertid viktigare än att diskutera hur huvudmannaskapet skall vara. Låt gärna olika former av huvudmannaskap konkurrera med varann. Akademiska lärosäten skall fritt konkurrera med varann om studenter, lärare och forskare etc. Löner och löneförmåner inom den akademiska världen skall hävda sig väl internationellt och sättas individuellt. Vi anser det också angeläget att i lag slå fast att rätten att kommersiellt utnyttja uppnådda forskningsresultat tillkommer både forskaren och högskolan.
Fasta forskningsresurser på alla högskolor som önskar
Ur regionalpolitisk synpunkt är satsningen på regionala och lokala högskolor sannolikt en av de mest framgångsrika och med bestående effekter. Samtidigt har ibland frågetecken satts för kvalitetsaspekterna på utbildningen. Vi vill förstärka dessa positiva regionalpolitiska effekter samtidigt som vi vill säkerställa kvalitetsaspekterna. Vi föreslår därför att alla de högskolor som i dag saknar fasta forskningsresurser skall kunna skaffa sig detta genom att själva fatta beslut om ett fast samarbete med någon av de i dag befintliga högskolor som har fasta forskningsresurser.
Ändringar i propositionens lagförslag
Våra förslag till ändringar i propositionens förslag till ny högskolelag är följande:
1 kap.
8 §
Den grundläggande högskoleutbildningen skall väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på de nationella program i gymnasieskolan som syftar till fortsatta akademiska studier eller motsvarande kunskaper. Forskarutbildningen skall bygga på en grundläggande högskoleutbildning.
Kommentar: Alla nationella program i gymnasieskolan kan knappast anses förmedla tillräcklig grund för högskolestudier. Vi ser heller inget skäl till varför regeringen skall få medge undantag för konstnärliga utbildningar som proppen föreslår.
10 § Utgår
Kommentar: Vi ser inget skäl till varför det skall krävas regeringstillstånd för kommuner och landsting som vill anordna högskolor.
2 kap.
4 §
I styrelsen för en högskola skall högskolans rektor ingå. Styrelsen utser själv inom sig ordförande. Högskolan utser självständigt flertalet av styrelsens övriga ledamöter. Styrelsen utser rektor. Lärare och studenter vid högskolan har rätt att vara representerade i styrelsen.
Kommentar: Vi vill ge högskolorna avsevärt större frihet än regeringen föreslår i proppen. Således tycker vi det är självklart att varje högskola själv utser flertalet i sin styrelse, liksom att styrelsen själv inom sig utser ordförande. Statsmakternas behov av insyn tillfredsställs av att riksdagen -- ej regeringen -- utser två ledamöter. Vi anser det också vara givet att det är styrelsen för en högskola som skall utse dess rektor i stället för regeringen. Vi ser heller inga skäl till varför de fackliga företrädarna skall ha närvaro- och yttranderätt vid styrelsens sammanträden.
7 § (ny)
Högskola utan fakultet kan om den så vill vara filial till högskola med fakultet och skall då underordnas och samordnas med moderhögskolan och dennas fakultetsnämnder. Högskola utan fakultet avgör självständigt vilken högskola den vill vara filial till. Beslut om vilken moderhögskola en högskola utan fakultet vill tillhöra skall kunna omprövas. Moderhögskola är skyldig att förlägga fasta forskningsresurser till sin/sina filialer i rimlig utsträckning.
Kommentar: Denna nya paragraf syftar till att tillvarata den flexibilitet och det nytänkande som ofta finns på de mindre lokala högskolorna och att öka den positiva regionalpolitiska effekt dessa har. Bestämmelsen innebär i praktiken också att alla dessa högskolor kan tillförsäkra sig fasta forskningsresurser genom att knyta sig till en högskola med fakultet. Knytningen till en moderhögskola säkerställer hög kvalitet, och valmöjligheten och rätten att ompröva skapar positiv konkurrens.
3 kap.
1 §
I tjänsten som lärare vid högskolorna skall i normalfallet ingå att handha utbildning och forskning eller konstnärligt utvecklingsarbete. Till en lärares uppgifter hör också att följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet.
Kommentar: Vi vill skärpa kravet på att utbildning och forskning skall gå hand i hand.
2 §
Den främsta lärartjänsten är tjänsten som professor. Professorstjänster skall finnas inrättade i tillräcklig omfattning för att forskning och utbildning skall kunna bedrivas på en hög kvalitativ nivå inom olika vetenskapsområden. Endast den som visat vetenskaplig och pedagogisk skicklighet får ges en tjänst som professor.
Kommentar: Vi anser inte att regeringen skall kunna gå in och utfärda närmare föreskrifter om behörighet och befordringsgrunder. Detta är frågor som högskolornas styrelser har att besluta om.
3 §
Tjänster som professor tillsätts normalt för en tid av tio år, om inte annat följer av andra stycket.
Tjänster som professor får tillsättas för en bestämd tid kortare än tio år, om det är fråga om 1. konstnärlig verksamhet, eller 2. adjungering till en högskola av någon som har sin huvudsakliga verksamhet utanför högskoleväsendet.
4 §
Den som har fått en tjänst som professor kan skiljas från tjänsten på de grunder som finns i lagen om offentlig anställning. Professor har dock alltid rätt att få sin sak prövad i styrelsen för högskolan.
Kommentar: Vi anser att proppen går för långt när det gäller anställningstryggheten för professorer.
5 §
Vid högskolorna skall det, utöver professorer, finnas lärartjänster som lektorer. En lektor skall vara vetenskapligt kompetent. I en lektors arbetsuppgifter skall det ingå både utbildning och forskning.
Kommentar: Vi vill skärpa kravet på att utbildning och forskning skall gå hand i hand.
6 §
Varje högskola bestämmer själv vilka lärartjänster som skall finnas där, även tjänster som professor och lektor, samt om de behörighetskrav och befordringsgrunder som skall gälla för tjänsterna.
Kommentar: Vi anser inte att regeringen skall kunna gå in och utfärda närmare föreskrifter. Detta är frågor som högskolornas styrelser har att besluta om.
7 §
Varje högskolas styrelse beslutar själv om vilka regler som skall gälla avseende lärares rätt att vid sidan av sin tjänst inneha anställning eller uppdrag eller utöva verksamhet som avser forskning eller utvecklingsarbete inom tjänstens ämnesområde.
Kommentar: Vi anser inte att lagen skall garantera en generell rätt till sidouppdrag. Detta är frågor som skall avgöras av styrelsen för varje högskola.
9 § (ny)
Rätten att kommersiellt utnyttja uppnådda forskningsresultat tillhör forskaren och högskolan gemensamt. Det ankommer på varje högskolas styrelse att närmare utforma dessa regler.
Kommentar: Vi anser det angeläget att i lag slå fast att rätten att kommersiellt utnyttja uppnådda forskningsresultat tillkommer både forskaren och högskolan.
4 kap.
2 §
Den högskola som anordnar en utbildning avgör själv vilka behörighetsvillkor som skall gälla för att bli antagen till utbildningen, utöver vad som angetts i 1 kap. 8 §. Sökande får icke diskrimineras eller kvoteras på grund av kön, ras, hudfärg, bostadsort eller liknande.
Kommentar: Vi anser inte att regeringen skall kunna reglera behörighetsvillkoren. Vårt förslag innebär också ett starkare skydd mot diskriminering och kvotering än regeringens föreslår.
3 §
Kan inte alla behöriga sökande till en utbildning tas emot, skall urval göras bland de sökande. Varje högskola beslutar själv om urvalskriterier och urvalsprocess.
Kommentar: Vi anser inte att regeringen skall reglera dessa frågor genom föreskrifter. Detta är frågor som varje högskola själv kan och skall besluta om.
4 §
Utgår
Kommentar: Regeringens förslag är odemokratiskt och kränker föreningsfriheten.
5 §
Varje högskola får meddela föreskrifter om tillfällig avstängning av studenter.
Kommentar: Vi anser inte att regeringen skall reglera dessa frågor genom föreskrifter. Detta är frågor som varje högskola själv kan och skall besluta om.
6 §
Varje högskola får meddela föreskrifter om att en student tills vidare skall avskiljas från utbildningen i de fall då studenten 1. lider av psykisk störning,
2. missbrukar alkohol, narkotika eller liknande drog,
3. har gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet.
Kommentar: Vi anser inte att regeringen skall reglera dessa frågor genom föreskrifter. Detta är frågor som varje högskola själv kan och skall besluta om.
8 § (ny)
Varje högskola har rätt till ekonomisk ersättning, s k studentpeng, som är direkt proportionell till antalet antagna studenter. Studentpeng skall utgå så länge studenterna presterar godkända studieresultat enligt uppställda kvalitetsnormer. Studentpengens storlek fastställs av riksdagen och skall vara av sådan storlek att den innebär ett starkt incitament för varje högskola att anta alla behöriga sökande.
Kommentar: Vi vill med denna paragraf säkerställa en riktig dimensionering och resurstilldelning som uppmuntrar såväl kvalitet och kvantitet som effektivitet. Vi vill att studenternas val av högskola skall vara den starkaste styrfaktorn för resurstilldelning. Detta skapar positiv konkurrens och intresse att se till att studenterna presterar bra studieresultat.
5 kap.
Utgår
Kommentar: Vi anser inte att dessa frågor skall regleras i lag. De kan med fördel hänföras till styrelserna för de olika högskolorna och till utvärderingssekretariatet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar anta följande lydelse av 1 kap. 8 §:
Den grundläggande högskoleutbildningen skall väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på de nationella program i gymnasieskolan som syftar till fortsatta akademiska studier eller motsvarande kunskaper. Forskarutbildningen skall bygga på en grundläggande högskoleutbildning,
2. att riksdagen beslutar anta följande lydelse av 2 kap. 4 §:
I styrelsen för en högskola skall högskolans rektor ingå. Styrelsen utser själv inom sig ordförande. Högskolan utser självständigt flertalet av styrelsens övriga ledamöter. Styrelsen utser rektor. Lärare och studenter vid högskolan har rätt att vara representerade i styrelsen,
3. att riksdagen beslutar anta följande lydelse av 2 kap. 7 § (ny):
Högskola utan fakultet kan om den så vill vara filial till högskola med fakultet och skall då underordnas och samordnas med moderhögskolan och dennas fakultetsnämnder. Högskola utan fakultet avgör självständigt vilken högskola den vill vara filial till. Beslut om vilken moderhögskola en högskola utan fakultet vill tillhöra skall kunna omprövas. Moderhögskola är skyldig att förlägga fasta forskningsresurser till sin/sina filialer i rimlig utsträckning,
4. att riksdagen beslutar anta följande lydelse av 3 kap. 1 §:
I tjänsten som lärare vid högskolorna skall i normalfallet ingå att handha utbildning och forskning eller konstnärligt utvecklingsarbete. Till en lärares uppgifter hör också att följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet,
5. att riksdagen beslutar anta följande lydelse av 3 kap. 2 §:
Den främsta lärartjänsten är tjänsten som professor. Professorstjänster skall finnas inrättade i tillräcklig omfattning för att forskning och utbildning skall kunna bedrivas på en hög kvalitativ nivå inom olika vetenskapsområden. Endast den som visat vetenskaplig och pedagogisk skicklighet får ges en tjänst som professor,
6. att riksdagen beslutar anta följande lydelse av 3 kap. 3 §:
Tjänster som professor tillsätts normalt för en tid av tio år, om inte annat följer av andra stycket.
Tjänster som professor får tillsättas för en bestämd tid kortare än tio år, om det är fråga om
1. konstnärlig verksamhet, eller
2. adjungering till en högskola av någon som har sin huvudsakliga verksamhet utanför högskoleväsendet,
7. att riksdagen beslutar anta följande lydelse av 3 kap. 4 §:
Den som har fått en tjänst som professor kan skiljas från tjänsten på de grunder som finns i lagen om offentlig anställning. Professor har dock alltid rätt att få sin sak prövad i styrelsen för högskolan,
8. att riksdagen beslutar anta följande lydelse av 3 kap. 5 §:
Vid högskolorna skall det, utöver professorer, finnas lärartjänster som lektorer. En lektor skall vara vetenskapligt kompetent. I en lektors arbetsuppgifter skall det ingå både utbildning och forskning,
9. att riksdagen beslutar anta följade lydelse av 3 kap. 6 § :
Varje högskola bestämmer själv vilka lärartjänster som skall finnas där, även tjänster som professor och lektor, samt om de behörighetskrav och befordringsgrunder som skall gälla för tjänsterna,
10. att riksdagen beslutar anta följande lydelse av 3 kap. 7 §:
Varje högskolas styrelse beslutar själv om vilka regler som skall gälla avseende lärares rätt att vid sidan av sin tjänst inneha anställning eller uppdrag eller utöva verksamhet som avser forskning eller utvecklingsarbete inom tjänstens ämnesområde,
11. att riksdagen beslutar anta följande lydelse av 3 kap. 9 § (ny):
Rätten att kommersiellt utnyttja uppnådda forskningsresultat tillhör forskaren och högskolan gemensamt. Det ankommer på varje högskolas styrelse att närmare utforma dessa regler,
12. att riksdagen beslutar anta följande lydelse av 4 kap. 2 §:
Den högskola som anordnar en utbildning avgör själv vilka behörighetsvillkor som skall gälla för att bli antagen till utbildningen, utöver vad som angetts i 1 kap. 8 §. Sökande får icke diskrimineras eller kvoteras på grund av kön, ras, hudfärg, bostadsort eller liknande,
13. att riksdagen beslutar anta följande lydelse av 4 kap. 3 §:
Kan inte alla behöriga sökande till en utbildning tas emot, skall urval göras bland de sökande. Varje högskola beslutar själv om urvalskriterier och urvalsprocess,
14. att riksdagen beslutar anta följande lydelse av 4 kap. 5 §:
Varje högskola får meddela föreskrifter om tillfällig avstängning av studenter,
15. att riksdagen beslutar anta följande lydelse av 4 kap. 6 §:
Varje högskola får meddela föreskrifter om att en student tills vidare skall avskiljas från utbildningen i de fall då studenten
1. lider av psykisk störning,
2. missbrukar alkohol, narkotika eller liknande drog,
3. har gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet,
16. att riksdagen beslutar anta följande lydelse av 4 kap. 8 § (ny):
Varje högskola har rätt till ekonomisk ersättning, s.k. studentpeng, som är direkt proportionell till antalet antagna studenter. Studentpeng skall utgå så länge studenterna presterar godkända studieresultat enligt uppställda kvalitetsnormer. Studentpengens storlek fastställs av riksdagen och skall vara av sådan storlek att den innebär ett starkt incitament för varje högskola att anta alla behöriga sökande,
17. att riksdagen beslutar att 1 kap. 10 §, 4 kap. 4 § samt hela 5 kap. utgår ur lagen,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om akademisk utbildning och övrig kvalificerad postgymnasial utbildning,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om examensformer och examinationsrätt,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fri lönesättning inom den akademiska världen,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om strategi för akademisk utbildning,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fria universitet med olika juridiska huvudmän.
Stockholm den 21 oktober 1992 Ian Wachtmeister (nyd) Stefan Kihlberg (nyd) Harriet Colliander (nyd) Bo G Jenevall (nyd) Johan Brohult (nyd) Claus Zaar (nyd)