Att bredda rekryteringsunderlaget för antagning till högskolestudier är och har under lång tid varit ledande för utbildningspolitiken. Det är inte minst viktigt för att motverka en social snedrekrytering.
I flera utredningar har det framhållits vikten av att bredda rekryteringsbasen till högskolan. Att låta alla som har behörighetsgivande utbildning från folkhögskolan också använda studieomdömet som urvalsgrund kan bidraga till en sådan breddning.
Folkhögskolorna är en viktig del inom vuxenutbildningen, vilket även konstateras i prop. 1990/91:2 om folkbildning. I bilaga 9 till budgetproposition 1992 (prop. 1991/92:100) konstateras att: ''Avregleringen syftar också till att olika utbildningsformer -- exempelvis gymnasieskola, vuxenutbildning och studieförbund -- skall kunna verka på lika villkor.'' Folkhögskolan är en del av vuxenutbildningen och uttrycket lika villkor måste även gälla antagningen av studerande från folkhögskola till universitet och högskolor.
I nuvarande regler för tillträde till högskolan jämställs folkhögskolestudier med gymnasiestudier och studieomdömet jämställs med betyg. Folkhögskolorna ges även rätt att ge såväl allmän som särskild behörighet.
I prop. 1992/93:1 Frihet för kvalitet sägs att den som fullföljt nationellt program i gymnasieskolan eller har motsvarande kunskaper kommer att få allmän behörighet. Här anges vidare i texten bl.a. folkhögskola som exempel på motsvarande utbildning där allmän behörighet för högskolestudier kan förvärvas, s. 45 6:2.
Vad gäller urval anför Chefen för utbildningsdepartementet ''Vid urval får endast ett eller flera av urvalsgrunderna betyg, högskoleprov, annat särskilt prov tidigare utbildning samt arbetslivserfarenhet kunna användas''. Studieomdömet exkluderas därigenom som urvalsgrund. Vi vill ge regeringen till känna att till de olika urvalsgrunder som står uppräknat skall även tillföras folkhögskolans studieomdöme. Detta som en konsekvens av att folkhögskolan hör till gruppen motsvarande utbildningar som kan ge allmän behörighet för högskoleutbildning. Vi vill även anföra att den särskilda behörighet som folkhögskolan kunnat ge inom vissa ämnesområden inkluderas i begreppet motsvarande utbildningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkhögskolans studieomdöme såsom en urvalsgrund för studier vid universitet och högskola.
Stockholm den 21 oktober 1992 Stina Gustavsson (c) Birgitta Carlsson (c)