Proposition 1992/93:1 om universitet och högskolor föreslår genomgripande förändringar bl.a. vad gäller förändrat icke-statligt huvudmannaskap för vissa universitet och högskolor.
Propositionen öppnar möjligheten för alternativ till statligt huvudmannaskap i form av universitetsstiftelser. Vi avvisar förslaget om ändrat huvudmannaskap eftersom det är ofullständigt redovisat i propositionen. Propositionen belyser t.ex. inte konsekvenserna av ett ändrat huvudmannaskap vad gäller offentlig insyn, personal- och studerandeinflytande, avgiftsfinansiering m.m.
I propositionen föreslås att högskolelagen ändras vad gäller högskolestyrelsernas sammansättning. Vi avvisar förslaget vad gäller inskränkningen av nuvarande representation för lärare och elever.
Vi anser vidare att högskolestyrelsen skall ha en bred samhällsinriktad sammansättning. Styrelsen bör tillföras personer som står fria från verksamheten och som har egen kompetens. Nuvarande sammansättning av högskolestyrelsen bör därför behållas och skrivas in i högskolelagen.
Vi anser att det alltjämt råder en sned könsfördelning inom högskolans beslutande organ. En jämnare könsfördelning måste därför eftersträvas inom alla beslutande organ.
Propositionen lyfter fram behovet av pedagogiskt utbildade lärare vid högskolan. Vid tjänstetillsättning skall pedagogiska meriter tillmätas vikt. Krav på pedagogisk kompetens måste dock också gälla tidigare anställda lärare vid högskolan.
I anslutning till avsnitt 11.1 Principer för anslag till grundläggande högskoleutbildning och forskning anförs att regeringen i annat sammanhang avser återkomma till hur forskning vid de mindre och medelstora högskolorna skall främjas.
Frågan om forskning och medverkan i forskarutbildning för de mindre och medelstora högskolorna har varit föremål för diskussion under ett antal år utan att få någon långsiktig lösning. Det är angeläget att en permanent lösning kan åstadkommas fr.o.m. 1993/94. Lösningen hör ihop med högskolelagens utformning i de delar som reglerar fakulteternas organisation och deras anknytning till de mindre och medelstora högskolorna. Den hör också ihop med principerna för anslagsfördelning till grundläggande högskoleutbildning och till forskning och forskarutbildning. Båda dessa frågor behandlas i proposition 1992/93:1. Ingen av dem ges en tydlig lösning. De mindre och medelstora högskolornas anknytning till fakulteterna är ej tydligt formulerad, och det framgår inte hur fakulteternas kompetens och resurser skall användas för forskning och forskarutbildning vid de mindre och medelstora högskolorna. Frågan om anslagsstruktur för forskning vid dessa högskolor löses inte heller.
Forskning och forskarutbildning vid mindre och medelstora högskolor är en fråga dels om samverkan inom hela fakultetsorganisationens ram, dels om att vidareutveckla de forskningsprofiler som med god kvalitet växt fram vid många mindre och medelstora högskolor.
Under de senaste åren har i flera delar av landet organisatoriska lösningar arbetats fram. Den mest tydliga är inrättandet av ''Högskolerådet för regional forskningssamverkan i västsverige'' (HRFU). Rådet är en organisation för samverkan mellan de humanistiska, samhällsvetenskapliga och matematisk-naturvetenskapliga fakulteterna vid Göteborgs universitet och högskolorna i Borås, Karlstad, Skövde samt Trollhättan/Uddevalla. Kansliet förläggs till högskolan i Karlstad.
För att lokala forskningsprofiler skall kunna föras vidare erfordras en kraftig ökning av de statliga medel som anvisas för forskning och medverkan i forskarutbildning vid de aktuella högskolorna.
I olika sammanhang har redovisats att Sverige har en internationellt sett liten andel högskoleutbildade och att en stor ökning av antalet forskarutbildade erfordras. Därtill kommer den tonvikt som nu måste läggas på den grundläggande högskoleutbildningens kvalitet. Alla dessa faktorer motiverar definitivt att riksdagen bestämmer sig för hur en utbyggnad av forskning och forskarutbildning vid de mindre och medelstora högskolorna ska ske.
En sådan utbyggnad bör ske successivt och genom att lämplig balans skapas mellan samverkan om fakultetsresurser och egna resurser för dessa högskolor. Härigenom kan kvaliteten säkras. Vid utbyggnaden måste beaktas att skillnaderna mellan de enskilda mindre och medelstora högskolorna är avsevärda vad avser både storlek och inriktning. Några av dem -- i första hand Karlstad, Växjö och Örebro, vilka tidigare hade universitetsfilialer -- har på olika sätt etablerat en verksamhet som snabbt kan vidareutvecklas om medel tillförs. Andra behöver längre tid och kanske en annorlunda utformning. Högskolorna bör -- allt eftersom de mognar -- successivt och i lugn takt bygga upp forskning och forskarutbildning på sådana områden där de visat sig starka. En sådan utveckling kan ske utan dramatik och i nära samverkan mellan högskolor och universitet.
Frågan om forskning och forskarutbildning vid de mindre och medelstora högskolorna bör få en lösning enligt ovanstående grunder under årets riksdag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår propositionens förslag om ändrat icke-statligt huvudmannaskap för universitet och högskolor,
2. att riksdagen avslår propositionens förslag om högskolestyrelserna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att nuvarande sammansättning av högskolestyrelserna bör bibehållas och skrivas in i högskolelagen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen sägs om jämnare könsfördelning i alla beslutande organ inom högskolan,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförs om krav på högskolelärares pedagogiska kompetens,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförs om forskning vid de mindre och medelstora högskolorna.
Stockholm den 20 oktober 1992 Kristina Svensson (s) Magnus Persson (s) Bo Finnkvist (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Jarl Lander (s)