I hemställan bereds riksdagen tillfälle att ta del av vad som i propositionen anförs om den nya examensordningen. Denna innebär bl a att universitet och högskolor med fasta forskningsresurser erhåller rätt att utfärda magisterexamen. För övriga högskolor gäller att deras kompetens och kvalitet skall prövas i särskild ordning innan sådan rätt erhålls inom visst ämnesområde.
Vissa högskolor utan fasta forskningsresurser har idag goda förutsättningar att genomföra längre utbildningar inom vissa ämnesområden genom att tillgång till forskarutbildade personer och forskningsmiljö finns i deras närhet. Ett exempel är högskolan i Gävle/Sandviken där utbildning inom fastighetsekonomi/fastighetsförvaltning nu ges som en fördjupning inom ekonomilinjen (80--140) poäng). Detta görs i nära samverkan med Statens institut för byggnadsforskning, som har god forskarkompetens inom området. Institutet är liksom Lantmäteriverket och Centralnämnden för fastighetsdata sedan mitten av 70-talet lokaliserat till Gävle. De tre myndigheterna och högskolans utbildning inom fastighetsområdet gör tillsammans att Gävle på detta område har en för Sverige unik bredd och kompetens.
Det är viktigt att de mindre och medelstora högskolorna i framtiden får konkurrera med övriga högskolor och universitet på lika villkor. Kraven för att få utfärda magisterexamen ska inte vara större för en mindre/medelstor högskola än för övriga högskolor, och tillgången på forskningsresurser i högskolans omgivning skall beaktas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de mindre och medelstora högskolorna måste få konkurrera med de övriga högskolorna och universiteten på samma villkor,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att möjligheterna för de mindre och medelstora högskolorna att få utfärda magisterexamen noga undersöks.
Stockholm den 21 oktober 1992 Karin Starrin (c) Hans Lindblad (fp) Pontus Wiklund (kds) Patrik Norinder (m) Axel Andersson (s) Bertil Måbrink (v) Arne Jansson (nyd)