Bakgrund
Regeringen föreslår i propositionen en rad åtgärder som vi välkomnar i utvecklingen mot valfrihet i skolan. På det hela taget är vi positiva till förslagen. Vi anser dock att det finns några skönhetsfläckar och smärre brister som vi vill korrigera.
Generell möjlighet till entreprenad
I propositionen begränsas möjligheterna att välja entreprenadlösningar till gymnasieskolan -- och bara inom ämnesblocken estetiska ämnen, ekonomiska ämnen, tekniska ämnen och yrkesämnen. Orsaken till denna begränsning anges vara att frågan är av stor principiell betydelse och rymmer ett flertal praktiska problem. Vi instämmer förvisso i dessa konstateranden -- men anser dem inte vara godtagbara som argument för att begränsa valfriheten och den positiva konkurrensen mellan olika aktörer. Tvärtom. För oss är problem inte hinder -- utan möjligheter och utmaningar. Frågans stora principiella betydelse ser vi också som ett starkt skäl att öppna även grundskolan och särskolan för entreprenadlösningar -- likaväl som vi vill tillåta entreprenadlösningar inom alla ämnen och ämnesblock. Självklart får inte i något avseende kvaliteten i undervisningen bli lidande av att anlita utomstående aktörer. Det är ju motsatsen -- kvalitetshöjning -- som är huvudsyftet! Därför förstår vi inte varför man är rädd för att skapa incitament att höja kvaliteten även inom grundskolan och särskolan liksom inom alla ämnen och ämnesblock.
Kompetenta lärare är viktigare än formell lärarutbildning
De i propositionen framförda förslagen aktualiserar frågan om lärarkompetens. Vi vill återigen understryka att den alldeles avgörande frågan är att lärare har mycket hög fackkompetens kombinerad med hög pedagogisk skicklighet. Hur de skaffat sig dessa kompetenser är mindre intressant. Det kan naturligtvis vara genom den traditionella formella lärarutbildningen. Det kan med större sannolikhet vara genom en riktig och god akademisk utbildning. Det kan också vara genom ambitiöst yrkesarbete kombinerat med olika typer av studier.
Vi vänder oss i grunden mot den i vissa kretsar omhuldade uppfattningen att det endast är genom en formell lärarutbildning av viss typ (modell grundskollärarutbildningen) som kompetenta lärare genereras. Den typen av uppfattning stöds inte av sakliga och intellektuellt hederliga argument -- fastmer av skråtänkande och ensidiga särintressen vars omsorg inte i första hand omfattar elevernas intressen.
Lärarlegitimation bör införas snarast
Det är bland annat mot denna bakgrund vi vill understryka vikten av att skyndsamt införa någon typ av lärarcertifikat eller lärarlegitimation, i syfte att uppnå ett system med en friare arbetsmarknad, med bland annat fri konkurrens mellan lärare. Det är viktigt att uppmuntra individuella och goda arbetsprestationer genom t ex individuell lönesättning och mer flexibla och utvecklade möjligheter till karriärutveckling för ambitiösa lärare.
Resurser till kommunala skolor skall också vara minst 85 %
Vi har i tidigare sammanhang understrukit det för oss självklara i att fristående skolor inte i något avseende får diskrimineras i förhållande till de kommunala skolorna. Vi välkomnar därför att regeringen är klok nog att inte föreslå någon sänkning av bidragsprocenten. Sjävklart behövs avsevärt mer erfarenheter från tillämpningen av de nyligen införda bidragsbestämmelserna. I många fall skulle dessutom sannolikt en höjning vara mer motiverad!
Däremot har det i flera fall visat sig bli tvärtom -- att kommunala skolor missgynnas i förhållande till fristående. Så är till exempel fallet för många skolor i Göteborg. Detta har dock inte förorsakats av riksdagens kloka beslut. Däremot har kommunfullmäktige i Göteborg beslutat (endast Ny demokrati reserverade sig) om ett resursfördelningssystem som är så orättvist att många kommunala skolor får betydligt mindre än 85 % av den genomsnittliga kostnaden. Detta finner vi helt orimligt och oacceptabelt och i strid med statsmakternas intentioner avseende skolan.
Vi föreslår därför att riksdagen beslutar att samma garanti skall gälla för kommunala skolor som gäller för fristående skolor. Vårt förslag innebär således att även varje kommunal skola skall vara garanterad minst 85 % av den genomsnittliga kostnaden per stadium.
Internationella skolor
Vi delar utredarens förslag att även de internationella skolorna bör omfattas av det nya bidragssystemet för fristående skolor. Vi noterar och glädjer oss åt att även Skolverket delar utredarens bedömning. Sålunda finner vi det onödigt och småfuttigt att diskriminera de internationella skolorna och frågar oss varför regeringen inte vill uppmuntra den form av mångfald, kvalitet och kulturell korsbefruktning som de internationella skolorna står för. Vi föreslår således att de internationella skolorna omfattas av samma bidragssystem som övriga fristående skolor.
Nej till etableringskontroll av fristående gymnasieskolor
Regeringen vill uppenbarligen införa etableringskontroll för fristående gymnasieskolor genom att länsstyrelserna skall göra en prövning. Denna prövning skall även innefatta kommunens och närliggande kommuners bedömning. Som motivering till att denna prövning skall göras förs i propositionen ett något besynnerligt resonemang:
Nyetableringar av fristående gymnasieskolor har naturligtvis effekter på det redan befintliga skolväsendet i kommunen och regionen. På gymnasienivå är det viktigt att det finns ett allsidigt utbud av utbildningar över hela landet. Om underlaget blir för litet hotas utbudets bredd. Det finns således anledning pröva varje nyetablering av fristående gymnasieskolor från denna utgångspunkt. (s 47, prop 92/93:230)
Som vi uppfattar dessa intentioner har de sina rötter i ett planekonomiskt tänkesätt där konkurrens uppfattas som negativt och som ett hot mot ett allsidigt utbud. I själva verket är det ju tvärtom! Fri etablering och konkurrens befrämjar allsidighet, hög utbildningskvalitet och utbildningseffektivitet. Som vi uppfattat regeringens intentioner vill man befrämja och uppmuntra kvalitet, mångfald och valfrihet inom skolan! Vi föreslår således att propositionens förslag och skrivningar om etableringskontroll för fristående gymnasieskolor avvisas av riksdagen.
Kommunerna skall informera om valmöjligheterna i grundskolan
En förutsättning för att elever och föräldrar skall kunna välja aktivt mellan olika skolor är att de får bra information om det utbildningsutbud som finns inom kommunen. Vi instämmer härvidlag i arbetsgruppens förslag att kommunens skyldighet att informera om valmöjligheterna bör lagfästas. Denna information skall naturligtvis omfatta såväl kommunens egna grundskolor som friskolorna inom kommunen. Vi delar visserligen regeringens bedömning att det borde vara naturligt för kommunen att informera om sina grundskolor -- men vi tror inte att denna förhoppning är tillräcklig. Erfarenheterna visar tyvärr att många kommuner gärna underlåter att informera om alternativ som inte sammanfaller med vad kommunpolitikerna anser vara bäst för dess invånare. Vi föreslår därför att kommunernas informationsskyldighet fastställes i lag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om lagstiftning för att erbjuda generella möjligheter till entreprenadlösningar inom alla ämnen och ämnesgrupper i gymnasieskolan liksom i grundskolan och särskolan i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till utformning av en lärarlegitimation i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om ändring av 2 kap. 3 § skollagen i enlighet med vad i motionen anförts om att lärares faktiska kompetens är viktigare än vilken utbildning de genomgått,
4. att riksdagen, i enlighet med vad i motionen anförts, beslutar att samma garanti skall gälla för kommunala skolor som gäller för fristående skolor -- dvs. att även varje kommunal skola skall vara garanterad minst 85 % av den genomsnittliga kostnaden per stadium,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de internationella skolorna skall omfattas av samma bidragssystem som övriga fristående skolor,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om etableringskontroll för fristående gymnasieskolor och således avvisar propositionens förslag och skrivningar,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lagfästa kommunernas skyldighet att informera om kommunens egna grundskolor samt friskolorna inom kommunen.
Stockholm den 28 april 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Stefan Kihlberg (nyd) Claus Zaar (nyd)