Tillgången till en god kultur liksom möjligheten till bra utbildningsmöjligheter är grundläggande faktorer i det regionala utvecklingsarbetet.
På Gotland med en i flera avseenden bristfällig industritradition, pågår ett intensivt arbete på olika nivåer för att stärka regionen inom just dessa områden. Detta sker t.ex. genom betydande satsningar för att bygga ut högskolans olika utbildningar och genom ett författar- och översättarcentrum, som blir ett viktigt svenskt bidrag för att stärka kulturutbytet i Östersjöregionen. Med de betydande kulturskatter som finns på Gotland och det av tradition rika kulturlivet är det naturligt och viktigt att detta utvecklingsarbete kan fortsätta.
Inom kulturutbildningsområdet har en viktig utveckling påbörjats genom starten av Gotlands konstskola 1988. Behovet av ytterligare utbildningar inom den estetiska och övriga kulturella sektorn är stort. Av bl.a. de ovan redovisade skälen är Gotland lämpligt för just dessa typer av utbildningar. En annan viktig faktor är att på Gotland bor och verkar, mycket på grund av den särpräglade naturen och kulturen, ett stort antal väl kvalificerade konstnärer och kulturpersonligheter inom olika områden.
Folkuniversitetet på Gotland har i oktober 1992 anhållit om att få tre utbildningar i dans, teater och konst godkända och ställda under statlig tillsyn med rätt till studiemedel för eleverna.
Vid samma tidpunkt har Folkuniversitetet också anhållit om att få utöka Gotlands konstskola med en skulpturlinje och ett tilläggsår på den ordinarie konstutbildningen. För dessa utbildningar söks statsbidrag och rätt till studiemedel.
I propositionen framhålls att lokaliseringen skall kunna tillmätas betydelse då behovet av dessa typer av utbildningar skall värderas. Det är viktigt att de utbildningar det här är fråga om kan ges en god spridning över landet och att lokala resurser och förutsättningar blir avgörande för utbildningarnas förläggning.
På Gotland finns kompetens och andra förutsättningar för att anordna de ovan angivna utbildningarna. De skulle även på ett betydelsefullt sätt förstärka det utbud av kulturutbildningar som resan ges på olika nivåer liksom att de ytterligare skulle understryka bilden av Gotland som ett kulturlän.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om värdet av en lokalisering av utbildningar inom kulturområdet utanför storstadsregionerna för att stärka den regionala utvecklingen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vid bedömningen av samhällsnyttan av kompletterande utbildningar inom kulturområdet särskilt bör beaktas såväl de speciella förutsättningar som finns för att anordna utbildningar som var dessa liknande utbildningar redan anordnas,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förutsättningarna för kompletterande utbildningar inom kulturområdet på Gotland med hänvisning till de redovisade motiven.
Stockholm den 28 april 1993 Ulla Pettersson (s) Gunhild Bolander (c)