Rekrytering till Skara skolscen
Skara skolscen är i dag en riksunik 30-årig institution med uppgift att bedriva förberedande scenisk utbildning för ungdomar från hela landet. Den sceniska utbildningen inriktar sig mot skådespeleri och riktar sig alltså till ungdomar som avser att bli skådespelare.
Utbildningen klassificeras som påbyggnadsutbildning och kan alltså inte jämställas med gymnasieskolans estetiska teaterprogram vars läroplan föreskriver en bred orientering om teaterns olika yrkeskategorier. De sökande till skolans utbildning måste ha genomgått minst tvåårigt gymnasium för att vara behöriga att söka.
Perioden 1962--1992 var Skara kommun ensam huvudman för skolan genom Skara Stads Yrkesskola och sedermera genom Skara gymnasium. De förändrade statsbidragsbestämmelserna för gymnasieutbildning i landet samt rekommendationer angående påbyggnadsutbildningar tvingade fram en förändring av huvudmannaskapet. Sedan den 1 juli 1992 är Stiftelsen Skara skolscen huvudman för Skolscenens utbildning. Skolan har 24 årselevplatser och läroplanen är godkänd av Skolverket.
Studierna vid skolan är till största delen av praktisk natur och i ämnena scenframställning, rörelse, sång och tal undervisar lärare med egen utbildning vid teaterhögskolor, danshögskolor och musikhögskolor. Målsättningen med skolans utbildning är att förbereda för högre studier vid teaterhögskolorna.
En stor procent av dem som genomgått Skara skolscen går vidare till teaterhögskolorna men en del av skolans elever lyckas få anställning som skådespelare omedelbart efter genomförda studier vid Skolscenen.
Sedan den 1 juli 1992 då utbildningen förlängdes bedriver skolan ett samarbete med Skaraborgs Länsteater. Samtal om samarbete med Högskolans i Skövde medialinje har inletts. Ett samarbete mellan dessa tre institutioner skulle kunna ge mycket intressanta resultat och förhoppningsvis bli ett pilotprojekt för övriga konstnärliga utbildningar i Sverige.
Skara skolscen är den enda förberedande sceniska utbildningen i Sverige. Av detta följer att skolan har sökande från hela landet. Inför intagningen till hösten 1993 finns för närvarande drygt 400 sökande till 12 elevplatser.
Skolans ekonomi grundar sig på statsbidrag, interkommunala ersättningar samt bidrag från Skara kommun.
Detta system vållar problem, då antagna elever tvingas avstå från utbildningen på grund av att deras hemkommuner inte vill betala någon ersättning. Skolans ledning anser att detta kan inverka menligt på kvalitetsnivån.
Det är ett riksintresse att tillgång till det begränsade platsantalet bereds för de mest kvalificerade, och då får inte kommunernas benägenhet att inte vilja betala interkommunala ersättningar styra utfallet av detta.
Från dessa utgångspunkter har Skara kommun tagit upp denna problematik i sitt remissvar vilket refereras i propositionen (sid. 51):
Skara kommun anför att statsbidraget per elev till ''kompletterande skolor'' bör ha en nivå som motsvarar den totala kostnaden vid skolan vilket eliminerar problemet med interkommunala ersättningar. Skara skolscen föreslår att regeringen lagstadgar att statsbidragsberättigade friskolor medges debitera elevernas hemkommuner en kostnad motsvarande skolans verkliga kostnad, minskad med det beviljade statsbidraget alternativt att statsbidraget läggs på en nivå, som täcker undervisningskostnaden.
Vi vill därför betona vikten av att finansieringsfrågan löses så att staten kan förvissa sig om att kvalitetskravet kan hävdas fullt ut. Skolministern anför i propositionen i detta sammanhang att ''det kan finnas skäl att granska de nuvarande kompletterande utbildningarna'' samt att ''i annat sammanhang återkomma till regeringen med förslag att se över de kompletterande skolor som för närvarande är berättigade statligt stöd''.
Vi noterar detta med tillfredsställelse och anser att den problemställning som redovisas i denna motion bör bli föremål för övervägande i detta sammanhang. Riksdagen bör göra uttalande med denna innebörd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de interkommunala ersättningarna vid rekryteringen av elever till Skara skolscen.
Stockholm den 28 april 1993 Sten Svensson (m) Bengt Kindbom (c) Ivar Virgin (m) Birgitta Carlsson (c)