Lanthushållsskolor
I regeringens proposition Valfrihet i skolan anges att statligt stöd ska kunna ges till skolor vilkas utbildning anses värdefull ur nationell synpunkt. Enligt vår mening är lanthushållsskolorna en sådan skolform. Vi delar de synpunkter som föredragande statsråd framförde redan i samband med regeringens förslag i proposition 1991/92:157. Statsrådet underströk i nämnda proposition vikten av att ungdomar får kunskaper om kostens betydelse för hälsan och om hushållsekonomi. Vidare ansåg statsrådet att det är värdefullt att unga människor som vill får mer fördjupade hushållskunskaper och ges möjlighet att studera vid lanthushållsskolorna. Likaså framhölls dessa skolors stora betydelse som förvaltare av kulturarvet.
I utbildningsutskottets betänkande 1991/92:UbU26 angavs kommunernas möjligheter att nyttja lanthushållsskolorna för delar av sina utbildningsprogram. Verkligheten har dock visat att kommunerna så gott som helt saknar detta intresse. Dessutom gör kommunerna olika bedömningar när ungdomar söker sig till utbildningar vid lanthushållsskolorna. En del kommuner bekostar utbildningen i form av t ex internatersättning medan andra kommuner nekar eleverna denna hjälp. Vi menar att denna orättvisa inte kan fortsätta. Riksdagen måste ge regeringen i uppdrag att verka för en lika behandling av elever.
Under årens lopp har olika analyser och utredningar påtalat betydelsen av kunskaper i kost, hälsa och hushållsekonomi. Så sägs t ex i rapporten ''Yrkesutbildning inför 1990-talet'' att många av de kunskaper som behövs för yrkesutövningen ligger nära de kunskaper som behövs för arbete i hemmen. I samma rapport refereras en undersökning där hushållsarbetet uppskattas till 50 timmar per vecka i barnfamiljer. Med ett uppskattat marknadslönevärde på cirka 40 kronor per timme blir det totala marknadsvärdet av hushållsarbete ungefär 300 miljarder kronor per år.
Den yrkesutbildning som ges idag är en mycket teoretisk sådan där kärnämnena förstärkts på bekostnad av den praktiska tillämpningen. Det visar sig mycket tydligt t ex i vård- och omsorgssektorn där avsaknaden av tillämpad undervisning är stor. Därför är det nödvändigt att samhället möjliggör inhämtande av ytterligare kunskaper. Det är här som lanthushållsskolorna, enligt vår mening, har ett stort berättigande och torde väl fylla de krav som föredragande statsråd anger om samhällsnyttan.
När de konsumentekonomiska kurserna om ett par år utgår ur kursutbudet, flera har tillhört den tidigare s k lilla ramen, är det nödvändigt att den skolform som lanthushållsskolorna utgör kan fortsätta. Behovet av utbildning är väl dokumenterat; därför måste regeringen i samråd med skolorna medverka till ett fortsatt kursutbud.
I propositionen Valfrihet i skolan, kap. 5.4 Skolor vars utbildning kompletterar det offentliga skolväsendet, anges inte vilka skolor som egentligen avses. Med hänvisning till ovanstående och utifrån att föredragande statsråd säger att det finns skäl att granska de nuvarande kompletterande utbildningarna anser vi att lanthushållsskolorna väl uppfyller kraven för ett fortsatt statsbidrag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas ersättning för elever vid lanthushållsskola,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lanthushållsskolornas berättigande till fortsatt statsbidrag.
Stockholm den 28 april 1993 Stina Gustavsson (c) Anna Corshammar-Bojerud (c) Sven-Olof Petersson (c)