Det är stort och långsiktigt värde för elever med vistelse och utbildning i ett annat land. Därför är det en viktig del av internationaliseringsarbetet att på olika sätt öka antalet elever som deltar i sådant utbyte. Detta säger regeringen i proposition 1992/93:158 om skolans internationalisering.
Många skolungdomar deltar redan idag i utbytesprogram som arrangeras av etablerade organisationer, vilka sedan lång tid bedriver ett fungerande skolungdomsutbyte med länder i alla världsdelar. Det är av stor vikt att dra nytta av och bygga vidare på dessa organisationers arbete och erfarenheter.
Det krävs en stor ekonomisk satsning av familjen för att sända ett barn utomlands för att gå i skola. Ett sådant utlandsår berikar inte bara den enskilde eleven utan också den svenska skolan och det svenska samhället. Det är emellertid viktigt att eftersträva socioekonomisk spridning vid rekryteringen. Erfarenheter från utbytesorganisationer visar att rekryteringsbasen i dagsläget är alltför snäv.
Rekryteringen skulle underlättas och bredare grupper skulle kunna ta vara på möjligheten att tillbringa ett år i annat land om eleverna fick behålla det studiesociala stödet under det år de är utomlands. Nu förlorar familjen inte bara studiebidraget för det barn som är utomlands utan i många fall också flerbarnstillägget.
Utredningen om målrelaterade statsstipendier som för närvarande är på remiss kommer att behandlas efter remissomgången av regeringen och i det sammanhanget kunde det vara lämpligt att regeringen överväger möjliga lösningar för de familjer som förlorar studiebidraget för det barn som studerar utomlands.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om studiebidrag vid studier utomlands.
Stockholm den 16 mars 1993 Rune Rydén (m)