Propositionen föreslår att yrkesexamen bör avsluta utbildning som är inriktad mot yrke där det finns olika former av officiellt fastställd legitimation eller behörighetskrav. Skälen att behålla yrkesexamina utökas även till att gälla de utbildningar som syftar till vård samt omsorg om barn och gamla.
Förslaget till avreglering av högskolan innebär en viktig kursändring, som bl.a. innebär att svensk högskolepolitik kan knyta an till europeisk universitetstradition. Inte minst de högt uppsatta kvalitetskraven är viktiga med tanke på en framtida gemensam europeisk arbetsmarknad.
När det gäller vissa yrkesexamina, t.ex. inom vård- och omsorgssektorn finner vi det dock egendomligt att en rad viktiga yrkesgrupper saknas bland de uppräknade. Det har anförts att vissa yrken kräver legitimation och att dessa i berörda fall kan hänskjutas till legitimationsansvaret.
I yrken inom vård och omsorg liksom i utbildningar av viss längd byggda på vetenskap är det emellertid viktigt att själva utbildningen och examinationen kan utgöra en trygghet för människor som är i behov av deras tjänster. Det finns alltså ett antal yrken som av sådana skäl borde avslutas av en yrkesexamen. Viktiga områden saknas i propositionen.
Dessa yrken är:
Dietister, hörselvårdsassistenter, laboratorieassistenter, miljö- och hälsoskyddsinspektörer, optiker, ortopedingenjörer och -tekniker samt tandtekniker.
Samtliga dessa yrkesutövare har ett yrkesansvar där allmänheten har rätt att kräva en viss auktorisation/behörighet för att kunna känna trygghet och tillit.
För dietister, hörselvårdsassistenter, lab.assistenter, ortopedingenjörer samt miljö- och hälsovårdsinspektörer finns f.n. av UHÄ fastställda utbildningar på 90--120 poäng. För tandteknikerna planeras för 1993 en 3-årig högskoleutbildning.
När det t.ex. gäller dietisterna är yrket ungt och allmänhetens kunskap om vilka krav som kan ställas på en adekvat utbildning är dåliga. Propositionens förslag lämnar vägen öppen för personer att arbeta som ''dietister'' utan att ha en tillräckligt god utbildning, vilket kan vara direkt skadligt för patienter med allvarliga sjukdomar och där dieten kan vara av avgörande betydelse för sjukdomsförloppet.
Inom samtliga dessa yrken kan det finnas en risk att personer kan ''ta'' en yrkestitel, som de inte alls är berättigade till och att människor kan bli felbehandlade när de i god tro söker sig till en ''specialist''. Ur trygghetssynpunkt torde därför ytterligare krav resas på legitimation av alltfler yrkesgrupper -- en fråga som redan idag är föremål för utredning bl.a. vid socialstyrelsen. Redan examenstiteln bör kunna utgöra ett visst mått av trygghet för allmänheten.
I EES-propositionens generella direktiv sägs att ''yrkesutövare med högre utbildning som inte är reglerad i ett land kan få rätt att utöva yrket i ett annat land där yrket omfattas av en nationell reglering''. Det bör därför finnas minimidefinitioner för sådana yrken som i andra länder har legitimation/auktorisation, t.ex. dietister/näringsterapeuter i Norge, Finland, Island m.fl. länder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ovan uppräknade yrkesgrupper bör ingå i examensordningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att det bör finnas minimidefinitioner för sådana yrken som i andra länder har legitimation, t.ex. dietister/näringsterapeuter i Norge, Finland, Island m.fl. länder.
Stockholm den 15 oktober 1992 Karin Israelsson (c)