Högskolan i Luleå har fasta forskningsresurser och en teknisk fakultet, men kan ändå i vissa avseenden jämställas med de små och medelstora högskolorna.
För Högskolans civilingenjörsutbildning och annan teknisk utbildning finns en väl fungerande forskningsöverbyggnad inom den tekniska fakulteten.
Vid sidan av den tekniska utbildningen finns utbildning av lärare, ekonom-, systemvetar- och kyrkomusikerutbildning samt ett humanistiskt och samhällsvetenskapligt kursutbud. Av Högskolans drygt 5 000 studenter följer ungefär hälften utbildning utanför det tekniska och naturvetenskapliga området. Högskolans icke- tekniska verksamhet är så pass omfattande att enbart denna del av Högskolan svarar mot någon av de mindre och medelstora högskolorna.
Dessa utbildningar saknar forskningsöverbyggnad. I detta viktiga avseende liknar situationen vid Högskolan i Luleå den som förelåg vid de mindre och medelstora högskolorna före 1990 års proposition om forskning då medel anslogs för forskningsstödjande åtgärder.
Det kan inte anses vara rimligt att Högskolan skall använda det tekniska fakultetsanslaget för forskningsanknytning av lärare i statskunskap, pedagogik, språk m.m.
Det är därför beklagligt att regeringen i sin forskningspolitiska proposition inte anslagit medel för forskningsstödjande åtgärder till Högskolan i Luleå.
Lärarutbildning finns idag vid tolv små och medelstora högskolor, vid fem universitet, vid lärarhögskolan i Stockholm och i Luleå. Universiteten har samhällsvetenskapliga fakulteter som ger goda möjligheter till forskningsanknytning. Lärarhögskolan i Stockholm har egna samhällsvetenskapliga fakultetsmedel på ett antal miljoner. De små och medelstora högskolorna har istället tillgång till anslaget för forskningsstödjande åtgärder. Dessa anslag är visserligen inte enbart avsedda för lärarutbildningarnas del, men på de tolv högskolorna med lärarutbildning utgör denna en mycket stor del av verksamheten.
Lärarutbildningarna i Luleå har genom regeringens förslag hamnat i en unik situation genom att de varken kan basera sin forskningsanknytning på ett fakultetsanslag eller på ett anslag för forskningsstödjande åtgärder.
Lärarutbildningarna, de ekonomiskt-administrativa och de humanistiska utbildningarna vid Högskolan i Luleå har samma behov av forskningsstödjande åtgärder som motsvarande utbildningar vid de mindre och medelstora högskolorna.
Högskolan i Luleå bör mot denna bakgrund anvisas ett anslag på 14 miljoner kronor för forskningsstödjande åtgärder och för att påbörja uppbyggandet av en bredare fakultetsorganisation.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar anvisa Högskolan i Luleå 14 miljoner kronor under anslaget E 12.
Stockholm den 15 mars 1993 Sten-Ove Sundström (s) Monica Öhman (s) Bruno Poromaa (s) Åke Selberg (s) Leif Marklund (s)