Regeringen har i propositionen angående forskning för kunskap och framsteg angett att utbildningen inom universitet och högskolor bör bedrivas av lärare som genomgått forskarutbildning.
Regeringen uttalar också i propositionen att den grundläggande utbildningens behov av ytterligare lärare med doktorsexamen inom olika områden är en viktig bakgrund till ansträngningarna att förstärka forskarutbildningen.
Sambandet mellan högre utbildning och forskning är nödvändigt att upprätthålla inom all akademisk verksamhet. För utbildningen krävs närkontakt med forskningens rön för att hålla acceptabel kvalitet och aktualitet i studieinnehållet. Forskningen behöver närheten till utbildningen för att fånga studenternas intresse för forskning.
Det ligger också i vårt intresse att vid de högskolor där högre utbildning bedrivs kunna erbjuda de studerande möjlighet till forskning. Skall den djärva målsättningen att fördubbla antalet doktorsexamina på några år kunna realiseras måste fasta forskningsresurser även tilldelas de regionala högskolor som av regeringen föreslås få utfärda magisterexamen.
Det är också rimligt mot bakgrund av de nya principer för anslagsfördelning som regeringen föreslår, och som innebär att en betydande del av anslagen skall baseras på det antal studenter som lyckats genomföra sina examina, att högskolorna får möjlighet att kvalitetsmässigt kunna erbjuda studenterna likvärdiga studiemöjligheter. Annars föreligger stor risk för att det kommer att bli svårt för de mindre regionala högskolorna att kunna fylla sina studieplatser med begåvade studenter.
Studiebegåvade ungdomar kan om tillgång till fasta forskningsresurser enbart föreligger vid våra universitet och större högskolor söka sig dit. Därmed förbättras produktionsresultaten och ytterst de statliga anslagen vid dessa lärosäten samtidigt som anslagen vid de mindre högskolorna krymper.
Mitthögskolan, som genom fusionen mellan Sundsvall/Härnösand och Östersund, blir en av de största regionala högskolorna i Sverige, bör anvisas betydligt mera av det stora antalet miljarder för forskning som regeringen totalt ställer till förfogande, än de 9,46 miljoner kronor per år som propositionen anvisar.
Det är klart otillfredsställande att en högskola med utbildning för 7 000 helårsstudenter enbart skall kunna påräkna knappt 10 miljoner kronor i basala forskningsresurser för vart och ett av de tre närmaste åren. Det motsvarar knappt 1 500 kronor per student.
Umeå universitet har för sina 14 000 studenter ett fast forskningsanslag per capita på knappt 30 000 kronor. Även om vissa fakulteter i Umeå av naturliga skäl behöver forskningsanslag i en helt annan storleksordning än Mitthögskolan, är skillnaden alltför stor.
Mitthögskolan bör kunna erbjuda sina forskningsintresserade elever forskning av en helt annan dignitet än den som kan rymmas inom ramen för 1 500 kronor per student och år.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att inom ramen för föreslagna forskningsanslag tillföra Mitthögskolan mera medel för forskning än dem som propositionen anvisar.
Stockholm den 15 mars 1993 Per-Richard Molén (m)