Bättre regional fördelning av forskningen i Stockholms län
En mycket stor del av forskningsresurserna i Stockholmsområdet är koncentrerade i de norra delarna av Stockholm. Det påverkar balansen i regionen negativt både när det gäller lokalisering av arbetsplatser och innevånarnas möjligheter till utbildning. De södra regiondelarna är betydligt sämre försörjda med såväl arbetsplatser som tillgång till utbildning. Det får också ekonomiska och sociala följdverkningar för alla som lever där.
Mot den här bakgrunden arbetar vi för en jämnare fördelning av resurserna för högre utbildning och forskning och skall här redovisa några angelägna projekt, som riksdagen bör besluta om i anslutning till forskningspropositionen.
Innovationscentrum vid Novum
Planerna på ett innovationscentrum vid Novum står i samklang med det som regeringen anför i propositionen och ligger nära tankarna på ett ''Nobeluniversitet''. För att skapa den breda och högkvalitativa vetenskapliga bas som krävs för att ''technology transfer''-funktionen skall bli tillräckligt stark, har inom Novum planer utarbetats på en s.k. Novum Academy med särskild finansiering av ett litet antal internationellt renommerade forskare som en kärna i de mest strategiska disciplinerna. Vi anser det nödvändigt att skynda på dessa planer, som har stor betydelse för Sveriges möjligheter att i en hårdnande internationell konkurrens överleva som avancerad industrination och behålla FoU-tunga verksamheter i landet. Ingenjörsvetenskapsakademien har nyligen i en undersökning om patent och teknikutveckling pekat på väsentliga brister i det svenska näringslivets förmåga att genom en patentstrategi skaffa sig konkurrensfördelar av våra FoU-satsningar. På detta område är en samverkan mellan samhälle och företag självklar i de mest snabbväxande ekonomierna, och Sverige borde bygga upp motsvarande system. Ett innovationscentrum vid Novum kan spela en huvudroll i detta.
Novum har en stark ställning i forskningen inom livsvetenskaperna. Landstinget för diskussioner om att eventuellt samla vårdhögskolan där och satsa på en stärkt forskningsanknytning. En sådan lokalisering och profilering skulle ge den en höjd status och göra det lättare att rekrytera studenter både till grundutbildningen och till omvårdnadsforskningen. En samlokalisering med Näringslivshögskolan, i synnerhet med dess program för medicinsk teknik, och innovationscentrum, kan göra Novum till en unik resurs för svensk industri med inriktning mot hälsa och omvårdnad, medicin och läkemedel. Södertörn har goda förutsättningar att utveckla ett samspel mellan högskola och näringsliv på dessa områden.
Centrum för fördjupad forskarutbildning för central- och östeuropeiska forskare
Vid Novum finns planer på att inrätta ett centrum för fördjupad forskarutbildning för central- och östeuropeiska forskare. Den föråldrade industristrukturen i de tidigare kommuniststaterna utgör ett allvarligt hot mot miljön och folkhälsan i dessa länder och även här. Det krävs mycket omfattande ekonomiska insatser för att komma till rätta med de svåra problemen, men det krävs också fördjupade kunskaper och en stärkt vetenskaplig bas. Inriktningen på livsvetenskaper, miljö och toxikologi vid Novum gör det särskilt lämpligt att där som ett led i svenskt biståndsarbete ordna en målinriktad vidareutbildning för forskare från länder med intresse för ett sådant samarbetsprojekt. I första hand Polen och Baltikum har visat sig intresserade.
Centrum för kognition, kommunikation och logistik
I kommunikationsministerns del av forskningspropositionen görs en nödvändig nysatsning på svensk kommunikationsforskning med både ökade resurser och en starkare koppling mellan forskning och den högre utbildningen. Vi ser det som mycket angeläget bl.a. för att få fram tillräckligt med välutbildad arbetskraft för den framtidsindustri som är orienterad mot infrastruktur och kommunikationer. Det är ett gemensamt intresse för staten och näringslivet. För att befästa Sveriges internationella framgångar inom dessa områden krävs ett systemtänkande och omfattande insatser av kvalificerad forskning inom olika discipliner -- teknik, ekonomi och naturvetenskap -- men också humanistiska och medicinska grundvetenskaper. Vid Novum har sedan flera år planerats att inrätta ett Centrum för kognition, kommunikation och logistik med denna gränsöverskridande inriktning. Det kan inte inordnas i någon av de existerande fakulteterna och högskolorna men passar utomordentligt väl in i den profil som Novum, kompletterat med Näringslivshögskola Syd och innovationscentrum, får. Det som hittills hindrat ett förverkligande har varit att projektet är komplicerat och rör många intressenter bland kommunikationsverken, högskolorna och företagen. Vi anser att regeringen snarast, i samarbete med de berörda, bör ta erforderliga initiativ.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om initiativ för att skyndsamt inrätta ett innovationscentrum och en Novum Academy vid Novum,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett centrum för fördjupad forskarutbildning vid Novum för forskare från central- och östeuropeiska länder,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om initiativ för att skyndsamt inrätta ett centrum för kognition, kommunikation och logistik vid Novum.
Stockholm den 15 mars 1993 Anita Johansson (s) Thage G Peterson (s) Sören Lekberg (s) Hans Göran Franck (s) Mona Sahlin (s) Eva Johansson (s) Björn Ericson (s) Ingela Thalén (s) Ines Uusmann (s) Pierre Schori (s)