Konsumentinriktad forskning
Behovet av konsumentinriktad forskning har betonats av flera svenska utredningar under senare år. Vid tre av våra universitet, Göteborg, Umeå och Uppsala, finns hushållsvetenskapliga institutioner. Ingen av dessa har fasta forskningsresurser. Dock finns intresse att utveckla mot det kunskapsbehov som finns inom den hushållsvetenskapliga ämnessektorn, nämligen kost, textil, hushålls- och privatekonomi, och som direkt kan utnyttjas inom de hushållsvetenskapliga utbildningarna. Ansatsen inom respektive område kan vara teknologisk, ekonomisk (privateller samhällsekonomisk aspekt) eller beteendeinriktad. Problemställningarna har en tydlig tvärvetenskaplig karaktär och förutsätter forskningsanknytning till flera olika fakulteter.
Samhället har hittills underlåtit att göra kvinnodominerande utbildningar forskningsförberedande. Det är lätt att konstatera att det finns mycket angelägna forskningsbehov inom t ex den hushållsvetenskapliga sektorn. För att öka andelen kvinnor i forskarutbildningen måste prioritering av forskarresurserna göras. Så skulle t ex en satsning inom kvinnodominerande utbildningar bidra till ett tvärvetenskapligt samarbete mellan teknisk och hushållsvetenskaplig forskning. Därmed skulle en sådan forskningserfarenhet bidra i processen att transformera tekniska forskningsresultat i praktisk tillämpning.
I propositionen sägs att det finns en stor outnyttjad begåvningsresurs bland kvinnor. Förklaringen sägs vara dels att merparten av de kvinnliga studenterna idag finns inom utbildningar som inte är direkt forskningsförberedande och dels att kvinnorna är underrepresenterade inom de naturvetenskapliga och tekniska områdena. Vissa åtgärder härför redovisas i propositionen. Däremot sägs inget om extra insatser inom kvinnligt dominerande utbildningsområden som saknar resurser eller har otillfredsställande sådana!
De hushållsvetenskapliga institutionerna måste därför enligt min mening tillföras fasta forskningsresurser och förstärkning av handledarkompetensen i uppbyggnadsskedet.
Konsumentpolitiken är för närvarande föremål för översyn. Några ytterligare satsningar föreslås därför inte nu i propositionen. Jag delar vad föredragande statsråd anför om den konsumentpolitiska forskningen nämligen det angelägna i att forskningen på konsumentområdet kan utvecklas, bl.a. hur konsumenternas attityder och beteenden påverkas av olika åtgärder och förändringar i samhället samt att det på det hushållsekonomiska området finns viktiga forskningsuppgifter.
Enligt min mening borde ett Hushålls- och konsumentvetenskapligt forskningsråd inrättas. Ett sådant råd har blivit än mer angeläget i och med EES-avtalet och en ev förestående EG-anslutning. Ett skäl är det starkt ökade varuflödet. Ett annat skäl är behovet av ett framgångsrikt miljöarbete. Det behövs ett stark engagemang från hushålls- och konsumentsidan för att värdera behovet av kompletterande eller förändrade konsumentpolitiska åtgärder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fasta forskningsresurser och handledarresurser vid institutionerna för hushållsvetenskap,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av ett hushålls- och konsumentvetenskapligt råd.
Stockholm den 11 mars 1993 Stina Gustavsson (c)