Sammanfattning
Vi föreslår att ytterligare 3 miljarder kronor tillförs forskningen under de kommande tre budgetåren. Det är ca 1,2 miljarder kronor mer än vad regeringen sammanlagt föreslår i forskningspropositionen och i propositionen om löntagarfonderna. I en särskild motion föreslår vi dessutom att för budgetåret 1993/94 200 miljoner kronor anvisas för treårsperioden till en fond för teknikinhämtning.
Det finns all anledning att bygga vidare på den struktur som har byggts upp för svensk forskning. Regeringen ger felaktigt bilden av att svensk forskning lider av stora brister. Regeringen styrs av ett elittänkande i sin syn på forskningen. Man vill bygga upp ett mer marknadsanpassat system med stiftelser. Vi anser att forskningen och den högre utbildningen inte är betjänt av dessa privatiseringar. Med stiftelser introduceras en maktutövning som baseras på pengar. Men det finns inget ansvar vare sig mot forskarvärlden eller det parlamentariska systemet. Det är orimligt att den grundläggande vetenskapliga forskningen görs beroende av konjunkturen. Vi ser för närvarande hur företagen drar ner på sin egen forskning som en följd av de dåliga tiderna.
Forskning för att stärka svenskt näringsliv
Svensk industri har under de senaste tio åren tappat när det gäller produktförnyelse. Sverige har sin styrka i grundforskning medan den del av FoU-systemet som leder till industriell tillämpning inte är lika väl utvecklad.
Forskningsprogrammet för den kommande treårsperioden måste utformas med utgångspunkt i vad som krävs för att åter skapa en positiv ekonomisk utveckling. Våra förslag inom högskolans område är utformade med detta perspektiv. Den tillämpade forskningen och teknikutvecklingen måste stärkas. Det gäller framför allt att stärka kontakterna mellan högskola och företag. Svenskt näringsliv måste bli bättre på att omsätta FoU-resultat och uppfinningar i kommersiella produkter. Tekniköverföring till Sverige från andra länder måste stimuleras.
För att åstadkomma en positiv utveckling föreslår vi bland annat följande utöver regeringens förslag:
Vi föreslår ett tillskott på 30 miljoner kronor per år till de s.k. industriforskningsinstituten. De fungerar som bryggor mellan högskolor och företag.
70 miljoner kronor till forskning och utveckling inom sex viktiga framtidsområden: Biomedicinsk teknik, produktionsteknik inkl. verkstadsteknik, processteknik, miljöteknik, skogsforskning och transportteknik.
100 miljoner kronor för att etablera kompetenscentra i anslutning till högskolorna. Vid dessa centra skall företag inom bland annat de nämnda framtidsområdena delta.
60 miljoner kronor för att återställa regeringens besparing till forskning för omställning till miljövänliga och förnyelsebara energisystem.
10 miljoner kronor för stöd till uppfinnarverksamhet bl.a. för att uppfinnare en begränsad tid skall kunna få ''uppfinnarlön''.
20 miljoner kronor till särskilda FoU-insatser för små och medelstora företag.
Nej till regeringens förslag att överföra en miljard kronor till stiftelser vid högskolorna. Förslaget är inte tillräckligt utrett. Dessutom bryter regeringen mot krisuppgörelsen eftersom stiftelserna skall finansieras med medel som frigörs vid privatisering av statliga företag.
Andra förslag i motionen:
Utrikes- och säkerhetspolitik
Nej till regeringens förslag att minska anslagen för forskning om rustningsbegränsning och nedrustning. Vi delar inte regeringens bedömning att det är lämpligt att kraftigt minska Sveriges möjligheter att kontrollera provsprängningar och övervaka att bestämmelserna följs.
Ett nytt programarbete bör genomföras för forskning av särskild utrikes- och säkerhetspolitisk betydelse. Det bör även omfatta forskning om Central- och Östeuropa.
Kommunikation
Bevara verksamheten vid Statens väg- och trafikinstitut (VTI) i nuvarande omfattning. VTI är en värdefull resurs för transportforskningen, inte minst därför att man har goda internationella kontakter.
Utbildning
Vi vill öka forskarutbildningen kraftigt. Målet är att fördubbla antalet examinerade forskare från 1 000 till 2 000 om året i slutet av 1990-talet. Vi föreslår en ökning av resurserna till forskarutbildning med 165 miljoner kronor.
Forskningen vid de mindre och medelstora högskolorna måste förstärkas, bl.a. mot bakgrund av deras viktiga näringspolitiska roll och för att stärka kopplingen utbildning-forskning. Vi vill stimulera samverkan mellan näraliggande högskolor i nätverk. Totalt föreslår vi 94 miljoner kronor utöver vad regeringen har föreslagit, dvs. totalt 200 miljoner kronor till forskningsstödjande åtgärder.
Kriminalvetenskap och juridik
Den kriminalvetenskapliga forskningen både vid universiteten och via Brottsförebyggande rådet, BRÅ, måste förstärkas. Vi avvisar regeringens förslag att dra ner anslagen till BRÅ.
Jämställdhet
Antalet forskarutbildade kvinnor är lågt. Andelen kvinnor bland högskolelektorer och professorer är bara 19 respektive 6 procent. Men könsperspektivet får inte begränsas till den s.k. kvinnoforskningen. Kvinno- och jämställdhetsforskningen skall syfta till att könspersperspektivet beaktas i alla forskningsmiljöer. Andelen kvinnor inom teknisk forskning måste öka kraftigt. Vi föreslår ytterligare 4 miljoner kronor till kvinnofora.
Arbetsmiljöinstitutet
Vi ökar anslaget till Arbetsmiljöinstitutet med 5 miljoner kronor. Det är viktigt att öka kunskaperna om arbetslivet och arbetsmiljön, inte minst för att minska kostnaderna för långtidsarbetslöshet och utslagning som orsakas av dålig arbetsmiljö.
Kultur
I motionen föreslår vi anslagshöjningar med 5,5 miljoner kronor inom kulturens område fördelat på forskning om amatörverksamheten (2,5 miljoner kronor), folkbildning (1,5 miljoner kronor), kultur i skolan (730 000 kr) samt till Naturhistoriska riksmuseet, jonmikrosond (770 000 kr).
Byggforskningen
Vi föreslår att den nuvarande verksamheten vid Statens institut för byggnadsforskning (SIB) delas i två institutioner. Den samhällsvetenskapliga inlemmas i Uppsala universitet och den tekniska i KTH. De båda institutionerna förutsätts gemensamt bruka befintliga lokaler och uppbyggd administration. Vi motsätter oss regeringens förslag om att dra bort 52 miljoner kronor från SIB.
Miljö
Vi vill fortsätta att satsa på miljöforskningen och ökar anslagen med 53 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag. Miljöforskningen är viktig i det förebyggande miljöarbetet. Det är därför angeläget att miljön kommer in tidigt på alla forskningsområden. Det behövs ökad forskning om miljöekonomi och styrmedel. Den kommunaltekniska forskningen måste stärkas, bland annat för att utveckla kretsloppsanpassade system för avfalls- och avloppshantering.
Forskningsrådsnämnden
Forskningsrådsnämndens viktigaste uppgifter är att bidra till ökad pluralism och vitalitet i forskningen genom att fånga upp nya, ofta tvärvetenskapliga, frågeställningar. Det förutsätter möjlighet till självständiga initiativ. Regeringens förslag om den framtida inriktningen bör därför avvisas.
Forskning för utveckling och tillväxt 1. Inledning
Ny kunskap är revolutionerande. Den kan kasta om mänskliga synsätt och mänskliga handlingar. Men det är omöjligt att på förhand föreställa sig vari den nya kunskapen består och hur den kan komma att påverka individer och samhällsförhållanden.
Det är ändå berättigat att tala om det mänskliga sökandet efter kunskaper som ett samhällsintresse, ja ett samhällsuppdrag. Enskilda forskare kan ibland göra enastående insatser. Det är också ytterst enskilda forskare som med sin förmåga måste stå för att tolka och bedöma andra forskares resultat, när det gäller vetenskaplig kvalitet och grad av betydelse. På samma gång är fronten för nya kunskaper under en ständig gemensam förskjutning, där långt fler än de enskilda forskarna är aktivt indragna. Forskningsprocessen är därför en särpräglad blandning av individualism och gemenskap.
Forskningen kan förlösa framsteg i de mänskliga levnadsförhållandena. Men forskning har också varit underlag för krig och misshushållning -- liksom avsaknaden av forskning kan leda till detsamma. En mycket olycklig konsekvens av orättvisorna mellan Nord och Syd är att u- länderna nästan helt saknar en egen kunskapsutveckling av det djup som vi har i Nord.
Forskning och studier på forskningsnära områden är därför en av mänsklighetens mest uppfordrande och fascinerande utmaningar. Det gäller i alla vetenskapens områden. Dessa samspelar också med varandra. Korspåverkningar och sönderdelningar i allt högre grad av specialisering leder till framsteg, som man inte kan förutse. Det gäller inom naturvetenskaperna, men också för kulturvetenskaperna.
Vi lever på föreställningar om vårt varande -- hur vi människor är delar av ett enormt naturfenomen -- universum. Men vi lever också på föreställningar om hur vi människor fungerar. Naturvetenskaperna kan vidga vårt kunnande och våra möjligheter att tillgodogöra oss regelbundenheterna i universum. Kulturvetenskaperna kan delvis göra detsamma, men de fyller en delvis annan funktion, genom att blottlägga människors olika förhållningssätt under olika tider.
Formerna för forskningsorganisationen i ett samhälle är av mycket stor betydelse för vilka möjligheterna i verkligheten blir att skapa och tillgodogöra sig forskningens möjligheter till framsteg.
Det Sverige som växte fram under årtiondena efter andra världskriget präglades av en demokratiseringsprocess och på samma gång en myckat snabb välfärdstillväxt.
Detsamma präglade också forskningen. Under Tage Erlanders tid som statsminister kom en inbördes diskussion i gång mellan forskarvärldens företrädare, näringslivet och myndigheterna. Stora satsningar på naturvetenskap, teknik, universitetsutbildningar o.s.v. genomfördes. Forskningen kom i allmännyttans tjänst, samtidigt som forskarna gavs stora möjligheter att förverkliga sina ambitioner.
1980-talet präglades av en liknande politik av den socialdemokratiska regeringen; viktiga medel för detta har varit systemet med treåriga forskningspropositioner och samverkansformer som kan symboliseras i forskningsberedningens arbete.
Genom forskningspropositionerna 1984, 1987 och 1990 togs många steg framåt. Dessa reformverk innebar bl.a. resurstillskott för forskarutbildning och forskningsråd, åtgärder för ökade internationella engagemang, satsningar på bl.a. energirelaterad forskning, rymd- och försvarsforskning, miljöforskning, en reformering av sektorsforskningen med ökat inslag av forskarstyrning, utvecklingsprogram för vissa produktionsinriktade forskningsområden, mer av forskningsinriktad verksamhet vid de mindre och medelstora högskolorna.
Resultaten av denna politik kan ännu inte helt redovisas. Det är helt klart att undersökningar av publicerings- och citeringsfrekvenser pekar på att svenskutförd naturvetenskaplig-teknisk grundforskning i långa stycken kan anses som världsledande. Varje tal om att svensk forskning generellt skulle ha sackat efter i volym eller kvalitet är helt oriktigt. Svenskbaserad forskning är i många hänseenden i absolut världsklass.
Viktigt har också varit att demokratin har fördjupats genom mer av vetenskap, samtidigt som demokratin i den vetenskapliga diskussionen breddats allt mer. Forskningsinformationen vidgades således, bl.a. genom Forskningsrådsnämnden och andra insatser. Många samhällsfrågor debatteras i dag med argument hämtade från forskningen.
Allt fler forskare -- inte minst yngre -- har fått ökade möjligheter att ha både formellt och informellt inflytande i det offentliga forskningsväsendet. Det visade sig möjligt att inom ramen för en i huvudsak offentligt finansierad forskningsverksamhet bygga upp en rik och icke-auktoritär pluralism. Det svenska systemet med skilda -- oftast offentliga -- forskningsfinansiärer som ofta ger en ledande ställning åt företrädare för aktiva forskare och offentliga forskningsutförande institutioner inom ramen för högskolorna, är nästan världsunikt. Det offentliga, men särdelade, systemet har skapat betingelser för delaktighet och kreativitet i forskarvärlden.
I dagens värld finns det all anledning att bygga vidare på den framgångsrika demokratiska struktur som byggts upp för svensk forskning. Det gäller att ånyo öka möjligheterna för fler doktorsexamina och att låta forskningsråden förbli en vital del för grundläggande forskning i vårt land. Det gäller att fortsätta en i långa stycken därpå grundad och styrd inriktning av forskningen, d.v.s. i huvudsak efter forskarsamhällets bedömningar av vetenskaplig kreativitet och kvalitet. Samhällsönskemål om ökade kunskaper på viktiga fält måste också tillgodoses, t.ex. inom miljöområdet, det socialpolitiskt relevanta fältet, forskning som bistånd och för totalförsvarets syften.
Sverige befinner sig idag i sin allvarligaste ekonomiska krissituation sedan andra världskriget. Arbetslösheten kan nästa år nå ofattbara 20 %. För tredje året i rad kommer vi att ha en tillväxt som är negativ, vilket aldrig hänt förut under 1900-talet.
Vi socialdemokrater har i flera sammanhang, bl.a. i motionen Näringspolitik för tillväxt, pekat på den strategiska betydelse som forskning och utveckling har för att vi åter skall få en uthållig tillväxt i ekonomin. Ur ett tillväxtperspektiv finns det vissa problem i det svenska FoU- systemet. Starkt förenklat kan sägas att Sverige har sin styrka i grundforskning, medan den del av FoU-systemet som leder till industriell tillämpning inte är lika utvecklad. Ett annat grundläggande problem är att den svenska industrin sedan ett tiotal år inte fortsatt att utvecklas mot mer kunskaps- och forskningsintensiv produktion. Om inte produktionen -- såväl varu- som tjänsteproduktion -- får högre kunskapsinnehåll riskerar vi en ekonomisk, miljömässig och kulturell stagnation eller tillbakagång.
Det finns här en stor utmaning för hela det svenska samhället. Samverkan mellan forskarsamhället och mellan företagsamheten måste utvecklas. Vi kommer därför att föreslå en kraftig ökning av de anslag som stärker en sådan samverkan och i övrigt föreslå insatser som förbättrar villkoren för tillämpad forskning.
En form för en kombination av forskarstyrning och programinriktning är de s.k. materialvetenskapliga konsortierna, som fördes fram i 1990 års forskningsproposition, och som fått utomordentligt fina lovord. Denna konsortieform är uppenbart någonting som skulle passa just i det svenska samhället, med våra strukturer i samhälle och forskarsamhälle. Det finns anledning att satsa på flera sådana konsortier och medvetet vidga deltagarna till att också omfatta produktionslivet -- och varför inte också pröva med kulturlivet i litet vidare bemärkelse?
Svenskt näringsliv liksom offentliga sektorn måste samverka mer med forskare, inom och utom högskolorna, och basera mer av sitt arbete på forskningsresultat. Detta kräver större insikt om forskningens betydelse hos näringsliv och samhälle, som också måste finna former för samverkan med vårt lands offentligt finansierade forskningssystem.
I detta sammanhang är det angeläget att framhålla betydelsen av forskning även för tjänstesektorn. Denna sektor svarar både för cirka 2/3 av BNP och för cirka 2/3 av de yrkesverksamma. Forskningen med anknytning till denna sektor är dock svagt utveklad. Det är därför angeläget att denna utvecklas och förstärks.
Inte minst bör yngre forskare med nya friska ögon kunna samverka. Det är i detta perspektiv som EG:s forskningsprogram är en utmaning till ökat svenskt deltagande -- där råder en pragmatisk samverkan mellan det offentliga och produktionslivet.
Samtidigt måste det påpekas att den omfattande expansion av grundutbildningen vid högskolan i Sverige, som successivt accelererat under de senaste åren, kräver att många forskare också verkar som lärare vid högskolorna.
All högskoleutbildning bör bygga på en nära kontakt med forskning. Det är ett motiv för att stimulera forskningsorienterad verksamhet vid de mindre och medelstora högskolorna.
Strukturomvandlingen i svensk ekonomi är en komplicerad process. Vi är övertygade om att de mindre och medelstora högskolorna är viktiga för att skapa förutsättningar för ekonomisk förnyelse i de olika regionerna i vårt land. De bör bl.a. kunna vara viktiga för utvecklingen av mindre och medelstora företag. Vi vill därför öka möjligheterna till forskningsverksamhet vid dessa.
Regeringens forskningsproposition
I stora delar följer regeringens forskningsproposition forskningspolitiken som den utformades under 1980-talet, vilket vi välkomnar. På åtskilliga punkter noterar vi också att utbildningsministerns tidigare uttalande om stora förändringar inte infrias. Många företrädare i högskolorna känner sig säkert förvånade och besvikna att så litet av deras seriösa anslagsframställnings- och remissarbete blivit beaktat.
I vissa avseenden har det inte varit möjligt att få fram fullständigt material som belyser den reella innebörden av den föreslagna anslagsutvecklingen, främst inom Utbildningsdepartementets område. Propositionen lämnar en ofullständig redovisning och Utbildningsdepartementets ledning har vägrat att lämna ut underlagsmaterial.
Vi lägger i denna motion fram förslag som innebär att sammanlagt ytterligare 3 miljarder kronor tillförs forskningen under treårsprogrammet (för budgetåren 1993/94, 1994/95 och 1995/96). Detta innebär ett avsevärt större resurstillskott till forskningsändamål, än vad regeringen föreslår under samma treårsperiod i forskningspropositionen och den samtidigt avgivna propositionen om löntagarfonderna sammantaget.
I två principiella avseenden instämmer vi i regeringens prioriteringar. Det är rätt tid att nu göra satsningar på nybyggnader, ombyggnader etc. för högskolornas lokalbestånd. Det föreligger ett eftersatt underhåll och på sina håll en brist på lokalytor. Vi vill också notera att det är positivt att regeringen följer upp de avsikter som den förra regeringen initierade, när det gäller att modernisera forskningen inom försvarets område.
Vi är däremot kritiska mot det som regeringen gått ut med som ideologiska huvudpunkter i sin forskningspolitik. Regeringen och inte minst moderaterna försöker frammana en felaktig bild av svensk forskning som om den led av stora brister. Regeringen tillämpar ett spektakulärt elittänkande. Man försöker bygga upp ett mer marknadsanpassat system med olika ''stiftelser'' som aktörer, i stället för dagens offentliga huvudmän inom högskolan. Det mest konkreta i dessa hänseenden gäller förslaget att överföra medel från löntagarfonderna till stiftelser för forskningsändamål, det eventuellt kommande förslaget att överföra vissa högskolor till s.k. stiftelser.
Vi menar att det är helt obehövligt att för forskningens och den högre utbildningens skull göra dessa privatiseringar. Det kan t.o.m. skada den demokratiska karaktär som de vetenskapliga processerna har kommit att få inom ramen för dagens offentliga huvudmannaskap, med sina formella rättsregler och sin karaktär av vetenskaplig ''republik''. Med förslagen till stiftelser introduceras en maktutövning, som skall baseras på pengar, men utan ansvarighet, varken nedåt till forskarvärlden, eller uppåt till det parlamentariska systemet i vårt land.
Därtill kommer att betydande delar av forskningens finansiering i vårt land görs beroende av utvecklingen i enskilda företag och på börserna. Vi anser att det är orimligt att den grundläggande vetenskapliga forskningen på detta sätt skall ställas i ett direkt konjunkturberoende av företagsamheten. Just detta -- att företagsamhetens lönsamhet påverkar forskningen -- får till en del gälla företagens egen forsknings- och utvecklingsverksamhet. Vi ser just nu hur företagsamheten dragit ned sitt eget forskningsarbete, som en följd av de dåliga tiderna i näringslivet. Detta är i verkligheten inte alls samhällsekonomiskt rationellt. Regeringens förslag innebär att även mycket stora delar av forskningen i övrigt skulle komma in under samma lönsamhetsberoende.
I en annan partimotion med anledning av regeringens proposition 1992/93:171 om forskning med löntagarfondsmedel avslås hela denna proposition. Vi finner det angeläget att här särskilt framhålla att vi socialdemokrater i framtida regeringsställning inte kommer att fullfölja en forskningspolitik efter de riktlinjer som regeringen presenterar i proposition 1992/93:171.
Sammanfattningsvis måste vi framföra stark kritik mot regeringen och dess forskningsproposition. Mot regeringen då den förnekar verkligheten -- att svensk forskning har världsklass samtidigt som den är icke-hierarkiskt organiserad -- och då den lanserar marknadsliberala projekt, som kan skada just det som skapat betingelserna för den framgångsrika svenska forskningen.
Inom ramen för ett lands forskningspolitik är det alls inte självklart hur universitet, näringsliv och den offentliga förvaltningen bör vara organiserade i förhållande till varandra. I Frankrike och Tyskland bedrivs stora delar av den statligt finansierade forskningen inom ramen för ett särskilt system av institut vid sidan av universiteten. Dessa senare avses i huvudsak koncentrera sig på grundläggande högskoleutbildning och forskarutbildning.
Den svenska modellen liknar i det hänseendet mera förhållandena i Storbritannien och Förenta staterna. Fristående institut förekommer i dessa länder bara i begränsad omfattning. Universitetens institutioner förutsätts på grundval av en enhetlig tjänsteorganisation kunna ta ansvar för såväl forskarutbildning och grundforskning av frontlinjekaraktär som för grundläggande högskoleutbildning och sektorsforskning liksom för forskning och utbildning av ren uppdragskaraktär.
Att vi också i Sverige har kommit att utveckla denna samlade organisationsmodell beror säkert till någon del på att Sverige på ett mer allmänt plan under de senaste sextio åren har varit mer anglosaxiskt än kontinentalt orienterat. Men det är bara en del av förklaringen. Viktigare har förmodligen varit, att en dubbel organisation enligt det tyska eller franska mönstret i Sverige skulle har gjort såväl universiteten som instituten alltför små.
För att kunna bygga upp och vidmakthålla högskolor och universitet i hela landet med rimlig koncentration av personal och materiel inom flertalet ämnesområden har en mer samlad organisation tett sig som det enda realistiska. För att kunna bilda tillräckligt stora miljöer har alla våra drygt tusen institutioner, vilka är organiserade inom ramen för drygt fyrtio fakulteter, behövt hållas samman och ta på sig arbetsuppgifter av delvis mycket olika karaktär.
Praktiskt leder den samlade organisationen till att varje miljö för sig har jämförelsevis många anställda. Samtidigt är det från forskningssynpunkt viktigt att lägga märke till att bara en del -- i normalfallet högst hälften -- av arbetstiden ägnas åt forskning. Därtill kommer att av denna andel ''forskning'' bara en mindre del ägnas åt arbete av mer grundläggande och långsiktig karaktär. Samtidigt är det denna del av verksamheten, som skall vara intellektuellt inspirerande och normgivande i förhållande till all annan verksamhet inom institutionen.
Inte minst betydelsefullt är detta för det svenska samhället som en del av en allt mer internationaliserad värld. Mycket hänger på vår kollektiva förmåga att snabbt tillägna oss principiella framsteg inom olika vetenskapsområden. Praktiskt förutsätter detta, att man på institutionsnivå lyckas vidmakthålla en rimlig balans mellan grundforskning och forskarutbildning å ena sidan och all annan verksamhet å den andra. Vill vi att den mer samhällstillvända delen av verksamheten skall öka, måste det ske en motsvarande tillväxt av mer grundläggande arbete.
Ordets makt över tanken leder gärna till att andelen ''forskning'' inom en institution framstår som större än vad den faktiskt är. Den marknads- och sektorsstyrda andelen av verksamheten tenderar att expandera på bekostnad av den verksamhet som har karaktär av forskarutbildning och som är av utpräglat långsiktig, principiell och icke omedelbart kommersiell eller på annat sätt möjlig att omedelbart tillämpa.
För att långsiktigt kunna vidmakthålla den svenska modellen för organisering av forskning och högre utbildning vill vi från socialdemokratisk sida lägga relativt större vikt än vad regeringen vill göra vid att finansieringen via fakultetsanslagen och att forskningsråden håller jämna steg med den finansiering med vidhörande styrning som kommer från andra håll. I systemet finns en inbyggd tendens till underdimensionering av den grundläggande verksamheten. För att motverka detta vill vi -- utöver vad regeringen föreslagit -- föreslå att anslagen till fakulteter och forskningsråd utökas.
2. Departementens verksamhetsområden
Justitiedepartementets verksamhetsområde
Juridisk och kriminalvetenskaplig forskning
EES-avtalet och ett framtida svenskt medlemskap i EG innebär den troligen största omvandlingen av svensk rätt någonsin. Det är viktigt att Sverige inte enbart begränsar sig till att anpassa sig till den existerande EG-rätten. Vi bör också bidra till rättsutvecklingen i Europa.
De juridiska fakulteterna bör mot denna bakgrund ges ett med 7 miljoner kronor, d.v.s. 2 miljoner kronor mer än propositionen, ökat anslag för budgetåret 1993/94. Dessa resurser bör fördelas så att anslaget till den juridiska fakulteten i Lund ökas med 500 000 kronor, i Uppsala med 700 000 kr och i Stockholm med 800 000 kronor utöver propositionens förslag.
För budgetåret 1994/95 föreslår vi samma ökning, 5 miljoner kronor, som propositionen.
BRÅ
Vi anser det angeläget med ökade satsningar på den kriminalvetenskapliga forskningen. Vi tillstyrker propositionens satsningar på de samhällsvetenskapliga fakulteterna och via humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet. Därutöver vill vi satsa ytterligare 3 miljoner kronor till kriminalvetenskaplig forskning för budgetåret 1993/94 att fördelas via BRÅ.
Vi avvisar dock bestämt propositionens förslag att dra ner anslagen till BRÅ i framtiden. I propositionen säger regeringen att man anser att BRÅ bör ges en delvis ny roll som ett kvalificerat expertorgan i kriminalpolitiska frågor under regeringen. Därmed skulle BRÅs roll i den kriminalvetenskapliga forskningen nedtonas. I stället vill regeringen att universitetens roll förstärks.
I vår motion om brottsförebyggande åtgärder från januari 1993 (1992/93:Ju844) har vi redovisat vår syn på den framtida kriminologiska forskningen m.m. Vi anser att BRÅ även i framtiden bör ha en central roll i den kriminalvetenskapliga forskningen, samtidigt som universitetens resurser förstärks. En tydlig uppdelning måste göras av forskningsansvaret mellan BRÅ, polisen, universitet m.fl. i syfte att undvika dubbelarbete och resursslöseri.
I övrigt hänvisar vi till vår motion 1992/93:Ju844 om brottsförebyggande åtgärder. Totalt innebär våra förslag att vi satsar 6 miljoner kronor mer än regeringen på kriminalvetenskaplig forskning. Till detta kommer satsningar på BRÅs allmänna verksamhet och lokalt brottsförebyggande arbete.
Framtidsstudier
Det är angeläget att innan en utvärdering skett av den verksamhet som bedrivs inom ramen för Stiftelsen Institutet för framtidsstudier, stiftelsen i princip får behålla de resurser man hittills haft.
Anslaget till Stiftelsen Institutet för framtidsstudier bör mot denna bakgrund uppgå till 12 636 000 kronor för budgetåret 1993/94, d.v.s. 1 miljon kronor mer än propositionens förslag.
Utrikesdepartementets verksamhetsområde
Den socialdemokratiska politikens inriktning på utrikespolitikens område har presenterats i partimotionerna ''De fattigas rätt'', ''En värld i fred'', ''En ny strategi för samarbetet med Central- och Östeuropa'', ''Det folkligt förankrade fredsarbetet'' m.fl. motioner.
Beträffande förslagen F 4. Forskningsverksamhet för rustningsbegränsning och nedrustning har regeringen på ett drastiskt sätt minskat anslagen på framförallt den seismiska verksamheten.
Vi delar inte regeringens bedömning att det idag är möjligt att genomföra en så stor nedskärning av våra möjligheter att kontrollera vilka provsprängningar som görs och att övervaka att gällande bestämmelser följs. Därtill kommer att det för första gången finns en möjlighet att förhandla fram ett fullständigt stopp för alla kärnvapenprov. Att i det läget kraftigt skära ned möjligheten att kontrollera och verifiera provsprängningar är enligt vår uppfattning felaktigt.
Sverige har kunnat bygga upp en betydande teknisk kompetens för att lämna underlag för det svenska förhandlingsarbetet på nedrustningsområdet. Vi menar att denna kompetens inte får äventyras. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med ett nytt förslag angående F 4. avseende seismisk provstoppsövervakning m.m.
Den utrikespolitiska forskningen är viktig men de förslag som förs fram av regeringen under F 6. Forskningsverksamhet av särskild utrikes- och säkerhetspolitisk betydelse kan inte godtas.
Förslaget är baserat på ett godtyckligt departementsinternt underlag. Regeringen har inte ansett det nödvändigt att remissbehandla förslaget. Mycket allvarlig kritik har trots det framförts från olika forskare och institutioner (bl.a. UI och Stockholms universitet) gentemot ''ett underlag som har uppenbara och avsevärda brister och som dessutom präglas av en tendensiös tolkning av rådande förhållanden'' och ''en utredning som i ovanlig grad föreslår förstärkningar till det som står dess ledamöter nära''.
Till Utrikesdepartementet har framförts att ''avsaknad av dialog med berörda forskningsmiljöer inte på ett tillfredsställande sätt motsvarat de krav som traditionellt brukar ställas på en seriös utvärdering av ett forskningsområde''.
Utrikesdepartementet har på detta område valt att utse en grupp personer med egna uppenbara särintressen för att förbereda det förslag som nu föreligger för ställningstagande i riksdagen.
Det nu liggande förslaget tillgodoser inte behovet av utrikes- och säkerhetspolitisk forskning i Sverige.
Vi ifrågasätter också om man på bästa sätt utnyttjar den betydande kompetens som finns vid landets universitet och högskolor. Inga skäl anförs om vilka vinster som skulle göras genom tillskapandet av en ny forskargrupp. Detta är enligt vår mening mycket anmärkningsvärt.
Därtill kommer att denna nya forskargrupp skulle finansieras genom minskade resurser till folkrörelsernas freds- och forskningsarbete vilket vi inte kan acceptera.
Vi menar därför att förslaget rörande F 6. Forskningsverksamhet av särskild utrikes- och säkerhetspolitisk betydelse bör återremitteras till regeringen för ny beredning.
Forskning om utrikes- och säkerhetspolitiken ger viktiga underlag för Sveriges politik i dessa avseenden. Frågan om denna verksamhets utformning bör därför behandlas på ett seriöst och allsidigt sätt.
Mot denna bakgrund bör ett nytt programarbete genomföras angående forskningsverksamhet av särskild utrikes- och säkerhetspolitisk betydelse. Detta arbete bör även omfatta forskning om Central- och Östeuropa. I arbetet bör även nordiska erfarenheter vägas in samt sedvanlig remissbehandling genomföras.
Kommunikationsdepartementets verksamhetsområde
Trafik och transporter har en vital funktion i vårt samhälle.
Med tanke på de stora belopp som krävs för investeringar i infrastruktur och rullande material och de dryga kostnaderna för drift och underhåll är det angeläget att planerare och beslutsfattare på olika nivåer har goda och tillförlitliga kunskaper om hur transportsystemet kan tillgodose dagens och morgondagens efterfrågan på transporttjänster.
Regeringen har i sin proposition om forskningen betonat vikten av FoU på transport- och kommunikationsområdet men har enligt vår mening dragit felaktiga slutsatser när de gäller organisationen av transportforskningen. Den renodling av beställar- och utförarrollerna som regeringen vill åstadkomma är intressant men inte tillräckligt utredd och därför inte färdig för beslut.
Regeringen föreslår i proposition 1992/93:170 om forskning för kunskap och framsteg en ökad satsning på transportforskning med drygt 45 miljoner kronor. Detta är både nödvändigt och glädjande. Men samtidigt sker en avsevärd nedskärning av anslagen till Statens väg- och trafikinstitut genom att medel överförs till Transportforskningsberedningen som genom detta får en kraftig anslagsförstärkning.
Detta kan vi inte acceptera eftersom vi anser att den forskning som bedrivs vid VTI och den miljö som institutet utgör är en värdefull resurs för transportforskningen. Detta gäller inte minst i ett internationellt perspektiv där VTI redan har goda kontakter och aktivt medverkar i nätverk och FoU-projekt på såväl nordisk som europeisk och global nivå.
I en särskild motion redovisar vi våra argument för att bevara verksamheten vid VTI samt de yrkanden som detta föranleder.
Utbildningsdepartementets verksamhetsområde
Målet om en fördubbling av antalet examinerade forskare från 1 000 till 2 000 om året under loppet av nittiotalet lades fast i samband med behandlingen av 1990 års forskningsproposition. I samband därmed begärde utbildningsutskottet från regeringens sida en sammanfattande plan för hur en omvandling av de återstående utbildningsbidragen till doktorandtjänster skulle kunna uppnås utan att antalet studiestödstillfällen, fakultet för fakultet, minskade utan i stället ökade i erforderlig omfattning.
Bakom detta låg den svårighet, som finns inbyggd i den över partigränserna överenskomna uppläggningen. Denna bygger i sin tur på en samlad värdering av såväl konkurrensen med den övriga arbetsmarknaden som hänsyn till jämställdhetsaspekten. Båda dessa skäl talar för en omvandling från utbildningsbidrag till doktorandtjänster.
Innebörden av att parallellt fullfölja dessa båda strävanden är emellertid att målet om fördubbling av antalet examina från statsfinasiell synpunkt blir avsevärt svårare att nå i kombination med en samtidig omvandling än vad det skulle ha varit med bibehållande av utbildningsbidragen. Merkostnaden för en doktorandtjänst jämförd med ett utbildningsbidrag kan schematiskt beräknas till 130 000 kronor om året. Antalet återstående, icke omvandlade utbildningsbidrag kan beräknas uppgå till 1 000. Det betyder att 130 miljoner kronor av regeringens nu föreslagna utökning av studiestödet åtgår, innan något enda nytt studiestödstillfälle har tillkommit.
Från socialdemokratisk synpunkt önskar vi fullfölja den dubbla ambitionen. Det samlade antalet studiestöd för doktorander får inte minska. En plan skall upprättas för hur samtliga återstående utbildningsbidrag skall omvandlas till doktorandtjänster fram till 1 juli 1995. Den ligger helt i linje med den överenskomna dubbla inriktningen från 1990. Vad vi vill understryka är hur helt avgörande studiestödet är för möjligheterna att uppnå det uppsatta målet om 2 000 examinerade om året vid slutet av årtiondet. Det finns inga resurser, som i praktiken kan ersätta de summor som anvisas genom öronmärkning av särskilda medel för studiestöd inom fakultetsanslagen.
Genom uthålligheten i övriga delar av forskningssatsningarna under de senaste tjugo åren finns det i dag en betydande kapacitet för handledning av unga forskare inom samtliga fakultetsområden. Fakta tyder emellertid på att numera även mycket kvalificerade sökande avvisas från institutionerna på grund av att det saknas medel för studiestöd. Just precis detta moment i en rationell och framtidssyftande forskningspolitik tenderar att underfinansieras.
Teoretiskt kunde man tänka sig att lägga större ansvar på fakulteter och forskningsråd att sörja för återväxten genom att ta bort öronmärkningen för studiestöd i fakultetsanslagen. Denna fungerar i dag antagligen som ''tak'' snarare än som ''golv'' för antagningen. Informella iakttagelser från skilda fakultetsmiljöer tyder emellertid på att detta troligen skulle göra ont värre. Konkurrensen om skilda användningar är i praktiken alltför hård -- och intresset för det långsiktiga allmänintresset alltför litet utveckat -- för att ett borttagande av öronmärkningen skulle få avsedd effekt.
En mer realistisk politik synes därför vara att hålla fast vid principen om öronmärkning av särskilda medel för studiestöd och i stället reellt öka förutsättningarna för en examination i önskad storleksordning vid slutet av nittiotalet genom en omfördelning inom ramen för forskningsbudgeten som helhet.
Från socialdemokratisk sida vill vi följaktligen föreslå en successiv utökning av berörda öronmärkningar inom fakultetsanslagen utöver regeringens förslag enligt följande.
Bara genom att göra på det sättet kommer det i praktiken vara möjligt att faktiskt fördubbla examinationen under loppet av nittiotalet och fullt ut ta till vara de forskarbegåvade i den nu tillkommande generationen.
Forskarutbildning -- fördelning av fakultetsanslag utöver regeringens anslag. Total ökning 165 miljoner kronor. Teknisk
Reg.
(S) +
Totalt
Uppsala * 67,859 mkr* + 7,0 mkr * Lund 44,04 '' +10,0 '' 54,04 mkr Linköping 30,989 '' + 7,0 '' 37,989 '' KTH 54,268 '' +12,0 '' 66,268 '' Chalmers 67,478 '' +15,0 '' 82,478 '' Luleå 14,067 '' + 4,0 ''
18,067 ''
+ 55,0 mkrMat.nat.
Uppsala * 67,859 mkr* + 9,0 mkr * Lund 47,616 '' +12,0 '' 59,616 mkr Göteborg 31,636 '' + 9,0 '' 40,636 '' Stockholm 50,135 '' +13,0 '' 63,135 '' Umeå 23,028 '' + 7,0 ''
30,028 ''
+ 50,0 mkr* Eftersom Uppsala har en samlad teknisk-naturvetenskaplig fakultet har en schablonmässig fördelning skett med 7 mkr på teknik och 9 mkr på naturvetenskap. Vår samlade ökning för Uppsala blir således l6 mkr och det totala anslaget för teknik/naturvetenskap för Uppsala 83,859 mkr. Medicin
Reg.
(S) +
Totalt
Uppsala 17,003 mkr + 3,9 mkr 20,903 mkr Lund 19,240 '' + 4,4 '' 23,640 '' Göteborg 18,453 '' + 4,2 '' 22,653 '' Umeå 12,167 '' + 3,4 '' 15,567 '' Linköping 6,304 '' + 1,7 '' 8,004 '' KI 30,117 '' + 7,4 ''
37,517 ''
+ 25,0 mkrOdontologi
Lund 3,803 mkr + 0,7 mkr 4,503 mkr Göteborg 3,769 '' + 0,7 '' 4,469 '' Umeå 2,957 '' + 0,6 '' 3,557 '' KI 5,797 '' + 1,0 ''
6,797 ''
+ 3,0 mkrFarmakologi
Uppsala 10,546 mkr + 4,0 mkr 14,546 mkrTema
Linköping 8,123 mkr + 2,0 mkr 10,123 mkrHumanistisk
Uppsala 26,645 mkr + 2,4 mkr 29,045 mkr Lund 26,643 '' + 2,4 '' 29,043 '' Göteborg 21,613 '' + 1,9 '' 23,513 '' Stockholm 27,071 '' + 2,4 '' 29,471 '' Umeå 9,098 '' + 0,9 ''
9,998 ''
+ 10,0 mkrTeologisk
Uppsala 4,202 mkr + 1,0 mkr 5,202 mkr Lund 3,941 '' + 1,0 ''
4,941 ''
+ 2,0 mkrJuridisk Uppsala 3,783 mkr + 0,8 mkr 4,583 mkr Lund 2,891 '' + 0,6 '' 3,491 '' Stockholm 2,762 '' + 0,6 ''
3,362 ''
+ 2,0 mkrSamhällsvetenskaplig
Uppsala 23,198 mkr + 2,4 mkr 25,598 mkr Lund 27,839 '' + 2,8 '' 30,639 '' Göteborg 28,535 '' + 2,9 '' 31,435 '' Stockholm 25,124 '' + 2,6 '' 27,724 '' Umeå 12,905 '' + 1,3 ''
14,205 ''
+ 12,0 mkr
Konstfack
Svensk och nordisk industri har en viktig konkurrensfördel i en mycket god tradition inom designområdet. Mycket talar för att en ökad ekologisk medvetenhet kommer att gå hand i hand med en starkare känsla för god utformning såväl av mer hantverksinriktade som serietillverkade produkter inom industrin.
Vi har därför med tillfredsställelse hälsat den uppräkning av anslagen till grundutbildningen vid landets designutbildningar som görs i högskolepropositionen. Denna satsning borde följts upp i den forskningspolitiska propositionen.
På landets konstnärliga utbildningar utförs konstnärligt utvecklingsarbete av mycket hög kvalitet. Detta delas av flera nordiska designutbildningar, där särskilt Finland uppmärksammats för sina stora satsningar inom området.
Nordisk design har internationellt kommit att uppfattas som ett begrepp. Detta har uppmärksammats av Nordiska rådet, som inom ramen för Nord Plus vill se en ökad satsning på samverkan mellan de nordiska designutbildningarna. En sådan samverkan skall också omfatta de baltiska staterna.
Inom designområdet finns liksom inom andra forsknings- och utvecklingsområden anledning att stärka samverkan mellan högskolorna och det omgivande samhället. Trots att en intensiv samverkan sker mellan utbildningarna och flera svenska företag inom t.ex. trä-, metall- och textilområdena finns en stor grupp små och medelstora företag, som av olika skäl inte tillgodogör sig den resurs de svenska designutbildningarna utgör. Inom utbildningarna utvecklas också produkter, som med ett mer okonventionellt stöd skulle kunna bli kommersiellt mycket intressanta.
Vi anser det angeläget att riksdagen också i anslutning till den forskningspolitiska propositionen markerar designutbildningarnas betydelse för svensk industri och hantverk och vill föreslå ytterligare 1 miljon kronor till Konstfack som stöd för utvecklingen av samarbete mellan nordiska designhögskolor, samverkan mellan designutbildingarna och industrin, och stöd till intressanta utvecklingsprojekt.
Forskningsrådsnämndens sammansättning och uppgifter
Regeringen anför att Forskningsrådsnämnden (FRN) bör kunna få i viss mån förändrade uppgifter och förändrad sammansättning men berör mer konkret endast sin uppfattning om dess uppgifter.
FRN:s roll i forskningsrådssystemet är bl.a. att bereda plats för en dialog mellan den samlade forskningsrådsorganisationen och samhället i stort och att ge möjligheter för en kanalisering av forskningsbehov in i forskningsrådssystemet. Detta är till nytta för forskningen och inte uttryck för en vilja till närgången styrning. Det är därför viktigt att FRN, till skillnad från övriga forskningsråd, har ett inslag av allmänna intressen som är tillräckligt stort för att samhälleliga bedömningar av forskningsbehov skall kunna komma till klart uttryck. Riksdagen bör därför uttala att principen för sammansättningen av FRN:s styrelse även fortsättningsvis skall vara att gruppen samhällsföreträdare, främst riksdagsledamöter, skall utgöra majoritet i nämnden och att forskningsråden som hittills har att utse vetenskapliga ledamöter.
Regeringens förslag beträffande inriktningen av FRN:s arbete innebär att nämndens möjligheter att ta egna initiativ och på eget ansvar identifiera och stödja angelägen forskning skall minskas. Detta tänks ske genom att nämnden fortsättningsvis skall koncentrera sitt forskningsstöd till områden som bestäms av regering och riksdag genom politiska beslut i riksdagen. Förslaget går emot regeringens i andra sammanhang ofta redovisade och brett delade ambition att öka forskningsorganens frihet och egna ansvar. En av Forskningsrådsnämndens viktigaste uppgifter är att bidra till ökad pluralism och vitalitet i forskningen genom att fånga upp nya, ofta tvärvetenskapliga, frågeställningar. Goda möjligheter till självständiga initiativ och nysatsningar i begränsad skala är väsentliga förutsättningar härför, och regeringens förslag om den framtida inriktningen av nämndens arbete bör därför avvisas. Forskningsrådsnämnden bör som hittills kunna ges i uppdrag att särskilt uppmärksamma vissa områden, men riksdagen bör uttala att FRN:s möjligheter att ta egna initiativ och göra egna prioriteringar inte skall inskränkas.
Forskningsrådsnämndens stöd till forskningsinformation
FRN har genom sitt särskilda ansvar för stöd till en mot allmänheten riktad bred forskningsinformation en unik uppgift inom forskningssystemet som nämnden genomför med stor framgång. Regeringen föreslår att nämndens resurser för forskningsinformation halveras och att frigjorda medel fördelas mellan högskolorna. FRN har fördelat betydande medel till stöd för av högskolorna själva föreslagna informationsprojekt, och en utspridning av resurserna på det sätt regeringen tänker sig kommer att minska effektiviteten i forskningsinformationen avsevärt genom att den nationellt sammanhållna bedömning som FRN gjort kommer att falla bort. Regeringens förslag innebär således en olycklig försvagning av insatserna för forskningsinformation, och vi föreslår att 10 miljoner för forskningsinformation anslås till FRN.
I en utredning om spridning av forskningsinformation till arbetslivet har Riksrevisionsverket (RRV) konstaterat att många informationsmottagare drunknar i det regn av information som skickas ut från forskare och myndigheter. Ju närmare praktiken man arbetar ju svårare har man att ta till sig budskapen från kunskapsproducenterna. Förmedlingen av forskningsresultat till industri och förvaltning har varit ensidigt inriktad mot ledningsnivån.
Vi socialdemokrater anser att FRN har den bästa kompetensen för att sprida forskningsinformation utanför den vetenskapliga världen. Vi föreslår därför att FRN beviljas 7 000 000 kronor för spridning av forskningsinformation med syfte att forskningsresultat skall kunna utnyttjas inom arbetslivet. Härvid skall inte bara ledningsnivån utan även anställda och småföretagare ges möjlighet att ta del av och utnyttja forskningsresultaten.
Vi förordar således att till FRN tillförs ytterligare medel för att stödja forskning inom från samhällets synpunkt angelägna områden samt för att verka för att information om forskning och forskningsresultat sprids. Förutom de ovan nämnda 7 miljoner kronorna anslår vi till FRN för forskningsinformation ytterligare 10 miljoner kronor. För bl.a. forskning om kooperation, folkrörelser och ungdomars levnadsförhållanden anslår vi 7,5 miljoner kronor.
Fördelning av medel för dyrbar vetenskaplig utrustning
Sverige har ett väl fungerande och effektivt system för finansiering av den mycket dyrbara utrustning som modern forskning ställer allt högre krav på. Genom att FRN kunnat disponera ett samlat anslag för dyrbar vetenskaplig utrustning och fördelat medlen i intimt samarbete med de i första hand berörda forskningsstödjande organen har en god överblick över behoven kunnat skapas. Bl.a. denna överblick och FRN:s samlade bedömning av behoven, tillsammans med de garantier för flexibilitet och effektivitet som det för hela forskningssystemet sammanhållna anslaget skapar, har gjort det möjligt för riksdagen att anslå de betydande belopp det här är fråga om.
Regeringen vill nu avskaffa detta system och fördela ungefär hälften av medlen -- ca 108 miljoner kronor -- på en del av de samverkande organen. FRN skall enligt förslaget få fortsatt ansvar endast för fördelningen av medel till utrustning med en kostnad överstigande 2 miljoner kronor per objekt. Förslaget innebär en försämring av systemet i alla avseenden. Statsmakternas möjlighet att överblicka behoven upphör, samordning av prioritering och anslagsgivning till utrustning som berör flera forskningsfinansierade organ försvåras, flexibiliteten i anslagsgivningen i förhållande till skiftningar i behoven för olika områden minskar.
Förslaget är dessutom i föreliggande form rent administrativt ogenomtänkt och skulle, om det genomfördes, förorsaka betydande administrativt merarbete för flertalet berörda. Någon förändring av systemet för finansiering av dyrbar vetenskaplig utrustning bör inte göras nu, och riksdagen bör alltså avslå regeringens förslag. Genom den nära samverkan som råder mellan FRN och forskningsråden i dessa frågor kan eventuella hanteringsproblem sannolikt lösas inom ramen för det system som nu gäller. FRN kan ges i uppdrag att efter samråd med råden återkomma med eventuella förslag som behöver underställas regering och riksdag.
Vi förordar alltså att regeringens förslag att överföra medel för tung vetenskaplig utrustning från FRN till de andra forskningsråden avslås. Det därmed av FRN för tung vetenskaplig utrustning disponerade anslaget bör dessutom tillföras ytterligare 15 miljoner kronor.
Ökade resurser för forskningsråden
Forskningsråden spelar en viktig roll för att stödja kvalitet och kreativitet inom högskolans forskning. Genom forskningsråden styr forskarna själva en betydande del av resursflödet till högskolans forskning.
Vi vill stärka forskningsrådens roll genom att ytterligare öka anslagen för flera av dessa. Vi föreslår följande ökningar i förhållande till regeringens förslag:
Tekniska forskningsrådet + 15 000 000 kronor Naturvetenskapliga forskningsrådet + 15 000 000 kronor Medicinska forskningsrådet + 20 000 000 kronor HSPR + 15 000 000 kronor
Summa
+ 65 000 000 kronor
Forskning vid de mindre och medelstora högskolorna
De mindre och medelstora högskolorna står för en viktig del av vår högre utbildning och forskning både nationellt och inom de egna regionerna. Deras utbildning skall, som all högskoleutbildning, vara forskningsanknuten. Det råder också full enighet om att deras lärarkår måste vara aktiv inom forskningen.
Till detta och andra mera allmänna motiv för att de mindre och medelstora högskolorna skall bedriva forskning har under de senaste åren också alltmer lagts deras näringspolitiska betydelse. Detta hänger framför allt samman med den ökade vikt som nu läggs vid utvecklingen i de små och medelstora företagen och dessa företags behov av tillgång till forskningsmiljöer i närmiljön. Det har också sin betydelse att storföretag och statliga verk som är lokaliserade till mellanstora städer har ett allmänt behov av en ''kompetenstät'' regional miljö för sin utveckling. Detta gäller även om de tillgodoser huvuddelen av sitt behov av specialiserade forskningskontakter via egna internationella nätverk.
I 1990 års forskningspolitiska proposition föreslog den dåvarande socialdemokratiska regeringen att de mindre och medelstora högskolorna skulle få ökade egna resurser för forskning. Syftet var att resultatet skulle utvärderas och kunna ligga till grund för senare ställningstaganden till hur ''forskningen vid de mindre och medelstora högskolorna och vårdhögskolorna kan utvecklas under 90-talet''.
Förslaget utlöste en vital och intressant utvecklingsverksamhet. Under innevarande treårsperiod har högskolorna prövat olika vägar att utnyttja regionala förutsättningar till ökat samarbete både sinsemellan och med stora lärossäten, andra forskningsinstitutioner, statliga verk, kommuner och FoU-verksamma företag. Olika organisatoriska former har vidare utvecklats.
Vi delar regeringens uppfattning att förutsättningarna för en internationellt slagkraftig forskning i ett litet land som Sverige ökar om resurserna hålls samman. Vi anser också att huvudansvaret för forskarutbildningen bör vila på universitet och högskolor med fakultetsuppbyggnad. Detta synsätt står emellertid inte i motsatsställning till behovet av ökade resurser till forskningen vid de mindre och medelstora högskolorna. En förstärkning av nu pågående nätverksuppbyggnad och andra former av närmare forskningssamarbete mellan universitet och högskolor måste ges hög prioritet i den samlade forskningspolitiken. Det är mot denna bakgrund och i perspektivet av att hela högskolesystemet står inför en kraftig expansion otillfredsställande att regeringen inte tydliggör någon förnyelsevilja vad gäller ambitioner och inriktning av forskningen vid de mindre och medelstora högskolorna.
Enligt vår uppfattning bör riksdagen nu lägga fast huvuddragen i hur forskningen bör byggas ut vid de mindre och medelstora högskolorna under 90-talet. Målet bör vara att skapa en bas för kontinuerlig forskningsverksamhet såväl i samverkan med fakulteterna vid moderuniversiteten med resurser för forskning på eget programansvar.
Treårsperioden 1993/94--1995/96 bör användas för att praktiskt pröva och vidareutveckla de förslag som föreligger till hur det angivna målet skall kunna uppnås till rimliga kostnader, samtidigt som den vetenskapliga kvaliteten hålls på samma nivå som vid de stora lärosätena.
De mindre och medelstora högskolornas medverkan i forskarutbildningen bör utvecklas successivt. I samverkan med någon eller några av de större högskoleenheterna med reguljär fakultetsorganisation bör dock de nyare högskolorna kunna svara för en ökad del av forskarutbildningen. Därmed skulle också en ökad forskarrekrytering från de nyare högskolorna komma till stånd.
Trots riksdagens beslut hösten 1992 om öronmärkning av vissa medel inom varje fakultetsanslag för forskning vid de mindre och medelstora högskolorna innehåller propositionen inga sådana förslag. Att fördelningen skall relateras till antalet disputerade lärare är redan fastlagt. Vi föreslår därför att en schablon avsätts i ''moderuniversitetens'' samlade fakultetsanslag motsvarande 150 000 kronor per lektor och annan disputerad lärare.
I september 1991 fanns det totalt 4 391 högskolelektorer och 4 950 högskoleadjunkter i den statliga högskolan. Av dessa verkade drygt 1 700 vid de mindre och medelstora högskolorna. Antalet disputerade lektorer och adjunkter var ca 400 vid dessa högskolor, en siffra som kan antas ha ökat ytterligare under 1992. Mot denna bakgrund bedömer vi att vårt förslag innebär att minst 60 miljoner kronor, eller ca 1,7 av de samlade fakultetsanslagen (1991/92) om 3 600 miljoner kronor, skulle behöva öronmärkas för de mindre och medelstora högskolorna.
I sammanhanget vill vi understryka att knytningen till antalet disputerade lärare endast är en beräkningschablon. I praktiken bör medlen fördelas efter kvalitetsaspekter på den vetenskapliga verksamheten och de projekt den består av, oberoende av hur inriktningen överensstämmer med beräkningsunderlagets fördelning på discipliner och ämnen.
Flera av de forskningssamverkande högskolorna har en bred teknisk utbildning och forskning, och vänder sig i detta samarbete till fakulteter på annat håll än sitt moderuniversitet. Mot denna bakgrund bör möjligheter öppnas för parterna att ta upp förhandlingar om att knyta verksamheten inom det tekniska området till annan enhet, så att lärare/forskare inom området blir medlemmar av en teknisk fakultet med motsvarande verksamheter. I detta sammanhang vill vi också föreslå en översyn av nuvarande verksamhetsområden, d.v.s. om den nuvarande anknytningen av en viss högskola till fakultet vid ett visst universitet är den mest ändamålsenliga och hur anknytningar till andra lärosäten med fakultetsuppbyggnad kan komma till stånd.
Vi anser att det är av stor betydelse att lärarna vid de nyare högskolorna får en rejäl andel av den resurs som riksdagen tidigare fattat beslut om (375 miljoner kronor under treårsperioden 1992/93 -- 1995/96) för forskarutbildning av lärare. Vi accepterar vidare att 40 miljoner kronor 1993/94 används för att stärka forskning genom uppbyggande av nätverk liksom att 40 miljoner kronor 1994/95 anslås för forskningssamverkan mellan de nyare högskolorna och näringslivet.
Vad sedan gäller regeringens förslag under anslaget E 12 för forskningsstödjande åtgärder, så är de förstärkningar regeringen föreslår i realiteten starkt begränsade. Vi föreslår en kraftig uppräkning av dessa anslag med 94 miljoner kronor.
För anslaget E 12 föreslår vi en ändrad beteckning så att även stöd till uppbyggnaden av en bredare fakultetsorganisation vid Högskolan i Luleå kan inrymmas i anslaget. Det bör därför i fortsättningen heta ''E 12 Forskningsstödjande åtgärder vid mindre och medelstora högskolor samt uppbyggnad av ny fakultetsorganisation m.m.''.
Vid sidan av den tekniska utbildningen finns vid Högskolan i Luleå utbildning av lärare samt ekonom-, systemvetar- och kyrkomusikerutbildning liksom ett humanistiskt och samhällsvetenskapligt kursutbud. Av högskolans drygt 5 000 studenter följer ungefär hälften utbildning utanför det tekniska och naturvetenskapliga området.
Dessa utbildningar saknar forskningsöverbyggnad då högskolan inte har något anslag för forskningsstödjande åtgärder. Det kan inte anses vara rimligt att Högskolan i Luleå skall använda det tekniska fakultetsanslaget för forskningsanknytning av lärare i statskunskap, pedagogik, språk m.m.
Lärarutbildningarna i Luleå är också i en unik situation genom att de varken kan basera sin forskningsanknytning på ett fakultetsanslag eller på ett anslag för forskningsstödjande åtgärder. Lärarutbildningarna, de ekonomiskt-administrativa och de samhällsvetenskapligthumanistiska utbildningarna vid Högskolan i Luleå har samma behov av forskningsstödjande åtgärder som motsvarande utbildningar vid de mindre och medelstora högskolorna.
Vi föreslår att Högskolan i Luleå mot denna bakgrund tillförs 14 miljoner kronor för forskningsstödjande åtgärder och för att påbörja en uppbyggnad av en bredare fakultetsorganisation.
Vi har så långt som möjligt orienterat oss om högskolornas förslag, både individuellt och tillsammans i nätverk. Detta har emellertid inte gett underlag för att med tillräcklig säkerhet fördela den föreslagna ökningen för treårsperioden. Vi är inte heller beredda att överlåta till regeringen att göra denna fördelning. Vi föreslår därför att ytterligare 80 miljoner kronor nu fördelas för budgetåret 1993/94 och att regeringen får återkomma i den aviserade uppföljningspropositionen 1994 med förslag till närmare fördelning för de återstående två åren.
För de 16 berörda mindre och medelstora högskolorna föreslår vi följande fördelning för budgetåret 1993/94:
Högskolan i Eskilstuna/Västerås 4 mkr Högskolan i Falun/Borlänge 5 '' Högskolan i Gävle/Sandviken 5 '' Högskolan i Örebro 7 '' Högskolan i Jönköping 4 '' Högskolan i Halmstad 4 '' Högskolan i Kalmar 5 '' Högskolan i Karlskrona/Ronneby 5 '' Högskolan i Kristianstad 4 '' Högskolan i Växjö 7 '' Högskolan i Borås 4 '' Högskolan i Karlstad 7 '' Högskolan i Skövde 4 '' Högskolan i Trollhättan/Uddevalla 4 '' Mitthögskolan 11 ''
80 mkr
Fördelningen av anslag måste stämma med den institutionella utvecklingen så att den vetenskapliga kvaliteten säkras. Både organisation och vetenskaplig täthet i forskningsmiljöerna påverkar denna.
Samverkan mellan näraliggande högskolor i nätverk eller direkt samgående underlättar skapandet av en god ledningsorganisation för vetenskaplig verksamhet. Vi ser positivt på samverkan inom nätverk som t.ex. den s.k. sydostfakulteten -- (högskolorna i Växjö, Kalmar och Karlskrona/Ronneby i samverkan med universitetet i Lund) och Högskolerådet för regional forskningssamverkan i Västsverige (högskolorna i Karlstad, Borås, Trollhättan/ Uddevalla och Skövde är i samverkan med universitetet i Göteborg). Också Mitthögskolan som tagit formen av ett direkt samgående mellan högskolorna i Sundsvall/Härnösand, Östersund och projektet Omega, vill vi välkomna. Ett ytterligare nätverk under planering är ''Gävle-Dalafakulteten'' med högskolorna i Falun/Borlänge och Gävle/Sandviken, som dock inte omnämns i propositionen. Avsikten är att samverka med de statliga verk som sysslar med infrastruktur och fysisk samhällsplanering liksom med Lantbruksuniversitetets enhet i Garpenberg och Byggforskningsinstitutet i Gävle.
Vi utgår från att det är ett samhällsintresse att varje region utnyttjar sina speciella förutsättningar rationellt. Självfallet kommer de olika modellerna att behöva utvecklas vidare, också vad gäller att utgöra mottagare av anslag.
Riksdagen har redan fastslagit att den direkta ledningen av vetenskaplig verksamhet inte skall utövas av högskolestyrelser. I samband med den av oss föreslagna kraftigt utbyggda forskningsverksamheten vid de mindre och medelstora högskolorna är det också nödvändigt att se över formerna för hur dessa resurser handhas. Vi vill först betona det regionala ansvar som redan ligger hos fakultetsnämnderna vid moderuniversiteten. Det är därför viktigt att forskare från de samverkande högskolorna också bereds plats i dessa nämnder. Fakultetsnämndernas beslut om forskningsresurser grundas på kvalitet och skall avse hela deras verksamhetsområde. Även om detta liksom beslut i akademiska befordringsärenden ligger hos fakultetsnämnderna anser vi att det kan vara lämpligt att de nyare högskolorna inrättar särskilda organ för forskningsfrågorna. Så har också skett vid flera högskolor. Vi anser att denna utveckling bör fortsätta mot mer fakultetsnämndsliknande lösningar. Därigenom skulle samverkan kunna ske inom nätverken med medverkan från ''moderuniversitet'' och andra enheter med fakultetsorganisation. För de mindre och medelstora högskolornas tillämpningsnära forskning bör också resurspersoner från organisationer, företag och offentlig sektor i regionen kunna bidra med kompetens i ledningsorganet. Högskolor utanför nätverken blir i högre grad beroende av att finna former för en nära samverkan med ett universitet.
Våra förslag till forskningstödjande åtgärder respektive öronmärkta resurser för forskning vid de mindre och medelstora högskolorna innebär en väsentlig förstärkning av forskningskapacitet och kompetens vid dessa högskolor. Resurserna bör koncentreras till ett begränsat antal profilområden där god kompetens utvecklats. Genom uppbyggnad av nätverkssamarbete och prövning av andra samverkansformer skapas förutsättningar för starka forskningsmiljöer i olika delar av landet vilket är ägnat att stärka den regionala balansen och en mera allsidig näringslivsutveckling i hela landet.
Det bör vidare understrykas att en utbyggd forskning vid de nyare högskolorna innebär att forskningsverksamheten bör räknas in i underlaget för högskolornas lokalplanering och i medelsbehoven för lokaler, utrustning och inredning. Efter utredning i samråd med de berörda högskolorna bör regeringen redovisa resultaten och sina förslag i anslutning till att förslag till fördelning av anslagsramen läggs fram i den till 1994 aviserade uppföljningspropositionen.
Tillsammans innebär våra förslag att de direkta anslagen för forskningsstödjande åtgärder ökar från 106 miljoner kronor, enligt regeringens förslag, till 200 miljoner kronor. Dessutom tydliggörs de nyare högskolornas minsta andel av fakultetsanslagen till 60 miljoner kronor. Till detta kommer de forskningsmedel som olika statliga organ kommer att tillföras de mindre och medelstora högskolorna, t.ex. NUTEK som i denna motion tillförs påslag av medel. Vi har anledning att utgå från att en betydande del av dessa medel kommer att disponeras av NUTEK för stöd till uppbyggnad av samverkan mellan näringslivet och de mindre och medelstora högskolorna.
Ökad jämställdhet 1990 års forskningspolitiska beslut innebar ett kvantitativt och kvalitativt språng framåt för den samlade kvinnoforskningen i Sverige. Samtidigt har antalet forskarutbildade kvinnor inom flertalet fakulteter ökat.
Fortfarande är dock andelen forskarutbildade kvinnor låg. Särskilt anmärkningsvärd är den mycket låga andelen kvinnor bland högskolelektorer och professorer, 19 respektive 6 procent. Vi anser det därför angeläget att det tiopunktsprogram regeringen -- utifrån rapporter från FRN och den s k JÄST-gruppen -- föreslår i propositionen genomförs.
Kvinnoforskningen spelar en viktig roll för att öka insikten om betydelsen av könsperspektiv i samhället. Vi noterar därför med tillfredställelse att regeringen tagit konsekvensen av riksdagens beslut att behålla Forskningsrådsnämnden och nu stärker dess anslag till kvinnoforskningen.
Forskningens förändring i mer könsmedveten riktning innebär ett kreativt nytänkande, som kan bidra till ett bättre samhälle, där båda könens kunskap och erfarenheter tas till vara.
Centrum/fora för kvinnoforskning, som inrättats vid de sex universiteten och högskolorna i Örebro och Luleå har haft stor betydelse för utvecklingen av kvinnoforskningen vid de olika högskolorna. Trots begränsade anslag har kvinnofora medverkat till en betydande ökning av kvinnoforskningen. Vid samtliga fora ges kurser på grundnivå -- och på vissa orter också doktorandnivå. Centra/fora arrangerar också nationella och internationella konferenser med möten mellan kvinnoforskare och mellan kvinnoforskare och kvinnor inom politik, samhälls- och arbetsliv. Kvinnofora spelar på sina högskolor inte minst en viktig roll för kvinnliga forskare inom olika discipliner, som här har stöd och en mötesplats.
Då kvinnofora arbetar med mycket begränsade resurser och behovet av ytterligare insatser för att stärka kvinnliga forskare är stort, anser vi det angeläget att de medel för befintliga kvinnofora som redovisas under Utbildningsdepartementets huvudtitel förstärks med ytterligare 3,0 miljoner kronor fr.o.m. 1993/94. Anslaget bör därutöver stärkas med ytterligare 1,0 miljoner kronor som stöd till nyetablering av centrum/fora vid högskolorna i Gävle/Sandviken, Karlstad och Sundsvall/Härnösand.
Vi vill understryka vikten av att forskarsamhället tillför ökad kunskap om förhållanden av betydelse för ett gott liv för både kvinnor och män. Därför får könsperspektivet aldrig begränsas till den s.k. kvinnoforskningen. Kvinno- och jämställdhetsforskningen skall istället vara pådrivande i en utveckling mot att könsperspektivet beaktas av det samlade forskarsamhället. Erfarenheterna från kvinnoforskningen visar att en särredovisning av kvinnor och män visar mönster, som eljest inte kommer fram. På de allra flesta områden är kvinnors och mäns villkor olika, olika beslut påverkar kvinnor och män på skilda sätt.
Kvinnors hälsa, kvinnosjukdomar och mäns och kvinnors biologiska skillnader måste ägnas ökad uppmärksamhet inom medicinsk forskning. Kvinnors insatser måste synliggöras inom humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning och kvinnors och mäns villkor i arbetslivet ägnas ökat intresse. Under avsnittet om kriminalpolitiken saknar vi en prioritering av forskning runt kvinnomisshandel och sexuella övergrepp mot kvinnor. Dessa får inte bara ses som kvinnofrågor utan i hög grad frågor om hur kriminalpolitiken fungerar. Detsamma gäller forskning om övergrepp mot barn. Här krävs ökad kunskap om förhörsmetoder med barn, om värderingar av barns utsago m.m.
Som exempel på andra viktiga områden ur jämställdhetssynpunkt finns forskning om utbildning. Jämställdhetsperspektivet måste levandegöras i all forskning kring utbildning. Skolor och högskolor behöver ökad kunskap om hur skolans metoder och prioriteringar gynnar eller missgynnar flickor eller pojkar och vilken betydelse skolans insatser har ur jämställdhetssynpunkt.
Andelen kvinnor inom teknisk forskning måste ökas väsentligt under planeringsperioden och de fakulteter -- de teologiska och juridiska -- där ingen ökning av andelen forskarutbildade kvinnor skett under senare år särskilt analysera de bakomliggande faktorerna härför.
Inom utbildningsområden som omvårdnad och utbildning är andelen kvinnliga studenter hög. Samtidigt är möjligheterna till forskarutbildning få och andelen forskarutbildade lärare anmärkningsvärt låg. Här krävs en betydande satsning på forskarutbildning under planeringsperioden.
Folkbildningsforskning
Vid behandlingen av forskningspropositionen våren 1990 beslutade riksdagen att utöka anslaget till samhällsvetenskapliga fakulteten i Linköping med 1 miljon kronor att användas till folkbildningsforskning. Nationella rådet för folkbildningsforskning, som därefter utsetts av rektorsämbetet, har till uppgift att långsiktigt stärka folkbildningsforskningen vid svenska universitet, bl.a. genom att bygga upp nationella forskningsprojekt.
På kort tid har Nationella programmet för folkbildningsforskning -- Mimer -- blivit mönsterbildande i Norden. Stort intresse för dess arbetssätt har visats även från andra delar av Europa.
Nuvarande resurser är helt otillräckliga för att ens bibehålla nuvarande verksamhetsvolym, än mindre att utvidga den. Dessutom föll en betydande del av det statliga anslaget till folkbildningsforskning bort i samband med nedläggningen av Skolöverstyrelsen, vilket ytterligare understryker behovet av en förstärkning inom forskningsområdet folkbildning.
För att programmet skall fylla sin uppgift och motsvara de förväntningar som föregående riksdagsbeslut skapat, fordras att det byggs ut till en från början föreslagen omfattning.
Vi anvisar för detta ändamål 1 500 000 kr utöver regeringens förslag.
Statens institut för byggnadsforskning
I Näringsdepartementets del av forskningspropositionen föreslås att Statens institut för byggnadsforskning (SIB) upphör den 1 juli 1993. Därmed bortfaller också -- som regeringen ser det -- en häremot svarande basfinansiering. Denna uppgår till 52 miljoner kronor under innevarande budgetår. Tillsammans med en externfinansierad verksamhet uppgående till 15 miljoner kronor har institutet i dag en budget på 67 miljoner kronor.
Förslaget i propositionen innebär, att personalen skall sägas upp och en ny institution för bygg- och fastighetsforskning -- med för ändamålet nyrekryterad personal -- inrättas vid Tekniska högskolan i Stockholm (KTH) men med lokalisering till Gävle. Den samhällsvetenskapliga forskningen vid SIB föreslås på motsvarande sätt komma att bli en del av Uppsala universitet. Också i det fallet förutsätts personalen snarast efter riksdagens beslut bli uppsagd, varefter universitetet skall anställa en ny medarbetarstab lokaliserad till Gävle för sagda arbetsuppgifter.
För den del av verksamheten som föreslås bli en del av KTH räknar regeringen med en basfinansiering om 15 miljoner kronor. Denna förutsätts komma genom tidsbegränsade avtal med Statens råd för byggnadsforskning (BFR). För den del av verksamheten, däremot, som föreslås bli en del av Uppsala universitet finns ingen annan finansiering anvisad än ett förslagsanslag på 1 000 kronor till avvecklingskostnader. Detta skall täcka vad det kostar staten att uppfylla trygghetsavtalet och innebär naturligtvis ingen finansiering av forskningsverksamheten.
Uppsala universitet har också, helt följdriktigt, genom skrivelse till regeringen, sedan propositionen framlagts, förklarat sig inte vilja inordna sagda verksamhet. Denna måste i vederbörlig ordning vara finansierad, menar universitetet. Av skrivelsen framgår vidare, föga oväntat, att regeringen inte i förväg överlagt med universitetet om den föreslagna modellen att inordna verksamheten. Den redovisade premissen -- att regeringen inte ''utesluter'' att fortsatt stöd i någon omfattning ''kan ges'' genom universitetet -- är självfallet helt orealistisk och fungerar enbart som en förolämpning i sammanhanget.
Från socialdemokratisk sida finner vi denna behandling av en för landet viktig verksamhet uppseendeväckande nonchalant, opåkallat aggressiv och för riksdagen vilseledande beskriven. Regeringen kan inte på en gång säga sig vilja låta verksamheten ''utvecklas'', ''förnyas'' och ''effektiviseras'' och samtidigt föreslå riksdagen att låta säga upp den arbetande personalen. Lika litet ändamålsenligt är det att dra undan 37 av de 52 miljoner, som utgör den finansiella grunden för sagda verksamhet. Det finns helt enkelt inget övertygande skäl för att göra på det sättet.
Personalen är resursen i sammanhanget. Den kompetens och forskningsmiljö som byggts upp vid SIB sedan omlokaliseringen till Gävle 1976 har ett omvittnat högt anseende, både nationellt och internationellt. Inte minst forskningen om samhällsbyggande, regionalpolitik, ekonomi, förvaltning och bostadssociala frågor -- vad som internationellt brukar kallas urbanforskning -- har påfallande gott rykte och är av stor betydelse för den fortsatta utvecklingen i ett perspektiv av europeisk integration.
Den pågående samhällsutvecklingen visar enligt den bakomliggande översyn, som Näringsdepartementet låtit företa men inte redovisar i propositionstexten, på det växande behovet av en samlad svensk forskningsresurs med denna inriktning. Internationalsiering, avreglering och privatisering ger nya förutsättningar för såväl den tekniska byggforskningens klassiska problem som för samhällsbyggande, bostadsfinansiering och boendemönster.
Städer, samhällen och individer ges nya möjligheter, men utsätts också för hot om ökad utslagning, förslumning och segregation. Med minskat nybyggande följer en ökad inriktning på förvaltning av det befintliga beståndet och på frågor om en långsiktigt hållbar utveckling av byggd miljö.
De här aktuella problemen är internationella och blir det än mer genom EES-avtalet och ett troligt medlemskap i EG. På det internationella planet blir de urbana frågorna föremål för såväl samverkan som konkurrens. Det gäller därvid både att hävda svenska intressen och att kritiskt pröva idéer och impulser från andra länder liksom grunderna för överstatligt beslutad reglering av stor praktisk relevans för svenska intressen i ett europeiskt perspektiv. Detta understryker behovet av en redan arbetande, oberoende svensk expertmiljö av denna typ.
Det internationella kontaktnät, vari forskarna vid SIB är inordnade, är vad Sverige nu behöver ha tillgång till och kunna verka inom. Inte bara stat och kommun utan i hög grad också företag och organisationer kommer i växande utsträckning att kringgärdas av överstatligt beslutad reglering. Grunden för denna kommer i stor utsträckning att vara överväganden från motsvarande forskningsmiljöer i EG-länderna.
Den bakomliggande översynen betonar behovet av att inordna verksamheten i högskolesystemet vad gäller tjänsteorganisation och motsvarande. Förändringen tänks kunna bidra till ännu bättre internationella kontakter och impulser från metodutvecklingen inom de grundläggande ämnena. Från socialdemokratisk sida har vi självfallet inget emot en sådan förändring, förutsatt att den kan genomföras i former som slår vakt om och vidareutvecklar medarbetarnas samlade kännedom om sakområdet liksom av den goda forskningsmiljö som institutet utgör.
Övervägande skäl synes i så fall tala för att den tekniska delen inordnas i KTH och den samhällsvetenskapliga i Uppsala universitet. Men uppdelningen bör då vara konsekvent så att den samhällsvetenskapliga delen av verksamheten blir en del av Uppsala universitet och laboratoriet och de tekniska avdelningarna blir en del av KTH. Lokaler, bibliotek och administration kan med fördel sambrukas på det sätt som sker i dag, då institutet till formen är en fristående myndighet under tidigare Bostadsdepartementet och numera Näringsdepartementet.
Problemet är med andra ord av organisatorisk natur. Det ligger endast i mindre utsträckning på det vetenskapliga och innehållsliga planet. Arbetet med nyorienteringen bör kunna fullföljas utan att medarbetarna behöver ägna nämnvärd uppmärksamhet åt administrationen. Med tanke på verksamhetens stora praktiska betydelse är det angeläget att minimera inslaget av osäkerhet i samband med övergången till nya huvudmän. Det sker bäst om riksdagen beslutar i enlighet med den principlösning som Uppsala universitet har uttalat sig för i sitt remissvar på den översyn som Näringsdepartementet företagit.
Modellen innebär att universitetet -- och enligt vårt förslag även KTH -- får en extra anslagspost utöver fakulteterna för respektive institution i Gävle. Dessa leds av var sin föreståndare med styrelse och därtill hörande vetenskapligt råd. Forskarna vid de båda institutionerna ingår i vederbörande fakulteter vid Uppsala universitet och KTH. Den fysiska lokaliseringen blir till Gävle. På så sätt kan de båda där lokaliserade institutionerna även tjäna som bryggor till högskolor, myndigheter, kommuner och företag i regionen.
En lösning av det här förutsatta slaget är naturlig med hänsyn till de båda institutionernas särskilda ämnesområden, disciplinmässiga bredd och lokalisering utanför Stockholmsoch Uppsalaområdet. De yttre förutsättningarna är redan givna i form av de utomordentliga lokalerna och en väl fungerande administration. Praktiska frågor kring integrationen bör lätt kunna lösas av Uppsala universitet och KTH i konstruktiv samverkan och med fullt övertagande av den befintliga personalen.
I Näringsdepartementets översyn diskuteras andelen permanent finansiering jämförd med andelen finansiering genom uppdrag från enskilda och anslag från forskningsråd och motsvarande. För närvarande kommer inkomsterna till ungefär en femtedel från uppdrag och forskningsanslag erhållna i konkurrens. Andelen permanent finansiering är större än vad som är normalt inom universitet och högskolor -- även bortsett från att andelen utbildning är mycket liten vid institutet. På sikt bör andelen icke permanent finansiering öka något. Men det förutsätter samtidigt, att forskningsråd och sektorsorgan inte avvisar ansökningar från de båda nya institutionerna under hänvisning till att deras finansiering är tryggad inom ramen för respektive basanslag.
Den nuvarande basfinansieringen om 52 miljoner kronor bör utgå för budgetåret 1993/94. För de båda därefter följande budgetåren bör basfinansieringen kunna minska med tre miljoner kronor om året, till 49 respektive 46 miljoner kronor om året och sammanlagt för de båda inriktningarna. Bortfallet förutsätts kunna täckas genom anslag till projekt prövade i konkurrens inom forskningsråd och sektorsorgan.
Sammanfattning
SIB kan formellt upphöra som självständig myndighet från den 1 juli 1993, men personalen bör inte sägas upp. Vad som enligt vår mening bör ske är ett byte av huvudmän i kombination med uppdrag om en ny definition av respektive institutioners huvuduppgifter.
Den nuvarande verksamheten delas i två institutioner, varav den samhällsvetenskapliga inlemmas i Uppsala universitet och den tekniska i KTH. De båda institutionerna förutsätts gemensamt bruka befintliga lokaler och uppbyggd administration. Uppdelningen bör ske efter sakfrågornas natur och inte efter behovet av en ''blandad'' delfakultet inom KTH. Från allmän synpunkt är det angeläget att båda inriktningarna blir så slagkraftiga som möjligt.
Basanslaget till den tekniska institutionen föreslår vi komma att uppgå till 20 miljoner kronor första året och finansieras genom en motsvarande minskning av anslaget till BFR. Förutsättningarna för extern finansiering genom uppdrag från industrin kan bedömas vara bättre inom den delen. Basanslaget till den samhällsvetenskapliga delen föreslår vi bli 32 miljoner kronor första året och finansieras dels med 25 miljoner kronor, dels genom att anslaget till BFR minskas med ytterligare 7 miljoner kronor, inom ramen för forskningspropositionen som helhet.
För andra och tredje året inom treårsperioden minskas sedan anslaget till den tekniska institutionen till 19 respektive 18 miljoner kronor och till den samhällsvetenskapliga till 30 respektive 28 miljoner kronor för att ersättas av motsvarande finansiering genom anslag från forskningsråd och sektorsorgan.
Jordbruksdepartementets verksamhetsområde
Jordbruksforskning
Enligt propositionen bör det övergripande målet för Sveriges lantbruksuniversitets, SLU:s verksamhet vara att genom utbildning, forskning och information öka kunskaperna om förutsättningarna för en varaktig och effektiv biologisk produktion. Denna framtida inriktningen vid SLU bör sålunda bli allt mer inriktad på frågor om naturresursanvändning och miljö. Vi socialdemokrater stöder de prioriteringar som görs i propositionen.
Forskningen inom området har ett särskilt ansvar för att kunskapen inom naturresursområdet utvecklas så att kommande generationers fortlevnad säkras. Forskningen bör inriktas på markens långsiktiga produktionsförmåga, kretsloppssamhällets förnybara råvaror och bevarandet av biologisk mångfald. Det är även viktigt att man utvecklar klara och tydliga mätmetoder för måluppfyllelse inom området.
Skogsforskning
En viktig förutsättning för bedrivandet av ett, i vid bemärkelse, uthålligt skogsbruk under dynamiska villkor är forskning och utveckling. För den svenska skogsnäringens fortsatta konkurrenskraft krävs nya och förbättrade skogsbruksmetoder både vad gäller teknik och biologi samt välutbildad arbetskraft.
I propositionen föreslås att medel genom omfördelningar inom SLU bör tillföras den skogsvetenskapliga fakulteten. Det anser vi socialdemokrater är positivt. Men enligt vår uppfattning finansieras en alltför stor del av forskningen med externa medel. Endast 30 procent av verksamheten bedrivs med fasta medel över SLU:s budget. Enligt vår mening bör därför vissa rådsmedel från Skogs- och jordbrukets forskningsråd överföras som fasta medel till SLU.
Riksskogstaxeringen får i princip oförändrade anslag. Detta innebär att det inte blir möjligt att utveckla denna till ett miljöövervakande instrument, något som skulle vara mycket betydelsefullt när det gäller att använda den som grund för miljö- och naturvårdsuppföljning och kontroll samt att avläsa långsiktiga tendenser. Vi föreslår att riksskogstaxeringen tillförs 4 miljoner kronor utöver regeringens förslag inom ramen för de medel som tillförs SLU.
Ett prioriterat område är den biologiska mångfalden. Den framtida forskningen måste syfta till att vi skall kunna bibehålla stor biologisk mångfald, men även forskning om hur man skall mäta måluppfyllelser vad det gäller denna mångfald är angelägen.
Arbetsmarknadsdepartementets verksamhetsområde
Arbetsmiljöinstitutet
Arbetslivet befinner sig i mycket stark omvandling till följd av ökad arbetslöshet och kraftfulla insatser för att öka produktiviteten. Samtidigt planeras en omfattande förändring av såväl sjuk- och arbetskadeförsäkringen som arbetslöshetsförsäkringen.
Staten utgifter för arbetslösheten kan uppskattas till ca 70 miljarder kronor nästa budgetår. Det är viktigt att öka kunskaperna om arbetslivet och arbetsmiljön för att minska kostnaderna för såväl långtidsarbetslösheten som utslagning till följd av dålig arbetsmiljö. Det talar starkt för att forskning inom arbetsmiljön behöver öka. Det är samtidigt angeläget att väl sprida forskningsresultat genom information och utbildning av såväl anställda som företagsledningar.
Vi förslår därför att anslaget för arbetsmiljöforskning inom Arbetsmiljöinstitutet ökas med 5 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Expertgruppen för arbetsmarknadspolitiska utvärderingsstudier (EFA)
Sverige har en internationellt framstående arbetsmarknadspolitik och en utvecklad forskning. Erfarenheterna av EFAs arbete är goda. Socialdemokraterna anser att det är viktigt att Arbetsmarknadsdepartementet, som ansvarar för ett alltmer centralt poltikområde genom den dramatiska stegringen av arbetslösheten, har en fristående och självständig forskning. Vi motsätter oss därför regeringens förslag att inordna EFA i departementet.
Sektorsorganen
Det finns en god tradition av samverkan mellan parterna på arbetsmarknaden och av att dessa medverkar i de olika forskningsorganens styrelser. Forskningen bör inte bara styras av forskarna, och det är inom området viktigt att parterna får information och har förståelse för forskning som har stor betydelse för deras verksamhet.
Arbetslivscentrum
Arbetslivscentrum har under de senaste två åren omorganiserats till en ren forskningsinstitution med i huvudsak fyra forskningsområden: internationalisering och Europa-politik, kompetens, produktivitet och arbetsplatsutveckling, arbetsmarknadspolitiken och partsintressenas omvandling,kvinnoforskning.
Den allmänna internationaliseringen inom näringslivet tillsammans med utvidgningen av den interna europeiska marknaden innebär stora påfrestningar på den svenska arbetsmarknadspolitiska samarbetsmodellen. Arbetsrätten påverkas också av Europagemenskapen, som är inställd på lagreglering snarare än reglering genom kollektivavtal.
Vi anser att Arbetslivscentrums nya forskningsinriktning är lovande och föreslår en ökning av anslaget med fyra miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Forskning om kulturfrågor
Naturhistoriska riksmuseet
De nordiska länderna står i begrepp att gemensamt skaffa ett avancerat analysinstrument, en jonmikrosond med mycket hög känslighet och upplösning, för geologisk forskning.
Naturhistoriska riksmuseet har i sin anslagsframställning begärt sammanlagt 770 000 kronor som utgör Sveriges andel av driften. Detta är ett angeläget nordiskt projekt vars genomförande äventyras om museet inte beviljas detta anslag.
Ungdomsforskning
De satsningar som gjordes på ungdomsforskning i 1990 års forskningspolitiska proposition har inneburit att en mer mångfacetterad forskning har uppnåtts. Det är av stor vikt att denna mångfald kan behållas och även i fortsättningen stödjas.
Sverige bör även fortsättningsvis medverka i det arbete som nu pågår kring utveckling av ungdomsforskningen. Insatserna kan intensifieras genom fortsatt stöd till de initiativ som tagits genom den förra forskningspolitiska propositionen.
Forskning inom skolväsendet
Skolan är vår viktigaste kulturinstitution.
Kommunerna har fått en större frihet att planera den egna skolorganisationen. Det ställer ökade krav på tydliga kulturmål för skolan. I samband med att nya läroplaner fastställs bör därför skolans kulturmål preciseras.
Forskning om kultur i skolan och om skolans kulturmål bör ha en hög prioritet inom området forskning inom skolväsendet.
Vi föreslår därför att anslaget uppräkns med 730 000 kronor utöver regeringens förslag.
Forskning om amatörverksamhet
I Sverige finns en lång tradition av amatörkulturell verksamhet. Trots detta har amatörverksamhetens betydelse ur demokratisk, estetisk och social synpunkt i mycken liten utsträckning blivit föremål för forskning.
Av Kulturrådets fördjupade anslagsframställning framgår att flera prioriterade forskningsområden har nära anknytning till amatörverksamheten. Bl.a. är en analys av olika former av kulturpedagogik med speciell tillämpning inom studieförbunden ett angeläget forskningsområde, liksom forskning om vidgat deltagande.
Vissa delar av amatörverksamheten ligger redan nu inom ramen för den forskning som bedrivs av Nationella programmet för folkbildningsforskning -- Mimer, förlagt till Universitetet i Linköping. I en satsning på forskning om amatörkulturens betydelse för skilda individer och samhällsgrupper bör de erfarenheter som vunnits inom folkbildningsforskningen utnyttjas genom att Mimers uppdrag utvidgas till att gälla även amatörkulturell verksamhet.
Vi föreslår därför att det för denna forskning anslås till Kulturrådet 1,5 miljoner kronor och till universitet i Linköping 1 miljon kronor.
Näringsdepartementets verksamhetsområde
Forskning och teknikutveckling för att stärka svenskt näringsliv 1. Allmänt
Teknologisk utveckling spelar en avgörande roll för tillväxt och produktivitet. Studier visar att den höga tillväxt och höga produktivitet som Sverige tidigare hade, till stor del orsakades av teknisk kunskap och nya teknologier som fördes in i de svenska företagen.
Svensk industri håller alltjämt mycket hög klass när det gäller produktionsprocesser, men är betydligt sämre när det gäller produktförnyelse. Sedan ett tiotal år utvecklas inte den svenska industrin i riktning mot mer avancerade produktområden. Detta är ett strukturellt problem för svensk industri.
Förklaringen till den bristande produktförnyelsen får sökas i alla de led som leder fram till en ny produkt. Nya produkter uppkommer genom en kedja som bl.a. innehåller leden: forskning och utveckling, uppfinning, innovering ( att en uppfinning förs ut i praktisk produktion) samt kommersialisering (existerande produkter och ideer förs ut till marknaden). Samtliga dessa processled måste fungera för att nya produkter skall komma till stånd.
Forskning och utveckling spelar en strategisk roll i denna kedja. Vi menar att det ur ett tillväxtperspektiv finns vissa problem i det svenska FoU-systemet. Starkt förenklat kan sägas att Sverige har sin styrka i grundforskning, medan den del av FoU-systemet som leder till industriell tillämpning inte är lika väl utvecklad. Detta medför bl.a. att det svenska FoU-systemet är mer ''polariserat'' än i de flesta andra länder. Forskningen bedrivs nästan uteslutande vid universitet och högskolor, för att på bästa sätt utnyttja dessas kompetens. Industrins FoU omfattar nästan enbart produktutveckling. I andra länder finns det en omfattande sektor av institut och stiftelser mellan universitet och företag. Detta mellanled är i Sverige av mycket blygsam omfattning.
Ett annat näringspolitiskt problem är den starka koncentrationen av FoU till stora företag i några få branscher. Mindre tillverkningsföretag svarar således för mindre än 2% av industrins totala FoU. Nästan all FoU i näringslivet utförs av 6--8 storföretag.
2. Förslag
Forskningsprogammet för den kommande treårsperioden måste utformas med utgångspunkt i vad som krävs för att åter generera en positiv ekonomisk utveckling. De förslag till förstärkningar som görs inom högskolans ram är utformade med detta perspektiv. Därutöver krävs kraftfulla insatser som stärker den tillämpade forskningen och teknikutvecklingen. Framförallt handlar det om att på olika sätt stärka samverkan mellan högskolan och företagen. Svenskt näringsliv måste bli bättre på att omsätta FoU-resultat och uppfinningar i kommersiella produkter. Det är vidare viktigt att stimulera tekniköverföring till Sverige från vår omvärld.
För att underlätta en positiv utveckling vill vi, utöver regeringens förslag, göra följande insatser.
Område Insatser utöver regeringens (Mkr) Industriforskningsinstitut 30 FoU för småföretag 20 Utvecklingsområden 70 Kompetenscentra m.m. 100 Teknikbaserad affärsutveckling 30 Energiforskning 60 Uppfinnarstöd 10
Därutöver föreslår vi i en särskild motion att 200 miljoner kronor anslås för en Fond för teknikinhämtning.
3. Kommentarer
Industriforskningsinstitut
Regeringens förslag i den forskningspolitiska propositionen innebär en fortsatt och ytterligare avsevärt förstärkt polarisering av forskningen i Sverige.
Som en konsekvens föreslås inga ökade satsningar på den industriinriktade forskning som sker inom de s.k. industriforskningsinstituten. Instituten fungerar som bryggor mellan högskolor och företag. Deras FoU- verkamhet finanseras till 70 % av företagen. Instituten är i dag den del av den offentligt delfinansierade infrastrukturen för FoU som har bäst förutsättningar och kompetens att arbeta med industriella miljöproblem, kunskaps- och tekniköverföring till mindre och medelstora företag samt industriorienterade internationella FoU- samarbeten. Detta led är i Sverige av mycket blygsam omfattning jämfört med våra industriella konkurrentländer. Det finns goda förutsättningar att med ett resurstillskott på ca 30 miljoner kronor/år i samband med den omstrukturering av industriforskningen som kommer att genomföras, kraftfullt förstärka denna viktiga del av FoU- infrastrukturen så att den kan främja hela näringslivets förnyelse.
FoU för små och medelstora företag
Regeringen föreslår att NUTEK inom befintliga anslag avdelar 10 miljoner kronor/år för särskilda FoU-insatser för små och medelstora företag. Vi delar uppfattningen att det behövs särskilda insatser för att göra dessa företag i högre grad delaktiga i den teknologiska infrastrukturen i landet. Som vi pekat på i motionen ''Näringspolitik för tillväxt'' är detta av strategisk betydelse för småföretagsutvecklingen. Det behövs därför resurser av betydligt större omfattning än vad regeringen föreslår. Vi räknar med en satsning på ytterligare 20 miljoner kronor.
Utvecklingsområden
Inom Näringsdepartementets ansvarsområde föreslår regeringen en förstärkning med ca 170 miljoner kronor för insatser inom informationsteknologi samt mindre riktade insatser inom bl.a. fordonsteknik och flygteknik. Utrymme för desa insatser skapas genom omprioriteringar, vilket innebär att insatserna inom andra av regeringen ''prioriterade'' teknikområden måste bibehållas på oförändrat låg nivå eller reduceras ytterligare.
Förslag till ökade insatser på industrirelevant forskning och utveckling, som vi framfört bl.a. i partimotionen Näringspolitik för tillväxt och som ej kan tillgodoses inom ramen för de av regeringen föreslagna ramarna, är följande:biomedicinsk teknik produktionsteknik inkl. verkstadsteknik processteknik transportteknik miljöteknik skogsforskning.
Genom förstärkning med 70 miljoner kronor skapas utrymme för offensiva och förnyelseinriktade nya satsningar inom dessa för svenskt näringsliv centrala kompetensområden. Insatserna inriktas på ökad FoU- samverkan mellan företag och staten bl.a. genom programsatsningar för samarbete mellan högskolor och företag, förstärkt industriforskning samt tekniktransferering till mindre och medelstora företag.
Industrirelevanta kompetenscentra och tvärvetenskapliga konsortier
Regeringens förslag om nya industrirelevanta kompetenscentra i anslutning till högskolor skall finanseras genom att 180 miljoner kronor/år tas från tillgängliga anslag för teknisk FoU. Detta innebär att det endast inom informationsteknologi-området finns vissa finansiella förutsättningar att förverkliga förslagen. Vi föreslår att ca 100 miljoner kronor/år satsas på att i anslutning till högskolor etablera kompetenscentra med aktivt deltagande från företag inom miljöteknik, energi- och transportteknik, produktions- och materialteknik, bioteknik och infrastrukturteknik samt en förstärkning av de tvärvetenskapliga materialkonsortiernas industrianknytning.
Teknikbaserad affärsutveckling
NUTEKs finansiella stöd till affärsutvecklingsprojekt avser de tidigaste faserna (såddfinansiering) och syftar till att förädla projekten så långt att andra finansiärer har tillräckligt underlag att ta ställning till dem. Någon annan finansiär som, annat än undantagsvis, är beredd att gå in i så tidiga skeden finns ej idag. Den nära kopplingen till forskningsstödjande program ger möjlighet att snabbt fånga upp nya industriella möjligheter och lotsa över dessa i praktisk tillämpning.
Inom en förstärkt ram på ca 30 miljoner kronor/år ges möjligheter att öka insatserna för tidig såddfinansiering, teknikupphandling och förstärkta produktråd i samarbete med utvecklingsfonderna.
Kunskapsbasen för omställning av energisystemen
Regeringens förslag innebär en reducering av anslagen för energiforskning inom Näringsdepartementets område med drygt 20 %. Urholkning av kunskapsbasen inom energiområdet bör undvikas om omställningen mot miljövänliga och förnyelsebara energisystem enligt partiöverenskommelsen skall kunna förverkligas. Anslaget härför bör öka med 60 miljoner kronor.
Uppfinnarstöd
Uppfinnarverksamhet befinner sig i gränslandet mot forskning och utveckling. Uppfinningar är ett av de fyra led vi inledningsvis pekade på som leder fram till en ny produkt. I forskningspropositionen behandlas inte frågor om villkor m.m. för uppfinnare, men vi ser det som önskvärt att integrera dessa frågor i ett större sammanhang.
Uppfinnarna behöver fyra typer av stöd: ett grundstöd, rådgivning, riskkapital och kontakt med en entreprenör. De förslag om extra medelstillskott för teknikbaserad affärsutveckling som vi framfört bör kunna underlätta de ''senare'' delarna av uppfinningsverksamheten. Därutöver behövs dock även insatser av mer grundläggande natur. Regeringen har tidigare tagit bort det särskilda stöd som utgått till uppfinningsverksamhet och har föreslagit att anslagen till Svenska uppfinnarföreningen (SUF) skall dras ned. Vi motsätter oss detta. I dagens läge är stöd till uppfinnings- och innovationsverksamhet en av de viktigaste åtgärderna för att åstadkomma en produktförnyelse. Bidrag till SUF bör utgå med i stort sett oförändrat belopp. Därutöver bör medel kunna beviljas för att ge ett begränsat antal uppfinnare ett grundstöd, en ''uppfinnarlön'', under en viss period. Stödet bör fördelas och administreras av NUTEK i samråd med SUF. En aktiv uppföljning och krav på motprestationer skall ingå i villkoren för stöd. För stöd till uppfinnarverksamhet vill vi anslå 10 miljoner kronor.
Mindre och medelstora högskolor
Det krävs en rad åtgärder som stärker samverkan mellan högskola och industrin, framför allt för de mindre och medelstora företagen. Nätverket av institutioner som arbetar med utveckling och målinriktad forskning och som kan fungera som länkar mellan grundforskningen, inte bara vid våra universitet utan var den än bedrivs i världen, och industrin måste förstärkas. För att nå framför allt de små och medelstora företagen krävs en omfattande kontaktyta med närvaro i företagens hemmaregioner. Här bör bl.a. en förstärkning av resurserna för målinriktad forskning och utveckling vid de mindre och medelstora högskolorna kunna ge snabba resultat. Vi vill peka på att vi i det föregående föreslagit kraftiga förstärkningar för dessa högskolor.
Detta bidrar till att höja dessa regioners attraktionskraft och möjliggör därigenom en fortsatt närvaro av stora tekniktunga företag. Den svenska industrin kan inte utvecklas och växa om inte kvalificerad arbetskraft kan rekryteras. Det kräver i sin tur tillgång till goda möjligheter till vidareutbildning och rika tillfällen till intellektuell stimulans. En utbyggd högskola är därför det mest verkningsfulla regionalpolitiska instrumentet.
Teknikvetenskapliga forskningsrådet
I regeringens proposition har föreslagits att det Teknikvetenskapliga forskningsrådet (TFR) skall föras över från Näringsdepartementet till Utbildningsdepartementet. Forskningsverksamhet är av central betydelse för att få till stånd en positiv näringslivsutveckling. Ur den aspekten vore det angeläget att Näringsdepartmentet behöll den koppling som det innebär att ha ett forskningsråd inom sitt ansvarsområde. Å andra sidan talar forskningspolitiska skäl för att grundforskningsråd ligger under ett och samma departement. Vi vill inte motsätta oss en överflyttning, men vill ge regeringen till känna att konsekvenserna noga måste följas. Det är angeläget att Näringsdepartementet inte helt frikopplas från ansvaret för TFR. Vi utgår från att regeringen finner former för samverkan mellan de berörda departementen.
Stiftelser för samverkan mellan högskola och näringsliv
Regeringen har förslagit att det skall överföras en miljard kronor till högskolorna som kapital för stiftelser i syfte att främja kunskapsutveckling och kunskapsspridning. Vi har ingen principiell invändning mot sådana stiftelser, men vänder oss mot förslaget på två grunder. Förslaget är för det första alldeles för outrett för att nu ligga till grund för beslut. Vår andra invändning gäller den föreslagna finansieringen. Regeringen föreslår att stiftelsekapitalet skall tas av de medel som frigörs vid privatiseringen av statliga företag. Vi motsätter oss denna koppling på principiella grunder -- det är fel att öronmärka statliga intäkter på detta sätt -- och vill i övrigt påminna regeringen om att man förbundit sig för ett moratorium för utförsäljning av statliga företag. Detta moratorium, som är motiverat av näringspolitiska skäl, innebär att det inte går att säga när kapital kan frigjöras för stiftelsebildning. Det är mycket olyckligt att koppla viktiga forskningsinsatser till regeringens ideologiska privatiseringsiver. Vi uppfattar regeringens förslag som ett desperat försök att försöka utnyttja forskarsamhällets behov för att få argument för snabba privatiseringar.
Miljö- och naturresursdepartementets verksamhetsområde
Det kommer att krävas mycket omfattande insatser för att kunna förändra samhällets utveckling i linje med de överenskommelser som träffades i Rio 1992. På kort sikt kan utvecklingen påskyndas genom lagstiftning, normer och andra styrmedel. Den mer omfattande omställningen ställer krav på långsiktigt inriktad FoU.
Socialdemokraterna kommer att ge miljöforskningen fortsatt hög prioritet, och vi vill öka anslaget till ren miljöforskning med 53 miljoner kronor jämfört med regeringens förslag. Vi föreslår även att ett ''Centrum för miljöekonomi och styrmedelsforskning'' inrättas. Därtill kommer ökade resurser till annan forskning med miljöanknytning, som t.ex. den tekniska och samhällsvetenskapliga forskningen.
Sverige deltar sedan länge i olika internationella forskningsprogram och ligger inom många områden vid forskningens frontlinje. Svenska forskningsresultat har haft stor betydelse för att driva på internationella förhandlingar, bl.a. när det gäller klimatfrågor och försurning.
Industrins ökade engagemang när det gäller livscykelanalyser och möjligheterna att ta hänsyn till miljöeffekterna av en produkt under hela tillverkningskedjan måste få genomslag i produktutveckling och annan teknisk forskning. Det är nödvändigt att ytterligare förbättra informationen och kontaktytorna mellan miljöforskare och företag. Regeringens ökade resurser för informationsinsatser på högskolorna ser vi därför positivt på liksom de ökade möjligheterna till mer direkt samarbete med näringslivet.
Vi instämmer i regeringens prioritering av forskning kring växthusgaser, ozonskiktet, marknära ozon, fysisk påverkan, avfall samt den samhällsvetenskapliga forskningen. Särskilt vill vi prioritera forskningen kring olika miljöpolitiska styrmedel. Vi vill också poängtera att forskningen om organiska och andra miljögifter måste få fortsatt stöd. Forskningen om hur användningen av genetiskt modifierade organismer påverkar miljön måste intensifieras liksom forskning som rör den biologiska mångfalden.
Forskning för ett kretsloppsanpassat samhälle
Regeringen vill öka forskningen om hur man når fram till ett kretsloppsanpassat samhälle. Bl.a. skall forskningen om varors miljöpåverkan samt forskningen om återvinning, återanvändning och avfallsbehandling öka. I propositionen påpekas även att forskning kring ekonomiska mekanismer och incitament har central betydelse. Även forskning om mark- och planfrågor anser regeringen skall lyftas fram. Vi instämmer i att denna forskning är av central betydelse för att nå en långsiktigt hållbar utveckling i samhället. Särskilt vill vi poängtera vikten av att öka styrmedelsforskningen för att utveckla avgifter, skatter m.m. i syfte att minska andelen skadliga ämnen och delar i olika produkter. Vi föreslår därför att ett ''Centrum för miljöekonomi och styrmedelsforskning'' inrättas. Även den kommunaltekniska forskningen handlar om kretslopp och bör ges ökat stöd, det gäller exempelvis utveckling av icke- vattenburna avloppssystem.
Till denna angelägna forskning anslår regeringen emellertid 11 miljoner kronor mindre än innevarande budgetår. Vi anser att delar av denna forskning, framför allt produktutveckling, avfallshantering och annan kommunalteknisk forskning bör bekostas i högre grad av branschen. Vi föreslår därför att riksdagen ger regeringen i uppdrag att diskutera möjligheterna till en sådan delfinansiering med berörda branscher samt med Kommunförbundet och de kommunala bolagen. Därmed skulle forskningsanslaget för ett kretsloppsanpassat samhälle successivt kunna öka och inom några år fördubblas.
Centrum för miljöekonomi och styrmedelsforskning
Den ekonomiska politiken har stor inverkan på miljöfrågorna. Det visar inte minst utvecklingen i Östeuropa. Socialdemokraterna har länge krävt ett närmande mellan ekonomi och ekologi, senast i en utskottsmotion 1992.
Även regeringen har vid flera tillfällen poängterat vikten av ökad användning av styrmedel i miljöpolitiken. Senast i den nyligen presenterade forskningspropositionen där det bl.a. står att ''forskning kring ekonomiska mekanismer och incitament är central i sammanhanget''. Ändå presenteras inget konkret förslag till ökade resurser för detta angelägna tvärvetenskapliga forskningsfält.
I ''Långsiktig miljöforskning'' (SOU 1992:68) framgår att forskning om olika styrmedel på miljöområdet hittills varit realivt blygsam. Socialdemokraterna anser att denna forskning är mycket viktig för att kunna bedöma vilka åtgärder på miljöområdet som är mest kostnadseffektiva -- en forskning som är angelägen av både politiska och företagsekonomiska skäl och som dessutom alla riksdagens partier säger sig prioritera. Därför föreslår vi att ett ''Centrum för miljöekonomi och styrmedelsforskning'' inrättas.
Det av oss föreslagna ''Centrum för miljöekonomi och styrmedelsforskning'' bör behandla följande frågeställningar: strukturella effekter av miljöpolitiska beslut bedömning av kostnads/nyttoaspekter av miljöpolitiska beslut val av ekonomiska styrmedel (skatter, avgifter, utsläppsrätter etc) forskning om Östeuropas möjligheter att minska miljöutsläppen, t.ex. genom att utveckla bilaterala avtal med utsläppsrätter juridiska analyser, t.ex. av internationella konventioner och EG:s lagstiftning analys av information och annat opinionsbildande arbete analys av olika samhällsektorers möjligheter att klara miljöuppgifterna, t.ex. kommunernas ökade tillsynsansvar.
I institutets styrelse bör representanter ingå från Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen. En del av institutets forskning bör vara uppdragsforskning för myndigheternas räkning. Det är angeläget att denna forskning snabbt kommer igång, och därför är det lämpligt att institutet läggs i anslutning till andra institutioner som bedriver sådan forskning, lämpligen universitetet i Stockholm eller Umeå.
Vi föreslår att riksdagen ger regeringen i uppdrag att inrätta ett ''Centrum för miljöekonomi och styrmedelsforskning'' med ett tiotal forskartjänster varav 2--3 professurer. Riksdagen bör anvisa 10,5 miljoner kronor för denna verksamhet.
Stockholms internationella miljöinstitut
Stockholms internationella miljöinstitut kom till på socialdemokratiskt initiativ. Meningen var att främja utvecklingen av mer miljövänlig och resurssnål teknik, och verksamheten skulle hållas inom fem huvudområden: energistudier, klimatfrågor, bioteknik, ekonomi med etik och miljövärden samt särskilda studier. En viktig uppgift var att sprida information och främja utbytet av kunskaper och erfarenheter mellan olika länder om sådan teknik.
Under uppbyggnadsskedet garanterades institutet 25 miljoner kronor årligen under en 5-årsperiod. Denna period är nu avslutad och verksamheten har utvärderats. Utvärderingen var mycket positiv och det påpekades att institutet har goda förutsättningar att vara tongivande inom områdena teknik, miljö och utveckling även under den kommande 3-årsperioden. Mot bakgrund av den positiva utvärderingen är det märkligt att regeringen föreslår att anslaget skall reduceras till mindre än hälften av det tidigare.
Vi anser emellertid liksom regeringen att verksamheten kan bli mer uppdragsfinansierad genom nationella och internationella uppdrag, och det statliga stödet bör därför kunna minskas något. Vi föreslår att riksdagen anvisar 8 miljoner kronor utöver regeringens förslag till Stockholms internationella miljöinstitut.
Miljöforskning
Under detta anslag behandlas den forskning som bekostas via Naturvårdsverkets forskningsanslag. Vi instämmer i huvudsak i regeringens prioriteringar. Särskilt vill vi understryka vikten av att utveckla den samhällsvetenskapliga forskningen på miljöområdet.
Vi anser även att forskning kring genteknikens miljöeffekter skall intensifieras. Särskilt gäller det den forskning av mer grundläggande karaktär som behövs för att säkrare än nu kunna bedöma effekterna vid utsättning av genetiskt modifierade organismer. Även forskning om den biologiska mångfalden bör stärkas.
I Sverige har vi flera decenniers samlad forskning om organiska miljögifter. Vi vill här poängtera att den forskningen bör få fortsätta i oförändrad omfattning. Även tekniken för miljöövervakning bör utvecklas, och ekonomiska resurser måste finnas för att analysera de mängder av material som samlas in runt om i landet i samband med vårt ambitiösa miljökontrollprogram.
Allt större andel av Naturvårdsverkets forskningsanslag går nu till forskningsprojekt inom EG:s ram. I årets budget uppgår svenska insatser i EG:s miljöforskningsprogram till omkring 20 miljoner kronor, varav Naturvårdsverket står för drygt 11 miljoner. Nästa budgetår beräknas kostnaden till 40 miljoner kronor. Vi finner det angeläget att svenska forskare deltar i dessa forskningsprogram, men forskningsanslaget måste tillåtas öka i motsvarande takt så att inte den inhemska forskningen om mer specifika svenska miljöproblem får stryka på foten.
Vi föreslår en ökning med 30 miljoner kronor till den av Naturvårdsverket finansierade forskningen.
Kungliga Vetenskapsakademien
Vetenskapsakademien har sedan lång tid tillbaka regelbundet tagit nya viktiga initiativ till miljövårdsforskning. Vi anser Vetenskapsakademiens självständiga initiativ vara så värdefulla att vi föreslår att Vetenskapsakademien beviljas ett årligt anslag om 2 miljoner kronor.
Civildepartementets verksamhetsområde
Kooperationens roll i samhället
Kooperationen utgör en värdefull del av det svenska näringslivet och samhället och fungerar, när den är effektiv, som en motvikt på marknaden.
Kooperativ verksamhet i olika former och med varierande inriktning utgör ryggraden i den sektor av ekonomin som inom EG har döpts till ''economie sociale''. Denna sektor inom EG-ländernas näringsliv innefattar, förutom alla slag av kooperativa företag, också ömsesidiga företag, såsom försäkringsbolag, sjukkassor och hjälpkassor, samt ideella föreningar som bedriver ekonomisk rörelse, t.ex. fackföreningsägda bolag och hjälpstiftelser av olika slag.
EG kräver likvärdiga förutsättningar för kooperativa verksamhetsformer jämfört med det privata näringslivet.
Det finns nu allt fler kompetenta forskare med kvalificerade kunskaper om kooperation samt ett antal forskningsmiljöer lämpade för en vidareutveckling av kooperationsforskningen i Sverige.
En starkt bidragande orsak till denna utveckling har varit samhällets stöd genom FRN:s kooperationsforskningskommitté och det arbete sin bedrivits genom Kooperativa institutet och Föreningen Kooperativa Studier. Samhällets särskilda stöd till forskning på kooperationens område, upphörde i och med budgetåret 1991/92.
Behov av forskning för att möta växande kunskapsbehov
Den ekonomiska utvecklingen och ett svenskt närmande till EG medför ett växande intresse för kooperativa lösningar, mål och metoder i det svenska samhället.
Ökade resurser från samhället för sådan grundforskning kan t.ex. ges genom att ett antal forskartjänster på olika nivåer riktas mot 3--4 forskningsmiljöer med öronmärkt finansiering av program och projekt inom det kooperativa problemområdet. Vi anvisar under avsnittet Forskningsrådsnämnden medel för forskning om kooperation.
I hemställan upptas endast belopp för budgetåret 1993/94. För de två följande budgetåren anvisar vi medel på samma nivå som 1993/94.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagens som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den juridiska och kriminalvetenskapliga forskningen i framtiden,
2. att riksdagen avslår den i propositionen angivna inriktningen av Brottsförebyggande rådets verksamhet i framtiden,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inriktningen av Brottsförebyggande rådets verksamhet i framtiden,1
4. att riksdagen beslutar anvisa 2 000 000 kr mer än propositionens förslag till de juridiska fakulteterna i enlighet med vad i motionen anförts,
5. att riksdagen beslutar anvisa 3 000 000 kr mer än propositionens förslag till kriminalvetenskaplig forskning att fördelas via BRÅ,1
6. att riksdagen till Framtidsstudier, långsiktig analys m.m. för budgetåret 1993/94 anvisar ett reservationsanslag på 12 636 000 kr,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om F 4. Forskningsverksamhet för rustningsbegränsning och nedrustning avseende seismisk provstoppsövervakning m.m.,2
8. att riksdagen avslår proposition 1992/93:170 vad avser F 6. Forskningsverksamhet av särskild utrikes- och säkerhetspolitisk betydelse,2
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om programarbete angående forskningverksamhet av särskild utrikes- och säkerhetspolitisk betydelse samt forskning om Central- och Östeuropa,2
10. att riksdagen beslutar att tillföra Utbildningsdepartementets anslag för Centra/fora för kvinnoforskning ytterligare 4 000 000 kr för utveckling av befintliga kvinnofora och startbidrag till nystartade kvinnofora i Karlstad, Gävle/Sandviken och Sundesvall/Härnösand,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ett könsperspektiv i forskningen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en kraftig ökning av kvinnliga forskare,
13. att riksdagen anslår ytterligare 1 000 000 kr till Konstfack för nordisk samverkan inom designområdet, samarbete med industrin och stöd till intressanta utvecklingsprojekt inom designområdet,
14. att riksdagen till E 6 Universitetet i Linköping, filosofiska fakulteten, Nationella rådet för folkbildningsforskning, för forskning om amatörverksamhet, anvisar 1 000 000 kr utöver regeringens förslag,
15. att riksdagen till E 6 Universitetet i Linköping, filosofiska fakulteten, Nationella rådet för folkbildningsforskning därutöver anvisar 1 500 000 kr utöver regeringens förslag,1
16. att riksdagen hos regeringen begär att byggforskningen organiseras i enlighet med vad som i motionen anförts,3
17. att riksdagen anslår 25 000 000 kr till den samhällsvetenskapliga delen av byggforskningen för budgetåret 1993/94 enligt vad som i motionen anförts,3
18. att riksdagen beslutar överföra 27 000 000 kr från Byggforskningsrådet till den verksamhet som tidigare bedrivits inom ramen för Statens institut för byggforskning enligt vad som i motionen anförts,3
19. att riksdagen beslutar att medel överförs från Skogs- och jordbrukets forskningsråd till fasta resurser hos Sveriges lantbruksuniversitet,
20. att riksdagen beslutar att riksskogstaxering tilldelas 4 000 000 kr inom ramen för de medel som anvisats till Sveriges lantbruksuniversitet,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att adekvat forskning för att mäta måluppfyllelser angående biologiskt mångfald bör prioriteras,4
22. att riksdagen beslutar anvisa 5 000 000 kr mer än propositionens förslag till arbetsmiljöforskning att fördelas via Arbetsmiljöinstitutet,5
23. att riksdagen avslår proposition 1992/93:170 vad avser Expertgruppens för arbetsmarknadspolitiska utvärderingsstudier (EFA) inordnande i Arbetsmarknadsdepartementet,5
24. att riksdagen till Arbetslivscentrum för budgetåret 1993/94 anvisar 4 000 000 kr mer än regeringens förslag,5
25. att riksdagen till B 37 Forsknings- och utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, Naturhistoriska riksmuseet, för jonmikrosond, anvisar 770 000 kr utöver regeringens förslag,6
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ungdomsforskning,
27. att riksdagen till B 5 Forskning inom skolväsendet, för forskning om kultur i skolan, anvisar 730 000 kr utöver regeringens förslag,
28. att riksdagen till B 37 Forsknings- och utvecklingsverksamhet inom kulturområdet, Statens kulturråd, för forskning om amatörverksamhet, anvisar 1 500 000 kr utöver regeringens förslag,6
29. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1993/94 utöver regeringens förslag öka anslaget F 1 Teknisk forskning och utveckling med 260 000 000 kr,7
30. att riksdagen beslutar att för budgetåret 1993/94 i förhållande till regeringens förslag minska anslaget F 11 Byggforskning med 20 000 000 kr,3
31. att riksdagen beslutar att för budgetårt 1993/94 utöver regeringens förslag öka anslaget F 9 Energiforskning med 60 000 000 kr,
32. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskningen för ett kretsloppsanpassat samhälle,4
33. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samfinansiering av kretsloppsforskning med berörda branscher, 4
34. att riksdagen för budgetåret 1993/94 anvisar 8 000 000 kr till Stockholms internationella miljöinstitut utöver regeringens förslag,4
35. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Stockholms internationella miljöinstitut,4
36. att riksdagen anvisar 32 000 000 kr till miljöforskning (anslag B 4) utöver regeringens förslag, 4
37. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöforskning,4
38. att riksdagen för budgetåret 1993/94 anvisar 2 000 000 kr till Kungl. Vetenskapsakademien för miljövårdsforskning,
39. att riksdagen för budgetåret 1993/94 anvisar ytterligare 11 000 000 kr under anslaget B 12 för inrättandet av ett ''Centrum för miljöekonomi och styrmedelsforskning'',4
40. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om styrmedelsforskning och närmandet mellan ekologi och ekonomi,4
41. att riksdagen beslutar tillföra ytterligare 165 000 000 kr utöver regeringens förslag för forskarutbildning för budgetåret 1993/94,
42. att riksdagen beslutar godkänna riktlinjerna för forskarutbildning och resurser för dessa för budgetåret 1994/95 och 1995/96 enligt vad som anförts i motionen,
43. att riksdagen beslutar uttala att principen för sammansättning av Forskningsrådsnämndens styrelse även fortsättningsvis skall vara att gruppen samhällsföreträdare, främst riksdagsledamöter, skall utgöra majoriteten i nämnden och att företrädarna såsom hittills har att utse vetenskapliga ledamöter,
44. att riksdagen beslutar anslå 24 500 000 kr mer än regeringens förslag för budgetåret 1993/94 för Forskningsrådsnämndens stöd till förslag och forskningsinformation i enlighet med vad som anförts i motionen samt i övrigt ansluter sig till riktlinjerna i denna motion,
45. att riksdagen beslutar anslå ytterligare 15 000 000 kr till Forskningsrådsnämnden utöver regeringens förslag för budgetåret 1993/94 för tung vetenskaplig utrustning,
46. att riksdagen beslutar ansluta sig till de riktlinjer för fördelning av medel till tung vetenskaplig utrustning som anförts i denna motion,
47. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Forskningsrådsnämndens möjligheter att ta egna initiativ och göra egna prioriteringar inte bör inskränkas,
48. att riksdagen beslutar anslå ytterligare 65 000 000 kr utöver regeringens förslag för budgetåret 1993/94 för stöd till Tekniska forskningsrådet, Naturvetenskapliga forskningsrådet, Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet och Medicinska forskningsrådet i enlighet med vad som anförts i denna motion,
49. att riksdagen för budgetåret 1994/95 och 1995/96 ansluter sig till riktlinjerna för de fyra ovan nämnda forskningsområdena i enlighet med vad som anges i denna motion,
50. att riksdagen beslutar att ett schablonbelopp avsätts i ''moderuniversitetens'' samtliga fakulteter, motsvarande 150 000 kr per lektor och annan disputerad lärare i enlighet med vad som anförts i motionen,
51. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av om den nuvarande anknytningen av viss högskola till fakultet vid visst universitet är den mest ändamålsenliga i enlighet med vad som anförts i motionen,
52. att riksdagen beslutar att till anslaget E 12 för forskningsstödjande åtgärder för budgetåret 1993/94 anvisa 80 000 000 kr utöver regeringens förslag samt att dessa medel fördelas i enlighet med vad som här anförts,
53. att riksdagen beslutar ändra beteckning på anslaget E 12 till ''För forskningsstödjande åtgärder vid mindre och medelstora högskolor samt uppbyggnad av ny fakultetsorganisation m.m.'',
54. att riksdagen beslutar att till Högskolan i Luleå tillföra 14 000 000 kr för forskningsstödjande åtgärder och för att påbörja en uppbyggnad av en bredare fakultetsorganisation i enlighet med vad som anges i motionen,
55. att riksdagen beslutar att forskningsverksamheten skall räknas in i underlaget för högskolans lokala planering i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 15 mars 1993 Ingvar Carlsson (s) Jan Bergqvist (s) Birgitta Dahl (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Inger Hestvik (s) Anita Johansson (s) Birgitta Johansson (s) Kurt Ove Johansson (s) Allan Larsson (s) Berit Löfstedt (s) Börje Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Lennart Nilsson (s) Berit Oscarsson (s) Göran Persson (s) Pierre Schori (s) Britta Sundin (s) Ingela Thalén (s)
1 Yrkandena 2, 3, 5 och 6 hänvisade till JuU. 2 Yrkandena 7--9 hänvisade till UU. 3 Yrkandena 16--18 och 30 hänvisade till BoU. 4 Yrkandena 21, 32--37 och 39--40 hänvisade till JoU. 5 Yrkandena 22--24 hänvisade till AU. 6 Yrkandena 25 och 28 hänvisade till KrU. 7 Yrkandena 29 och 31 hänvisade till NU.