Forskning för utveckling
Högskolan i Örebro har mycket goda förutsättningar att under de närmaste åren utvecklas till ett universitet.
Vi tvingas konstatera att regeringen inte noga prövat möjligheten att tillåta kompaktare universitetsutbildningar eller prövat möjligheten att etablera fasta forskningsresurser vid högskolor som uppnått den mognad Högskolan i Örebro har. Andelen forskarutbildade lärare är i paritet med universitetens. Ett uttryck för kvaliteten på den forskning, som redan nu bedrivs vid högskolan är dess relativt höga andel av forskningsrådsmedel.
Internationella erfarenheter visar att ett universitet inte måste vara stort för att kunna erbjuda bra undervisnings- och forskningsmiljöer. Tvärtom framhålls ofta att små universitet ofta är goda universitet, präglade av både hög kvalitet och god miljö. Vi har svårt att se rimligheten av att Sverige inför ett fördjupat internationellt samarbete ålägger vissa regioner starka restriktioner för forskningen, medan de inte påläggs andra. Detta är särskilt allvarligt i regioner med behov av stora infrastrukturella insatser för utveckling och förnyelse.
I detta sammanhang kan nämnas att särskilt den samhällsvetenskapliga faktulteten i Örebro har mycket hög kompetens. Den är redan nu större än fakulteten i Linköping och i paritet med motsvarande fakultet i Umeå. Ett uttryck för den kompetens, som utvecklats vid fakulteten är NOVEMUS -- forum för forskning och utbildning om offentlig verksamhet. Det fungerar som en viktig mötesplats mellan forskare och praktiker kring förnyelsearbetet inom den offentliga sektorn. Det är angeläget att understryka behovet av ett kraftfullt stöd till forskning om den offentliga sektorn i en tid av mycket stora förändringar.
I det korta perspektivet krävs en kraftfull utbyggnad av Högskolans resurser för egna forskningsinsatser och nätverkssamarbete med universiteten. Vi menar därför att Högskolans anslag för forskningsstödjande åtgärder bör räknas upp med 8 miljoner kronor om året för att bland annat ge utrymme för ett ökat nätverkssamarbete med universiteten. Särskilt med Uppsala, Stockholms och Linköpings universitet har ett nära och kvalificerat samarbete etablerats.
Utöver den reguljära forskningsverksamheten vid Högskolan finns i länet en mängd intressanta utvecklingsprojekt. Vi vill nedan fästa Riksdagens uppmärksamhet på några av dem.
Miljö
En massiv satsning på forskning inom miljöområdet kommer att vara en viktig förutsättning för en långsiktigt uthållig tillväxt. Sverige har här stora konkurrensfördelar genom att tidigare socialdemokratiska regeringar före konkurrentländerna lade om kursen mot en mer miljöinriktad politik på olika områden. Inom Örebro län finns en gemensam strävan mot att utveckla länet till ett eko-län. Bland områden som ägnas särskilt intresse finns avfalls- och avloppshantering, bioteknik och naturresurshushållning. Länets näringsliv präglas i hög grad av miljöteknikkunnande vid företag som Bofors, Nobel Chemicals, SAKAB, Frövifors och Aspa samt en omfattande livsmedelsindustri. I länet finns också betydande kompetens inom landskaps- och naturvård bl.a. genomm SLU:s forskningsstation Grimsö.
Nätverk mellan Högskolan och företag inom miljöområdet är på väg att etableras. Ett viktigt exempel på detta är det nätverk inom miljöområdet som byggs upp mellan Högskolan, SAKAB, Örebro läns landsting och Kumla kommun. Här går SAKAB in med en betydande ekonomisk insats.
Kommunikationshandikapp
En framsynt handikappolitik har lett till att Sverige tillhör världens ledande nationer inom forskning och utveckling på handikappområdet, kanske främst kommunikationshandikapp. Ett närmande mellan industri, offentlig service och forskning kan bidra till nya marknadsandelar för bl.a. handikapphjälpmedel. Här intar Örebro en mycket viktig roll. Staden har kommit att bli centrum för döv- och hörselvården. Genom den statliga Ekesskolan finns här resurscentrum och landets enda specialskola för blinda. Här finns också en nationell forskningsresurs genom Regionsjukhusets audiologiska klinik.
I staden finns ett trettiotal statliga, kommunala och landstingskommunala institutioner som tidigare arbetat mer eller mindre utan kunskap om varandras verksamheter. Flera av dessa är nationella eller regionala kunskapscentra. Centrum för kunskap om kommunikationshandikapp (CKH) är en relativt nybildad nätverksorganisation, som samordnar forskning och utveckling inom området kommunikationshandikapp i landet.
Förutsättningarna för att bedriva och sprida forskning inom området är särskilt gynnsamma i Örebro med dess mångfald, bredd och närhet mellan olika verksamheter. Med ett aktivt statligt stöd och engagemang bör Örebro långsiktigt kunna utvecklas än starkare till en viktig internationell mötesplats på området kommunikationshandikapp. Vi föreslår att Högskolan i Örebro tilldelas 2 000 000 kronor för Centrum för kommunikationshandikapp.
Fora för kvinnoforskning
Vid Högskolan i Örebro finns ett av landets åtta fora för kvinnoforskning. Fora spelar en viktig roll som stöd till kvinnoforskningen men också som mötesplats mellan kvinnliga forskare och praktiker.
Örebro har som enda ort i landet profilerats mot jämställdhetsfrågor inom den politiska sfären, där högskolan spelar en mycket viktig roll. Det nationella och internationella intresset för forskningsresultaten inom området är mycket stort. Ökade ambitioner på jämställdhetsområdet bör därför följas av en ökning av anslagen till Centrum/Fora för kvinnoforskning. Vi föreslår att Högskolan i Örebro tilldelas ytterligare 500.000 kronor av forskningsmedel till Centrum/Fora i Örebro.
Centrum för småföretagarforskning
Intresset för de mindre företagens roll och betydelse i samhällsekonomin har både nationellt och internationellt utvecklats under det senaste decenniet. Här har NUTEK haft en viktig roll för att initiera och genomföra studier inom området, ofta i samverkan med forskare vid olika universitet och högskolor. I Sverige drivs såväl entreprenörsforskning i vid mening som en mer fokuserad forskning avseende t.ex. det teknikbaserade nyföretagandet och småföretag i lokala nätverk, väl i paritet med den internationella forskningen. Dock finns skäl att efterfråga en förstärkning av den forskning som handlar om strukturfrågor och tillväxtproblem, både på regional och nationell nivå.
Sverige har ett stort behov av såväl forskning av policyrelevant slag som en stabil kunskapsbank inom småföretagsområdet. Forskningsinstitut med speciell inriktning mot småföretagsforskning har inrättats i flera EG-ländet. Detta saknas i Sverige.
I samverkan mellan Högskolan i Örebro, NUTEK, universiteten, högskolan i Växjö, Utvecklingsfonden i Örebro län m.fl. regionala intressenter har därför Forum för småföretagsforskning (FSF) etablerats. FSF har sitt säte i Örebro. Detta har kunnat möjliggöras genom Högskolans profil, närheten till SCB:s arbetsställe, företagsregister och ett stort regionalt engagemang. En viktig uppgift för FSF är att stödja småföretagen i en omorientering mot internationella marknader samtidigt som dessa skall ges ökad förmåga att hantera den ökade konkurrens på hemmamarknaden, som en ökad internationalisering innebär.
FSF skallförse beslutsfattare med vägledning för insatser för att stärka småföretagens ställning, utgöra en samlad kunskapspool i småföretagsfrågor för intresseorganisatoner, banker, utvecklingsfonder och andra organisationer som arbetar med och för småföretagande, fungera som mötesplats för småföretagsforskningen i landet och svara för spridning av forskningsresultat, utgöra Sveriges nationella organisation för samverkan med utländska institut inom småföretagsforskningens område.
FSF bör ges en basfinansiering som avser att garantera att den nödvändiga kunskapsutvecklingen sker. Basfinansieringen bör ge utrymme för forskningshandledare samt ett par forskar- /doktorandtjänster. Den ska ge utrymme att utveckla det planerade samarbetet med andra universitet och högskolor.
Vi menar att det är av väsentligt nationellt intresse att Sverige i likhet med våra konkurrentländer kan etablera en verksamhet som mötesplats mellan forskarvärlden och småföretagen. Vi föreslår därför att riksdagen uttalar behovet av medel för utveckling av FSF:s verksamhet.
Omvårdnad och hälsa
I Regionsjukhuset i Örebro, Vårdhögskolan, den ena av landets två idrottsinstitutioner (GIH) och en mängd institutioner och myndigheter, som arbetar med omvårdnads- och friskvårdsfrågor har Örebro län stora möjligheter att bidra till landvinningar inom folkhälsoområdet.
Vårdhögskolan i Örebro samverkar nära med den statliga högskolan och Regionsjukhuset och har därmed kunnat utveckla samverkan mellan utbildning och forskning. Betydelsefulla avhandlingar inom omvårdnadsarbetet har avlagts av forskare knutna till Vårdhögskolan. Det finns dock här som vid andra Vårdhögskolor stor brist på disputerade lärare och behov att utveckla karriärmöjligheterna för de studerande.
Brist på forskningsresultat inom omvårdnadsområdet utgör en allvarlig hämsko på utvecklingen av vården inom kommuner och landsting. En satsning på ökade resurser på omvårdnadsforskning skulle vara ett betydelsefullt bidrag till kunskapsutvecklingen samtidigt som det skulle höja kvaliteten på vårdutbildningen. Den höga andelen kvinnor inom vårdutbildningarna innebär också att en satsning på forskarutbildning på vårdhögskolorna är betydelsefull ur jämställdhetssynpunkt. Vi föreslår därför att riksdagen uttalar behovet av en kraftfull satsning på forskarutbildningen vid vårdhögskolorna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fasta forskningsresurser vid Högskolan i Örebro,
2. att riksdagen beslutar att anslaget till forskningsstödjande åtgärder vid Högskolan i Örebro utökas med ytterligare 8 miljoner kronor budgetåret 1993/94,
3. att riksdagen beslutar att utöka Utbildningsdepartementets anslag för centra/fora för kvinnoforskning varvid Kvinnovetenskapligt forum vid Högskolan i Örebro tillförs ytterligare 500 000 kr budgetåret 1993/94,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till miljöforskning och Centrum för småföretagsutveckling vid Högskolan i Örebro,
5. att riksdagen beslutar att anslå 2 miljoner kronor till Högskolan i Örebro för verksamheten vid Centrum för kommunikationshandikapp,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utbyggnad av omvårdnadsforskningen vid vårdhögskolorna.
Stockholm den 15 mars 1993 Sture Ericson (s) Håkan Strömberg (s) Maud Björnemalm (s) Hans Karlsson (s) Inger Lundberg (s)