Utveckla Stockholmsregionens universitet och högskolor
Stockholmsregionen har ett antal högskolor: Stockholms universitet, KTH, handelshögskolan, lärarhögskola m.fl. De är till allra största del placerade i norra delen eller i centrum av regionen.
Det synbart stora utbudet ger många uppfattningen att Stockholmsregionen har ett varierat och mängdmässigt tillräckligt utbud och möjligheter till högre utbildning och forskning.
Så är emellertid inte fallet. Fortfarande sker inflyttning av välutbildade yngre människor till regionen som delvis täcker behovet av välutbildad arbetskraft. Inom ett antal sektorer har företagen svårt att -- sett över en längre tidsperiod -- hitta kvalificerad arbetskraft.
Det betyder dels att landet i övrigt dräneras på välutbildade, dels att redan bofasta i regionen inte har möjlighet att få en adekvat utbildning.
Allt detta är till men för både enskilda och landets näringsliv. Det genererar onödigt flyttande, resor och minskar näringslivets effektivitet och internationella konkurrenskraft.
Denna brist på möjligheter till högre utbildning är särskilt markant i regionens södra del. Trots att där t.ex. finns två av landets genuint forskningsbaserade storföretag (Astra och Ericsson) finns praktiskt taget inga möjligheter till högre utbildning inom efterfrågade ämnesområden. I förhållande till den stora folkmängd som bor i södra Stockholmsregionen är utbudet av högre utbildning och forskning den sämsta i landet.
Landstinget har försökt att bryta denna dominans med bl a Novum och Södertörnssatsningen men detta får inte bli de enda satsningarna med statligt stöd. Mellaningenjörsutbildningen i Haninge, vårdhögskola och andra satsningar måste få ökat stöd.
Vänsterpartiet kan inte acceptera denna ojämna fördelning av utbildnings- och forskningsmöjligheterna. Förutom nämnda nackdelar bidrar denna skevhet till en ökande segregering av befolkningen. Södra Stockholmsregionen tenderar sakta men säkert att socialt halka efter andra delar av regionen. År 1993 kan man t.o.m. konstatera skillnader i barns och ungdoms utveckling och förmågor mellan södra respektive norra delen av vår region. Denna negativa trend måste brytas.
Vänsterpartiet föreslår att regeringen återkommer med förslag innan årets slut om hur staten ska bidra -- bland annat för att motverka den ökade regionala segregeringen -- till att utveckla den högre utbildningen och forskningen i Stockholmsregionen och då särskilt i den södra delen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur den högre utbildningen och forskningen skall utvecklas i Stockholmsregionen med betoning på regionens södra del.
Stockholm den 14 mars 1993 Eva Zetterberg (v)