Forskningens organisation
Regeringen beskriver i sin forskningsproposition, Forskning för kunskap och framsteg 1992/93:170, Sveriges läge på forskningens område i förhållande till våra viktigaste konkurrentländer. Vi skiljer oss i förhållande till dessa genom att Sverige har en stor del av forskningen inom högskolan och inte i institutioner som är skilda från grundutbildningen inom högskolan. Vänsterpartiet menar att detta förhållande är av godo för såväl forskning och grundutbildning som samhället utanför. Det leder nämligen till en hög grad av öppenhet mot samhället utanför forskarvärlden.
Denna insyn riskerar att begränsas av de gemensamma bolag mellan näringsliv och högskola och de industriforskningsstiftelser som regeringen vill bygga upp. Ett annat problem är att stiftelser och bolag riskerar att skilja forskningen från undervisningen. Detta kan inte accepteras. Det riskerar att nivellera utbildningen och förpuppa forskningen. I brytningen mellan unga vetgiriga människor i grundutbildning och forskare i forskningens frontlinje kan nya spännande möten ske till fromma för båda parter. En forskning som baserar sig på industrins krav på styrning leder även till att forskarens möjlighet att fritt välja problem och metoder och att fritt publicera forskningsresultat kringskärs.
Detsamma gäller de elitforskningscentra, s.k. centers of excellence, som regeringen vill skapa. Forskare vid dessa centra måste också enligt Vänsterpartiets mening ha undervisningsskyldighet inom grundutbildningen. Detsamma gäller de forskare vars forskning finansieras via forskningsråden.
Riksdagen bör som sin mening ge regeringen till känna vad i motionen anförts om forskningens organisation.
Forskarutbildningen
Regeringen slår fast att målet är att antalet avlagda doktorsexamina varje år ska fördubblas. Det är en lovvärd målsättning som vi gärna ställer oss bakom. Det är dock mycket tveksamt om den satsning på antalet doktorandtjänster som regeringen föreslår räcker till för att klara denna lovvärda målsättning. Det finns till och med från studenthåll farhågor om att antalet studiestödsrum kommer att minska i takt med avvecklingen av utbildningsbidragen. Det får naturligtvis inte hända.
Vi delar dock regeringens uppfattning att det är angeläget med en omvandling av utbildningsbidragen. En sådan omvandling måste genomföras under treårsperioden fram till nästa forskningspolitiska beslut. Utbildningsbidragen har dock en flexibilitet som doktorandbidragen saknar. Vi anser visserligen, liksom regeringen, att huvudregeln bör vara att doktorandbidrag ges på heltid för att öka effektiviteten i forskarutbildningen. Det bör emellertid vara möjligt att deltidsförordna doktorander om doktoranden själv begär ett sådant förordnande.
Regeringen skriver att det är väsentligt att utnyttja möjligheterna till en flexibel lönesättning av doktorandtjänsterna. För att ''fler forskarstudenter skulle därigenom kunna få doktorandtjänst inom flera olika fakulteter''. Detta kan inte uppfattas på annat sätt än att regeringen vill se vissa lönesänkningar. Vänsterpartiet tar starkt avstånd från denna regeringsinblandning och menar dessutom att lönesänkningar för doktoranderna verkligen inte är det rätta sättet att öka antalet doktorandtjänster.
Den samverkan med näringslivet i forskarutbildningen som regeringen föreslår inrymmer ett problem som regeringen inte berör. Det gäller företagens vilja att av konkurrensskäl hemlighålla vissa forskningsresultat. Ett samarbete får naturligtvis inte resultera i att doktorander inte får publicera sitt arbete. Tyvärr kan även avlägsna möjligheter till framtida patent utgöra ett hinder för publicering. En doktorand som ingår i ett samarbetsprojekt med ett företag måste enligt Vänsterpartiets mening alltid ha rätt till publicering av sina forskningsresultat.
Riksdagen bör ge regeringen till känna vad i motionen anförts beträffande forskarutbildningen.
Kvinnoforskning och jämställdhet i forskningen
Kvinnorna utgör mer än hälften av de studerande i högskoleutbildning. Kvinnornas andel bland de nyutexaminerade doktorerna är också fortsatt låg även om en liten ökning kan noteras sedan 1987. Däremot har andelen kvinnor bland forskarassistenterna varit oförändrad, dvs. 22--23 %. Dessa tjänster är av särskild betydelse för jämställdheten eftersom de utgör den huvudsakliga rekryteringsbasen för lektorat och professurer. Enligt Vänsterpartiets mening måste därför kvotering övervägas till forskarassistenttjänster som en väg mot mer jämställda förhållanden.
Det är också viktigt att uppmärksamma ansvaret för rekryteringen till forskarutbildning. Antagningen till både grund- och forskarutbildning är numera föremål för lokala beslut. Det är därför väsentligt att högskolorna känner sitt ansvar för att rekrytera både män och kvinnor till forskarutbildning. Beträffande forskarstuderandes villkor vill vi också hänvisa till Vänsterpartiets motion till regeringens proposition Högre utbildning för ökad kompetens 1992/93:169.
Regeringen ökar satsningen på jämställdhetsarbete inom högskola och forskning bland annat med ett tiopunktsprogram. Detta är lovvärda satsningar. Till fora för kvinnliga forskare sker däremot ingen särskilt stor uppräkning av anslagen. Vänsterpartiet menar att dessa har en nyckelroll när kvinnoforskningen ska förstärkas och det är därför rimligt med en viss real förstärkning. Vänsterpartiet vill därför föreslå att anslaget till kvinnofora höjs till 8 000 000 kronor, vilket innebär en ökning med 1 661 000 kronor och att man får halva det belopp som man i en gemensam anslagsframställan har begärt.
Vi föreslår också att det jämställdhetscentrum som sedan tre år finns på högskolan i Karlstad beviljas del av medlen till kvinnofora. Om inte detta sker måste verksamheten vid jämställdhetscentrum komma i åtnjutande av de 7 750 000 kronor som regeringen föreslår under treårsperioden för att främja jämställdheten vid universitet och högskolor.
Forskning vid de mindre och medelstora högskolorna
De mindre och medelstora högskolorna bedriver idag en forskning av stor betydelse. Forskningsinsatserna är av nationellt intresse och i många fall av internationellt godtagbar standard. Det är därför, inte minst för att få en spridning av forskningen och dess spinn-off-effekter över landet, rimligt med en rejäl satsning på fortsatt uppbyggnad av denna forskning.
För de medelstora högskolorna, dvs. högskolan i Växjö, Örebro, Karlstad och Sundsvall/Härnösand/Östersund, föreslår vi fasta forskningsresurser i vår motion till regeringens proposition 1992/93:171 Forskning i frontlinjen.
För de resterande högskolorna menar vi att det också behövs en ökning av basfinansieringen. Det är en nödvändighet om dessa högskolor skall kunna delta i den vetenskapliga konkurrensen också om andra forskningsmedel.
Vänsterpartiet vill alltså föreslå en ökning av basfinansieringen till de mindre högskolorna med totalt 50 000 000 kronor.
Forskning i ljuset av ökad internationalisering
Den snabba internationaliseringen med globala företag, globala kommunikationer med ljusets hastighet, gränsöverskridande miljöhot, massmigration och konflikter med verkningar långt utanför den direkt krigsdrabbade regionen innebär nya möjligheter och nya problem. Behovet av kunskaper ökar explosivt. Inget land -- inte ens de största -- kan lösa de nya uppgifterna på egen hand. Vi är alla beroende av varandra, och insikten om detta växer.
Sverige blir alltmer multikulturellt. Vi möter andra religioner och samhällstraditioner. Kunskaper behövs för att möta främlingsfientlighet och rasism.
Vad vi behöver är ett brett forskningssamarbete. Ett sådant håller på att utvecklas med EG och EG-länderna. Men det måste även omfatta USA och Japan, som står för så mycket av de högteknologiska innovationerna, med u- länderna, som är världens stora biologiska reserv, Ryssland, vars väldiga forskningsresurser kan och måste ställas om från vapenteknik till civil utveckling. Det behövs bättre kunskaper om de internationella kapitalrörelserna och de finansiella krafter som opererar på världsmarknaden. Världsekonomin håller på att förändras i grunden. Vi har bevittnat hur Japan på några få decennier utvecklats till en ekonomisk stormakt. Vi ser idag Asien -- framförallt Östasien -- som den mest dynamiska regionen i världen. Om ett par decennier kommer Kina av allt att döma att vara den största ekonomin i världen.
Även forskningen ändras -- idag svarar de transnationella företagen för en växande del av forskningen. Samtidigt utarmas forskningen i u-länderna -- framför allt genom utflyttning av forskare till i-länderna (brain drain). Därmed vidgas klyftan mellan Nord och Syd. Alla är överens om att kompetensutveckling är kärnfrågan för om u-länderna ska kunna utveckla sig. Nu går de ju kräftgång i många fall, främst i Afrika. Om den tendensen inte bryts, kommer i-världen att ställas inför realiteten: om vi inte medverkar till att u-ländernas miljarder människor kan försörja sig, kommer de att söka sig till Nord. Detsamma gäller Central- och Östeuropa och Ryssland.
Allt detta kräver en framsynt forskningsstrategi och internationell samverkan.
Utrikes- och säkerhetspolitiskt motiverad forskning
Regeringen vill förstärka den utrikes- och säkerhetspolitiska forskningen och föreslår att huvuddelen av resurserna samlas i en organisatorisk enhet, och det ska ske vid Utrikespolitiska Institutet, som får ett nyinrättat anslag på 3,5 miljoner kronor för sådan forskning. Vi ifrågasätter inte IU:s kompetens på området men väl klokheten i en sådan koncentration som den som nu föreslås. Istället bör den säkerhetspolitiska forskningen stimuleras i anknytning till det omfattande arbete som utförs av kommuner, landsting, institutioner, företag och organisationer inom Östersjö- och Barentssamarbetet. Vi begär med anledning av detta att regeringen återkommer till riksdagen med förslag om hur den framtida freds- och konfliktforskningen ska se ut.
Den fristående freds- och konfliktforskningen riskerar att försvinna i denna rationalisering. Den har spelat en mycket viktig roll som spjutspets. Den har tagit upp nya problem och givit nya kunskaper. Exempel på detta är den forskning som bedrivits av Liv & Fred-institutet och Transnationella stiftelsen för freds- och framtidsforskning, när det gäller konflikterna på Afrikas horn och i f.d. Jugoslavien. Att kringskära denna verksamhet vore att beröva debatten dess dynamik och försämra beslutsunderlaget för politikerna. Den forskning som Liv & Fred-institutet bedriver om FN:s nya roll, mänskliga rättigheter och ekonomisk rättvisa, konfliktlösning med ickevåld och religionens roll i konflikter behövs och måste få fortsatt stöd från samhället.
Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI) hade begärt medel för tre budgetår framåt, men regeringen ville endast anvisa medel för ett år. Av de 24 810 000 kr som SIPRI hade ansökt om vill regeringen endast bevilja 21 810 000 kr. Det förefaller därför mycket ovisst om SIPRI kan genomföra sina planer och ägna större uppmärksamhet åt utvecklingen i Mellanöstern och åt kopplingarna mellan kapprustning, utveckling och miljöskydd vilket är synnerligen angelägna områden. Vänsterpartiet vill därför anslå de ytterligare 3 000 000 kr som SIPRI har begärt.
Biståndsmotiverad forskning
Regeringen behandlar u-landsforskningen huvudsakligen utifrån dess plats i den svenska biståndspolitiken. Enligt vårt synsätt handlar det dels om att höja u-ländernas kompetens för att utjämna kunskapsgapet mellan i- och u-länder, dels om att höja vår egen kompetens om u-länderna.
Det behövs exempelvis ökade insikter om världshandelns sätt att fungera för u-länderna, om skuldkrisen och kapitalströmmarna, om migration, miljöproblem och resurshushållning. Kriget vid Persiska viken och inbördeskriget i Somalia aktualiserade det växande behovet av kunskaper om världen utanför Europa. En human flyktingpolitik och ett aktivt FN-arbete förutsätter också ökad kompetens.
Vi är oroade över u-landsforskningens framtid, eftersom regeringen i budgetpropositionen föreslog sänkta anslag till Styrelsen för u-landsforskning (SAREC) och Nordiska Afrikainstitutet. Samtidigt ville regeringen att Sverige ska delta i EG:s u-landsforskningsprogram som, när det gäller jordbruksforskningen, inriktas på exportgrödor som jordnötter, bomull, kaffe, gummi och palmolja, dvs. produkter som rasat dramatiskt i pris under 1980-talet. Om ökad produktion av dem leder till ytterligare nedpressade priser, gynnas visserligen vi i i-världen, men inte u- ländernas bönder och inte dessa länders matförsörjning.
Om Sverige går med i EG-programmet, kommer Nordiska Afrikainstitutets och SAREC:s forskning att behöva förstärkas ytterligare för att skapa balans. Vi har därför i samband med årets budgetproposition föreslagit att de ska få den ökning som de begärt.
Regeringen avser att utvärdera u-landsforskningen och redovisa resultaten i den uppföljande forskningsproposition som aviserats. Vi får sålunda anledning att återkomma till dessa frågor.
Forskning för ett utvecklat näringsliv
I det näringspolitiska avsnittet kring teknisk forskning och utveckling formulerar regeringen sina hörnstenar på detta område. Man vill bidra till det svenska näringslivets konkurrenskraft, stimulera näringslivets teknikutveckling och skapa en bra FoU-miljö för företagen i landet.
Vi håller med om dessa teser men vill också peka på att FoU i framtiden på ett helt annat sätt än tidigare måste vara ekologiskt anpassad. Mildrade eller uppskjutna krav på miljöförstörande eller energikrävande produktion och därmed på teknisk forskning och utveckling är inte förenligt med ekologisk anpassning, och vi håller med EG- kommissionen när den säger att ''snarare än att försämra konkurrensförmågan kan skärpta miljökrav faktiskt öka denna genom att utlösa tekniska förbättringar och innovationer''.
Forskning för nya produkter måste ha resurssnålhet som ledstjärna. Råvaru- och materialbalanser måste upprättas och livscykel- och kvittblivningsspecifikationer måste göras. Allt måste utmynna i miljökonsekvensanalyser och miljökonsekvensbeskrivningar av de produkter man vill producera. Detta skall vara lika naturligt som att göra en vanlig ekonomisk kalkyl. Målet måste vara att inlemma industrisamhället i ett fungerande ekologiskt system. Tillväxt kan innebära förnyelse av industrin och kan leda till miljöförbättringar men kan också skapa en större miljöförstörande enskild konsumtion.
Svensk industri står inför flera krävande utmaningar: att förändra industriproduktionen i en ekologiskt hållbar riktning,att ta tillvara möjligheterna för tillväxt inom området miljöteknik,att ställa om produktion från linjär till cirkulär produktion. Utsläppen från industrin måste minskas ytterligare. De verksamheter som inte klarar miljökraven måste avvecklas.
Satsa på miljöteknik!
Vi ser med tillfredsställelse på regeringens förslag om satsning på miljöteknikforskning. Vi har i flera motioner under senare år betonat vikten av att ett mer samlat forskningsarbete på denna sektor kommer igång.
Den globala marknaden för miljöteknologi kommer enligt en rapport från OECD att tillväxa med 5,5 % per år under de kommande åtta åren. Marknaden hade 1990 ett årligt värde på ca 200 miljarder dollar och kommer att öka till 300 miljarder dollar år 2000.
På en rad områden har Sverige möjlighet att bli ett ledande land när det gäller miljöanpassad produktion. Det gäller utveckling av kollektiva färdmedel, en mer miljöanpassad bil och utveckling av elektroniska kommunikationsmedel, men också miljövänliga bränslen.
Behoven av investeringar i ny miljövänlig teknik och anläggningar inom i stort sett alla områden är gigantiska i Östeuropa. Svenska företag kan göra viktiga insatser för att bygga upp det nya Östeuropa om finansieringsfrågorna kan lösas. Regeringen bör göra en sådan översyn över reglerna för exportfinansiering så att svenska företags satsningar på bl.a. riskfyllda miljö- och infrastrukturprojekt i östra Europa underlättas.
I länder som Japan och Tyskland satsar man stort och framsynt på miljöteknikområdet. Vi bör i Sverige -- för att inte hamna på efterkälken inom den gigantiska marknad som finns inom både arbetsmiljöteknik och annan miljöteknik -- satsa på stora nationella program där man kan samla storföretag, småföretag, entreprenörer, innovatörer, universitet, Nutek med flera aktörer till gemensamma långsiktiga och uthålliga projekt. Vänsterpartiet föreslår sådana program.
Energiforskning
Avgörande för miljöanpassningen av samhället och uppfyllandet av riksdagens uppsatta miljömål är att energisektorn baseras på förnyelsebara energislag och att mängden energi som förbrukas minskar.
Fortfarande efter två årtiondens prat om förnyelsebara energislag är det så att de förnyelsebara energislagen inte ens står för en mätbar del av t.ex. elproduktionen.
Vänsterpartiet har i en motion till årets budgetproposition anslagit 600 miljoner kronor mer till utvecklingen av energisektorn i denna riktning. Den större delen av dessa medel ska användas till forskning och utveckling av energieffektivisering och förnyelsebara energislag såsom biobränslen, vindenergi och solenergi.
Speciellt bör energikonsumtionen beaktas inom vägtrafiken där energiåtgången visar föga strukturell minskning och där i stort sett all energiförbrukning baseras på icke-förnyelsebara energislag.
I samband med årets budgetproposition föreslog vi i vår motion om energieffektivisering, energisparande och förnyelsebara energislag en satsning på 600 miljoner kronor till utveckling och stöd för de alternativa energislagen. Vi vill därför här endast hänvisa till denna motion.
Små och medelstora företag
De små och medelstora företagens betydelse kommer att växa i Sverige. I ett läge när de stora företagen alltmer saknar hemland måste vi vårda de små och medelstora företagen. Ökningen av sysselsättningen sker främst i småföretagen, och vid snabba förändringar i omvärlden har de förmågan att ställa om till nya förutsättningar. Småföretagen måste också få en chans att växa till medelstora företag. Tyvärr har de medelstora företagen ofta trängts ut från marknaden. Vi har idag en allvarlig brist på företag av medelstorlek. Det finns flera orsaker till detta: såväl skattemässiga som den glupande aptiten från storföretagen.
Svensk ekonomiforsknings nestor Erik Dahmén sa nyligen apropå bristen på medelstora företag att det inte är de företag vi har som är problemet -- det är de företag vi inte har.
I ett sådant perspektiv blir FoU för små och medelstora företag en viktig strategisk fråga. Dessutom har de små och medelstora företagen en viktig regionalpolitisk betydelse i ett läge när basindustrin försvinner från bruksort efter bruksort. Den senaste utvecklingen med utflyttning av tjänsteföretag i direkt glesbygd, med allt vad det innebär av kompetenshöjning och allsidigare näringsliv vilket gynnar kvinnorna, är mycket positiv.
Vi anser därför att den satsning regeringen föreslår inte är tillräcklig utan föreslår att det till Nutek anslås 250 miljoner kronor utöver vad regeringen föreslår till teknisk forskning och utveckling. Nutek får återkomma med förslag på vilka verksamheter som kan utvecklas eller nystartas. Dessa medel finns redan reserverade i vår motion 1992/93:Fi212.
VT-delegationen pånyttfödd?
Vi har i flera motioner de senaste åren vänt oss emot nedläggningen av den verkstadstekniska delegationen och här känt ett starkt stöd från underleverantörsindustrin i vår strävan. Tyvärr har det varit förgäves då den borgerliga regeringen i sin nyliberala nit ansett att inget riktat stöd till vissa branscher skall få finnas. Det är därför vi med tillfredsställelse nu läser i forskningspropositionen på sidan 451 att ''Det bör därför vara ett statligt villkor att mindre och medelstor industri skall ges möjlighet att delta i det fordonstekniska forskningsprogrammet.'' Tack för det regeringen!
Träforskning
Mycket tyder på att svensk skogsindustri står inför en viktig fas av omstrukturering. Hårdare miljökrav, krav på ökad användning av returpapper och återanvändning av förpackningsmaterial ändrar förutsättningarna för den traditionella massa- och pappersindustrin.
Konkurrensen från mer snabbväxande trädslag i andra länder och från billigare råvara från Östeuropa pressar priserna särskilt på massaved. För de områden i landet som ligger långt från pappers- och massaindustrin kan därvid skogsbruket bli olönsamt trots att omfattande insatser för tillväxten av skogsråvaran utförts. Om avverkning av massaved blir olönsam kommer kostnaden för sågtimmeravverkning också att öka vilket medför risk för utslagning av de företag som vidareförädlar sågad träråvara. En strukturkris i svensk skogsnäring skulle slå mycket hårt mot Sveriges handelsbalans eftersom skogsnäringen är en näring med stort nettoexportvärde. Det är ett starkt nationellt intresse att skogsråvaran utnyttjas effektivt även i ett kretsloppssamhälle.
Det som i propositionen sägs om vidareförädling av sågtimmer under avsnitt 9.1.3. kan inte nog understrykas. Särskilt viktigt är att nya rön och nya tekniker kommer i industriell tillämpning.
Under avsnittet J. Biobränslen behandlas forskning syftande till att öka möjligheterna att använda biobränslen i det svenska energisystemet. Om skogsråvara som produceras för massaindustrin i delar av landet blir överflödig uppstår en stor tillgång till skogsråvara som måste användas på något sätt. Om denna råvara inte används kan hela skogsbruket i t.ex. Norrlands inland förlamas.
En möjlighet som därvid måste uppmärksammas särskilt är att använda denna skogsråvara som bas för produktionen av alternativa drivmedel. Viss forskning bedrivs redan på detta område. Nya användningsmöjligheter för skogsråvaran kan därmed öppna sig.
Vi vill särskilt peka på möjligheten att producera högkvalitativa motorbränslen, eventuellt som tillsats till motorbränsle. Sådana bränslen av hög kvalitet kan vara av någon typ av alkoholderivat som framställs med såväl cellulosa som hemicellulosa som råvara. Ett bränsle, ETBE, kan anges i detta sammanhang som särskilt intressant. Vedens lignin kan också på sikt tänkas ingå som råvara i polymerindustrin och bilda bas för ett miljövänligt polymermaterial. Fossila motorbränslen skulle därmed kunna ersättas av bränslen baserade på förnybar råvara och man skulle slippa ta livsmedelsråvara i anspråk för produktion av polymera material.
Forskning som syftar till framställning av bättre fordonsbränslen ur skogsråvara öppnar möjligheter för bättre balans i koldioxidcykeln, minskade utsläpp av NO
X, mutagena kolväten och ämnen som genererar fotooxidanter. Dessutom skulle ett levande skogsbruk och vidareförädling kraftfullt kunna gynna utvecklingen i glesbygderna. Befolkningen i tredje världen skulle också kunna få lättare att värna om sin försörjning om livsmedel inte används för framställning av polymerer.
Den ovan beskrivna forskningen inryms i de förslag till användning av löntagarfonderna som framförts från SJFR och givetvis i Nuteks program för alternativa drivmedel. Under avsnitt 6. Miljöstrategisk forskning i prop. 1992/93:171 nämns emellertid inte explicit forskning på biomassebaserade fordonsbränslen som ett viktigt exempel.
Det bör ges regeringen till känna att den ovan beskrivna forskningen bör prioriteras. Resurser för tillämpad forskning och pilotanläggningar för att utveckla tekniken bör företrädesvis kanaliseras genom SLU i Umeå och Skogshögskolan i Umeå.
Förgasning
Redan 1988 begärde riksdagen ett program för att minska koldioxidutsläppen och uttalade att dessa utsläpp inte skulle ökas utöver den nivå de hade då. I riksdagsbeslutet med anledning av miljöpropositionen En god livsmiljö 1990/91:90 ställdes också upp planeringsmålet att utsläppen av samtliga klimatpåverkande gaser bör begränsas inom alla samhällssektorer.
Cirka en tiondel av alla koldioxidutsläpp i Sverige härrör från användning av kol och koks vid råjärnsframställning och energiproduktion knuten till sådan framställning. Koksproduktionen är förknippad med en rad utsläpp av farliga ämnen och är ett stort miljöproblem.
En bättre teknik som t.ex. halverar koldioxidutsläppen genom användning av kolväten vid framställning av råjärn skulle kunna minska koldioxidutsläppen med 5 %.
Oljeraffinaderier i Sverige producerar en avsevärd mängd högsvavliga återstodsoljor som exporteras till andra länder. I dessa länder bränns oljorna, och rökgaserna från denna förbränning bidrar sedan till försurningen av mark och vatten även i vårt land. Dessa oljor kan komma att förbjudas som brännoljor också i EG-länderna.
Om dessa oljor istället förgasades och renades från sitt svavelinnehåll och därefter användes som energiråvara vid råjärnsframställning skulle också de besvärliga miljöproblemen vid koksverken kunna undanröjas.
I andra länder används järn- och stålframställningsteknik utan koks och med betydligt mindre miljöstörningar än i Sverige. På längre sikt fordras en ny miljöriktig teknik för framställning av råjärn och stål för att stålindustrin ska överleva. Detta bör ges regeringen till känna.
Ökad integration -- ny ekonomisk brottslighet
Med en ökad internationell handel, borttagande av tullmurar mot EG-länderna m.m. finns stora risker för ny ekonomisk brottslighet som inte tidigare uppmärksammats i Sverige. Ny konkurrenslagstiftning, utökade kontakter med andra länder på skatteområdet, eventuellt deltagande i EG:s integration m.m. kommer oundvikligen att leda till att den traditionella ekonomiska brottslighetsforskningen kommer att hamna på efterkälken. Vi föreslår därför att man till konkurrensforskningen kopplar ekonomisk brottslighetsforskning som tar hänsyn till ovanstående nya faktorer. Regeringen bör återkomma med förslag.
Vi anser att riksdagen måste avvisa regeringens förslag nr 3 på sidan 430 i forskningspropositionen om att bemyndiga regeringen att kunna försälja aktier om högst 1 miljard för att tillföra forskningsstiftelserna. Vi anser att försäljningar av den storleksordningen skall beslutas i riksdagen.
Byggforskning
Vikten av byggforskning har accentuerats under de senaste åren. Det är anmärkningsvärt att priset på byggnadsmaterial och byggande har ökat jämfört med konsumentprisindex. En seriös forskning och utveckling inom olika branscher leder vanligtvis till billigare material och processer.
Det är också anmärkningsvärt att kvaliteten sjunkit på byggmaterial och byggprocesser vilket bland annat medfört sjuka hus. Fenomenet med sjuka hus drabbar endast nyare fastigheter.
Ett annat krav som ökar behovet av byggforskning är att bygg- och bostadssektorn måste bli mer ekologiskt anpassad. En utredning bör tillsättas för att se över byggforskningen.
Andelen forskning som drivs och finansieras av näringslivet är inom byggbranschen ovanligt liten. Utredningen bör även komma med förslag om hur detta ska åtgärdas.
Samhället bör dock även under överskådlig tid stå för en stor del av byggforskningen. Förslaget att avveckla Statens institut för byggnadsforskning (SIB) ter sig därför som obegripligt. Propositionens erkännande av byggforskningens betydelse borde istället leda till förslag om att SIB ska bibehållas som en samlad enhet. I propositionen finns inte något argument som stödjer förslaget om avveckling eller förklarar på vad sätt alternativet skulle vara effektivare.
SIB är den enda forskningsmiljö på förvaltnings- och byggforskningens område som återkommande tagit upp ett kvinnoperspektiv i forskningen och som haft en tvärvetenskaplig och samhällsvetenskaplig inriktning.
Med i stort sett befintligt bostadsbestånd krävs ändå stora förändringar i bostadsområdena för att möta nya miljökrav och nya krav från förändrade förvaltningsformer och former för vård och omsorg. SIB driver sådan forskning.
Det är avslöjande för den nuvarande regeringens synsätt och undfallenhet för byggnadsindustrin att institutets samhällsvetenskapliga del hotas av utplåning medan den mer teknisk-ekonomiska delen delvis bibehålls.
Vi yrkar avslag på propositionens förslag att lägga ner SIB. Istället bör den utvärdering som regeringen avser att göra också ingå i den föreslagna utredningens uppdrag att komma med förslag om hur berörd forskning ska förstärkas och utvecklas. Regeringen bör därmed också få i uppdrag att återkomma med förslag om hur institutet ska finansieras nästa budgetår -- ca 52 miljoner kronor.
Kommunikationsforskning
Propositionens intentioner på kommunikationsområdet är i stort sett godtagbara.
Vänsterpartiet vill dock påpeka att forskningsinsatserna måste koncentreras dels på kollektiva transportslag, dels på telekommunikationer. Det är effektiva och miljöanpassade kommunikationsslag som kommer att få allt större betydelse i framtiden.
Exempel på detta är järnvägsforskningen som under mycket lång tid legat på en låg nivå. En omsvängning är nu på gång och bör uppmuntras av staten.
Forskningen måste också intensifieras kring att ta fram drivmedel som är förnyelsebara och inte har negativa effekter på miljön.
Riksdagen bör betona detta och ge regeringen detta till känna.
Två kommunikationsslag är helt bortglömda i propositionen -- nämligen gång och cykel. Det är märkligt eftersom det är mycket vanliga kommunikationsformer och utgör viktiga delar av det framtida miljöanpassade samhället.
Det finns långt fler cyklar än bilar. I Asien transporteras mer människor med cykel än vad det görs med bilar i hela världen. I japanska storstäder står cykeln för 20--25 % av persontransporterna. I danska och holländska städer företas 20--30 % av personresorna med cykel.
I Sverige har nästan alla människor tillgång till cykel men användningen är mycket ojämn -- i Stockholm står cykeln för ca 4 % av personresorna -- i städer som t.ex. Örebro och Västerås som satsat på cykelleder, cykelparkering etc. ligger andelen mycket högre.
Vad som behövs är mer kunskap och därmed åtgärder för att öka tillgängligheten, framkomligheten och säkerheten för gångtrafikanter och cykelresenärer.
Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att återkomma med förslag om hur forskningen kring gång och cykel ska utvecklas med målet att dessa kommunikationssätt ska stå för en större andel av persontransporterna.
Rymdforskning
Rymdforskning är mycket angelägen både ur miljöforskningssynpunkt och ur andra tekniska synvinklar. Sverige anslår sammanlagt 618 miljoner kronor till olika slags rymdforskning -- av detta går 450 miljoner till europeiskt rymdsamarbete.
Rymdforskningen har nu nått så långt att viss verksamhet kan finansieras och drivas av det privata näringslivet och andra intressenter. Vi föreslår därför en minskning av stödet med 10 % eller således 45 miljoner kronor av F 6.
Miljöforskning
Miljöteknik och miljöanpassade produkter och processer är avgörande för Sveriges framtid ur två aspekter.
Samhället måste ställas om så det blir ekologiskt anpassat, dvs. samhället måste fungera i samklang med naturen. Det nuvarande samhället förbrukar och förgiftar naturen. Ju tidigare vi kan förändra detta ju enklare blir det och desto mindre stjäl vi från våra efterkommande.
Svenskt näringsliv måste också övergå till produktion som är miljöanpassad -- både produkterna och processerna ska ingå i ett ekologiskt kretslopp. Svenskt näringsliv måste successivt kunna möta den utländska konkurrensen som gradvis alltmer baseras på dessa miljökrav.
Bilden av svenskt näringslivs förmåga att på egen hand klara dessa framtidskrav är splittrad. Vissa företag klarar det och arbetar med mål om återvinningsbara produkter, intern miljörevision, miljöanalyser, kretsloppstänkande, slutna produktionssystem etc. I Sverige har bl.a. företag som ICA, IKEA, SJ, ABB och Ericsson insett detta och anpassar sig successivt till framtidens miljökrav.
Internationella rapporter och forskare visar att miljöteknik i vid bemärkelse är den snabbast växande näringen och framtidssektorn. Verkligheten visar att viktiga delar av svenskt näringsliv har svårt att följa och ta till sig detta.
En effektiv och konkurrensneutral metod samhället har till förfogande för att stödja utvecklingen i miljövänlig riktning är att initiera och driva forskning och utbildningsinsatser i önskad riktning.
Utbildning och forskning är grundläggande för ett tekniskt högtstående land som Sverige. I takt med att produkterna blir allt mer högteknologiska, komplicerade och högförädlade kommer allt större del av de totala investerings- och produktionsresurserna att utgöras av utbildnings- och forskningsinsatser.
Avgörande för den samhällsekonomiska nyttan av FoU- insatser är att man satsar på framtidssektorer som kan ingå i det ekologiskt anpassade samhället.
FoU inom miljöområdet måste också fortfarande vara på en hög nivå när det gäller grundfakta och datainsamling. Den allvarligaste kunskapsbristen rör klimatförändringar och miljösituationen i u-länder och i Östeuropa.
Forskning om t.ex. kärnkraft ska hållas på en minimal nivå i syfte att endast garantera säkerheten vid avvecklingen och förvaring av kärnkraftsavfallet.
Koncentrering av forskning inom miljöforskning bör ske inom områden där Sverige har hög kvalitet och ligger bland de främsta. Den ska också koncentreras till områden där Sverige har speciella intressen. Ds 1992:71 ger en tämligen korrekt beskrivning av svensk miljöforskning.
Följande områden bör prioriteras:miljömedicin akvatisk kemi och atmosfärkemi delar av den terrestra ekologin kustnära marinekologi klorerade kolväten kemiska och mikrobiella markprocesser ekologi och genetik med anknytning till biologisk mångfald klimatforskning miljöteknik avfallsteknik
Dessa prioriteringar och eventuella omstruktureringar av högskolorna får inte innebära att vissa områden försummas och att tvärvetenskapligt samarbetet försvåras. Det är alltid omöjligt att förutsäga behovet av framtida kunskaper. Därför måste en viss grundnivå på forskningen behållas inom många discipliner. Endast samhällsstyrd och samhällsfinansierad forskning som inte har ett omedelbart ekonomiskt vinstintresse kan utgöra en garant för detta. Tvärvetenskapligt samarbete är ofta nödvändigt och utgör alltid en positiv bas för kreativitet och nya idéer. Även detta måste garanteras i framtiden. Eventuell privatisering av våra tekniska högskolor kommer att försvåra detta.
Stödet till industrins FoU bör ur miljösynpunkt koncentreras på följande insatser:Förbättrad miljöutbildning främst för tekniker och ekonomer. Stimulans till ökade kontakter mellan industrins produktutvecklare och högskolornas forskare. Ökad satsning på forskningsinformation. Stöd till kollektiv forskning. Stöd till mindre och medelstora företag där miljöforskning och miljöanpassning är låg.
Grunden för detta är att miljökraven formuleras så att de driver fram nya tekniska lösningar och att rimliga övergångstider medges.
Det som ovan sagts om miljöforskning bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Statens naturvårdsverk
Regeringen säger sig vilja satsa på ett uthålligt samhälle och bevarad biologisk mångfald. Dessa regeringsord sätter inte många spår i den ekonomiska verkligheten när anslagen till Naturvårdsverkets miljöforskning i praktiken minskar. Kontot för forskning -- B 4 -- har bl.a. belastats med kostnaden för deltagandet i EG:s miljöforskning på 11,5 miljoner.
Anslaget bör räknas upp utifrån behov, inflation, riksdagens mål för Naturvårdsverkets stöd till miljöforskning och utifrån kostnaden för deltagandet i EG:s forskningsprogram.
Anslaget B 4 bör öka med 40 miljoner kronor för budgetåret 1993/94 till 199 372 000 kronor.
Stockholms internationella miljöinstitut (SEI)
SEI har som propositionen påpekar på kort tid fått ett internationellt erkännande. Institutet är engagerat i u- landsproblematik. Det har på senare tid engagerat sig i miljöproblem i Östeuropa.
Det är då mycket anmärkningsvärt att regeringen vill dra ner på stödet till SEI när behoven ökar. Förvisso kanske institutet kan hitta andra finansiärer men det ska inte betyda att statens stöd ska minska. Särskilt med tanke på ekonomiska och ekologiska villkor som gäller i u-länder och Östeuropa torde en utvidgad verksamhet vara av stort intresse. Ds 1992:71 understryker Sveriges internationella ansvar för kunskapsuppbyggnad på miljöområdet. Svenska forskares möjligheter att bedriva miljöforskning för och i öst- och u-länder behöver kraftigt förbättras.
Anslaget till SEI bör öka till 30 miljoner kronor eller således 18 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Ekonomisk forskning
Det är väsentligt att den ekonomiska forskningen i Sverige utvecklas mot ökad pluralism. Detta kan underlättas genom att forskningspengarna ges mer direkt till universiteten för att prioriteringarna skall göras där. Det skulle också vara bra om man i maximal utsträckning kunde bryta upp de isolerade miljöer där de ekonomiska forskarna nästan enbart träffar varandra och topparna inom näringsliv, politik och statsförvaltning. Det är önskvärt att praktiskt taget all ekonomisk forskning knyts nära till den reguljära undervisningen vid universitet och högskolor.
Vänsterpartiet är mot denna bakgrund tveksam till det av regeringen utsedda ekonomiska rådet. Den ekonomiska expertis regeringen anser sig behöva bör knytas direkt till regeringskansliet. Det skall då också göras tydligt om det handlar om politiskt tillsatta tjänster eller tjänster inom ramen för den normala tjänstemannakarriären. Mot denna bakgrund föreslår vi att det ekonomiska rådet avvecklas och att regeringen får återkomma med förslag om eventuell ekonomisk expertis knuten till regeringskansliet.
Vänsterpartiet anser också att det skulle vara nyttigt för den ekonomiska forskningen vid konjunkturinstitutet, Nutek och andra instanser regeringen använder sig av i sitt ekonomiska utredningsarbete om denna närmare knyts till olika universitet och högskolor och dessas undervisningsverksamhet. Det skulle exempelvis vara en fördel om de olika ekonometriska modellerna och branschstudierna som används i långtidsutredningarna utvecklas under konkurrens vid olika universitet. Att man då troligen skulle få ett antal starkt från varandra avvikande framtidsbedömningar skulle enbart vara en fördel eftersom det starka inslaget av både politiska värderingar och osäkra antaganden då skulle bli tydligare.
Kriminologisk forskning
I årets forskningsproposition har en satsning skett på kriminologisk forskning på universitetsnivå. Vänsterpartiet anser att detta är riktigt. Vi vill dock komplettera detta med pengar till en samverkan mellan kriminologisk forskning och Kriminalvårdsstyrelsen. Det behövs utveckling av alternativen till fängelse. Det borde inrättas fler pedagogiska behandlingshem och för att göra detta behövs forskning och utvärdering. Detsamma gäller för kontraktsvården.
Det behövs också forskningspengar för att utveckla frivården så att alternativa behandlingsformer kan sättas in. Inte minst behövs det forskning om vad den nya påföljden samhällstjänst kan utgöra för alternativ till fängelse.
Det är den psykologiska delen i den kriminalvetenskapliga forskningen som främst behöver förstärkas så att man får större kunskap om den process på individplanet som leder till att vissa begår brott. En satsning måste därför göras på psykologisk forskning genom att inrätta en professur i kriminalpsykologi.
Forskning måste också finnas tillgänglig för att utvärdera och förstå hur offer och vittnen upplever och minns våldssituationer. Det är väsentligt att information som presenteras i domstolarna bygger på vetenskaplig grund och etiska principer för att motverka godtycke i domstolarnas arbete. Det är vidare viktigt att förankra forskningen i juristkretsar. En professur i rättspsykologi bidrar till att sanera vittnespsykologisk verksamhet och tillföra domstolarna underbyggd sakkunskap.
Det finns också ett stort samhällsintresse av kriminologisk forskning kring det som ligger utanför klassisk kriminalitet som våldsbrott och stölder. Vilka är mekanismerna bakom ekonomisk brottslighet och databrott? Här borde en omfattande forskningsverksamhet på sikt kunna leda till åtgärder som inbringar betydande belopp till statskassan och samtidigt sanerar ekonomin och leder till en sund affärsmässig konkurrens.
För Brottsförebyggande rådets del har Vänsterpartiet i en besparingsmotion till årets budgetproposition föreslagit att avveckla den del som kan övertas av den kriminologiska forskningen vid universiteten. På detta sätt vill vi skapa en mer jordnära verksamhet vid rådet och skapa en bro mellan forskningen och människor som arbetar för att förebygga brott. Det kan vara samarbete med kommuner, föreningar eller lokala myndigheter. Vi anser att en uppgift som fortsättningsvis kan läggas på BRÅ är att följa utvecklingen av de alternativa strafformerna. För detta ändamål bör rådet få särskilda forskningspengar.
Totalt för satsningar på brottsförebyggande arbete och annan kriminologisk forskning vill Vänsterpartiet för de närmaste tre åren ge 3 miljoner till BRÅ:s arbete med alternativ till fängelsestraff, och 3 miljoner kronor till ett forskningssamarbete mellan kriminalvården och universiteten. För budgetåret 1993/94 innebär det ett ökat anslag på 2 miljoner.
Social forskning
När det gäller forskningen för en förbättrad folkhälsa är denna beroende av medel bl.a. från Humanistiskt- samhällsvetenskapliga forskningsrådet. Där skall bl.a. pengar till tvärvetenskaplig forskning tas. Under de senaste två åren har rådet påförts ansvaret får flera större forskningsområden, arbetsmarknad, forskning om offentlig sektor, jämställdhetsforskning etc. Någon uppräkning av forskningspengar har däremot inte gjorts i den takt som det nya ansvarsområdet utvidgats.
Det är många som är beroende av en fungerande tvärvetenskaplig forskning och det finns problem som inte kan lösas på annat sätt än genom en nära samverkan mellan olika specialiteter. Folkhälsan i stort, alkoholpolitiken är sådana gebit, för att nämna några exempel. Risken är uppenbar att denna forskning kan falla mellan medicinsk och samhällsvetenskaplig forskning om inte en markering av dess betydelse görs.
Införlivandet av de nämnda projekten kommer att drabba den redan pågående verksamheten. Vänsterpartiet vill därför tillföra den samhällsvetenskapliga forskningen ytterligare medel så att framförallt den tvärvetenskapliga forskningen inte blir lidande. Vi föreslår därför att ytterligare 15 000 000 kronor tillförs den humanistiskt- samhällsvetenskapliga forskningen under de närmaste tre budgetåren. Det innebär 5 000 000 kronor under budgetåret 1993/94.
Välfärdsforskning
Välfärdsforskning är av synnerligen strategisk betydelse. Vill vi göra förändringar i fördelningen eller nerskärningar så måste det skapas underlag för bedömningar. Levnadsnivåundersökningar är en bas för sådana underlag. Den senaste levnadsnivåundersökningen som SCB gjort är från 1985. Den baseras på en stor intervjuundersökning (8 000 personer) och har varit mycket värdefull för att åskådliggöra hur den svenska välfärden ser ut.
Vänsterpartiet vill att regeringen återkommer med förslag om att SCB gör en ny översikt av levnadsnivån i Sverige och att en sådan även innefattar en utblick över välfärden i världen, möjligen med särskild inriktning på situationen i Europa.
Av strategisk betydelse är även det arbete som utförs med de forskningsmedel som ges av Socialvetenskapliga forskningsrådet. Vänsterpartiet var bland tillskyndarna för att rådet skulle bildas och de har motsvarat våra förväntningar. Det är betydelsefulla kunskaper som rådet kan tillföra samhället när det gäller folkhälsovetenskap, socialpolitik, socialt arbete och kunskapen om vårt trygghetssystem.
Det är också viktigt att forskningen blir intensivare när det gäller människor med missbruksproblem och när det gäller vilka behandlingsinsatser som skall utvecklas för barn och ungdomar i svåra sociala situationer.
De hemlösas situation är inte genomlyst sedan slutet av 70-talet och vi vet inte om gruppen ökar eller om situationen är oförändrad. Larmrapporter kommer ibland men härrör då från begränsade projekt. Någon landsomfattande undersökning har inte gjorts. En utredning har nu tillsatts och det är av stor vikt att denna kommer med förslag så snabbt som möjligt på detta område.
Vi har nu fått en särskild myndighet som skall sköta vården av unga, dvs. ungdomar som har så svåra sociala och psykiska problem att de blir föremål för samhällets vård. Det är viktigt att forskningen ges resurser att få fram behandlingsmetoder för att ge denna grupp ungdomar en plats i samhället. Här behövs tvärbehandlande insatser som tar hänsyn till både sociala, psykologiska, medicinska och ideologiska aspekter. Detta är också en av orsakerna till att vi vill satsa på den socialvetenskapliga forskningen.
Rådet har nu begärt att få fortsätta att utveckla sin forskning kring välfärden och de sociala förhållandena och därför begärt ytterligare medel (110 miljoner kronor) för detta arbete. Vi vill därför ge rådet 23,3 miljoner mer än regeringen i anslag för det kommande budgetåret.
Medicinsk forskning
Den svenska sjukvården utsätts nu för stora påfrestningar. En övergång till en större andel av privatvård håller på att genomföras utan någon större satsning på att ta reda på vad förändringarna innebär. Inte hellre forskas det kring hur förändringarna kan påverka vårdens kvalitet.
Vänsterpartiet har under en följd av år krävt ett större mått av kvalitetskontroll och kvalitetssäkring samt eventuella försök med att skapa former för VDN-märkning av vården.
Vi anser att forskning för en bättre kontroll av vårdkvalitet i huvudsak bör ligga inom den medicinska disciplinen men vi vill inte att pengar skall tas från den mer naturvetenskapliga delen. Vi föreslår därför att 3 miljoner avsätts under tre år för att initiera sådan forskning inom medicinen.
Ett exempel på medicinsk forskning som är styvmoderligt behandlad är forskningen om plötslig spädbarnsdöd. Där finns ett omfattande nordiskt samarbete. Sveriges andel på detta område är dock mycket ringa, jämfört med andra nordiska länder. För att öka forskningen i denna angelägna fråga vill Vänsterpartiet anslå ytterligare 5 miljoner.
Vänsterpartiet vill alltså för budgetåret 1993/94 anvisa 6 miljoner utöver vad regeringen föreslagit.
Övriga forskningsområden
Det finns flera områden som faller emellan i den nuvarande fakultetsorganisationen. Ett sådant område är omvårdnadsforskningen eftersom den ligger i fältet mellan medicinsk och samhällsvetenskaplig fakultet. Vänsterpartiet föreslår därför en översyn av den nuvarande fakultetsorganisationen.
Regeringen föreslår i propositionen en neddragning av Forskningsrådsnämndens anslag för information. Vänsterpartiet kan inte acceptera denna neddragning eftersom dessa pengar istället ska spridas ut på de enskilda högskolorna och då riskerar att användas till marknadsföringsåtgärder. Denna kantring kan vi inte acceptera. Vi föreslår därför att riksdagen anslår 10 miljoner utöver vad regeringen föreslår till Forskningsrådsnämnden.
Dansforskning
Riksdagen beslöt 1987 att Stockholms universitet skall stödja dansvetenskapen. I bakgrunden finns en utredning ''Dansvetenskap -- dansvetenskapens ställning i högskoleorganisationen'', UHÄ-rapport 1982:33. Utredningen föreslår inrättandet av ett centrum för dansforskning vid Stockholms universitet. Avsikten är att ett sådant centrum skall arbeta tvärvetenskapligt och omfatta forskning inom hela dansområdet. Vänsterpartiet menar nu att det är hög tid att effektuera detta tio år gamla förslag.
Idrottsforskning
När det gäller idrottsforskningen föreslår regeringen en förstärkning med 2,5 miljoner. De diskussioner som föregått Centrum för idrottsforskning har emellertid inneburit att idrottsrörelsen, dvs. Riksidrottsförbundet, skulle satsa 5 miljoner kronor och staten samma summa. Regeringsförslaget innebär därför mera ett kringgående av detta åtagande än en förstärkning.
Vi är också tveksamma till att Karolinska institutet övertar huvudmannaskapet för Centrum för idrottsforskning. Detta borde snarare placeras på Idrottshögskolan eller i varje fall på ett sätt som ger idrottsrörelsen ett viktigt inflytande.
Även om Sisu (idrottens studieförbund) driver verksamhet på en annan nivå än forskningens finns starka beröringspunkter och det borde därför finnas starka länkar mellan idrottsforskningen och idrottsrörelsens studieförbund. Därför borde också Sisu få en plats i Centrum för idrottsforsknings styrelse.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskningens organisation,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskarutbildningen, forskarassistenttjänster och rekrytering till forskarutbildning,
3. att riksdagen till Vissa särskilda utgifter för forskningsändamål för budgetåret 1993/94 anvisar 1 661 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 310 177 000 kr,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel till jämställdhetscentrum i Karlstad,
5. att riksdagen till forskningsstödjande åtgärder vid mindre och medelstora högskolor för budgetåret 1993/94 anvisar 50 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 156 235 000 kr,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till hur freds- och konfliktforskningen skall organiseras utifrån den nya tidens krav,1
7. att riksdagen till Bidrag till Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI) för budgetåret 1993/94 anvisar 3 000 000 kr utöver vad regeringen föreslår eller således 24 810 000 kr,1
8. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur ekologiskt anpassad tillväxt skall främjas enligt vad i motionen anförts,2
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag på program om miljöteknik enligt vad i motionen anförts,2
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om FoU och de små och medelstora företagen,2
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av forskning och pilotprojekt för att producera fordonsbränsle ur skogsråvara,2
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kanalisering av medel för tillämpad forskning och pilotprojekt,2
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning för ny teknik för framställning av råjärn,2
14. att riksdagen hos regeringen begär förslag om utökad och förändrad forskning kring ekonomisk brottslighet enligt vad i motionen anförts,2
15. att riksdagen avslår regeringens förslag till bemyndigande att försälja aktier för 1 000 000 000 kr utan riksdagens hörande enligt vad som anförts i motionen,2
16. att riksdagen avslår regeringens förslag att avveckla Statens institut för byggnadsforskning,3
17. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om hur byggnadsforskningen skall förstärkas och utvecklas,3
18. att riksdagen hos regeringen begär förslag till finansieringsformer för Statens institut för byggnadsforskning,3
19. att riksdagen hos regeringen begär förslag om forskning kring gång och cykel,4
20. att riksdagen till Europeiskt rymdsamarbete m.m. för budgetåret 1993/94 anvisar 45 000 000 kr mindre än vad regeringen föreslagit eller således 405 100 000 kr,2
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om miljöforskning,5
22. att riksdagen till Miljöforskning för budgetåret 1993/94 anvisar 40 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 199 372 000 kr,5
23. att riksdagen till Stockholms internationella miljöinstitut för budgetåret 1993/94 anvisar 18 000 000 kr utöver vad regeringen föreslagit eller således 30 000 000 kr,5
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det ekonomiska rådet,6
25. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den ekonomiska forskningen,6
26. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den kriminologiska forskningen koncentreras till universiteten,
27. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inrättandet av en professur i kriminalpsykologi,
28. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en professur i rättspsykologi,
29. att riksdagen till Brottsförebyggande rådet för budgetåret 1993/94 anvisar 2 000 000 kr mer än vad regeringen föreslagit eller således 22 516 000 kr, 7
30. att riksdagen till Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet: Forskning för budgetåret 1993/94 anvisar 5 000 000 kr utöver vad regeringen föreslår eller således 213 004 000 kr,
31. att riksdagen hos regeringen begär att SCB får i uppdrag att genomföra en ny levnadsnivåundersökning,8
32. att riksdagen till Socialvetenskapliga forskningrådet: Forskningsmedel för budgetåret 1993/94 anvisar 23 300 000 kr utöver vad regeringen föreslår eller således 110 040 000 kr,8
33. att riksdagen till Medicinska forskningsrådet: Forskning för budgetåret 1993/94 anvisar 6 000 000 kr utöver vad regeringen föreslår eller således 360 797 000 kr,
34. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av fakultetsorganisationen,
35. att regeringen till Forskningsrådsnämnden: Forskning och forskningsinformation för budgetåret 1993/94 anvisar 10 000 000 kr utöver regeringens förslag,
36. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett centrum för dansforskning,
37. att riksdagen till Centrum för idrottsforskning anvisar 2 500 000 kr utöver vad regeringen föreslår eller således 5 000 000 kr,
38. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Centrum för idrottsforskning.
Stockholm den 15 mars 1993 Gudrun Schyman (v) Bertil Måbrink (v) Rolf L Nilson (v) Björn Samuelson (v) Lars Werner (v) Eva Zetterberg (v) Berith Eriksson (v)
1 Yrkandena 6 och 7 hänvisade till UU.
2 Yrkandena 8--15 och 20 hänvisade till NU.
3 Yrkandena 16--18 hänvisade till BoU.
4 Yrkande 19 hänvisat till TU.
5 Yrkandena 21--23 hänvisade till JoU.
6 Yrkandena 24 och 25 hänvisade till FiU.
7 Yrkande 29 hänvisat till JuU.
8 Yrkandena 31 och 32 hänvisade till SoU.