Resurser för forskning vid Högskolan i Karlstad
Högskolan i Karlstad har mellan 6 000 och 7 000 studenter. En sådan omfattande verksaehet inom grundutbildningen medför dels ökat behov av forskningsanknytning av utbildningen, dels ökade möjligheter för forskning genom det ökade antalet forskarutbildade lärare.
I propositionen ges på flera sätt ökade möjligheter för forskning och forskarutbildning vid Högskolan i Karlstad. De föreslagna åtgärderna tillgodoser emellertid inte de behov av forskningsanknytning och forskning som en så stor grundutbildningsverksamhet kräver respektive möjliggör.
De medel som under den senaste treårsperioden tilldelats under beteckningen medel för forskningsstödjande åtgärder har i hög grad haft en positiv effekt. De har kunnat användas till olika typer av insatser, oftast i samverkan med högskola med fasta forskningsresurser, främst Göteborgs universitet. De har också tillsammans med regionala bidrag kunnat bilda en basresurs som främjat forskningsanknytningen av utbildningen och forskningen i ett både regionalt och nationellt perspektiv.
Vi anser att den i propositionen föreslagna ökningen av medel för forskningsstödjande åtgärder vid Högskolan i Karlstad är för liten. Vi anser att det minsta rimliga beloppet uppnås om den föreslagna ökningen för 1993/94, dvs. 2,8 miljoner kronor, också utgår för de följande båda åren.
Det är vidare angeläget att den del av forskningsanslaget vid Göteborgs universitet som enligt tidigare beslut av riksdagen skall öronmärkas och ökas för Högskolan i Karlstad preciseras till sin omfattning. I propositionen görs endast en hänvisning till kommande regleringsbrev.
En snabbare ökning av verksamheten inom forskning och forskarutbildning vid Högskolan i Karlstad är således nödvändig. Det är viktigt att ökningen kan ske med hög kvalitet. Riksdagen bör ange hur en högskola av den storlek som Högskolan i Karlstad nu har skall kunna kvalificera sig för att kunna ta ett successivt ökande ansvar för forskning och forskarutbildning. Målet bör vara att uppnå den omfattning och kvalitet som möjliggör ett eget sådant ansvar inom ramen för en fakultetsorganisation.
Svensk forskning behöver förstärkas i två avseenden. Kvaliteten behöver höjas och internationaliseringen i forskningen måste fördjupas. Ett sätt att höja kvaliteten i forskningen är att utvidga området kvinno-, mans- och jämställdhetsforskning. Ett annat sätt är att ta tillvara kvinnliga forskares kompetens på ett bättre sätt än vad som sker i dag.
Detta synsätt bekräftas i rapporten ''För att vara tjej är hon riktigt duktig'' (1991 på uppdrag av 1989 års högskoleutredning) liksom i promemorian från JÄST- gruppen ''Jämställdhet i högre utbildning och forskning''.
Sedan tre år tillbaka finns vid Högskolan i Karlstad ett Jämställdhetscentrum som specialiserar sig på utbildning och forskning som kopplar ihop jämställdhet och företagsekonomi. Jämställdhetscentrum har som ambition att utvecklas till en större del av ett internationellt nätverk inom området jämställdhet och ekonomi.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Högskolan i Karlstad bör erhålla ökade resurser för forskningsstödjande åtgärder enligt motionens förslag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den del av forskningsanslaget vid Göteborgs universitet som enligt riksdagens tidigare beslut skall öronmärkas och ökas för Högskolan i Karlstad bör preciseras till sin omfattning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Jämställdhetscentrum vid Högskolan i Karlstad skall erhålla 856
000 kr av anslaget till Fora för kvinnliga forskare.
Stockholm den 15 mars 1993 Magnus Persson (s) Bo Finnkvist (s) Kristina Svensson (s) Lisbeth Staaf-Igelström (s) Jarl Lander (s)