Förstärkta forskningsresurser i EG-rätt vid rättsvetenskapliga institutionen i Umeå
Vid Umeå universitet inrättades den 1 juli 1989 ett Centrum för EG-rätt och Internationell handelsrätt som en arbetsenhet inom rättsvetenskapliga institutionen. Sedan starten har två disputerade forskare arbetat vid EG- Centret, en svensk docent och en brittisk EG-rättsexpert samt ett varierande antal assistenter. Tack vare en omfattande veteskaplig produktion är EG-Centret på god väg att bli ett internationellt erkänt forskningscentrum.
EG-Centrets nuvarande forskningsprofil kan kort karaktäriseras på följande sätt: EG:s externa relationer, särskilt med Sverige och övriga EFTA-stater samt med Öst- och Centraleuropa samt problem av särskild betydelse för norra Sverige, exempelvis regionalpolitiken och diskussionen om regionernas Europa.
Det bör också framhållas att forskarna vid EG-Centret har inriktat sin forskning mot stora, svåra och betydelsefulla europeiska nutidsfrågor, som bör bearbetas av den rättsvetenskapliga forskningen i nära samarbete med andra forskningsdiscipliner, i första hand ekonomi och statsvetenskap. Det sagda gäller i synnerhet forskningsprojektet Transformation and Integration, som omfattar dels den politiska, juridiska och ekonomiska omvandlingen av staterna i Öst- och Centraleuropa, den s.k. transformationsprocessen, dels Öst--Väst- integrationen. Detta projekt byggs upp successivt i nära samarbete med andra forskare i Sverige och Finland och i samarbete med EG-Centret vid ekonomiska fakulteten i Gdansk. Hittills har två böcker publicerats inom projektet. Ytterligare två böcker kommer att publiceras under de närmaste två åren. Projektet är avsett att fortsätta under hela 1990-talet.
EG-Centret har viktiga uppgifter inom utbildningen vid Umeå universitet och i norra högskoleregionen. En mängd olika arbetsuppgifter finns på detta område. Här skall särskilt framhållas den viktiga uppgiften att helt integrera EG-rätten, som är mycket omfattande och berör nära nog alla rättsområden, och den nytillkommande EES-rätten i jur.kand-utbildningen vid Umeå universitet. En Mastersutbildning i EG-rätt, 40 poäng, håller på att byggas upp så att studerande i norra Sverige kan erbjudas samma möjligheter till fördjupade studier i EG/EES-rätt som erbjuds vid många andra europeiska universitet.
På sikt är det EG-Centrets avsikt att till de större forskningsprojekten knyta två à tre doktorander. För närvarande finns vid rättsvetenskapliga institutionen två doktorander, som har för avsikt att doktorera i EG-rätt. Den forskarmiljö som redan finns vid EG-Centret ger goda förutsättningar för en effektivisering av forskarutbildningen.
Mot bakgrund av det stora behovet i det svenska samhället av bättre kunskaper om EG/EES-rätten har EG- Centret i betydande omfattning bedrivit utbildnings- och informationsverksamhet i norra Sverige som riktat sig mot olika målgrupper. Avsikten är att utvidga denna verksamhet bl.a. med tanken på den kommande folkomröstningen. Det bör särskilt nämnas att EG-Centret aktivt medverkar i det s.k. Europool-projektet, som är ett samverkansprojekt mellan Handelshögskolan i Umeå och näringslivet i norra Sverige. Syftet är att stärka det norrländska näringslivets konkurrenskraft genom att särskilt hos de små och medelstora företagen höja kompetensen i internationell ekonomi och EG-rätt/EES-rätt.
EG-Centret, som hittills inte har haft någon fast statlig budget, har sedan starten varit helt beroende av olika externa bidrag. I längden är det dock icke hållbart att driva verksamheten utan ett fast, statligt grundbidrag. Ett sådant bidrag är nödvändigt för att bevara den nuvarande kompetensen vid EG-Centret, för den långsiktiga planeringen, för den internationella trovärdigheten samt för EG-Centrets möjligheter att i framtiden erhålla externa bidrag från svenska och på längre sikt även från utländska bidragsgivare.
Universitetet i Umeå gav i sin fördjupade anslagsframställning inför den forskningspolitiska propositionen (1992/93:70) mycket hög prioritet åt en permanentning av jur.kand-utbildningen i Umeå och åt en förstärkning av forskningsresurserna i EG-rätt och internationell handelsrätt vid rättsvetenskapliga institutionen. I propositionen sägs bl.a.: Genom närmandet till EG står det svenska rättssystemet inför sin största omställning någonsin. Konsekvenserna av detta är att behovet av svenska juridiska forskningsinsatser ökar dramatiskt. (kursiverat här). Därefter redogörs för en utredning med namnet ''Europagemenskap och rättsvetenskap'' gjord av de tre juridiska fakulteterna. Resonemangen i propositionen utmynnar i ett förslag om förstärkning av resurserna vid de tre juridiska fakulteterna i Sverige med fem miljoner kr. budgetåret 1993/94 och ytterligare fem miljoner kr. budgetåret 1994/95 (s 232 i propositionen). I propositionen föreslås dock inte någon förstärkning av forskningsresurserna vid rättsvetenskapliga institutionen.
Med hänsyn till det i propositionen nämnda dramatiskt ökade behovet av juridiska forskningsinsatser bör statsmakterna slå vakt även om små, väl fungerande rättsvetenskapliga forskningsmiljöer utanför de tre juridiska fakulteterna. Därför föreslås att rättsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet erhåller förstärkta forskningsresurser med två miljoner kr. budgetåret 1994/95. Denna förstärkning är nödvändig framförallt av två skäl. För det första bör den fortsatta verksamheten vid och utvecklingen av EG-Centret garanteras. För det andra krävs det nu, när rättsvetenskapliga institutionen har ansvar för en fullständig jur.kand-utbildning, att statsmakterna åstadkommer rimligare proportioner mellan institutionens stora undervisningsåtaganden och institutionens ytterst begränsade forskningsresurser. En bättre balans i detta hänseende är en nödvändig förutsättning för att jur.kand- utbildningen och forskarutbildningen vid Umeå universitet skall motsvara dagens krav på en slagkraftig och kvalitativt högtstående utbildning. Den förstärkning av resurserna till rättsvetenskapliga institutionen i Umeå bör ske genom en omfördelning från de juridiska fakulteterna i Uppsala, Stockholm och Lund.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förstärka forskningsresurser för EG-rätt vid rättsvetenskapliga institutionen i Umeå.
Stockholm den 15 mars 1993 Britta Bjelle (fp) Ulla Orring (fp)