Forskningen vid de mindre och medelstora högskolorna har trots den utvecklingspotential som finns vid dessa högskolor och som redovisats i vår motion under årets allmänna motionstid hittills tilldelats mycket små resurser. I den proposition som lagts på riksdagens bord finns en uppräkning av anslagen, men den är inte tillräcklig och den är dessutom snedfördelad.
I propositionen har de mindre och medelstora högskolorna ändock fått en plats på forskningskartan vilket är positivt. I synnerhet den uppbyggnad av nätverksstrukturer som sker ute bland dessa högskolor borgar för att forskningen kan bli av högklassig vetenskaplig kvalitet. I propositionen har emellertid de olika nätverk som byggts upp fått en något varierande tilldelning av resurser. Två av de fyra nätverken, bland dem högskolan Falun/Borlänge, har tilldelats betydligt mindre resurser än övriga nätverk.
Vi anser att de fyra nätverken skall markeras tydligare när det gäller fördelningen av resurserna på forskningsområdet.
Vi anser också att nätverken borde ha möjlighet att växa upp till jämnstora enheter. Därför borde de två mindre nätverken nu ha tilldelats en större andel av forskningsmedlen.
Målet för nätverken måste vara att på sikt kunna bygga upp en fakultetsorganisation som förfogar över egna resurser.
I det nätverksbyggande som har arbetsnamnet Gävle-- Dalafakulteten består stommen av de båda högskolorna Gävle/Sandviken och Falun/Borlänge. Som samverkansparter är Skogshögskolan i Garpenberg, de statliga verken och det omgivande näringslivet viktiga. Hit hör också Statens institut för byggnadsforskning i Gävle. Det vore olyckligt om de i propositionen föreslagna åtgärderna att dela SIB så att en del knyts till KTH och en del till Uppsala universitet blev verklighet. En sammanhållen institution utgör en viktig resurs i den svenska bostadspolitiken. I arbetet med Gävle--Dala- fakulteten utgör SIB med sin breda tekniska och samhällsvetenskapliga verksamhet en av byggstenarna. Denna verksamhet har också intressanta kopplingar till den transportforskning som nu utvecklas vid Högskolan Falun/Borlänge. Statens institut för byggnadsforskning bör därför behållas i den form det nu har men knytas till Högskolan Gävle/Sandviken. På så sätt skulle högskolan och Gävle--Dala-fakulteten få ett kraftigt tillskott av både personella och institutionella resurser.
Om däremot riksdagen beslutar att en del av SIB skall knytas till KTH, bör som ett andra alternativ de samhällsvetenskapliga delarna knytas till Högskolan Gävle/Sandviken så att en sammanhållen forskning och utbildning inom det bostadspolitiska området kan säkerställas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade forskningsresurser till nätverken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nätverkens egna forskningsresurser,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Statens institut för byggnadsforskning.1
Stockholm den 15 mars 1993 Inger Hestvik (s) Iréne Vestlund (s) Bengt-Ola Ryttar (s) Leo Persson (s) Per Erik Granström (s)
1 Yrkande 3 hänvisat till BoU