Forskning vid högskolan i Skövde
Vi socialdemokrater har framfört som vår uppfattning, att landets forskningsresurser måste användas på ett klokt sätt. Detta innebär att en betydande del av forskningen måste koncentreras till de stora högskolorna. En framsynt politik på forskningens område innebär emellertid också, att forskningsresurserna måste få en bredare spridning även utanför de större orterna. Inget land mår väl av att utvecklingen koncentreras till enbart ett fåtal orter. En viss ytterligare spridning av forskningsresurserna är således inte till skada utan tvärtom till nytta för nationen, i all synnerhet som den spridning som vi har förordat är relativt marginell i det nationella perspektivet.
Vi har visat att forskning i sig är en regional utvecklingsfaktor av stor betydelse, långt viktigare i dag än för bara tio år sedan. Inte minst av det skälet måste forskning också bedrivas i olika delar av vårt land. De mindre och medelstora högskolor som successivt har byggts ut utgör en lämplig regional bas för forskning. Inte minst är det viktigt att forskning bedrivs vid dessa enheter, för att det skall bli en realitet att all högskoleutbildning skall vila på vetenskaplig grund. Lärare och forskare vid mindre högskolor måste få tillfälle att delta i det nationella och internationella forskningarbetet. Större möjligheter till forskning på eget programansvar måste således erbjudas mindre högskolor och deras lärare.
Vi har haft tillfälle att följa utvecklingen av forskningsverksamheten vid Högskolan i Skövde och har därvid kunnat konstatera, att den efter hand har vuxit såväl kvantitativt som kvalitativt. Längst har utvecklingen kommit inom det datavetenskapliga området, där högskolan bedriver forskning inom flera olika program. En internationell vetenskaplig konferens inom dataområdet har avhållits i Skövde under hösten 1992 med deltagare från flera berömda utländska universitet och från Sverige i övrigt. Flera dataforskare på högskolan har under det gångna året fått vetenskapliga bidrag publicerade i internationella vetenskapliga tidskrifter, vilket är ett gott kriterium på forskningens kvalitet. Vi har vidare kunnat notera att en forskningssamverkan inom området Industriautomation håller på att utvecklas mellan högskolan och regionens industri. Exemplen skulle lätt kunna göras flera. Det är önskvärt att denna etablerade och växande forskning ges en ordentlig bas för framtida utveckling.
Vi vill i detta sammanhang, med utgångspunkt i regeringens proposition 1992/93:170 Forskning för kunskap och framsteg, lyfta fram några förslag till en förstärkning av forskningen vid högskolan i Skövde.
Medlen för forskningsstödjande åtgärder vid mindre och medelstora högskolor föreslås tilldelas under anslaget E 12. Utbildningsministern beräknar för Högskolan i Skövde en förstärkning med drygt 800 000 kr. för 1993/94, till 3 166 000 kr. och en oförändrad nivå för de två följande budgetåren. Denna nivå är emellertid alltför låg. Enligt vår uppfattning bör beloppet för 1993/94 för högskolan i Skövde vara 6 000 000 kr.
Utbildningsutskottet har i sitt betänkande 1992/93:UbU3 förordat, att det inom varje fakultetsanslag genom statsmaktsbeslut avsätts en viss minsta andel för lärare från mindre och medelstora högskolor. Denna andel bör baseras på antalet disputerade lärare vid dessa. Styrelsen för den högskola till vilken fakulteten är knuten skall inte ha något ansvar för dessa medel. Det är enligt vår uppfattning lämpligt att riksdagen får ta del av en uppgift om hur stora belopp av fakulternas rörliga resurs som skall tillfalla mindre och medelstora högskolor.
I proposition 1992/93:170 föreslås i Näringslivsdepartementets bilaga att 1 miljard kronor tillförs för ökad samverkan mellan universitet/teknisk högskola och näringsliv. Vi förutsätter att berört utskott uttalar att sådant stöd skall kunna utgå till samverkan mellan samtliga högskolor och näringsliv.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förstärkning av forskningen vid Högskolan i Skövde.
Stockholm den 15 mars 1993 Anders Nilsson (s) Sven-Gösta Signell (s) Birgitta Johansson (s) Jan Fransson (s)