Ett allvarligt problem inför framtiden är den låga andelen kvinnliga studerande på tekniska utbildningar. Detta förhållande leder till att antalet kvinnliga forskare inom framför allt teknik är lågt. Om man långsiktigt vill öka antalet tekniker med högre utbildning måste man vidta åtgärder för att öka kvinnors intresse för teknik och naturvetenskap.
Problemet med kvinnors svaga intresse för teknik -- eller med ett annat perspektiv: den tekniska utbildningens bristande vilja att organisera sig så att den attraherar kvinnor -- har blivit tydligt. Ett sätt att ge underlag för positiva åtgärder är att stimulera till kvinnoforskning om teknik och naturvetenskap.
Regeringen uppdrog 1990 åt Forskningsrådsnämnden (FRN) att utreda hur kvinnoforskning med inriktning på naturvetenskap och teknik bör stödjas. Utredningen ''Genus, teknik och naturvetenskap -- en introduktion till kvinnoforskning i naturvetenskap och teknik'' lades fram i oktober 1992. Utredningen föreslog bl.a. att medel motsvarande en professur/högskolelektorstjänst med inriktning mot genus och teknik skall ges till både universitetet i Linköping och högskolan i Luleå. Därutöver förordar man ''icke ortsbundna'' medel till forskning inom området. I FRN-utredningen görs en genomgång av situationen vid landets universitet och högskolor sett i ett internationellt perspektiv. I utredningen dras slutsatsen att en prioritering av dessa orter är ''naturlig av flera skäl''. I forskningspropositionen 1992/93:170 avviker man från utredningens förslag genom att endast föreslå en tjänst till högskolan i Luleå. Detta är olyckligt av följande skäl.
Vid universitetet i Linköping är verksamheten med inriktning på kvinnor och teknik mångfacetterad:Vid tekniska högskolan i Linköping har ända sedan 1978 bedrivits en aktiv verksamhet för att rekrytera fler kvinnor till tekniska högskoleutbildningar, bl.a. inom projektet ''Flickor och teknik'', vilket inneburit att andelen kvinnor på exempelvis datalinjen är högre än riksgenomsnittet. Flera initiativ har tagits, med stöd av Forum för kvinnoforskning och tema Teknik och social förändring (tema T), att införa kvinnoperspektiv i undervisningen vid tekniska högskolan. Ett exempel är vid institutionen för konstruktions- och produktionsteknik (IKP).En årligen återkommande föreläsningsserie vid tema T om Teknik och samhälle har viktiga och upppskattade inslag med genusperspektiv på teknik och ingenjörsprofessionen.En planerad valbar kurs för teknologer om Teknik och makt som skall ges av tema T innehåller ett betydande inslag av kvinnoforskning.Forskare vid tema T fungerar som handledare för examensarbeten med kvinnoforskningsinriktning vid tekniska högskolan och som föreläsare om kvinnofrågor bland kvinnliga tekniker inom och utanför högskolan, m.m.
Genusforskning har kunnat etableras inom forskningen och forskarutbildningen vid institutionen för Tema, främst inom tema T. I FRN-utredningen konstateras att det där ansetts naturligt att anlägga ett genusperspektiv i forskningen och att det vid detta tema ''sedan 1986 lagts fram fem avhandlingar med en klar inriktning mot genus och teknik. Flera externfinansierade forskningsprojekt av relevans för genusforsknigen om teknik finns också och området teknik och genus ses som ett viktigt forskningsområde i anslutning till tema T:s centrala program''. Av utredningen framgår att en bred verksamhet med genusinriktning har kunnat initieras genom att en av HSFR:s forskartjänster med jämställdhetsinriktning placerats vid tema T under åren 1989--1995. Vid tema T finns således seniora forskare inom området genusforskning och teknik, och därmed har en god forskarmiljö vuxit fram, vilket ger såväl forskarstuderande som studenter inom grundutbildningen tillgång till kvalificerad handledning. Under hösten 1992 har ett program för genusforskning involverande forskare och forskarstuderande vid fem teman utarbetats och diskuterats i temarådet. Med denna verksamhet som grund har samarbete etablerats med forskare och lärare vid flera institutioner vid Tekniska högskolan och den filosofiska grundutbildningen.
Området Teknik och genus har därför goda förutsättningar att växa sig starkt vid universitetet i Linköping och på sikt kunna påverka såväl grundutbildning som forskning i tekniskt orienterande ämnen. Det finns emellertid anledning framhålla att den således framväxta forskargruppens framtid är osäker eftersom den delvis vilar på den tillfälliga forskartjänst som HSFR förlagt till universitetet i Linköping.
Forskning och forskarutbildning vid universitetet i Linköping omfattar ett brett spektrum av kvinnoforskning i och om teknik och begränsas ej, som vanligt är, till det arbetsvetenskapliga fältet. Som FRN-utredningen visat kan teknik och genus blott förstås och utvecklas om det behandlas på ett brett sätt.
Vi finner det därför mycket olyckligt att de tillkommande medlen i propositionen ensidigt hänvisas till högskolan i Luleå. Vi anser att en satsning i linje med Forskningsrådsnämndens utredning bättre motsvarar de krav samhället har anledning att ställa på forskningen om genus och teknik.
Med hänvisnig till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forskning och forskarutbildning inom området genus och teknik vid Universitetet i Linköping.
Stockholm den 15 mars 1993 Maj-Inger Klingvall (s) Inge Carlsson (s) Viola Furubjelke (s) Ingvar Björk (s) Sonia Karlsson (s) Lars Stjernkvist (s)