Den svenska industrins överlevnad på en vidgad marknad liksom den fortsatta välståndsutvecklingen är beroende av att de produkter, tjänster och system som tillförs ''marknaden'' svarar mot brukarnas krav och förväntningar, hushållningen med resurser och hänsynen till miljön.
Konsumenttekniska nämnden (KTN) har i en promemoria till Civildepartementet sökt överblicka behovet av och förutsättningarna för en förstärkt brukarinriktad forskning i Sverige. Nämnden har samtidigt konstaterat att dessa aspekter har fått en allt starkare ställning i flera västeuropeiska industriländer, t.ex. vid universiteten i Loughbrough och Delft.
I detta avsnitt av skrivningen sammanfattas vår grundsyn på problemområdet. Mot denna bakgrund lägger vi förslag till åtgärder inom ramen för samhällets forskningspolitik.
I nästa avsnitt diskuteras de allmänna samhällsförutsättningar som genererar behov av förstärkt och utvidgat forsknings- och utvecklingsarbete. I de följande två avsnitten diskuteras två huvudlinjer i den traditionella konsumenttekniska forskningen -- problemuppfångning och expertbedömningar. Därefter behandlas kortfattat några kunskapsområden som måste förstärkas. Kraven på forskarsamhället behandlas därefter.
Brukarorienterad forskning
Med brukarorienterad forskning avses forskning som tar fram sådan ny kunskap om människor som krävs för att ställa krav på produkter. Begreppet ''produkt'' används här i vid mening och omfattar såväl föremål som tjänster och system som kombinerar teknik med insatser från andra individer. Brukarinriktad produktutveckling är ett arbetssätt som syftar till att uppnå bästa möjliga anpassning av framtagna produkter till de individer och hushåll som skall använda dem. Detta förutsätter en brukarkravsformulering grundad på studier om vem brukaren är och om hans/hennes egenskaper samt en analys av brukarens problem, önskemål och erfarenheter i ett väl beskrivet praktiskt, socialt och kulturellt sammanhang.
Brukarkraven måste formuleras för att fungera i en teknisk utvecklingssituation. De måste i ingenjörsarbetet kunna integreras med övriga krav på produkten/systemet, t.ex. tekniska och marknadsmässiga.
Unika karaktäristika som skiljer brukarinriktad produktutveckling från andra modeller för produktutveckling såsom marknads-, produktions- eller teknikinriktad produktutveckling är:
1. Brukarperspektivet -- dvs. att studera människor i rollen mera som brukare av produkter än köpare.
2. Systemsynen -- dvs. att i en övergripande helhetssyn på brukssituationen studera brukarnas problem och behov i relation till produkten.
3. Produktens bruksvärde -- dvs. att rikta kravformuleringen mot produktens totala bruksvärde, dvs. syntesen av dess funktionella och symboliska värden.
4. Dialogen -- dvs. att kravformulering samt utvärdering och modifiering av utformningen sker i dialog med de slutliga brukarna.
Förstärkt forskning och utveckling
Den brukarorienterade forskningens kvalitet och omfattning måste förstärkas genom en serie av åtgärder som är beroende av varandra.
Det gäller grundläggande teori- och metodutveckling, säkerställande av resurser för kontinuerligt forsknings- och utvecklingsarbete samt utbildning av forskare.
I nästa steg skall resultaten av forskningen och utvecklingsarbetet tillföras utbildningen av de yrkeskategorier och beslutsfattare som påverkar produkter, tjänster och system som används av brukarna/konsumenterna på marknaden eller via andra vägar.
Forskningen och utvecklingsarbetet måste ske i nära kontakt med produktionen i samspel med de insatser som sker inom industri, administration och förvaltning.
Slutligen kan brukarna kräva saklig information och utbildning. Kvalitetsmedvetande skapas genom att brukarna får tillfälle att bygga upp kunskaper om vilka möjligheter god produktutformning ger och genom att ''marknaden'' genomlyses av objektiv egenskapsredovisning och produktkontroll.
Problemen kräver ofta samordningsinsatser över disciplingränser och mellan forskningsorgan. Även finansieringen av forskningen påverkas av detta förhållande. Särskilda initiativ och möjligheter att via konsumentorganen initiera tvärvetenskapliga insatser eller förbisedda forskningsbehov måste säkerställas. Såväl ''spjutspetsinsatser'' inom vissa forskningsfält som en bred och kontinuerlig brukarinriktad forskning måste rymmas inom området.
Mot denna bakgrund föreslår vi följande åtgärder:
1. Förstärkning av forskning, forskarutbildning och FoU-förberedande grundutbildning på högskolenivån
Forskningens kvalitet och omfattning är beroende av tillgången på kvalificerade och väl utbildade forskare. I sin tur beror rekryteringen av forskarstuderande på att grundutbildningen ger bas och incitament till forskarutbildning och forskning.
Den brukarorienterade forskningen saknar i dag en sådan bas och tradition. Såväl inom teoribildning och metodutveckling som inom tillämpningen finns i dag begränsad erfarenhet. Den vetenskapsteoretiska grunden är svag. Samtidigt pågår intressant forskning på flera högskolor, dock utan att ett stabilt nätverk ännu kunnat utvecklas.
Bildandet av den konsumenttekniska institutionen vid CTH är ett exempel på ett initiativ genom vilket forskning, forskarutbildning och grundutbildning kunnat förankras i högskolestrukturen och en fast punkt för utveckling av forskningsområdet skapats.
Det är väsentligt att institutionen genom tryggade basresurser ges möjlighet att av erfarenheterna från tillämpade projekt också utveckla generell kärnkunskap inom området, dvs. utveckla den kunskap som är en förutsättning för en hög kvalitativ insats i grund- och forskarutbildning.
Utvecklingsbara ansatser inom området finns också vid andra tekniska högskolor (främst i Lund, Linköping och Stockholm). Vi anser att motsvarande förstärkningar i form av fasta forskartjänster -- på professorsnivå eller mellantjänstenivå -- samt doktorandtjänster borde tillskapas där.
2. Förstärkning av industrisektorsorganens finansiering av brukarorienterat forsknings- och utvecklingsarbete
I dag finansieras en betydande del av den tillämpade forskningen och utvecklingsarbetet av sektorsorganen. Konkurrensen om forskningsmedel är stor. Forskningspolitiken bör ge tydliga signaler till sektorsorganen att ställa resurser till förfogande för den brukarinriktade forskning som skall utgöra länken mellan den långsiktiga vetenskapliga utvecklingen och industrins och serviceproducenternas produktutveckling. Sektorsorganens uppgift kan därutöver vara att finansiera forskar- och doktorandtjänster, knutna till specifika industribranscher och med en inriktning som direkt stöder produktutvecklingen där.
Härutöver är det angeläget att NUTEK av statsmakterna ges i uppdrag att beakta behovet av brukarorienterad forskning och utveckling i medelsgivningen till industriforskningsinstituten. Detta kan ske inom ramen för ordinarie medelsinsatser. Forskningsfinansierade organ som BFR, AFR, AMF m.fl. bör i likhet med vad som föreslås ovan ges ett tydligt mandat att inom sina respektive medelsramar stödja konsumentteknisk forskning.
3. Förstärkning av Konsumentverkets resurser för forskning och utveckling
Konsumentverket måste under ett uppbyggnadsskede få i uppdrag att spela en väsentlig roll som initiativtagare och samordnare av brukarorienterad forskning. Erfarenheterna från det forskningsanslag som verket disponerat de senaste två åren har tydligt visat att så är fallet.
Konsumentverket har disponerat ca 2 miljoner kronor per år för konsumentpolitisk forskning. Närmare hälften av bevillningarna har avsett konsumenttekniskt anknutna projekt. I dessa fall har KTN utgjort beredningsorgan för ansökningarna. Den breda kompetens som finns representerad i nämnden har borgat för en relevant värdering av projekten. I flera fall har forskningsprojekten kompletterats eller omorienterats.
Det har självfallet inte varit möjligt att inom den disponerade medelsramen rymma något samlat program för konsumentteknisk forskning. Medlen har i allt väsentligt avgränsats till att finansiera förstudier samt till tydligt avgränsade åtgärdsinriktade projekt. Det har också visat sig vara möjligt att åstadkomma samfinansiering med andra forskningsorgan/myndigheter av ett flertal projekt.
Genom egen problemuppfångning och kontakten med den kommunala konsumentverksamheten har Konsumentverket överblick över och insyn i konsumenternas problem. Verket har dessutom genom egen utredningsverksamhet byggt upp kompetens som kan användas som led i en översiktlig programverksamhet.
Med ett eget förstärkt forskningsanslag som grund skulle verket kunna ta offensivare initiativ till strategiska projekt och ställa medel till förfogande för uppgifter av tvärvetenskaplig karaktär. Verket borde också kunna ta initiativ till och stödja internationella projekt med utnyttjande av det kontaktnät på myndighetsplanet som den europeiska konsumentpolitiken nu bygger upp.
Inom ramen för det nordiska samarbetet på konsumentområdet har en bas börjat byggas för en mer samlad nordisk plattform för konsumentteknisk forskning. Erfarenheterna av detta har hittills varit klart positiva.
4. Kvantifiering av forsknings- och utvecklingsresurser
Den väsentliga delen av kostnaderna för forskning och produktutveckling ligger hos producenterna. Svensk industri och servicenäring har ett starkt egenintresse av att satsa stora resurser på att utveckla sina produkter med stöd av brukarorienterad forskning.
Samhällets ansvar är att ge dessa företagsanknutna och branschbaserade insatser stöd i form av utbildning, grundläggande forskning och breda, tvärvetenskapliga projekt.
Denna del av den totala forskningsvolymen kommer inte till stånd utan att medel anvisas av staten -- dels i form av omprioriteringar, dels i form av nysatsningar av forskningsmedel.
KTN bedömer att en samlad resurs av 40 miljoner kronor under tre år kan nyttiggöras för brukarorienterad forskning och forskarutbildning vid högskolor, sektorsorgan och Konsumentverket.
KTN föreslår följande fördelning av dessa resurser, åstadkommen genom omfördelning och nytillskott av forskningsmodell:
CTH för kursutveckling, forskning och doktorandtjänster 5 miljoner kronor
För brukarorienterad forskning vid LTH, CERTEC, KTH, Linköping för forskartjänster och doktorandtjänster öronmärkta medel vid fasta forskningsorgan 20 miljoner kronor
Konsumentverket för översiktliga strategiska insatser och initiativverksamhet, nationellt och internationellt 15 miljoner kronor
Sammanlagt under tre år 40 miljoner kronor
Vi föreslår att inom de ramar man avsätter för CTH, LTH (CERTEC), KTH, Linköpings tekniska högskola i regleringsbreven skrivs in att pengar skall avsättas för brukarorienterad forskning och doktorandtjänster,
att Konsumentpolitiska kommittén får i uppdrag att bedöma Konsumentverkets behov,
att regeringen ger industrisektorsorganen och forskningsråden i uppdrag att särskilt beakta behovet av brukarorienterad forskning och utveckling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av brukarorienterad forskning och utveckling.
Stockholm den 15 mars 1993 Inga-Britt Johansson (s) Marianne Carlström (s) Birthe Sörestedt (s) Viola Furubjelke (s)