Sambandet mellan högre utbildning och forskning är nödvändigt att upprätthålla inom all akademisk verksamhet. För utbildningen krävs närkontakt med forskningens rön för att hålla nödvändig kvalitet och garantera aktualiteten i innehållet. Forskningen behöver närheten till utbildning dels för att snabbt kunna förmedla sina rön, dels för att möjliggöra bredast möjliga insyn och vetenskapliga debatt -- en del av kvalitativa kontrollen.
I regeringens proposition ''Forskning för kunskap och framsteg'', 1992/93:170, påpekas att ''utbildningen är forskningens bas'' både kvalitativt och kvantitativt. I samma proposition påpekas att lärarna ''måste för att kunna förmedla en kvalitativt god undervisning vara väl förtrogna med aktuella forskningsrön''. I propositionen hävdas också att en ''ökad forskarrekrytering'' från de nya högskolorna ''är önskvärd''. Emellertid anvisas inte medel för denna uttalade ambition ens i närheten av vad som sker gentemot universitet och övriga högskolor med s.k. fasta forskningsresurser. De större enheterna (högskolorna i Karlstad, Växjö, Örebro och Mitthögskolan) anvisas ett tillskott på 2,8 Mkr medan de mindre får 0,8 Mkr vardera. Hos exempelvis Mitthögskolan, som erhåller den största tilldelningen av alla nya högskolor, stannar emellertid det totala basanslaget för forskningen på en jämförelsevis blygsam nivå ca 9,5 Mkr/år. Detta skall jämföras med grundutbildningen som beräknas omsätta 170--180 Mkr/år under anslagsperioden.
De extra medel för forskning, 40 Mkr för nätverksbaserad forskning och 40 Mkr för näringslivsanknuten, som de nya högskolorna kan få del av är givetvis välkomna tillskott. För att stabilisera den vetenskapliga miljön är det emellertid nu också angeläget att de nya högskolorna ges egna resurser av långsiktig karaktär. Flera av de nya högskolorna har idag god beredskap för att utveckla forskning på eget programansvar inom vissa profilområden. Genom regionala insatser finns redan goda exempel på detta.
Mot denna bakgrund har de fyra största enheterna under föregående år utvecklat ett förslag till modell för utveckling av fasta forskningsresurser vid de nya högskolorna. Modellen utgår från att fasta forskningsresurser successivt skall byggas upp på en högskola inom definierade profilområden. Medel bör där kunna satsas på forskargrupper inom avgränsade forskningsprogram under förutsättning av att verksamheten nått viss stabilitet, varaktighet och mognad. Dessutom bör krav ställas på ett konkret samband med grundutbildningen för att underlätta en kontinuerlig rekrytering till forskningsprogrammet.
Den ansats som föreslagits från de fyra största högskolorna är intressant dels för att den tar fasta på hur man skapar en tillräckligt ''kritisk'' miljö för forskningen, dels för att den knyter ihop grundutbildning och forskning i en process. Dessutom kan de grundläggande principerna tillämpas inom alla typer av högskolor.
Följande tre moment eller kriterier måste enligt den föreslagna modellen vara uppfyllda innan några långvariga satsningar sker.
1. Förankrad långsiktig strategi
För det första skall ett forskningsprogram lämpat för fasta forskningsresurser ingå i högskolans långsiktiga strategi. Högskolestyrelsen måste garantera varaktighet hos programmet vad avser mål och inriktning.
2. Etablerad forskarmiljö
För det andra skall en viss miniminivå med avseende på forskningsmiljö kunna uppvisas. En sådan ''kritisk massa'' gäller dels antalet forskare och doktorander, dels materiella förutsättningar. Olika erfarenheter, internationellt och nationellt, visar att lämpliga eller optimala operativa forskarmiljöer består av 7--10 forskare varav hälften seniora aktiva forskare och hälften doktorander. Av betydelse är också det vetenskapliga kontaktnät som i övrigt kunnat skapas.
3. Gynnsam doktorandrekrytering -- anknytning till grundutbildning
För det tredje, slutligen, krävs en gynnsam situation vad avser potentiella doktorander. Detta innebär att forskningsprogram som kan komma ifråga bör bygga på eller ha anknytning till basala utbildningsprogram på grundutbildningsnivå vid den berörda högskolan.
Med tillämpning av den här redovisade modellen skulle de flesta nya högskolor successivt kunna bygga upp långsiktiga bäriga forskningsprogram utan att riskera kvalitativa problem. Man skulle kunna tala om en ''certifierings''-princip som skulle kunna ordna kön till de basala forskningsresurserna. Därtill kommer att denna enkla modell skulle kunna underlätta för de etablerade universiteten och fackhögskolorna att pröva den forskning som pågår inom deras institutioner.
Den forskningspolitiska utvecklingen bör kunna dra nytta av en modell av ovan nämnda typ. Den bygger på långvarig erfarenhet från de fyra största högskolorna vilka alla idag har en relativt aktningsvärd omfattning av sin forskning. De har också god erfarenhet av samverkan mellan olika universitet och högskolor med fasta forskningsresurser, varför den föreslagna modellen även bygger in de nätverksprinciper som regeringen förespråkar i årets forskningsproposition.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om s.k. fasta forskningsresurser.
Stockholm den 11 mars 1993 Bo Forslund (s) Sven Lundberg (s) Britta Sundin (s) Bo Holmberg (s) Hans Stenberg (s) Elvy Söderström (s) Nils-Olof Gustafsson (s) Margareta Winberg (s) Berit Andnor (s)