Förslaget till ny högskolelag är oroande vad angår Sveriges lantbruksuniversitet. I nuvarande högskolelag finns två bestämmelser av följande lydelse: ''Föreskrifter om sammansättningen av styrelsen för SLU bestäms av regeringen'' (18 § sista stycket) och ''För forskningen och forskarutbildningen vid högskoleenheten inom jordbruksdepartementets verksamhetsområde får finnas andra organ än fakultetsnämnder. Föreskrifter om dessa andra organ meddelas av regeringen'' (25 §).
I förslaget till ny högskolelag finns inga särbestämmelser alls eller öppningar som medger avvikelser för SLU. Detta är oroande och behöver påpekas.
SLU är inte bara universitet, utan också sektorsforskningsinstitut med betydande ansvar gentemot jordbruk, trädgård, skog och inte minst den gröna sektorn.
Som synes innebär detta ett betydande sektorsansvar för huvuddelen av vår natur och vår livsmiljö. SLU har ansvar för rikets skogstaxering, en del sortprovning, långliggande försök av väsentlig betydelse för den långsiktiga utvecklingen i fråga om jord- och skogsbruksmetoder m m. Vi vill också peka på den omfattande kontaktyta med samhället och de näringar som omfattas av sektorsansvaret som av tradition har präglat SLU och som vi menar även framgent har ett stort värde. För närvarande pågår organisation av viss miljöövervakning. En del verksamheter och resurser har överförts från Naturvårdsverket. Det finns en enhet för hotade arter. Med detta vill vi säga att det finns en del verksamheter som inte lämpar sig för inplacering i fakultet.
En annan följd av det dubbla uppdraget är att det finns flera tjänstekategorier med vetenskaplig skolning och kompetens som ändå inte skulle vara valbara till de ledningsorgan som förslaget till högskolelag förutsätter skall finnas.
Sektorsansvaret har hittills motiverat ett antal organ. Även sammansättning av universitetsstyrelsen bör spegla dessa förhållanden.
Slutligen vill vi påpeka att den omfattande utvärdering av SLU som Mats Hellström initierade och som resulterade i SOU 1991:101, ''Landskap Näring Kunskap'', ger starka argument för att SLU även fortsättningsvis skall vara denna kombination av universitet och sektorsforskningsinstitut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av särskild bestämmelse för Sveriges lantbruksuniversitet i högskolelagen.
Stockholm den 21 oktober 1992 Gunnar Thollander (s) Birgitta Dahl (s) Ingrid Andersson (s) Björn Kaaling (s)