Forskningsresurser till högskolan i Karlstad
Frågan om forskning och medverkan i forskarutbildning för de mindre och medelstora högskolorna har varit föremål för diskussion under ett antal år utan att någon långsiktig lösning uppnåtts. Regeringsförklaringen i samband med den nya regeringens tillträde hösten 1991 uttalade dock att resurserna skulle förstärkas för bland annat forskning vid universitet och högskolor. ''Detta gäller även de mindre högskolorna.''
Vi återkommer därför med en motion om forskningsresurser till högskolan i Karlstad.
Forskning och forskarutbildning vid mindre och medelstora högskolor är en fråga dels om samverkan inom hela fakultetsorganisationens ram, dels om att vidareutveckla de forskningsprofiler som växt fram, inte minst vid högskolan i Karlstad.
Det finns flera exempel på att olika organisatoriska lösningar växt fram, t.ex. ''Högskolerådet för regional forskningssamverkan i västsverige''. Rådet är en organisation för samverkan mellan de humanistiska, samhällsvetenskapliga och matematisk-naturvetenskapliga fakulteterna vid Göteborgs universitet och högskolorna i Borås, Karlstad, Skövde samt Trollhättan/Uddevalla. Kansliet förläggs till högskolan i Karlstad.
De tidigare universitetsfilialerna bör prioriteras
Sverige har en internationellt sett liten andel högskoleutbildade och en väsentlig ökning av antalet forskarutbildade behövs. Därtill kommer den tonvikt som måste läggas på den grundläggande högskoleutbildningens kvalitet. Riksdagen måste bestämma sig för hur en utbyggnad av forskningen vid de mindre och medelstora högskolorna ska ske.
En utbyggnad bör ske successivt och genom att lämplig balans skapas mellan samverkan om fakultetsresurser och egna resurser för framförallt de medelstora högskolorna. Härigenom kan kvaliteten säkras.
Vi vill betona, att det vid utbyggnaden måste beaktas att skillnaderna mellan de enskilda mindre och medelstora högskolorna är avsevärda såväl beträffande storlek som inriktning. Några av dem -- i första hand Karlstad, Växjö och Örebro vilka tidigare hade universitetsfilialer -- har på olika sätt etablerat en verksamhet som snabbt kan utvecklas om resurser tillförs. Dessa högskolor bör prioriteras vid en utbyggnad av forskning och forskarutbildning. Andra högskolor kan behöva längre tid och kanske en annorlunda utformning. En utveckling bör ske i nära samarbete med universiteten, för Karlstads del med Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.
Det är enligt vår uppfattning viktigt att frågan om framtida forskning och forskarutbildning får en lösning vid årets riksdag och att de f.d. universitetsfilialerna, däribland Karlstad, prioriteras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen under innevarande riksmöte tar ställning till hur forskningen och forskarutbildningen vid de mindre och medelstora högskolorna bör utformas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de f.d. universitetsfilialerna, däribland Högskolan i Karlstad, bör prioriteras vid en utbyggnad av forskning och forskarutbildning.
Stockholm den 20 oktober 1992 Gullan Lindblad (m) Göthe Knutson (m)