Sammanfattning
Ny Demokrati ställer sig positivt till ett svenskt FN- engagemang. Liksom regeringen anser vi att FN- organisationen i mångt och mycket måste ses över. Den är i många avseenden ineffektiv och byråkratisk. Sverige bör också aktivt verka för att fler svenskar bereds insyn i FN- systemet genom styrelseposter och dylikt. Dessutom bör de svenska anslagen ses över, koordineras och omprioriteras.
Prioritering och framtid
Ny Demokrati vill att Sverige ska verka för att följande verksamheter prioriteras inom FN: Befolkningsfrågan Miljö FN som världspolis Mänskliga rättigheter
Koordineringsfunktionen
FN måste ta på sig ett större ansvar för att koordinera insatserna i ett mottagarland. Detta gäller främst i de olika grenarna inom FN-familjen men även för andra. Informationsansvaret ska ligga på FN. FN borde på månads- eller kvartalsbasis ge ut en rapport till de aktiva givarländerna och till berörda mottagarorganisationer och departement. Prestige mellan olika givarländer och onödig intern konkurrens inom FN måste rensas bort. FN blir aldrig mer än sina medlemsländer, därför är det bara medlemsländerna som tillsammans kan påverka FN:s struktur.
Svenskar i FN
Visst är det fantastiskt att det lilla landet Sverige genom åren har haft ett antal framstående svenskar på olika nivåer inom FN-systemet. Även idag är det så. Men vi kan bli fler. Ny Demokrati anser att Sverige bör verka för fler svenskar på fler nivåer inom FN. En bra början är att lista de svenskar som redan idag arbetar inom FN.
Svenskt näringsliv och FN
Sverige måste bli bättre på att ta del av de upphandlingar som görs inom FN. Det är stora belopp som går svenska företag förbi.
Parlamentariker m.fl. i FN
Sverige har en tradition av att sända parlamentariker och andra representanter till FN:s generalförsamling varje höst. Detta är lärorikt och ökar förståelsen och insynen i FN från riksdagens håll. I tider av ekonomisk kris borde vi införa en ny modell. Ny Demokrati föreslår att Sverige skickar två grupper med en representant från varje riksdagsparti. En grupp är med i början av generalförsamlingen och en grupp i slutet, förslagsvis 3--4 veckor per grupp. Självklart kan plats beredas på delegationen i New York för representanter från fackförbund och näringslivsorganisationer. Resa och uppehälle bekostar de dock själva.
FN-anslagen i budgetprocessen
När frågan ställs till UD om någon har det totala greppet om Sveriges FN-insatser, blir svaret ofta NEJ! Detta måste givetvis ändras. FN-anslagen är spridda på dels anslag till den reguljära budgeten, dels multilateralt och bilateralt till de olika delorganisationerna. Dessutom finns det FN-anslag från andra departement än UD. Exempel på detta är WHO, ILO och UNESCO. Ny Demokrati anser att av budgeten lätt ska kunna utläsas det totala FN-engagemanget. Ny Demokrati föreslår att samtliga FN-anslag bör ligga under UD:s budget.
Inrätta en FN-koordineringsfunktion inom UD
Efter samtal med dem som idag ansvarar för FN- anslagen på UD har vi förstått att det råder ovisshet om det totala svenska FN-engagemanget. Ingen kan riktigt säga exakt vad Sverige gör inom FN. Detta är naturligtvis en följd av den splittring som råder redan i budgeten. Några personer inom UD borde ha det totala ansvaret för vilka insatser Sverige gör i FN-systemet. Detta gäller både operativt och finansiellt. Denna koordineringsfunktion ska naturligtvis hela tiden stå i kontakt med våra FN- delegationer i New York och Genève.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sveriges samlade FN-insatser.
Stockholm den 25 januari 1993 Ian Wachtmeister (nyd) Richard Ulfvengren (nyd) Lars Moquist (nyd) Simon Liliedahl (nyd)