Kambodja går mot en ny katastrof. Det senaste halvåret har läget försämrats dramatiskt. Fredsavtalet som ingicks den 23 oktober 1991 i Paris, har inte kunnat förverkligas som planerat. I juni förra året stod det klart att en av de fyra kambodjanska parterna, ''Demokratiska Kampuchea'' dvs. Pol Pots röda khmerer, inte skulle låta sig avväpnas och inte skulle släppa in FN-folket för att registrera väljare.
Under hösten har de röda khmererna gått till militär offensiv. De sägs nu kontrollera mellan en fjärdedel och en tredjedel av landet. Från de nyerövrade områdena gör de räder mot befolkade områden, beskjuter byar, minerar vägar och fält. De börjar nu hota flera städer. Målet är Phnom Penh.
Samtidigt som FN repatrierat de sista kambodjaflyktingarna från Thailand, växer internflyktingarna i antal.
FN:s dyraste operation
Kambodjaoperationen (UNTAC) är FN:s största och dyraste, 2 miljarder dollar skall den kosta. Nu måste man fråga sig -- till vilken nytta?
FN-operationen har på ett år åstadkommit att de röda khmererna stärkts, samtidigt som ekonomin och moralen närmar sig kollaps för Phnom Penh-regeringen. Det väldiga inflödet av dollar med de 20 000 högavlönade i FN- personalen har släppt lös en galopperande inflation och prostitution. Kriminaliteten har ökat våldsamt. Att folk rånas på sina motorcyklar är vanligt. Det finns mängder med vapen och en tilltagande banditism. En serie politiska mord har förövats, de flesta på Sihanoukanhängare. Phnom Penh-regeringen anses ligga bakom.
Stormakterna räddade de röda khmererna 1979 flydde resterna av Pol Pots folk till Thailandgränsen. De befann sig i ett eländigt skick, svältande och sjuka. Då ingrep FN, gav dem mat och mediciner, dubbelt så mycket som befolkningen inne i Kambodja fick i bistånd. I flyktinglägren, som FN upprättade vid gränsen, har de terroriserat de civila flyktingarna och tvingat barn göra soldattjänst.
Kina levererade nya vapen. Den thailändska militären hjälpte till och tjänade grovt på affärerna. CIA upprättade en hemlig enhet (Cambodian Working Group) som samordnade gerillagruppernas verksamhet och försåg dem med information från amerikanska spaningssatelliter. Brittiska MI6 utbildade kambodjanska gerillasoldater -- bl.a. i mineringsteknik -- i Thailand och Malaysia. Singapore förmedlade vapen. Granatgeväret Carl Gustaf dök upp hos de röda khmererna.
Kambodja blev ett offer för stormaktspolitiken. Reagans säkerhetsrådgivare Zbigniew Brezezinski sa 1979: ''Jag uppmuntrade kineserna att stödja Pol Pot''. Bush ville inte heller sätta press på Kina. Margaret Thatcher sa att kambodjanerna, de var så få så dem kunde man undvara. Hon använde ordet ''dispensable''.
FN har gjort Pol Pot-arna rumsrena
Stormakterna har använt FN för sin Kambodjapolitik. ''Demokratiska Kampuchea'' fick sitta i FN. Det gick till och med så långt att Pol Pots svägerska en period satt i FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna. Detta forum använde hon för att skylla all död i Kambodja på vietnameserna -- ''Demokratiska Kampuchea'' hade bara begått några smärre övergrepp, hävdade hon.
När sedan de fem ständiga medlemmarna av FN:s säkerhetsråd i augusti 1990 kom överens om en fredsplan för Kambodja, tvingades västmakterna gå med på att texten inte fick innehålla något fördömande av folkmordet, för att göra Kina till lags.
Fredsavtalet från oktober 1991 blev en lika urvattnad kompromiss. Där talas blott om ''den tidigare politiken och praktiken'', en omskrivning för folkmordet.
Avtalet ger de röda khmererna legitimitet som en av de fyra kambodjanska parterna. De har därför kunnat installera sig i Phnom Penh, under FN:s beskydd. Det åtnjuter även en av deras mest blodbesudlade ledare, överbefälhavaren Son Sen. Han har kunnat återvända till den stad, där han i april 1975 förde befälet, då de röda khmererna jagade ut befolkningen till ''dödens fält''. Till hans meriter hör också att han var högste ansvarig för tortyrcentret Tuol Sleng. Därför kallas han ''slaktaren i Phnom Penh''.
Någon fred har FN inte åstadkommit. Men FN har gjort de röda khmererna rumsrena.
UNTAC:s mandat
UNTACs mandat är att bevara freden, inte att skapa fred. FN-soldaterna får inte ens besvara elden när de blir beskjutna. Det har de blivit allt oftare på senare tid. De röda khmererna har tagit FN-folk till fånga och beskjutit FNs helikoptrar. De gör uttalanden som är rena krigsförklaringar mot UNTAC.
UNTAC kan endast fullgöra sitt uppdrag på den ena sidan -- Phnom Penh-regeringens -- inte i de områden som de röda khmererna kontrollerar. Det betyder att endast Phnom Penh-styrkorna avväpnats och demobiliserats, till 70 procent enligt avtalet. Endast deras krigsfångar och civila fångar har frigivits. Endast här registreras väljare.
De röda khmererna behåller sina vapen, sina fångar och sin kontroll över tusentals, kanske tiotusentals civila, som hamnat under deras kontroll och bl.a. används som bärare. Här kan UNTAC inte skapa ett rättsväsen och kontrollera efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna.
Verkningslösa sanktioner
FN:s säkerhetsråd antog den 30 november en resolution om handelssanktioner mot de röda khmererna, som har sina basområden vid gränsen till Thailand. Export av olja till dem och import av timmer från dem förbjöds.
De röda khmererna har på knappt ett år tjänat 700 à 800 miljoner kronor på timmerexporten, enligt en rapport från den thailändska underrättelsetjänsten. Deras andra viktiga inkomstkälla är ädelstenar som bryts i Pailin-området. De tar upp höga avgifter från de thailändska företag som sköter brytningen. Hundratusentals thailändare lockats hit för att söka sin lycka.
Pengarna används till att köpa vapen och andra förnödenheter i Thailand.
Hur ska sanktionerna upprätthållas? Det kan endast ske om Thailand samarbetar med FN. Det kan bli svårt att åstadkomma så länge inflytelserika grupper inom den thailändska krigsmakten och näringslivet tjänar stora pengar på den här handeln.
Om FN beslutar om sanktioner, måste FN också sätta in kraft för att genomdriva dem. Därför måste FN-styrkorna förstärkas, och de måste få operera även på den thailändska sidan. Det måste bli effektiv bevakning.
Om fem år är skogen slut
Avverkningen av djungeln sker i en rasande takt. UNDP publicerade en studie i april där man sa att skogsförstöringen redan hotar produktiviteten inom jordbruket och fisket. Kambodjas bästa skogar kan försvinna inom fem år. De rekommenderade givarländerna att Société Générale de Surveillance i Genève eller något liknande övervakningsföretag skall kopplas in för att förstärka den kambodjanska tullen. Fast det skulle ju bara kunna ske i de gränsområden, som Phnom Penh-regeringen behärskar och där UNTAC redan finns.
Blir valen av i maj?
I säkerhetsrådets resolution hotade FN att utesluta de röda khmererna från valen i maj, om de inte tillät väljare i sina områden att registrera sig före den 31 januari. Men de är knappast intresserade av att genomföra val i sina egna områden. Istället bildar de partier på den andra sidan, den som Phnom Penh-regeringen behärskar.
De går till val endast om alla vietnamesiska trupper lämnar landet, har de deklarerat. FN har visserligen inte kunnat hitta några vietnamesiska trupper, men de röda khmererna håller enträget fast vid att det finns över två miljoner vietnamesiska soldater i landet.
Mycket tyder på att de röda khmererna inte vill ha val utan hellre behålla sitt basområde -- så som UNITA gjort i Angola -- för att därifrån senare kunna återerövra landet.
Så det torde bli val utan de röda khmererna -- eller också uppskjuts valet. Det senare måste förhindras. Kambodja måste få en folkvald regering för att landet ska kunna fungera. Tills dess måste FN stanna.
Under inga förhållanden får de röda khmererna tillåtas dra ut på valprocessen så att FN:s pengar tar slut och UNTAC dras tillbaka.
Valen måste genomföras i maj också av en annan anledning. I juni hålls FN:s världskonferens om de mänskliga rättigheterna. Där måste Kambodja företrädas av en vald regering, som representerar folket. Annars kommer de fyra kambodjanska parterna att skicka sina representanter, även de röda khmererna. Vill vi sitta tillsammans med dem?
Hotet måste tas på allvar
Det internationella samfundet måste ta hotet på allvar. Stoppas inte de röda khmererna, kommer de att bida sin tid tills UNTAC lämnar landet, varpå de kan återta makten och återuppta folkmordet. De som omedelbart hotas är minoriteterna, både vietnameser och thai. Det kommer att bli en massflykt ut ur Kambodja.
Det kommer också att leda till nytt krig. De röda khmererna har gjort flera räder in i Vietnam, angripit byar och massakrerat människor. Deras mål är och förblir att återta ''Kampuchea Krom'', Mekongdeltat.
Vem stoppar nytt folkmord?
Enligt fredsavtalet skall FN övervaka de mänskliga rättigheterna i Kambodja. Efter det att UNTAC lämnat landet är det FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna som ska följa läget och, om så erfordras, utse en särskild rapportör som skall rapportera årligen till kommissionen.
Detta är helt otillfredsställande. De årliga rapporterna till MR-kommissionen leder ytterligt sällan till några konkreta åtgärder. Det kommer inte att avhålla Pol Pots mannar från att sätta igång ett nytt folkmord. Det måste till effektivare skydd. Den regering, som bildas efter valet, måste få bistånd för att bygga upp en försvarsmakt.
Kambodjanska flyktingar i USA och andra länder har i åratal vädjat till de demokratiska regeringarna om rättsliga åtgärder för att förebygga ett nytt folkmord. Så länge ''Demokratiska Kampuchea'' inte erkändes av demokratierna, var det omöjligt att ta frågan till Internationella domstolen i Haag. Det skulle innebära ett erkännande, fick kambodjanerna till svar av bl.a. den svenska regeringen.
Men nu är det folkrättsliga läget ett annat. Även det internationella klimatet har förändrats. Om det är möjligt att förbereda en rättegång mot dem som gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser i Bosnien, borde det även vara möjligt att ställa de ansvariga för folkmordet i Kambodja inför rätta.
Vi kan inte avvakta FN:s långsiktiga arbete för att instifta en internationell domstol för bl.a. krigsförbrytelser. I Kambodja hastar det.
I höst blir läget akut
Om valen kan genomföras i maj, med eller utan de röda khmerernas deltagande, skall FN-operationen avslutas och UNTAC lämna Kambodja i augusti.
Då vet kambodjanerna vad som stundar. De känner till Pol Pots slogan: ''Kvinnorna ska vi spara för återväxten -- männen ska vi använda till gödsel''.
Hur länge skall omvärlden blunda för den realiteten?
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten att få Thailands medverkan för att genomdriva FN:s handelssanktioner mot de röda khmererna,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av förstärkt FN- övervakning av gränsen Kambodja--Thailand,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att stoppa skogsskövlingen i Kambodja,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av att FN- trupperna stannar i Kambodja till dess en folkvald regering bildats,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kambodjas representation på Världskonferensen om de mänskliga rättigheterna,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd till en kommande vald regering i Kambodja att bygga upp sin försvarsmakt,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en rättegång mot de ansvariga för folkmordet i Kambodja.
Stockholm den 26 januari 1993 Bertil Måbrink (v) Berith Eriksson (v) Bengt Hurtig (v) Gudrun Schyman (v) Björn Samuelson (v)