Kampen för de mänskliga rättigheterna har ett starkt stöd hos den svenska allmänheten. Detta visas inte minst av det stora antal människor som har engagerat sig i MR- organisationer av olika slag, t ex Amnesty International, eller på annat sätt söker motverka brott mot de mänskliga rättigheterna. Respekten för de mänskliga rättigheterna är ett uttalat mål för svensk utrikes- och biståndspolitik. Även den inrikespolitiska debatten förs allt oftare i MR-termer. Mot denna bakgrund synes de anmärkningsvärt att den uppmärksamhet MR-frågorna röner inom högre utbildning och forskning inte fullt ut motsvarar dessas ställning i vare sig samhällsdebatten eller det politiska livet. Flertalet av våra grannländer har särskilda centra eller institut för kunskapsuppbyggnad och forskning på MR-området, t ex Institutt for menneskrettigheter i Oslo och Institutet för mänskliga rättigheter i Åbo. I Europeiska länder med andra konstitutionella och rättsfilosofiska traditioner har forskning och studier kring MR-frågor ofta en än mer framskjuten plats.
Även på det folkrättsliga området är ökade studie- och forskningsinsatser angelägna, inte minst i perspektivet av den internationella utvecklingen, där brytpunkten mellan de mänskliga rättigheterna och folkrätten, t ex vad avser principen om icke-inblandning, allt oftare kommer i fokus. Kopplingen mellan folkrätt och mänskliga rättigheter är också tydlig i det idéhistoriska-rättsfilosofiska perspektivet genom deras gemensamma ursprung i olika naturrättsliga traditioner. Sverige har här ett förpliktigande arv genom Hugo Grotius, vilken tillsammans med Francisco de Vitoria och Francisco Suarez kan ses som folkrättens historiska förgrundsgestalter.
Forskning kring MR-frågor och folkrätt borde bedrivas i ett tvärvetenskapligt perspektiv där allmän rättslära och samhällsvetenskaperna integreras. Därmed skulle samhällsdebatten och det politiska beslutsfattandet kunna erhålla ett bättre och mera allmänt känt kunskapsunderlag.
Enligt min mening borde resurser komma dessa forskningsområden till del. Genom deras stora betydelse för vår utrikespolitik, inte minst i ljuset av biståndspolitikens inriktning, borde en stiftelse för förvaltning och fördelning av dessa medel kunna upprättas. En utredning borde tillsättas för att undersöka möjligheterna att klara finansieringen via det multilaterala biståndet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av integrerad MR- och folkrättsforskning.
Stockholm den 26 januari 1993 Stefan Attefall (kds)