Bakgrund
Förändringarna i Östeuropa och integrationsprocessen i Västeuropa har medfört en radikalt förändrad situation på Nordkalotten. Nordkalottsamarbetet var ett tidigt utslag av de regionaliseringstendenser som under 1960-talet växte fram i Europa. De gamla handelskontakterna österut var dock under nära 70 år helt avskurna. De senaste årens utveckling har medfört att en lång period med konfrontation nu har ersatts med samarbete där tidigare kulturella och ekonomiska band inom regionen på nytt väcks till liv. Bilaterala kontakter mellan län i Sverige, Norge, Finland och nordvästra Ryssland, främst Murmansk län men senare även Arkangelsk län, upparbetades snabbt under 1980-talets senare hälft. Två nya dimensioner har därför lagts till det traditionella Nordkalottsamarbetet under de senaste åren, en östdimension mot nordvästra Ryssland och en syddimension mot Europa.
Deklaration om samarbete
De nordiska länderna, Ryssland och EG-kommissionen undertecknade den 11 januari 1993 i Kirkenes en deklaration om samarbete inom den s.k. Barents Euro Arktiska Region. Regionen omfattar Nordland, Troms och Finnmarks fylken i Norge, Norrbottens län i Sverige, Lapplands län i Finland och Murmansk, Arkangelsk och Karelens län i Ryssland. Grunden för samarbetet utgörs av en stark intressegemenskap. Här möts de fyra länderna i en särpräglad arktisk miljö. Kännetecknande för regionen är stora avstånd, gles befolkning och hårt klimat. Regionen utgör idag Europas resursrikaste med stora tillgångar av malm, mineraler, skogsråvara, fisk, gas, olja o.s.v. Inom nordvästra Ryssland finns samtidigt stora miljöproblem som också påverkar övriga delar av regionen. Omfattande miljöförstöring liksom den största ansamlingen atomreaktorer (civila och militära) skapar stor oro hos regionens befolkning liksom risken att provsprängningarna återupptas på Novaja Semlja. Problemen har en sådan omfattning att internationella insatser behövs. Området har vidare ett stort globalt strategiskt och säkerhetpolitiskt intresse där truppminskningar i Centraleuropa medför en ökad militär ansamling i nordvästra Ryssland. Behovet av omfattande insatser och ett speciellt regionalpolitiskt hänsynstagande till regionens utveckling behövs därför liksom stöd i den demokratiutveckling och övergång till marknadsekonomi som påbörjats i Ryssland.
I deklarationen anges följande samarbetsområden: miljö ekonomiskt samarbete forskning och tekniskt samarbete regional infrastruktur urbefolkningar mänskliga kontakter och kultur turism
Engagera regionen
Det Barentsråd som inrättats och i vilket ingår utrikesministrarna eller fackministrar, har som huvuduppgift att lägga förhållandena till rätta politiskt och ekonomiskt för ett utvecklat samarbete inom regionen. Samtidigt har ett Regionråd bildats i vilket företrädare för de olika länen ingår (för Sveriges del landshövdingen i Norrbottens län) och en gemensam företrädare för samerna. En grundläggande tanke bakom den nya regionen är att pröva en ny modell för utrikespolitiskt samarbete där regionen själv blir drivkraften i samarbetet och den som ger samarbetet ett konkret innehåll och en lokal förankring utifrån den inriktning som anges i deklarationen. Genom denna uppläggning är avsikten att få en snabbare utveckling och bättre totaleffekt av insatta resurser än en modell där regionen inte engageras på motsvarande sätt.
Behov av medel
I årets budgetproposition, bilaga 4 Utrikesdepartementet, föreslås att 640 999 000 kronor anvisas till samarbete med länderna i Central- och Östeuropa. En traditionell uppläggning av biståndet har varit att kanalisera stödet via centrala organ som BITS, SWEDECORP, SIDA och Svenska Institutet. Genom deklarationen om samarbete inom Barentsregionen har en ny arbetsmodell införts som gör det naturligt att i stället för att kanalisera stödet via nämnda centrala organ ge länsstyrelserna i Norrbottens län en motsvarande ställning i egenskap av svensk representant i det Regionråd som skall vara drivkraften i genomförandet av de mål som angetts i deklarationen. En sådan ordning är också en förutsättning för att effektivt kunna fungera i samverkan med bl.a. de nordnorska fylkena och finska Lappland.
Inom ramen för det totalbelopp som nämns ovan föreslås att 55 999 000 kronor disponeras av regeringen bl.a. till fördjupning av de kontakter som etablerats mellan svenska departement och myndigheter och deras motsvarighet i länderna i Central- och Östeuropa. Anledningen är att det bedöms angeläget att regeringen också i fortsättningen disponerar medel för att finansiera insatser som i dagsläget ännu kan identifieras som konkreta projekt. Samarbetet mot nordvästra Ryssland och Storkalotten, d.v.s. den nya samarbetsregionen, nämns särskilt.
Mot bakgrund av vad här har anförts bör Länsstyrelsen i Norrbottens län tilldelas 35 miljoner kronor att användas för insatser inom Barentsregionen som bidrar till att förverkliga de mål som överenskommits i Kirkenes- deklarationen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Barents Euro Arktiska Region.
Stockholm den 26 januari 1993 Åke Selberg (s) Sten-Ove Sundström (s) Bruno Poromaa (s) Leif Marklund (s) Monica Öhman (s) Ewa Hedkvist Petersen (s)