Den assimileringspolitik som den turkiska staten bedrivit allt sedan dess tillblivelse drabbar landets alla minoriteter.
Den största etniska minoriteten i Turkiet är kurderna. Kurderna bebodde de sydöstra provinserna tusentals år innan turkarna erövrade området och dagens gränsdragning härrör sig från fredsuppgörelsen i Lausanne 1923.
I oktober 1984 startade den kurdiska organisationen PKK en väpnad motståndskamp, som har pågått alltsedan dess. Under det senaste året har konflikten trappats upp och kan nu betecknas som ett inbördeskrig.
De undantagslagar som infördes under militärkuppen 1980 gäller fortfarande och Turkiet har nu 54 procent av sina militära styrkor placerade i de kurdiska provinserna. Byar och städer bombas, grödor och skog bränns ner och människorna flyr. Terrorn mot civilbefolkningen hårdnar och sprider sig till andra delar av landet. Tidigare blev en kurd betraktad och behandlad som en extremist om han försökte att tala, skriva eller läsa kurdiska, som en terrorist om han propagerade för kurdernas mänskliga rättigheter. Nu räcker det med att vara kurd för att förföljas även i andra delar av Turkiet än undantagsprovinserna.
Enligt uppgifter från mänskliga rättighetsorganisationen i Turkiet, Helsinki Watch, Amnesty med flera kan vi kort redogöra för några fakta under 1992.
Antalet döda 5 200. Antalet förstörda byar (sedan 1984) 425, under de sista två månaderna 38. Antalet dödade journalister 13. Antalet anmälda fall av tortyr med läkarbevis 700. Antalet försvinnanden efter arrestering 13. Antalet dokumenterade dåd utförda av kontragerillan 384, av dessa var 70 mord, 45 av morden skedde i Istanbul. Som exempel kan nämnas en händelse som utspelades på en restaurang i Istanbul. När två kurdiska män bad att få spela kurdisk musik på restaurangens bandspelare tog en poliskommissarie upp sin revolver och sköt de båda männen. Fallet är ännu inte avgjort i domstol.
Varje medlemsland i Europarådet har genom sitt medlemskap lovat att efterleva den mänskliga rättighetskonventionen. Det är helt oacceptabelt att Turkiet inte följer de konventioner som de ratificerat. Vi anser att Sverige bör verka för att en undersökningskommission i ESK:s regi sänds till Turkiet och att ett skräddarsytt rådgivningsprogram utarbetas.
Sverige bör även arbeta för inrättandet av en speciell kommissarie för FN ansvarig direkt under generalsekreteraren och med särskilt mandat och särskilda befogenheter. Denna kommissarie ska kunna sändas till länder som i likhet med Turkiet konsekvent begår brott mot de mänskliga rättigheterna. Kommissarien skall på plats kunna ge råd och ställa krav på efterlevnad av konventioner och folkrättslagar.
Mänskliga rättighetsorganisationen i Turkiet, som har 55 lokalavdelningar och ca 21 000 medlemmar, beslöt vid sitt årsmöte i oktober 1992 att ta kontakt med parlamenten i Europa för att få deras hjälp. Deras Europaresa pågår för närvarande.
Organisationen vill som första åtgärd att de stridande parterna ska komma överens om en vapenvila och att krigslagarna enligt Genèvekonventionen skall råda. Deras förhoppning är sedan att en förhandlingsdelegation som alla parter kan godta tillsätts, för att försöka finna förhandlingslösningar av minoritetsproblemen och den kurdiska frågan i Turkiet.
Vänsterpartiet anser att Sverige aktivt skall stödja och även ta egna initiativ till att konflikten i Turkiet löses med fredliga och demokratiska medel. Om konflikten tillåts sprida sig till andra delar av Turkiet blir den mycket svår att stoppa.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i ESK bör arbeta för att en undersökningskommission sänds till Turkiet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige ESK bör arbeta för att ett rådgivningsprogram för efterlevnaden av mänskliga rättigheter utarbetas för Turkiet,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i FN bör arbeta för att en speciell kommissarie för mänskliga rättigheter tillsätts,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige aktivt bör arbeta för att en vapenvila och förhandlingar kommer till stånd mellan de stridande parterna i Turkiet.
Stockholm den 24 januari 1993 Berith Eriksson (v) Bertil Måbrink (v) Bengt Hurtig (v) Johan Lönnroth (v) Björn Samuelson (v)