En demokratisk utveckling i Sydafrika är av största betydelse för hela världssamfundet. För Afrika kan det få en avgörande betydelse såväl politiskt som ekonomiskt. Framsteg har gjorts i processen för ett demokratiskt, icke- rasistiskt Sydafrika, men det förödande våldet har, som framhålls i propositionen, inneburit svåra påfrestningar. Den sydafrikanska regeringens ansvar för att bemästra våldsspiralen måste understrykas.
Strukturerna med s.k. grand apartheid homelands syntes utgöra de största hindren när det gällde att få igång förhandlingarna att kontrollera våldet. Det är uppenbart att apartheid fortfarande är mycket starkt rotad i Sydafrika. Regeringen angriper inte problemen med den vilja och kraft som är nödvändig. Man behöver bara erinra sig Inkathagate-skandalen, som innebar hemliga regeringspengar till våldsaktioner, för att understryka behovet av en demokratisk övergångsregering och en helt oberoende valkommission för att genomföra de första demokratiska valen i Sydafrika. Regeringen de Klerk är ingen neutral part, och det internationella samfundet kan inte acceptera att den är både medspelare och domare om resultatet skall bli en fri och rättvis process. Strukturer för en interimregering måste sålunda snarast utarbetas och överenskommelse träffas snabbt om vallagen och en oberoende mediakommission.
Både ANC och det regerande Nationalistpartiet har uttalat att val till en konstituerande församling kommer att hållas kring årsskiftet 1993/94. Det rör sig om ett val som skall leda till att en ny demokratisk konstitution kan antas och att apartheidsystemet avskaffas.
Den avgörande frågan i den kommande processen är om Nationalistpartiet frivilligt är berett att avstå från sitt maktmonopol och tillåta fria demokratiska val utan att försöka utnyttja sitt maktinnehav och sin kontroll över administrationen för att gynna sina egna politiska syften. Tyvärr visar erfarenheter från de senaste åren att Nationalistpartiet i en rad fall verkat i motsatt riktning.
Sverige har varit mycket aktivt att i olika former lämna stöd till kampen mot apartheid. Det har bl.a. tagit sig uttryck i vår medverkan i det nordiska handlingsprogrammet mot apartheid. I den fortsatta processen har Sverige ett stort ansvar att fullfölja sitt åtagande till att stödja processen mot apartheid och för ett demokratiskt, icke-rasistiskt Sydafrika. Det behövs en genomarbetad handlingslinje för att göra processen bort från apartheid så smärtfri och snabb som möjligt.
Trots att president F.W. de Klerk förklarat att ''apartheid redan är ett avslutat kapitel'' finns alltjämt ett tjugotal nationella lagar kvar som bygger på rassegregation. Dessa lagar reglerar bl.a. styrelseskicket, utbildningen, reservatpolitiken, krigsmakten och pensionssystemet. Det betyder att viktiga delar av apartheid fortfarande är i kraft.
Efter den 2 februari 1990 hyllades Nationalistpartiet och president F.W. de Klerk för de reformer som då antogs. På senare tid har dock Nationalistpartiets löften och utfästelser i alltför stor utsträckning inte visat sig vara hållbara.
Mellan Nationalistregeringen och ANC träffades den 26 september 1992 en överenskommelse ''Record of Understanding''. Däri klargjordes för första gången att den folkvalda församlingen skall ''skriva och anta en ny konstitution''.
Men vid öppnandet av extrasessionen av det sydafrikanska parlamentet den 12 oktober 1992 förklarade de Klerk att det var ''propaganda'' att konstitutionen skall utarbetas av en folkvald församling. de Klerk insisterade på att avtal måste göras i förväg vad gäller det framtida styrelseskicket enligt Nationalistpartiets modell om ''maktdelning''. Den innebär att de tre största partierna skall styra landet genom ett roterande presidentskap som skall utöva sina maktbefogenheter i consensus. Denna maktutövning skall ske oavsett partiernas storlek och majoritetsförhållanden i det framtida parlamentet. ANC har klargjort att det under en tidsperiod är möjligt att bilda en koalitionsregering, där Nationalistpartiet och ANC ingår. Men ANC motsätter sig att ett koalitionsstyre ska permanentas genom bestämmelser i konstitutionen.
President de Klerk har också krävt en överenskommelse om vilken roll de olika regionerna skall få. Regeringsmedlemmar talar nu öppet om att de s.k. hemländerna skall leva kvar. Hemlandssystemet är en av apartheids grundpelare och är inte förenligt med Nationalistpartiets åtaganden i CODESA:s avsiktsförklaring att Sydafrika skall vara ett ''enhetligt och ofragmenterat land''.
de Klerk-regeringen har förnekat sitt eget ansvar för det politiska våldet i landet, trots att detta är uppenbart, och FNs säkerhetsråd har uttalat att den sydafrikanska regeringen ytterst bär ansvaret att hindra våldet i landet.
Bildandet av en demokratisk övergångsregering har i den svenska Sydafrikapolitiken setts som en avgörande milstolpe i demokratiseringsprocessen. När en sådan regering kommit till inom CODESA:s ram skulle de sista svenska sanktionerna avskaffas. Men processen kan ännu hindras av Nationalistregeringen och andra odemokratiska krafter. Faran är betydande med hänsyn till att över 90 % av den statliga och kommunala administrationen består av vita sympatisörer till Nationalistpartiet eller det konservativa partiet.
Enligt CODESA II:s icke bindande överenskommelser i de nu nedlagda arbetsgrupperna skall övergångsadministrationen tillsättas i två faser. Enligt fas ett skall den första övergångsregeringen tillsättas av CODESA med enbart begränsad makt. Efter valet till den konstituterande församlingen skall en ny övergångsregering tillsättas på grundval av resultatet i valet. Denna regering skulle dessutom få betydligt mer makt.
Den första fasen av övergångsregering är ett viktigt steg på vägen mot demokrati och minskar Nationalistpartiets förmåga att använda sig av administrationen för att blockera den demokratiska processen. Det avgörande steget tas först när ett demokratiskt val väl har hållits och en mer representativ regering tillträtt i enlighet med valresultatet. En förutsättning är dock att denna regering får makt över administrationen och att landet inte hamnar i en väpnad konflikt.
Det är angeläget att Sverige som stat fortsätter att ge stöd till ANC och andra demokratiska grupper som bekämpar apartheid.
Inom den demokratiska rörelsen i Sydafrika finns många olika grupper. Den viktigaste och tveklöst största rörelsen är befrielserörelsen ANC. Inom ANC finns olika ideologier och riktningar. Så länge apartheid existerar och ett demokratiskt system saknas anser ANC att det är motiverat att fortsätta att existera som en befrielsefront -- och inte som ett parti. Detta klargjordes bl.a. när Cyril Ramaphosa, ANC:s generalsekreterare, besökte Sverige i slutet av 1992.
Ramaphosa redovisade då att ANC i det första valet kommer att fortsätta att verka som en befrielserörelse och att en ombildning till ett politiskt parti först kan bli aktuell när demokratin väl är säkrad.
Sverige bör därför fortsätta med ett politiskt och omfattande materiellt stöd till ANC och andra delar av rörelsen för demokrati fram till dess att apartheid kan begravas för gott och demokratin är säkrad.
I utrikesdepartementets redogörelse ''Svenskt bistånd 1991/92'' anges på sid. 175 att en stor del av det humanitära biståndet gått till kampen mot apartheid och för en demokratisk samhällsutveckling i Sydafrika. Detta bistånd har under budgetåret 1991/92 uppgått till ca 310 milj.kr. Vid sidan av stödet till ANC, som var ca 100 milj.kr., har betydande bidrag lämnats till rättshjälp för fängslade apartheidmotståndare och till uppbyggandet av demokratiska organisationer.
I propositionen sägs att det humanitära stödet till ANC utgör en viktig del av biståndet. Under de senaste åren har insatserna främst riktats mot att främja deltagande i och förberedelsearbete inför förhandlingarna om demokrati i Sydafrika. Dessa insatser är angelägna enligt propositionen. Vissa andra insatser har gällt undervisning, socialt stöd och kultur.
Statsrådet Svensson föreslår nu en kraftig minskning från ca 310 milj.kr. (275 milj.kr. enligt propositionen) till 240 milj.kr. Vi anser att denna neddragning av anslaget är alltför stor och felaktig med hänsyn till det stora behovet och den ytterst kritiska situation som råder i Sydafrika samt möjligheterna att under kommande budgetår nå avgörande resultat i kampen för demokrati och mänskliga rättigheter i Sydafrika.
Vi anser därför att anslaget via anslagsposten ''Demokrati, mänskliga rättigheter och humanitärt bistånd'' bör öka med 25 milj.kr. till de demokratiska folkrörelsernas arbete för fred och demokrati i Sydafrika och finansieras genom omfördelning inom biståndsanslaget.
Sverige bör även mer aktivt än tidigare ge ett direkt stöd till förhandlingsprocessen. Det kan ske i form av olika former av experthjälp till CODESA-arbetet. Det kan innebära stöd till de oberoende val- och mediakomissioner som förväntas tillsättas under våren 1993 inom CODESA:s ram. Det kan också ske genom stöd till väljarutbildning och genom att sända observatörer före och under själva valet.
Det största hindret mot ett fritt och rättvist val är det politiska våldet. Ett våld som kraftigt ökat sedan ANC åter blev en laglig organisation i februari 1990 och som sedan dess krävt över 7 000 människors liv.
På senare tid har två större utländska utredningar -- från Internationella Juristkommissionen (ICJ) och Amnesty International -- studerat våldet och dess orsaker i Sydafrika.
ICJ kritiserar efter ett besök i Sydafrika i mars regeringen de Klerk för att i lag ha tillåtit bärande av livsfarliga s.k. traditionella vapen. Vapen som tidigare var förbjudna. Kommissionen säger också att Inkathaledaren Gatsha Buthelezi bär ''ett tungt ansvar för våldet'' och att Kwa Zulus poliskår, vilken leds av Gatsha Buthelezi, måste överföras till den sydafrikanska polisens kontroll.
Kommissionen påpekar att ANC:s ansvar för våldet har ökat men att detta beror på ''avsaknaden av ett rättsväsende och därför kanske kan betecknas som oundvikligt''.
ICJ gör en distinktion mellan ett statligt organiserat våld av dess polis och militär och de våldsdåd som utförs av människor som hämnd eller i desperation över att det inte finns någon rättsapparat.
Även Amnesty International lägger i en rapport till FN:s kommitté för mänskliga rättigheter från januari 1992 huvudansvaret för våldet på Nationalistregeringens axlar:
Det finns nu överväldigande bevis om säkerhetsstyrkornas politik att agera partiskt tillsammans med Inkatha mot ANC och dess allierade organisationer. Resultatet av denna politik leder till mord och andra brott mot de mänskliga rättigheterna. -- -- -- Om regeringen inte, eller fram till dess att regeringen, tar beslutsamma steg att offentligt och otvetydigt agera mot de medlemmar av säkerhetsstyrkorna som direkt eller indirekt deltar i tortyr, olagliga avrättningar och andra brott mot mänskliga rättigheter och ställer dem inför rätta, kommer det nuvarande klimatet av rädsla, frustration och höga dödstal att fortsätta.
I Amnesty Internationals stora rapport om Sydafrika, publicerad i juni 1992, står:
Trots regeringens löften om att hålla poliskåren utanför politiken fortsätter polisen sitt krig mot ANC och närstående organisationer -- och trots de växande bevisen mot polisen reagerar regeringen långsamt.
Även en rad inhemska studier av våldet har utförts på senare tid. Frank Chikane, generalsekreterare i det Sydafrikanska kyrkorådet SACC med 12 miljoner medlemmar, sammanfattar i sin analys våldets syfte:
De samlade bevisen (om våldet) pekar nu på slutsatsen att nationalistregeringen under F.W. de Klerk medvetet använder sig av statsapparaten i hemliga operationer, som syftar till att försvaga de politiska rivalerna och samtidigt stärka de egna allierade. Syftet för regeringen är att bevara så mycket som möjligt av de vitas privilegier.
Våldet har också granskats av en domare, som tillsattes i samband med undertecknandet av fredsavtalet i september 1991 mellan bl.a. ANC, regeringen och Inkatha. Domaren Goldstone är tillsatt på en treårsperiod att granska våldet och föreslå åtgärder mot det. Goldstonekommissionen skriver visserligen i sin andra interimrapport i juni 1992, att både ANC- och Inkatha-anhängare kan lastas för våldet. I sina slutsatser kräver Goldstone att regeringen agerar på en rad områden.
Det gäller bl.a. att förmå polisen att beskydda befolkningen, agera mot Kwa Zulu Police (som ses som en ''privatarmé för Inkatha''), förbjuda bärandet av traditionella vapen, hindra våldsdåd kring de s.k. ungkarlshärbärgena genom bevakning, inhägnande och avväpning av beväpnade människor. Goldstone påpekar att det finns omfattande bevis på att säkerhetsstyrkorna deltar i kriminella aktiviteter som mord med politiska motiv.
I november 1992 avslöjade Goldstonekommissionen en sambandscentral för den militära underrättelsetjänsten -- DMI. Bland de dokument som då presenterades visades att den militära underrättelsetjänsten fortfarande används aktivt för att med sabotage, korruption och andra direkt kriminella medel sabotera och deskreditera ANC:s verksamhet.
Trots att FN:s säkerhetsråd direkt uppmanat de Klerk- regeringen att ge utökade resurser till Goldstonekommissionen för att undersöka militärens verksamhet, tillsatte de Klerk sina egna militärer att undersöka militärens egna brott. I de dokument som Goldstone avslöjade påvisades att den militära underrättelsetjänsten och ministrar i de Klerks regering varit medvetna om verksamheten och givit den stöd. Ingen av dessa ledande militärer har avsatts av regeringen. de Klerk har istället, enligt vittnesmål i rättegångar, lovat att ''inte bedriva en häxjakt'' på de människor som deltagit i mord och terrorhandlingar inom militära kampanjer mot ANC (Svenska Dagbladet 23 november 1992).
FN:s säkerhetsråd har uppmanat regeringen att följa Goldstonekommissionens rekommendationer att bl.a. förbjuda bärandet av traditionella vapen och inhägna de ungkarlshärbärgen varifrån en stor del av våldet utgår. Denna uppmaning trotsar de Klerk-regeringen.
Med tanke på det allvarliga hot som våldet utgör mot processen för demokrati och fred i Sydafrika är det nödvändigt att Sverige spelar en mer aktiv roll i fredsarbetet. Sverige bör verka för initiativ på nordisk basis och inom FN:s ram.
I fredsarbetet i Sydafrika agerar olika s.k. monitoring groups. Grupper som arbetar med att övervaka våldet och bl.a. genom rättsprocesser försöker göra en insats när den reguljära rättsapparaten inte fungerar.
De viktigaste grupperna är den kyrkliga Ecumenical Monitoring Program of South Africa och den breda samarbetsorganisationen Network of Independent Monitors. Dessa grupper har också inlett samarbete med olika icke-statliga organisationer utanför Sydafrika, bl.a. med Svenska Ekumeniska Nämden. Ett önskemål från dessa grupper är att olika former av internationella observatörsresor kan äga rum. Bland annat planeras resor från Sverige. Dessa initiativ behöver finansieras och erhålla stöd i olika former.
Den svenska riksdagen har tidigare beslutat att de svenska sanktionerna skall kopplas till inrättandet av en övergångsregering. Handelssanktionernas avskaffande har kopplats till ett bindande beslut om en övergångsregering och investeringsförbudet till denna övergångsregerings tillträdande. Utrikesutskottet har klargjort att undantag från sanktionerna skall ges med restriktivitet.
Genom att s.k. generella dispenser har givits till ett flertal företag har denna restriktivitet frångåtts. Dessutom anförs nya skäl av regeringen, bl.a. sysselsättningsaspekter, för en liberalisering av dispensgivningen. Detta skulle innebära en direkt förändring från den tidigare sanktionspolitiken där situationen i Sydafrika var avgörande. Med tanke på den allvarliga situationen i Sydafrika är det nödvändigt att riksdagens beslut om restriktivitet bibehålls. Den generella dispensgivningen bör upphöra och dispensgivning med hänvisning till sysselsättningsläget i Sverige bör inte ske.
Skulle emellertid överenskommelse träffas mellan parterna, främst ANC och nationalistregeringen, om att sanktionerna kan hävas tidigare, finns givetvis inte skäl att upprätthålla dem. Nelson Mandela har aviserat att så skulle kunna ske med hänvisning till nödvändigheten av en effektiv bekämpning av arbetslösheten i Sydafrika.
Det kan vara värt att i detta sammanhang notera att president Bill Clinton i USA klargjort att de sanktioner från IMF, som USA har ett avgörande inflytande över, inte kommer att lyftas innan en demokratisk icke-rasistisk regering kommit på plats. Han anser också att detsamma skall gälla beträffande andra amerikanska sanktioner.
Det är mycket angeläget att alla möjliga förberedelser vidtas så snabbt som möjligt för att Sverige skall kunna sätta in ett brett och omfattande utvecklingsarbete med Sydafrika när en demokratisk, icke-rasistisk regering installerats genom demokratiska val. Det gäller sålunda att förbereda ett verksamt bistånd på olika vitala områden inom sydafrikanskt samhällsliv. Detta förberedelsearbete bör kunna redovisas så snart som möjligt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att öka stödet till de demokratiska folkrörelsernas arbete för fred och demokrati i Sydafrika med 25 miljoner kronor via anslagsposten ''Demokrati, mänskliga rättigheter och humanitärt bistånd'' (dvs. från 240 till 265 miljoner kronor),
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge stöd till förhandlingsprocessen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att kontinuerligt sända observatörer för att övervaka demokratiseringsprocessen och kommande val,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge stöd till de demokratiska organisationernas väljarutbildning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skicka observatörer med specifika uppdrag för att understödja arbetet mot det politiska våldet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att undersöka möjligheterna till initiativ för utökade och förbättrade FN-insatser i Sydafrika i enlighet med säkerhetsrådets resolution 772,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att erbjuda Goldstonekommissionen experthjälp i olika former,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ge stöd till de oberoende fredsinitiativ som tagits mot det politiska våldet, främst kyrkornas Ecumenical Programme of South Africa och Network of Independent Monitors,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för att FN:s oljeembargo och det bindande vapenembargot bibehålls fram till dess att en demokratisk konstitution antagits i Sydafrika eller parterna (främst ANC och Nationalistregeringen) träffat annan överenskommelse om internationella sanktioner,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att upprätthålla restriktivitet i all dispensgivning och att generella dispenser skall upphöra så länge sanktionerna består eller om en överenskommelse träffats mellan parterna i enlighet med Nelson Mandelas uttalande,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ingående förberedelsearbete för snabba och verksamma biståndsinsatser till ett demokratiskt icke-rasistiskt Sydafrika.
Stockholm den 22 januari 1993 Ingvar Carlsson (s) Birgitta Dahl (s) Jan Bergqvist (s) Inger Hestvik (s) Ewa Hedkvist Petersen (s) Birgitta Johansson Anita Johansson (s) Allan Larsson (s) Kurt Ove Johansson (s) Börje Nilsson (s) Berit Löfstedt (s) Lennart Nilsson (s) Kjell Nilsson (s) Göran Persson (s) Berit Oscarsson (s) Britta Sundin (s) Pierre Schori (s) Ingela Thalén (s)