Den svenska opinionen mot rasistväldet i Sydafrika utvecklades tidigare och starkare än i flertalet europeiska länder. Därför är vi många som nu otåligt väntar på att apartheid ska avskaffas och ett demokratiskt samhällsskick införas.
Otåligheten får emellertid inte förleda oss att gå händelserna i förväg. Än består apartheid. Ett tjugotal apartheidlagar är fortfarande i kraft. Därför är regeringens beslut att luckra upp Sydafrikalagen genom att bevilja generösa dispenser felaktigt. Om dispenser beviljas, måste det ske synnerligen restriktivt. Inga fler s.k. generella dispenser ska ges.
Regeringen bör till de svenska företagsledare, som ivrigt bultar på dess portar, erinra om att Sydafrika i dag ännu inte är en så lockande marknad som de kanske tror. Den ekonomiska krisen är djup. Utländskt kapital strömmar inte in i landet för investeringar, och det kommer inte att börja flyta förrän Internationella valutafonden (IMF) ger klartecken. Och det gör IMF inte förrän USA tillåter det. Med Bill Clinton i Vita huset kommer den amerikanska Sydafrikapolitiken snarast att skärpas.
Bedömningsgrunden måste vara den som riksdagen fastslog i våras: utvecklingen i Sydafrika. Det strider mot riksdagens beslut att, som regeringen gjort, motivera dispenser ''med tanke på sysselsättningsläget för företag i Sverige'', som utrikeshandelsministern skriver i årets budgetproposition.
Utvecklingen i Sydafrika
Demokratiseringsprocessen har gått så långt att ANC och regeringen de Klerk uttalat sig för val till en konstituerande församling, som ska leda till en demokratisk författning och avskaffande av apartheidsystemet. Tidpunkten för valen är emellertid omtvistad.
Något beslut om bildandet av en övergångsregering har ännu inte fattats. En överenskommelse (Record of Understanding) träffades den 26 september mellan Nelson Mandela och F.W. de Klerk, där de uttalade sig för en övergångsregering och för första gången förklarade att den församling som skall väljas, skall skriva och antaga en ny författning. Men den 12 oktober gick de Klerk från uppgörelsen. Regeringen verkar ännu inte beredd att ge upp den vita minoritetens makt.
Det upptrappade våldet
Sedan 1990, då den sydafrikanska regeringen hävde förbudet mot ANC, har det politiska våldet skördat över 7 000 dödsoffer. Det riktas främst mot ANC:s anhängare. Nationalistregeringens medansvar är klart belagt. Den har exempelvis tillåtit s.k. traditionella vapen, som tidigare var förbjudna. Inkatha använder sådana vapen. Säkerhetsstyrkorna opererar i maskopi med Inkatha, och regeringen ingriper inte. I varje fall inte med den kraft och beslutsamhet, som skulle krävas för att stoppa våldet. Det har ett antal oberoende undersökningar visat.
FN:s säkerhetsråd har uppmanat den sydafrikanska regeringen att följa de rekommendationer för att minska våldet, som den i samband med undertecknandet av fredsavtalet i september 1991 tillsatta Goldstonekommissionen lagt fram, bl.a. att förbjuda bärande av de s.k. traditionella vapnen och inhägna ungkarlshärbärgena (resolution 772).
Våldet är ett hot mot demokratiprocessen, och det måste stoppas. Fria och demokratiska val kan inte hållas i en atmosfär av fruktan och hat. De kyrkliga och andra grupper som arbetar för att stoppa våldet och åstadkomma fred måste få stöd från oss.
Omvärldens ansvar
Det internationella samfundet har ett ansvar för att underlätta och påskynda övergången till majoritetsstyre. De FN-observatörer som finns på plats fyller en viktig funktion, men de är för få för att verkligen kunna säkerställa att samtliga parter respekterar framförhandlade avtal.
Sverige bör ge ett aktivare stöd direkt till förhandlingsprocessen, exempelvis med experthjälp. Oberoende val- och mediakommissioner skall tillsättas. Vi kan bistå utbildningen av väljare och sända observatörer kontinuerligt före och under valet. Även svenska organisationer bör delta i övervakningen. Medel bör anslås för att möjliggöra detta.
Stödet till den demokratiska rörelsen
De demokratiska organisationerna måste få omfattande bistånd för den väldiga arbetsuppgift, som de står inför, med att utbilda väljarna om deras medborgerliga rättigheter. Halva den svarta valmanskåren om ca. 21 miljoner människor är analfabeter. Det kommer att behövas människor med utbildning även i ekonomiska och administrativa ämnen för att fylla viktiga uppgifter i ett kommande ''färgblint'' Sydafrika.
Den överlägset största organisationen inom den demokratiska rörelsen är ANC, grundad 1912. Den omfattar människor med mycket skilda åskådningar. Denna breda rörelse kommer att behövas så länge apartheid består, ända till dess ett demokratiskt styrelseskick är infört. ANC kommer sålunda att fortsätta att arbeta som befrielserörelse. Först när demokratin är tryggad, blir det aktuellt för ANC att ompröva sin roll. Det har deklarerats vid flerfaldiga tillfällen av auktoritativa ANC- talespersoner.
Sverige måste därför fortsätta sitt omfattande stöd till ANC och andra delar av den demokratiska rörelsen ända fram till dess apartheid är skrotat och demokratin tryggad.
Sverige ska verka för att FN:s oljeembargo och det bindande vapenembargot mot Sydafrika skall bestå till dess Sydafrika fått en demokratisk författning med lika rätt för alla oavsett hudfärg.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs 1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt restriktivitet i beviljandet av dispenser för handel med Sydafrika, 2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om s.k. generella dispenser för handel med Sydafrika, 3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till de kyrkliga och andra grupper som arbetar för att stoppa våldet och åstadkomma fred, 4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktivare svenskt stöd till förhandlingsprocessen i Sydafrika med exempelvis experthjälp, 5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bistånd till utbildning av väljare i Sydafrika, 6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att sända observatörer till Sydafrika före och under valet, 7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel för att möjliggöra för svenska organisationer att skicka observatörer till Sydafrika, 8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige skall verka för att FN:s oljeembargo och det bindande vapenembargot mot Sydafrika skall bestå till dess Sydafrika fått en demokratisk författning med lika rätt för alla oavsett hudfärg, 9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt bistånd till demokratiska rörelser i Sydafrika. Stockholm den 24 januari 1993 Bertil Måbrink (v) Hans Andersson (v) Berith Eriksson (v) Bengt Hurtig (v) Johan Lönnroth (v) Björn Samuelson (v) Gudrun Schyman (v) Eva Zetterberg (v)