Vi upplever just nu svallvågorna efter Irak--Kuwait- kriget, människor flyr sitt land på grund av den osäkra och hopplösa situation som råder i Irak efter kriget.
En kort tid efter det att vapenstilleståndet mellan Irak och den USA-ledda alliansen inträtt, i april 1991, började Saddamregimen bomba Kurdistan. Nära två miljoner kurder flydde i panik till gränstrakterna mot Turkiet och Iran.
Efter en världsomfattande opinionsstorm beslöt säkerhetsrådet att skapa en frizon för kurderna som omfattar en stor del av irakiska Kurdistan. De flyende kurderna återvände hem och en paraplyorganisation bestående av representanterna för de politiska partierna, inledde under våren förhandlingar med Saddamregimen om kurdisk autonomi. Förhandlingarna gav inget resultat och avbröts när regimen i Bagdad drog bort sin armé och administration samt utlyste en ekonomisk blockad mot kurderna. En blockad som fortfarande pågår.
Samtliga partier i ''Kurdiska Fronten'' beslutade i december 1991 att allmänna val skulle hållas till ett parlament med flerpartisystem. Den 19 maj 1992 hölls valet, det övervakades av ca 200 observatörer från många olika länder. Parlamentet har 105 ledamöter varav 8 är kvinnor.
Kurderna kontrollerar själva sina gränser mot Turkiet, Syrien och Iran, medan den USA-ledda alliansen kontrollerar linjen som går efter den 36:e breddgraden mot Irak.
Den 5 september 1992 bildades en regional regering med statsminister, vice statsminister och 15 statsråd. Och den 4 oktober 1992 antogs en deklaration om Federal Union av Nationalförsamlingen i Erbil vid dess 38:e kongress. Regeringens första arbetsuppgift blev att bygga upp en ny administration, att vidta åtgärder för att avvisa den kurdiska gerillan PKK från sitt territorium och att försöka etablera fungerande kontakter med sina grannar Turkiet, Syrien och Iran.
Att bygga upp en fungerande administration har inneburit svårigheter främst av ekonomisk art, eftersom regeringen har mycket begränsade möjligheter att skaffa fram medel till bl.a. löner.
Regeringen försökte under två månader att nå en förhandlingslösning med gerillagruppen PKK, men tvingades slutligen att tillfångata, avväpna och internera gruppen. Kapitulationshandlingarna skrevs under den 29 oktober 1992 av deras befälhavare Osman Öclan som är bror till Abdullah Öclan, PKK:s ledare. Dagen efter intervenerade turkisk militär med tungt artilleri och 20 000 man under förevändning att de skulle hjälpa de irakiska kurderna att oskadliggöra PKK. Det var endast en mindre styrka på ca 1 500 man som befann sig innanför det av irakkurderna kontrollerade området.
Att etablera och vidmakthålla goda kontakter med grannländerna är livsnödvändigt för den regionala regeringen, men är ingen lätt uppgift. Inget av de tre länderna Iran, Turkiet och Syrien är intresserat av att det bildas en av kurder demokratiskt fungerande del i Irak. Det är därför angeläget att Sveriges och andra demokratiska länders intresse för händelseutvecklingen inte mattas. För att kunna ha ett fungerande informationsutbyte, och som ett stöd för den kurdiska demokratiprosessen, skulle det behövas ett informationskontor även här i Sverige.
Vänsterpartiet anser att möjligheterna att hjälpa regionsregeringen i Kurdistan med ett informationskontor i Sverige bör utredas.
Den demokratiseringsprocess som inleddes är unik i detta område, med tanke på att i de flesta andra länderna i området är fria val och ett demokratiskt fungerande parlament ett okänt begrepp. Det har nu gått ca 1 1/2 år sedan skyddszonen upprättades. Trots katastrofhjälp från FN och frivilligorganisationer och trots militärt beskydd av den USA-ledda alliansen försämras läget för varje dag som går. Den självutropade kurdiska Federativa staten befinner sig under dels Saddamregimens blockad, dels FN- blockaden. Regeringen har inga pengar att betala löner och pensioner med eller pengar till återuppbyggnad.
Under kriget bombades all infrastruktur sönder, och blockaderna medför att det inte går att få material att laga exempelvis telefonnät, broar m.m. Människorna påminns dagligen om den stora faran, Saddamregimen, genom bombattentat och andra sabotage inne i Kurdistan. Det pågår också ständig sporadisk skottlossning av Saddams trupper vid den upprättade gränsen. De nås även av hoten via radio, TV, tidningar och ryktesspridning. Det är därför inte så konstigt om många nu börjar tvivla på att det skall bli möjligt för dem att få en trygg och dräglig tillvaro och därför flyr återigen.
Den 22 oktober 1992 undertecknades ett nytt avtal mellan FN och Saddamregimen. Avtalet innehåller många konstigheter som att Saddamregimen ges kontroll och vetorätt över FN:s hjälpsändningar till irakiska Kurdistan, som regimen själv har satt under ekonomisk blockad.
Under de två månader som nu gått sedan hjälptransporterna påbörjades har 23 lastbilar utsatts för sprängattentat, 18 bilar sprängts av tidsinställda bomber sedan de nått Kurdistan. I fem lastbilar upptäcktes sprängladdningarna av kurdiska säkerhetsvakter innan de hunnit explodera.
Många av FN:s hjälptransporter till kurderna sker med lastbilar via Turkiet. För att kunna nå den skyddade zonens östra delar, där de största städerna Sulaymania och Arbil ligger, tvingas hjälpkonvojerna köra via Mosul som ligger utanför den av FN etablerade skyddszonen, i Saddam- kontrollerat område. De nybrutna vägar som förbinder de stora vägarna med varandra håller inte för tunga transporter vintertid.
Den senaste tidens dagliga rapporter om militär aktivitet vid den av FN upprättade gränsen är oroande. Bagdadregimen har hittills motarbetat alla beslut tagna av FN:s säkerhetsråd inklusive överenskommelser angående hjälp till Kurdistan. Det finns fungerande flygplatser inom skyddszonen, vilket gör det möjligt att sända hjälpen direkt, det skulle även innebära en mer effektiv hjälp om FN slapp Saddams ofördelaktiga växlingskurs.
Irakiska Kurdistan är ett land rikt på naturtillgångar, högt utvecklat med gott om välutbildade människor. Om frizonen utsträcktes till hela Kurdistan från 34:e breddgraden och om FN-blockaden hävdes och lån till uppbyggnad och igångsättande av industrin beviljades, skulle de på mycket kort tid klara sig själva.
Ett sätt att i ett mer långsiktigt perspektiv lösa en del av Mellanösterns problem vore att hela den kurdiska provinsen ingick som en federativ stat i en irakisk union, men utgjorde en demilitariserad zon direkt under särskilt FN-mandat. Den lösningen skulle dels innebära att det skapades ett stabiliserande område i detta oroliga hörn av världen, dels att de irakiska kurderna fick fortsätta att bygga sin demokrati av västerländsk modell. Världen behöver ''demokratiska öar''.
När vi nu diskuterar det problem som det innebär att flyktingar från irakiska Kurdistan kommer till Sverige, måste vi förstå och försöka undanröja orsakerna till att de flyr från sitt land.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att möjligheten att hjälpa den kurdiska regionregeringen i irakiska Kurdistan med ett informationskontor här i Sverige undersöks,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige i FN bör arbeta för att FN:s blockad mot Irak upphävs för den kurdiska frizonen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige i FN bör arbeta för att irakiska Kurdistan blir en demilitariserad zon under generalsekreterarens mandat.
Stockholm den 24 janauri 1993 Berith Eriksson (v) Bertil Måbrink (v) Bengt Hurtig (v) Björn Samuelson (v)