Assyrierna är ett av ursprungsfolken i det forna Mesopotamien, tvåflodslandet mellan Eufrat och Tigris.
Assyriernas historia börjar med sumererna c:a 3000 år f.Kr. och fortsätter med babylonier och assyrier.
Det är från assyrierna som den Assur-babyloniska civilisationen härstammar. Den gav för mänskligheten så viktiga uppfinningar som kilskriften, det första alfabetet, hjulet, geometriska beräkningar, astronomiska kunskaper och stjärntecknen. Från den civilisationen härstammar även de första skrivna lagarna (hamurabislagarna) och bevattningssystemen till de ''hängande trädgårdarna''. I många av världens största museer finns föremål och beskrivningar från denna forna civilisation.
Babyloniens och Nineves fall blev början till assyriernas tragiska historia, en historia som kantas av förtryck, massmord och förintelse.
Assyrierna var det första folket som kristnades och förde religionen ut över världen. Under olika perioder har assyrier mördats i tusental i olika länder och av olika härskare.
Under det ottomanska riket skedde systematiska mord av assyrier. Kristna barn, dit också assyriska barn hörde, samlades ihop på ''Yengigeri'', en slags militärförläggningar för tvångsislamisering.
Den franska revolutionens influens i världen gjorde att den nationella kampen för frihet och suveränitet även spred sig i nationerna inom det ottomanska imperiet. Därmed började också assyriernas kamp för en egen stat. Deras kamp slogs gång på gång ned under blodiga massakrer.
Under första världskriget, före det ottomanska imperiets sammanbrott, förde ottomanerna ett utrotningskrig mot sina minoriteter. Det folkmord som ottomanerna genomförde 1915 som riktade sig mot armenierna, kom även att drabba den assyriska befolkningen och c:a 500 000 assyrier dödades. Hundratusentals tvångsdeporterades till Grekland, Syrien och Libanon.
När fredsfördraget undertecknades i Severres 1919 erkändes både kurders och assyriers rätt till egna stater. Assyriernas stat skulle ligga i Mosulområdet, det forna Nineve. Men paragraferna både om en kurdisk och en assyrisk stat ströks vid fredsfördraget i Lausanne 1923. De nya gränserna drogs bl.a. efter kolonialmakternas oljeintressen och folken splittrades under olika herravälden.
I dag bor majoriteten av assyrier, c:a en halv miljon, i Kurdistan, Irak. Där är de representerade av den assyriska demokratiska rörelsen ADR, som har fem platser i det nybildade kurdiska parlamentet. Det finns ytterligare 300 000 assyrier spridda i olika länder i Mellanöstern.
När den turkiska staten bildades erkändes varken kurder eller assyrier som nationella minoriteter. Och en brutal assimileringspolitik började. De har därför förhindrats att tala sitt språk, att utöva sin kultur. De har även förhindrats att utöva sin religion trots att den turkiska staten är sekulariserad enligt grundlagen. De är förbjudna att ge sina barn andra namn än turkiska och alla namn på byar och platser har ändrats till turkiska namn.
Efter militärkuppen i Turkiet 1980 hårdnade den restriktiva minoritetspolitiken ytterligare. I de sydöstra provinserna råder fortfarande undantagslagarna som infördes under militärkuppen. Det innebär att det är det nationella säkerhetsrådet och inte regering och parlament som bestämmer över militär och säkerhetspolis i området. Det är också säkerhetsrådet som beslutar om undantagslagarnas utformning och tillämpning. Provinsen är även mycket eftersatt, något som hela områdets befolkning drabbas mycket hårt av.
Vid en konferens på regeringsnivå i Lahore i Pakistan 1980 beslutades att alla kristna i hela mellanöstern skulle rensas ut. Ett beslut som har fött fundamentalistiska fanatiska grupper i flera av mellanösterns länder. Dessa grupper stöds ofta indirekt av ländernas regimer. Även i Turkiet finns islamiska fundamentalister, Hizbollah. Det finns anledning att tro att Hizbollah ingår i statens kontragerilla.
Det nu pågående inbördeskriget i sydöstra Turkiet gäller främst kurdernas självständighetssträvanden, men drabbar naturligtvis alla som bor i området. Och Hizbollah riktar särskilt in sig på de kristna minoriteterna assyrier, men också kristna kurder.
Turkiet är medlem i Europarådet och ESK. Sverige bör i dessa organ kräva att Turkiet följer de åtaganden, som landet iklätt sig när det ratificerat konventionen om de mänskliga rättigheterna och övriga konventioner.
Sverige måste kräva att Turkiet ger amnesti för alla politiska fångar, avskaffar dödsstraffet och upphör med tortyr. De etniska minoriteternas rättigheter måste erkännas och respekteras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav som Sverige i Europarådet bör ställa på Turkiet vad gäller efterlevnaden av de av Turkiet ratificerade människorättskonventionerna,
n2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om krav som Sverige i Europarådet och ESK bör ställa på Turkiet vad gäller amnesti för politiska fångar, avskaffande av dödsstraffet, tortyr och erkännande av de etniska minoriteternas rättigheter.
Stockholm den 22 januari 1993 Berith Eriksson (v) Bertil Måbrink (v) Hans Andersson (v) Bengt Hurtig (v) Johan Lönnroth (v) Björn Samuelson (v) Gudrun Schyman (v) Eva Zetterberg (v)