En utvidgad europeisk gemenskap kommer med all sannolikhet att bidra till att det regionala samarbetet förstärks. Det kommer att ställa krav på ett fördjupat nordiskt samarbete om vi som bor i denna region ska kunna hävda våra intressen.
De nordiska statsministrarna har tagit ett lovvärt initiativ i syfte att förnya och stärka samarbetet. Detta kom till uttryck i en gemensam deklaration vid mötet på Bornholm i augusti 1992. Där föreslås bl.a. att sekretariaten för Nordiska Rådet och Nordiska Ministerrådet bör samlokaliseras.
Förutom ekonomiska krav på rationalisering bör man även förnya sättet att arbeta. Det kan därför vara en fördel att förlägga det samlokaliserade kansliet till en ort som inte är parlamentsstad. Därigenom skulle arbetet kunna vitaliseras.
Göteborg -- centrum i Norden
Nya Lödöse -- Göteborgs föregångare -- var redan på 1500-talet en viktig nordeuropeisk köpstad och en självklar ekonomisk och kulturell träffpunkt i Norden. På den tiden möttes Danmarks, Norges och Sveriges gränser här.
Göteborg ligger centralt i Norden rent geografiskt och borde utvecklas till ett politiskt och kulturellt centrum för Norden. I dag finns Nordiska hälsovårdshögskolan och Nordens folkliga akademi i Göteborg. I Kungälv är Nordiska folkhögskolan belägen.
Göteborg har goda kommunikationer till alla nordiska huvudstäder och skulle därför kunna bli en naturlig knutpunkt för ett ökat nordiskt samarbete. Göteborgs stad är också mycket villig att påta sig den uppgiften.
Riksdagen och regeringen bör enligt vår mening verka för att Nordiska Rådet samlokaliserar sina sekretariat i Göteborg.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen verkar för att Nordiska rådet samlokaliserar sina sekretariat till Göteborg,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Nordiska rådets samlokalisering av sina sekretariat till Göteborg.
Stockholm den 25 januari 1993 Ingela Mårtensson (fp) Erling Bager (fp)