Under senare år har Sri Lanka varit skådeplats för en av världens grymmaste och mest blodiga konflikter. Förutom konflikten mellan regeringen och olika tamilska gerillagrupper sker konfrontationer mellan regeringen och det singalesiska nationalistpartiet JVP, mellan regeringen och den politiska oppositionen samt mellan olika tamilska grupperingar. Det demokratiska styrelseskick som länge utmärkt landet har under samma tid allvarligt urholkats. För svensk publik har urholkningen av demokratin i landet utförligt beskrivits av ledaren för det liberaldemokratiska partiet, dr Chanaka Amaratunga som 1989 på inbjudan av folkpartiet liberalerna besökte Sverige. Detta parti är en av de krafter i landet som aktivt motsätter sig en politik grundad på människors nationella eller religiösa tillhörighet.
Den regering under J P Jayawardeene som tillträdde 1987 införde en särskild terroristlagstiftning som gav regeringsstyrkorna möjlighet att avrätta varje tänkbar motståndare. Men motsvarande avrättningar av motståndare har också skett från de olika gerillagruppernas sida. Rapporter från bl.a. Amnesty International och Internationella Juristkommissionen har vid flera tillfällen uttryckt stor oro för förhållandena i landet. Sedan 1991 anses förhållandena dock åter ha förbättrats, vilket bl.a. omvittnats av en norsk specialdelegation. Dessa förbättringar torde vara ett resultat främst av de internationella påtryckningar som riktats mot landet.
Sri Lanka har länge varit ett programland för svenskt bistånd och Sverige bör anse sig ha ett särskilt ansvar för att övervaka att förbättringen av förhållandena fortsätter och att offer för våld och terror och deras anhöriga får möjlighet till upprättelse. Svenska frivilligorganisationer, i synnerhet IOGT-NTO, har också starkt engagerat sig för de mänskliga rättigheterna i landet. I samband med detta har krav av följande innebörd ställts:
1) att de mänskliga rättigheterna varje år tas upp i biståndsdiskussionerna mellan Sverige och Sri Lanka 2) att Sverige i olika internationella sammanhang för fram MR-situationen i landet 3) att Sverige aktivt söker stödja olika initiativ till en politisk och fredlig lösning av krisen i landet 4) att Sverige utser en delegation av parlamentariker och folkrörelserepresentanter att studera MR-situationen i landet
Förslag av denna typ förefaller i hög grad välmotiverade och väl i linje med Sveriges traditionella engagemang för mänskliga rättigheter i olika delar av världen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska insatser för de mänskliga rättigheterna i Sri Lanka.
Stockholm den 25 januari 1993 Charlotte Branting (fp) Ingela Mårtensson (fp)