Den blodiga massakern på Santa Cruz-kyrkogården i Östtimors huvudstad Dili den 12 november 1991 ställde för ett kort ögonblick Östtimor i fokus för världens uppmärksamhet. Den indonesiska militärens välorganiserade attack på de obeväpnade deltagarna i ett sorgetåg kunde, genom närvaron av tiotalet internationella journalister, nå ut till omvärlden.
Under ''normala'' omständigheter skulle händelsen aldrig blivit känd utanför Östtimor. De 273 offer som nu kunnat identifieras hade lagts till de tusenden av namnlösa timoreser som försvunnit eller mördats under de 17 åren av indonesisk ockupation.
Östtimor kan beskrivas som ett litet land med stora oljetillgångar, något mindre än Kuwait. I likhet med Kuwait har Östtimor ockuperats av en väldig granne med överlägsna militärresurser. Men där slutar likheten. Östtimor saknar mäktiga vänner. Trots att Östtimors rätt till självbestämmande slagits fast i inte mindre än tio resolutioner i Förenta Nationernas generalförsamling och säkerhetsråd, har internationella sanktioner uteblivit, och ockupationen har kunnat fortgå.
Ett år efter massakern
Santa Cruz-massakern följdes av skarpa reaktioner från en rad länder. Reaktionerna varierade från beklaganden (Australien, Japan, USA) till skarpa fördömanden (EG- länderna) och frysning av biståndsprojekt (Kanada och Danmark). Flertalet av dessa regeringar har dock varit mer än ivriga att återgå till ''business as usual''. Den indonesiska regimen avvisade de internationella kraven på en oberoende undersökning och tillsatte en ''undersökningskommission'' (KPN) bestående av militärer. KPN kunde efter ett kort besök i Östtimor redovisa en rapport som i allt väsentligt lade ansvaret för massakern på de civila deltagarna i sorgetåget. Dödssiffran sattes till 50, men endast 19 offer kunde återfinnas! Internationella Juristkommissionen skriver i en rapport att undersökningen ''inte lever upp till internationellt erkända måttstockar i fråga om opartiskhet, trovärdighet och teknisk kompetens''. Trots detta har de länder som uttryckte sin harm och indignation dagarna efter massakern under våren låtit sig nöja med den indonesiska regimens beställningsverk. Gradvis har relationerna normaliserats; Kanada har aviserat ett återupptagande av biståndsgivningen. USA, Storbritannien, Japan och Australien har prisat general Suhartos beslutsamhet.
Indonesien har också lyckats kontra försöken att koppla ihop bistånd med mänskliga rättigheter. En sådan koppling blev aktuell redan våren 1991 då Nederländerna frös sitt bistånd, och dess biståndsminister, som även var ordförande i det internationella biståndskonsortiet IGGI (Inter Governmental Group for Indonesia), kritiserade Indonesiens efterlevnad av de mänskliga rättigheterna. Stärkt av att ha ridit ut proteststormen efter massakern beslöt Indonesien att statuera exempel och sade upp alla holländska biståndsprojekt samtidigt som IGGI lades ner. Detta dock först efter att ha fått försäkringar från övriga IGGI-stater att dessa var villiga att ingå i en ny biståndsgrupp under Världsbankens ledning. Den nya biståndsgruppen, CGI (Consultative Group on Indonesia) har utfäst sig att ge sammanlagt 4,94 miljarder US$ i krediter till Indonesien under 1992/93.
Indignationen över massakern på Santa Cruz- kyrkogården har inte heller hindrat en fortsatt vapenexport till Indonesien. Storbritannien har lovat leverera 24 stridsflygplan av typen Hawk. Indonesien planerar också att köpa 42 krigsfartyg från Tyskland (från den f.d. östtyska flottan). Denna handel fortgår trots att Europarådet på EG- staternas initiativ rekommenderat ett vapenembargo mot Indonesien.
Sveriges hållning är tyvärr inte mindre hållningslös. Sverige tvekade inte att deltaga i det nya CGI. Tvärtom har Sverige genom Nordiska Investeringsbankens (NIB) deltagande tagit steget från observatörskap till biståndsgivare. NIB har utlovat 55 miljoner US$ i krediter under innevarande år. Den svenska krigsmaterielexporten har fortsatt under de två senaste åren. 1991 exporterades för 1,8 miljoner kronor och under 1992 för 3,6 miljoner kronor.
Sverige riktade efter massakern en, med UD:s ord, skarpt formulerad protest till den indonesiske ambassadören, och uppmanade den indonesiska regeringen att ''fullfölja sin planerade undersökning av händelsen snabbt, noggrant och opartiskt''. Trots att kritiken mot den indonesiska utredningen inte kan vara obekant för regeringen, har man ''välkomnat'' rapporten och sedan låtit sig nöja.
Västländernas ansvar
Sverige och andra västländer bär ett tungt ansvar för Östtimors utdragna lidande, genom den tvetydiga politik som förts under en lång rad av år. Å ena sidan har man erkänt Östtimors rätt till självbestämmande, å andra sidan har man avstått från att sätta verklig press på den indonesiska militärregimen.
Indonesien är i dag en av ett litet fåtal diktaturstater som motstått förändringens vindar. Den indonesiska regeringen är ansvarig för blodbadet på 500 000 oppositionella 1965-- 66 och för folkmordet i Östtimor efter invasionen då 200 000 timoreser -- en tredjedel av landets befolkning -- dödades genom krig, terror och svält. Med omvärldens goda minne har Indonesiens ansträngningar att framstå som rumsrent givit resultat. General Suharto mottog häromåret ett pris från Världshälsoorganisationen; glömda var svältoffren i skräckens Östtimor. Indonesiens arbetsminister Cosmas Batubara presiderade vid ILO-kongressen 1990; glömda var de hundratusentals mördade fackföreningsmedlemmarna, liksom det faktum att oberoende fackföreningar är förbjudna i Indonesien. I dag är general Suharto ordförande i den alliansfria rörelsen, samtidigt som Indonesien på allvar förs fram som kandidat till FN:s säkerhetsråd.
Indonesien och FN
Allvarligast är att Indonesien, i skydd av omvärldens tolerans, tillåtits sabotera FN:s ansträngningar att lösa Östtimorfrågan. FN:s generalförsamling beslutade 1982 att ge i uppdrag åt generalsekreteraren att ''inleda konsultationer med alla direkt berörda parter, i syfte att finna vägar att uppnå en heltäckande lösning på problemet''. Dessa konsultationer hade, när de efter nio år bröt samman i november 1991, inte givit några som helst resultat. Indonesiens taktik har vilat på tre pelare:
För det första att inte tillåta någon diskussion kring centrala frågor som tillbakadragande av trupper, vapenvila etc. Samtidigt som man förhalat diskussionerna kring mer perifera frågor som det portugisiska parlamentarikerbesöket.
För det andra att genom massiva truppinsatser och säkerhetsoperationer krossa motståndsrörelsen.
För det tredje att bygga upp en styrkeposition på det diplomatiska fältet, för att när man tror sig stark nog ta upp striden i FN:s generalförsamling för att få ett erkännande av Östtimors ''integration med Indonesien''.
Denna strategi har dock inte varit problemfri. Man har missräknat sig på motståndsrörelsens folkliga förankring. Trots väldiga truppinsatser har det väpnade motståndet kunnat upprätthållas tack vare stödet från befolkningen i byarna och städerna. Samtidigt har motståndets karaktär helt förändrats. Sedan tre år domineras motståndet helt av civilmotståndet i städerna. Nya motståndsgrupper har vuxit fram bland studenter och ungdomar. Kyrkan har moraliskt tagit ställning mot ockupationen; biskopen har t.ex. vädjat till FN om en folkomröstning om Östtimors framtid. Den östtimoresiska kyrkan är en viktig faktor i försvaret för mänskliga rättigheter. Kyrkan bedriver också utbildning för den östtimoresiska befolkningen. Denna verksamhet ligger i linje med vår biståndspolitik och bör därför ges ekonomiskt stöd.
Ett annat problem för militären är att Östtimor genom massakern 1991 blev synligt. Omvärldens bevakning av frågan tvingar Indonesien till en rad taktiska överväganden. Man tvingas se till att tygla militären i Östtimor för att undvika nya massakrer. Personer som biskop Belo och motståndsrörelsens ledare Xanana Gusma o har blivit internationellt kända och kan därför inte försvinna eller isoleras utan reaktioner från omvärlden. Allt detta förstärker spänningarna mellan olika skikt av militären.
Det indonesiska sabotaget av FN-samtalen har också mött motstånd från den nya generalsekreteraren Boutrou Boutrous-Ghali, som till skillnad från sin företrädare gjort verkliga ansträngningar att nå resultat. Han visade under hösten en klar vilja att ta med representanter för timoreserna i konsultationsprocessen, vilket skulle sätta Indonesien under stark press att inleda direkta fredsförhandlingar med motståndsrörelsen. Därför har det viktigaste målet för Jakarta blivit att förhindra ett sådant deltagande.
I slutet av november grep indonesisk militär motståndsrörelsens ledare José Alexandre Xanana Gusma o. Man har efter detta försökt ge sken av att motståndet har krossats.
Efter att Gusma os familj och släkt arresterats och torterats, kunde man visa upp en ''ångerfull'' motståndsledare som ''erkände att Östtimor var en del av Indonesien''. Detta följdes av en arresteringsvåg där tusentals civila greps och visades upp som ''kapitulerande gerilla''. Under hot om tortyr och avrättningar har allehanda ''bekännelser'' och ''avböner'' fabricerats.
Det bakomliggande syftet med denna teater är att förhindra att representanter för motståndsrörelsen tas med i FN-samtalen. När samtalen återupptogs den 17 december 1992 intog Indonesien en oförsonlig hållning som inte lämnade något utrymme för diskussion, samtidigt som terrorn i Östtimor nådde en ny höjdpunkt.
Även om Indonesien kunnat dämpa den internationella kritiken, kan flera hoppfulla tecken noteras internationellt, faktorer som kan underlätta en lösning av frågan.
Den gamla kolonialmakten Portugals starka engagemang har förankrat Östtimorfrågan på EG:s dagordning.
En växande opinion för timoresisk medverkan i FN- samtalen kan skönjas. President Mitterrand har, liksom företrädare för den brittiska regeringen, uttalat sig för ett timoresiskt deltagande i samtalen.
Den aktiva internationella opinionen från solidaritetsgrupper och kristna organisationer har banat väg för en omsvängning i USA. Såväl senaten som representanthuset har röstat för ett stopp för utbildning av indonesisk militär i USA. President Clinton har indikerat en vilja att ge högre prioritet åt mänskliga rättighetsfrågor.
Vad som dock krävs i dag är att de stater som stöder Östtimors rätt till självbestämmande, däribland Sverige, vågar sätta press på Indonesien.
Sverige måste sätta press på Indonesien
Sverige bör komplettera sin ''tysta diplomati'' med ett öppet och tydligt agerande för timoresiskt deltagande i FN- samtalen. Sverige bör, i likhet med Portugal och Frankrike, kräva att Xanana Gusma o friges och ges möjlighet att företräda det östtimoresiska folket i FN-samtalen. Sverige bör också göra en klar markering i FN:s generalförsamling att Sverige står fast vid Östtimors rätt till självbestämmande och avser rösta för detta om frågan på nytt tas upp i generalförsamlingen.
Regeringen bör vidare aktivt informera sig om motståndsrörelsen CNRM:s förslag till fredsplan i direkt kontakt med dess internationella representanter.
Regeringen har också att hörsamma rekommendationerna i resolutionerna 966 och 470 från Europarådets parlamentariska församling vad gäller vapenembargo mot Indonesien. Regeringen bör också agera i FN för ett beslut om vapenembargo.
Olika svenska regeringar har under många år exporterat krigsmateriel till Indonesien och därmed försvårat en lösning av frågan. Denna export har liksom de senaste årens följdleveranser skett i strid med då gällande riktlinjer för krigsmaterielexport, eftersom Indonesien såväl fört krig utanför det egna territoriet som gjort sig skyldigt till grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna i det egna landet.
Regeringen bör också ta fasta på Europarådets rekommendation att ''uppmana länder som har ekonomiska band med Indonesien att stoppa alla kränkningar av mänskliga rättigheter och all tillägnelse av Östtimors naturresurser och tillgångar''.
Regeringen har under det gångna året sagt sig eftersträva ''ökade politiska och ekonomiska kontakter mellan Sverige och Indonesien''. Ministrar har åkt i skytteltrafik mellan Stockholm och Jakarta, men något tryck på den indonesiska regimen har inte kunnat registreras. Lämpliga påtryckningar vore att konsekvent underkasta all kreditgivning till Indonesien villkor om efterlevnad av mänskliga rättigheter samt respekt för FN:s resolutioner om Östtimor.
Den svenska kreditgivningen till Indonesien har fortgått i många år, om än något i skymundan, via institutioner som Nordiska investeringsbanken (NIB) och Nordiska utvecklingsfonden (NDF). NIB:s s.k. projektexportlån ges på kommersiella villkor. I avgöranden om vilka länder som får låna följer man Världsbankens policy. NDF:s lånegivning skall å andra sidan grundas på biståndspolitiska bedömningar, och utgöra ett ''komplement till de nordiska ländernas nationella insatser på biståndsområdet''.
Regeringen har när det gäller NIB:s krediter hävdat att man inte kan ta några hänsyn till t.ex. respekten för de mänskliga rättigheterna i mottagarlandet. NIB kan inte hålla sig med egna kriterier utan måste följa Världsbankens policy. Världsbankens stadgar blir de Mose stentavlor där vi får veta att ''man inte får ta en massa politiska hänsyn när man sysslar med kommersiella krediter''. Världsbankens egen policy framställs däremot som opolitisk och neutral, något som starkt måste ifrågasättas.
Ordföranden i The Institute for the Defence of Human Rights i Jakarta, HJC Princen, skrev 1990 i ett brev till IGGI:s ordförande, Jan Pronk: ''Rapporter från internationella mänskliga rättighetsorganisationer som Amnesty International och Asia Watch ger en klar beskrivning av den verkliga situationen för de mänskliga rättigheterna i Indonesien, och bör tas hänsyn till innan nya beslut om bistånd tas. Dessa rapporter är inte mindre viktiga än de från Världsbanken och Internationella Valutafonden, vilka i hög grad domineras av de multinationella företagen.''
Regeringen bör i Nordiska ministerrådet verka för att NIB:s kreditgivning till Indonesien stoppas till dess att Indonesien visar respekt för såväl FN:s resolutioner om Östtimors rätt till självbestämmande som grundläggande mänskliga rättigheter.
När det gäller NDF:s krediter bör det inte föreligga något hinder för en bedömning utifrån MR-kriterier. Sveriges bidrag till NDF finansieras via biståndsbudgeten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen begär att regeringen skall verka för frigivning av Xanana Gusma o,
2. att riksdagen begär att regeringen verkar för att det östtimoresiska folkets representanter skall få deltaga i FN- samtalen om Östtimor,
3. att riksdagen begär att regeringen i FN verkar för att deklarera Östtimors rätt till självbestämmande, samt att rösta för detta om ärendet på nytt tas upp i generalförsamlingen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ställa sig bakom Europarådets parlamentariska församlings resolutioner nr 966 och 470 gällande vapenembargo mot Indonesien, samt att verka för att FN beslutar om vapenembargo mot Indonesien,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i Nordiska ministerrådet verka för att Nordiska investeringsbankens och Nordiska utvecklingsfondens kreditgivning till Indonesien stoppas till dess att Indonesien visar respekt för FN:s resolutioner om Östtimors rätt till självbestämmande och för grundläggande mänskliga rättigheter,
6. att riksdagen begär att regeringen använder sin observationsstatus i CGI för att ta upp Indonesiens kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Östtimor, samt verkar för att den internationella kreditgivningen kopplas till Indonesiens efterlevnad av FN:s resolutioner om Östtimor,
7. att riksdagen beslutar att bistånd skall ges till timoresiska kyrkan för dess insatser för utbildning och mänskliga rättigheter på Östtimor.
Stockholm den 21 januari 1993 Bertil Måbrink (v) Hans Andersson (v) Berith Eriksson (v) Bengt Hurtig (v) Johan Lönnroth (v) Björn Samuelson (v) Gudrun Schyman (v) Eva Zetterberg (v)