Kvinnor är förtryckta och diskriminerade i de flesta samhällen. Därför är det högst relevant att tala om kvinnors mänskliga rättigheter.
Den europeiska säkerhetskonferensen (ESK) har också i specialkonferensen om den mänskliga dimensionen tagit upp frågan till behandling. På mötet i Moskva 1991 lades ett förslag av tretton länder inklusive Sverige, i syfte att stärka kvinnors situation.
Det ledde till att det i slutdokumentet slogs fast att ''fullständig och verklig jämställdhet mellan män och kvinnor är en fundamental aspekt av ett rättvist och demokratiskt samhälle''. ''Fullständig utveckling av samhälle och välfärd för alla dess medlemmar kräver lika möjligheter till fullständigt och lika deltagande av män och kvinnor.''
Däremot ville inte alla stater slå fast kvinnors fundamentala rätt att själva bestämma ''the number and spacing of their children'', dvs rätten till fri abort.
Häromåret väcktes en enorm upprördhet på Irland då en våldtagen 14-årig flicka inte skulle tillåtas få abort. Den händelsen ledde till starka reaktioner i många länder inte minst bland kvinnor.
I länder som har fri abort reses allt mer högljudda krav på förbud. Även i Sverige finns sådana stämningar även om de långt ifrån utgör någon majoritet.
I denna situation är det högst angeläget att i olika internationella fora, t.ex. ESK och FNs kommission för mänskliga rättigheter, driva frågan om kvinnors rätt att själva få bestämma om de vill göra abort.
En annan fråga som inte heller kunde accepteras av alla deltagande stater på Moskvakonferensen var kravet på full ekonomisk jämställdhet för kvinnor, inklusive rätten till lika lön för likvärdigt arbete. I stället enades man om ''fullständiga ekonomiska möjligheter, inkluderande icke- diskriminerande anställningspolitik''. Detta sätt att hantera frågan är inte tillfredsställande -- inte minst med tanke på de orättvisa löneskillnader som föreligger. Därtill kommer allt obetalt arbete som kvinnor utför.
För att kvinnors rättigheter ska förstås och få genomslag krävs att kvinnor finns representerade i beslutande församlingar på samma villkor och i samma utsträckning som män.
Förslaget att ''erkänna vikten av att fler kvinnor deltar i internationellt samarbete och stärka kvinnors deltagande i nationella delegationer på bilaterala och multilaterala möten och konferenser'' accepterades inte heller på Moskva-mötet.
Eftersom delegationerna i ESK, FN och andra organ domineras av män är det likaså angeläget att inte ge upp detta krav. Sverige bör föregå med gott exempel och ha delegationer med jämn könsfördelning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att internationellt driva frågan om fri abort i enlighet med motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att internationellt driva frågan om lika lön för likvärdigt arbete i enlighet med motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att verka för kravet på jämlik representation på internationella möten och konferenser i enlighet med motionen.
Stockholm den 21 januari 1993 Ingela Mårtensson (fp) Margitta Edgren (fp) Britta Bjelle (fp) Charlotte Branting (fp) Isa Halvarsson (fp) Karin Pilsäter (fp) Barbro Westerholm (fp)