I proposition l992/93:l00, Bilaga 4, sid 7, skriver föredragande statsråd:
De positiva dragen i utvecklingen i Sydafrika, där betydelsefulla steg tagits mot en förhandlingslösning, förmörkas av politiskt våld som tenderar att skapa en ond cirkel. Det internationella samfundets ansträngningar att bidra till att få slut på våldet och skapa förutsättningar för fortsatta förhandlingar har den svenska regeringens stöd.
Tyvärr föreslås inte i propositionen att sanktionerna mot Sydafrika bör upphävas. Nästan alla länder har hävt sina sanktioner mot Sydafrika men den svenska regeringen ställer särskilda krav för ett sådant beslut, nämligen att en interimsregering bildats. Detta är ett orimligt krav när förhandlingarna i CODESA om en sådan regering nu framskridit mycket långt.
Redan i sin reservation till Sydafrikadelegationens rapport -- l992-03-23 -- skriver Karin Falkmer (m) att det är ''fullständigt fel att fortsatt straffa Sydafrika med sanktioner när utvecklingen entydigt visar att en återgång till apartheid är otänkbar''. Falkmer fortsätter med följande slutsats:
Det gagnar vare sig Sverige eller det nya Sydafrikas intressen om Sverige intar en särställning och vidhåller sanktionspolitiken -- -- -- Sverige bör därför snarast följa övriga flertalet europeiska länders, inklusive Finlands och Danmarks, exempel och snarast lyfta sanktionerna.
Vi instämmer helt i detta krav med anledning av de erfarenheter vi gjorde under ett studiebesök i Sydafrika veckorna efter det att den svenska delegationen återvänt till Sverige. Vår uppfattning har ytterligare stärkts mot bakgrund av den fortsatta utvecklingen i Sydafrika. Ett svenskt kvarhållande vid sanktionerna är till nackdel inte bara för svenska företag som verkar eller kommer att verka i Sydafrika utan även för den svarta befolkningen, som därigenom går miste om sysselsättning och inkomster. En stor nackdel är också kommuners och landstingskommuners rätt att vidta bojkottåtgärder m.m. mot Sydafrika.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att upphäva lagen (1985:98) om förbud mot investeringar i Sydafrika,
2. att riksdagen beslutar upphäva lagen (SFS 1990:78) om förbud mot finansiell leasing,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förbudet mot handel med Sydafrika (SFS 1990:77) bör upphävas,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lagen (1985:1052) om rätt för kommuner och landstingskommuner att vidta bojkottåtgärder m.m. mot Sydafrika upphävs.
Stockholm den 21 januari 1993 Birger Hagård (m) Hugo Hegeland (m)